Τhe Body Shop: Η γυναίκα πίσω από το Εμπόριο με Κοινότητες

bodyshop4

Είναι γνωστή η πρωτοβουλία της Τhe Body Shop όσο αφορά το Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια από την Ιδρύτρια της The Body Shop, Anita Roddick.  Η Body Shop, προμηθεύεται τις πρώτες ύλες για τα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, από μικρές και φτωχές περιοχές της υφηλίου βοηθώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο στην ανάπτυξη τους.

 

Εγώ πάντως είχα πάντα μια απορία για το πώς δουλεύει ένα τέτοιο σύστημα. Πηγαίνει ένα κλιμάκιο ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές και επιλέγει τις πρώτες ύλες; Στέλνουν οι ίδιες οι κοινότητες κάποια από τα προϊόντα τους και η επιλογή γίνεται από την ίδια την εταιρία;

 

H απορία μου πάντως λύθηκε πριν από λίγο καιρό όταν γνώρισα και μίλησα με την Christina Archer (Senior Buyer για συστατικά από το Εμπόριο με Κοινότητες στη Λατινική Αμερική) μια εκπληκτική γυναίκα η οποία ταξιδεύει συνεχώς στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής και η οποία ψάχνει, δοκιμάζει, εξετάζει, και καμιά φορά κόβει και η ίδια με τα ίδια της τα χέρια κάποιες από αυτές τις πρώτες ύλες μην αφήνοντας τίποτα στην τύχη. (Είναι ωραίο να σκέφτεσαι ότι στο  προϊόν που χρησιμοποιείς για το πρόσωπό σου – κάποιος έχει διαλέξει με φροντίδα το βασικό του φυσικό συστατικό).

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Christina έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και παρόλο που έφυγε σε ηλικία 11 ετών δηλώνει πάντα με περηφάνια ότι είναι Ελληνίδα.

 

Η ίδια μου μίλησε για την δουλειά και τις εμπειρίες της στην συνέντευξη που ακολουθεί και παράλληλα μοιράστηκε μαζί μου κάποιες φωτογραφίες από το προσωπικό της άλμπουμ, από αυτά τα μοναδικά της ταξίδια.

Ε: Ποιες αρμοδιότητες περιλαμβάνει η δουλειά σου;

Α: Διαχειρίζομαι τις καθημερινές σχέσεις και αλυσίδες ανεφοδιασμού για περισσότερα από 10 φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε όλες τις σειρές προϊόντων της The Body Shop.

Ε: Ποια είναι τα προσόντα σου; Χρειάζεσαι εκπαίδευση ή κάποια συγκεκριμένα προσόντα προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου;

Α: Διαθέτω πτυχίο στα Οικονομικά και τη Διοίκηση. Μιλώ καλά Ισπανικά και καταλαβαίνω Πορτογαλικά, γλώσσες απαραίτητες για την εργασία στη Λατινική Αμερική. Η εργασία στο πρόγραμμα Εμπόριο με Κοινότητες της The Body Shop είναι μοναδική, και έτσι δεν υπάρχουν σκληροί ή αυστηροί κανόνες αναφορικά με την εκπαίδευση ή τα προσόντα. Υπάρχει φυσικά και το εμπορικό στοιχείο μέσα σ’ όλα αυτά, όπως για παράδειγμα η συναλλαγή με τις εμπορικές υπηρεσίες, το ραφινάρισμα των ελαίων, η μεταφορά και άλλα παρόμοια. Οφείλεις να έχεις μία καλή αντίληψη των αριθμών ώστε να διασφαλίζεις ότι καταβάλλεται μία δίκαιη τιμή για τα αγαθά που παράγουν οι αγρότες.

Ε: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στη δουλειά σου;

Α: Να παγιδεύομαι στη λάθος πλευρά ενός πλημμυρισμένου ποταμού και φυσικά η δυσκολία να περάσω στην απέναντι όχθη προκειμένου να συναντήσω μία κοινότητα. Επίσης το να διασφαλίσω ότι οι παραγωγοί μας θα είναι εντός των προθεσμιών για την παραγωγή και την παράδοση στα εργοστάσια που φτιάχνουν τα προϊόντα μας.

Ε: Ποιες είναι οι απολαύσεις της δουλειάς σου;

Α: Επισκέπτομαι φάρμες, περπατώ μέσα σε πλούσια δάση και βλέπω υπέροχα πουλιά που τρώνε ωμά ζαχαροκάλαμα!

Ε: Σε ποιες χώρες ταξιδεύεις πιο συχνά;

Α: Στην Βραζιλία, στο Περού, στην Παραγουάη, στην Νικαράγουα, στην Γουατεμάλα, στο Εκουαδόρ και στην Ιταλία.

Ε: Πως αισθάνεσαι που σχεδόν συνέχεια ταξιδεύεις;

A: Υπέροχα! Λατρεύω τα ταξίδια. Ταξιδεύω από μικρό κορίτσι μαζί με τους γονείς μου. Μεγάλωσα στην Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν 11 ετών για την Αίγυπτο, μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία έζησα στο Περού για 3 χρόνια και έχω ταξιδέψει πάρα πολύ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εντάξει μπορεί να γίνει λίγο κουραστικό όταν ταξιδεύεις με αεροπλάνο 12, 5 ώρες και μετά θέλεις άλλες 6 με αυτοκίνητο για να επισκεφτείς τις πολύ απομακρυσμένες περιοχές αλλά τα μέρη είναι τόσο όμορφα και αυτοί οι άνθρωποι, οι απλοί αγρότες, τόσο καλοί που αξίζει τον κόπο. Δεν φαντάζεσαι πως αισθάνομαι όταν οι ίδιοι μου λένε ότι η συνεργασία τους με την The Body Shop έχει αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή τους!

Ε: Έχεις κάποια μόνιμη διεύθυνση;

A: Ναι, τώρα ζω στην νότια Αγγλία σε μια παραθαλάσσια πόλη που λέγεται Μπράιτον – μάλιστα κατά τύχη εκεί άνοιξε και το πρώτο κατάστημα The Body Shop τo 1976.

E: Πως συνδυάζεις μια πετυχημένη καριέρα και ταυτόχρονα την προσωπική σου ζωή;

A:  Οι φίλοι μου και η οικογένειά μου έχουν συνηθίσει τα ταξίδια μου οπότε δεν τους κάνει πια εντύπωση. Με στηρίζουν γιατί ξέρουν πόσο σημαντική είναι για μένα η δουλειά μου. Άλλωστε τώρα πια με την μοντέρνα τεχνολογία – τα κινητά τηλέφωνα, το internet, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Πιο παλιά έπρεπε να ταξιδέψω 3 ώρες μόνο και μόνο για να φτάσω στο πιο κοντινό τηλέφωνο!

bodyshop3

bodyshop1

bodyshop2

1 Comment

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.