Οκτώβριος: Ο «ροζ» μήνας της αφύπνισης και της αγάπης

 

Ξέρω ότι σήμερα είναι Σάββατο και συνήθως πλέον τα Σαββατοκύριακα μας τα περνάμε με ενδιαφέροντα για όλες μας reviews, αλλά σήμερα το ημερολόγιο δείχνει  1 Οκτωβρίου και εκτός από το ότι θέλω κατ’ αρχήν να σας ευχηθώ καλό μήνα θέλω επίσης να σας υπενθυμίσω ότι σήμερα ξεκινά και επίσημα o μήνας της Εκστρατείας Εναντίον του Καρκίνου του Μαστού και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση, την αφύπνιση, την καταπολέμηση, αλλά και την αλληλοβοήθεια, για να μπορέσουμε κάποια μέρα σύντομα να αφήσουμε για πάντα πίσω μας, αυτή τη μάστιγα που σε κάποιες περιπτώσεις παίρνει ακόμα και πολύτιμες ζωές.

 

Το είχα γράψει και πέρυσι ότι έχω ζήσει πολύ κοντά σε αυτή την αρρώστια. Την είχε η γιαγιά μου – η οποία τώρα στα 88 της – έχει πλέον θεραπευτεί, αλλά την είχαν και δυο ακόμα πανέμορφες γυναίκες της οικογένειάς μας, καθώς και μια πολυαγαπημένη συνάδελφος, που δεν στάθηκαν τόσο τυχερές. Πέρυσι τον ίδιο μήνα λίγο μετά από εκείνο το post, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού (έγκαιρα) και μια πολύ αγαπημένη παιδική μου φίλη, 38 μόλις ετών, η οποία όμως έκανε τις θεραπείες της- το αντιμετώπισε σαν παλικάρι που είναι – και σήμερα χαίρει άκρας υγείας.

 

Η φράση είναι μια: Έγκαιρη Διάγνωση. Αυτό φτάνει για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του μαστού, σαν μια οποιαδήποτε αρρώστια που με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να θεραπευτεί.

 

Για άλλη μια χρονιά λοιπόν μην ξεχάσετε το ταξίδι της κινητής μονάδας μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας με την βοήθεια της Avon, της εταιρείας που έχει προσφέρει τόσα πολλά και σε τόσες πολλές γυναίκες με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό το κατ ουσία ταξίδι ζωής, μέσα στον κινητό μαστογράφο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 και μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί 62 απομακρυσμένες πόλεις και  χωριά της Ελλάδας, πραγματοποιώντας 6689 (!) ψηφιακές μαστογραφίες
δωρεάν, στις γυναίκες των περιοχών που επισκέφθηκε.

 

Σας παρακαλώ θερμά μέσα από την ψυχή μου, αν βρεθεί στην πόλη ή το χωριό σας (και είσαστε πάνω από 40 ετών) μην χάσετε αυτή την ευκαιρία να κάνετε αυτή την δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και όχι μόνο εσείς αλλά πάρτε από το χέρι και την φίλη σας, και την αδερφή σας, και την μητέρα σας και την γιαγιά σας. Γιατί ωραία τα καλλυντικά, ευωδιαστά τα αρώματα, χαριτωμένοι οι διαγωνισμοί μέσα από το beautyblog, αλλά αυτό που θέλω πάνω απ όλα για εσάς είναι να είσαστε υγιείς. Τίποτα άλλο δεν μετράει τόσο πολύ όσο αυτό και όχι, δεν είναι καθόλου κλισέ.

 

 

Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Avon είναι παγκοσμίως, ο μεγαλύτερος εταιρικός υποστηρικτής της εκστρατείας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, έχοντας συγκεντρώσει και αποδώσει έως σήμερα περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια για σκοπούς που αφορούν την εκστρατεία. Στην Ελλάδα, η Avon υποστηρίζει από το 2002 το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας. Τα έσοδα συγκεντρώνονται από τις πωλήσεις των “ροζ” προϊόντων, τα οποία πωλούνται μέσω των Αντιπροσώπων σε όλη την Ελλάδα.

 

Εγώ αυτό το μήνα θέλω το beauty blog να είναι ροζ. Και να ξέρετε θα σας γράψω πολλά ακόμα για αυτό το θέμα και θα σας προτείνω και τρόπους για να βοηθήσετε όσο μπορείτε, η κάθε μια ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί με τον τρόπο σας, σε αυτή την πραγματική εκστρατεία ζωής. Γιατί είναι όμορφο να ξέρεις ότι κάποιος εκεί έξω, σε σκέφτεται και σε αγαπάει. Και ότι αν τον χρειαστείς θα είναι δίπλα σου – ακόμα και αν δεν ξέρεις ποιος είναι.

 

23 Σχόλια
  1. Kαλό μήνα!!
    Μαστογραφία ΚΑΙ Τεστ Παπ, θα μου επιτρέψεις να προσθέσω…
    Τα νούμερα για τις Ελληνίδες, είναι σχεδόν απογοητευτικά…Δε φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πρόληψη σώζει ζωές..
    Μακάρι σιγά σιγά, να το κατανοήσουμε…
    Αξίζει τον κόπο!!!*

  2. Καλημέρα και καλό μήνα αγαπημένη!
    Έχεις δίκιο, δεν είμαστε μόνο για φρου-φρου και αρώματα… και δεν πρέπει να είμαστε!
    Είμαστε δυναμικοί, ενεργοί άνθρωποι που επιβάλλεται να μην παραμελούμε τους εαυτούς μας, και να μην αρκούμαστε στα επιφανειακά (που είναι όμως τόσο ωραία!).
    Χαίρομαι που έχω επιβάλλει στην αδερφή μου και τη μαμά μου τον ετήσιο έλεγχο – με το ζόρι! – και οργανωνόμαστε κοντά στα γενέθλιά μου για να κάνουμε τον ετήσιο έλεγχό μας. Αυτό το έκλεψα από ένα παλιό διαφημιστικό της λατρεμένης Liz Harley, και το εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια.
    Ενημερωτικά, οι τελευταίες ιατρικές απόψεις λένε ότι καλό είναι να κάνουμε μία μαστογραφία γύρω στα 35 (και νωρίτερα εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια) και στη συνέχεια έως τα 40 υπερήχους μαστού ετησίως. Μετά τα 40, μαστογραφία ετησίως.
    Αυτά…

  3. Καλό μήνα σε όλους μας!!!!!!!
    Η πρόληψη σώζει και αυτό το κατάλαβα και εγώ πριν από λίγο καιρό. Δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό αλλά αν δεν είχα κάνει τα φθινόπωρινά μου checkup θα μπορουσά στο μέλλον να βρω δυσκολίες.
    Μπράβο στην AVON για αυτήν της την προσπάθεια.

  4. Είναι από τις εξετάσεις που σιχαίνομαι,αλλά την κάνω κάθε χρόνο.Προτιμήστε την ψηφιακή που δεν καλύπτεται από τα ταμεία,αλλά είναι πολύ πιο ακριβής και αξιόπιστη και φυσικά με πολλή μικρότερη ακτινοβολία από τη συμβατική.Αγοράστε τα προϊόντα AVON γι’αυτό το σκοπό.Αξίζει.

  5. καλο μηνα σε ολους!!!εγω την μητερα μου την εχασα διοτι δεν εκανε προληψη…..ΔΥΣΤΥΧΩΣ.Γι αυτο πρεπει ολοι μας να κανουμε εξετασεις και προληψη.ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

  6. Πολλές φορές λες οσο λαθος και αν ειναι οτι
    “εγω καλύτερα να μην ξερω αν εχω κατι”
    διοτι πιστεύουμε οτι αν μας τύχει κατι τετοιο ισως και να μην εχουμε θετικα αποτελέσματα αφου νομιζουμε οτι ολες οι μορφες καρκινου ειναι ιδιες και μη θεραπεύσιμες.
    Αυτό ειναι που πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι γυναίκες, οτι όσο πιο γρήγορα το μάθουμε αυξάνονται οι πιθανοτητες ίασης, μιας και μεσα στην ατυχία μιας τετοιας μορφης καρκινου (ειναι κατι που προσβάλει μόνο τις γυναίκες) είμαστε τυχερές αφου θεραπεύεται με έγκαιρη διάγνωση κατα 98% αν δεν κανω λαθος!!
    Και βέβαια πολυ σωστά επισημαίνει και η KatRap και τεστ ΠΑΠ!!

  7. Καλημέρα καλό μήνα σε όλες σας…

    Μεγάλο θέμα η πρρόληψη……
    Αρκεί να σας πω μοναχα ότι η μητέρα μου έχασε τη μητέρα της (τη γιαγια που δεν γνώρισα ποτε και γιαυτο εχω το όνομα της!) όταν ή=ταν 17… και εκείνη 54! ΄
    Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν τόσο εξεληγμένα πράγματα….. Τώρα όμως εμεις οι επομενες γενιές όσο και αν φοβόμαστε…. και εγώ το τρεμω ομολογώ, καλό είναι να κάν=ουμε μια εξέταση που κ που!!!!

    σας φιλώ καλό Σ/Κ

  8. @Angelina: Ακριβώς το ίδιο κάνω κι εγώ με το τεστ Παπ (προς το παρόν)…Το κανονίζω στα γενέθλιά μου !! ‘Ενας πολύ εύκολος και πρακτικός τρόπος να μην το ξεχνάμε!!

  9. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ……
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΩ.ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΕΙΧΕ Η ΞΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ,ΜΕΤΑ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΞΑΔΕΡΦΗ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΛΕΣ ΚΑΛΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

  10. den mporeite na fantasteite poso xrisimo einai ayto to banaki gia tis ginaikes ton xorion poy girnaei !!!! ego zo se eparxia alla exo akoma tin politeleia na perno to amaksi moy kai na plirono ton ginekologo moy kai tin kathe eksetasei alla gia skeftite poses ginekes einai anerges i den exoyn metaforiko meso klp ( katanoisi apo sizigoys , kamia enimerosei ) tha mporoysa na sas grapso polles istories poy exo akousei edo pou meno ta 3 teleutea xronia kai otan blepoyme aytes tis koinites monades na kataytanoyn sto xorio einai san mia megali giorti gia kapoies ….. simantiko to ergo tous megali boithia .ego panta prospatho na enisxio agorazontas kapoia pragmatakia poy bgazoyn ….

  11. Τζούλια μου, όπως πολύ σωστα λεει και η Katrap μαστογραφία και ΠΑΠ…. και την πρώτη όχι πια μετα τα 40, όπως πιστευαμε εως τωρα… οι γυναικολόγοι πια συστήνουν τη μαστογραφία για όλες τις γυναικες μετα τα 35, όπως το ΠΑΠ μετα την πρωτη σεξουαλική επαφη, απο την εφηβεία δηλαδή…. Ειναι μια φορα το χρονο, αλλα ναι πρεπει να υπερνικούμε το φοβο και την αμελεια και να τα κανουμε και τα δυο! Φιλια σε όλες!

  12. Σας ευχαριστώ όλες άλλη μια φορά για τα ουσιαστικά σας σχόλια. Μακάρι η φωνή σας να ακουστεί παντού και όλες οι γυναίκες να καταλάβουμε μια και καλή ότι η μαστογραφία μόνο προαιρετική δεν είναι.. Είναι απολύτως απαραίτητη!! (και βέβαια και το test pap αλλά και το εμβόλιο πλέον για πιο μικρά κορίτσια, κατά του καρκίνου της μήτρας…)

  13. Καλό μήνα κορίτσια! Τζούλια, σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτήν την τόσο συγκινητική και εκ βαθέων εξομολόγηση για ένα θέμα που σώζει ζωές στην κυριολεξία!! Η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα δυνατό όπλο στα χέρια των γυναικών, αλλά φαίνεται δυστυχώς να μην το έχουν αντιληφθεί όλες ακόμη! Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού! «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ. ΝΙΚΑΜΕ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ». Όλα τα έσοδα από την πώληση των “ροζ” ειδών της εκστρατείας της Avon διατίθενται στην κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας!
    Είμαι αντιπρόσωπος της Avon. Αν θέλεις και εσύ να βοηθήσεις σε αυτόν τον καλό και ιερό σκοπό, άφησε μου μήνυμα εδώ! (Αυτήν την περίοδο κυκλοφορούν σετ φορμάκια ψησίματος, κούπα κεραμική, καρφίτσα και τσάντα shopping!) Καλό σας απόγευμα, με χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες! <3

  14. +φωνω με την Maria Yfadopoulou…αξίζει ναγοράσει κάποιος τα ροζ προιοντα της εκστρατείας της Avon,που και οικονομικότατα είναι και έχουν τέτοιο σημαντικό σκοπό!!!

  15. Καλό μηνα σε όλες/όλους , καλο μηνα Τζούλια μας!!!!! Συγκινήθηκα, υπέροχο το post σου, τα λες τόσο απλα και αληθινά. Δεν γνώριζα οτι η Avon είναι η εταιρια που εχει υποστηρίξει περισσοτερο αυτες τις εκστρατείες και τον σκοπό. Μπραβο τους!

    ανυπομονω για τα επόμενα άρθρα σου που θα μας ενημερώνεις με τροπους να βοηθήσουμε. χαιρομαι πολυ ομως που υπαρχει τόση διαφήμιση/ενημέρωση για αυτη την αρρώστεια πια, τοσες εκστρατείες κλπ!

    “Γιατί είναι όμορφο να ξέρεις ότι κάποιος εκεί έξω, σε σκέφτεται και σε αγαπάει. Και ότι αν τον χρειαστείς θα είναι δίπλα σου – ακόμα και αν δεν ξέρεις ποιος είναι.” ΑΠΛΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ. <3

  16. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ!!ΓΕΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.ΛΟΓΩ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΝΤΕ TO ΕΤΗΣΙΟ CHECK UP.KANTE ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ 1 ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.ΑΥΤΗ Η ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΥΣΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΚΑΙ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΛΕΓΧΟ.ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ (ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΩΣ ΤΟ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ)ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ!!

  17. Συγχαρητήρια Τζούλια για την πολύτιμη ενημέρωση!!!
    Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

  18. Δικο μου ατομο εχει περασει αυτην την δοκιμασια ψυχης και σωματος.Τωρα αγωνιστρια ζει το καθε λεπτο της ημερας,την καθε στιγμη καλη η κακη.Ετσι και εγω μιλισαμε με την κορη μου και τον παιδιατρο και αποφασισαμε και καναμε στην μικρη μου το εμβολιο κατα του καρκινου της μυτρας.Καθε χρονο στα γενεθλια μου εχω κανονιση να κανω τεστ παπ,απλα ενα δωρο απο μενα για μενα.

  19. Καλησπέρα και από μένα! Πολύ χαίρομαι που θίγεις αυτό το θέμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στην πρόληψη… Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μέσω του συλλόγου Άλμα Ζωής γίνονται κάποιες δράσεις και ξυπνάμε σιγά σιγά.
    Σήμερα ήταν και η γιορτή του συλλόγου στο Ζάππειο με το Race for Cure… Μπράβο σε όσες συμμετείχαν!!! Εγώ φέτος γράφτηκα, πήρα μπλουζάκι και καπελάκι αλλά δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων ήμουν εκτός Αθήνας.:( Επιφυλλάσομαι για του χρόνου.

  20. Koρίτσια τα επισυνάπτω γιατί είναι σημαντικά…ρίξτε μια ματιά αξίζει τον κόπο.
    Δέσποινα

    Μυθοι και πραγματικότητες για τον καρκίνου του μαστού

    Μύθος 1: Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε κίνδυνο

    Πραγματικότητα: Περίπου το 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, δεν έχουν αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια. Αλλά το οικογενειακό ιστορικό έχει σημασία ως εξής: αν κάποιος συγγενής σας πρώτου βαθμού (γονέας, αδελφή, ή παιδί) είχε ή έχει καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου σχεδόν διπλασιάζεται. Η ύπαρξη δύο συγγενών πρώτου βαθμού με τη νόσο, αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

    Μύθος 2: Ο στηθόδεσμος με μπανέλα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

    Πραγματικότητα: Οι ισχυρισμοί ότι η μπανέλα συμπιέζει το λεμφικό σύστημα του μαστού, γεγονός που κάνει τις τοξίνες να συσσωρεύονται και να προκαλούν καρκίνο του μαστού, έχουν ευρέως απορριφθεί ως αντιεπιστημονικοί. Ούτε το είδος του σουτιέν που φοράτε ούτε το πόσο σφιχτά είναι τα εσώρουχα ή άλλα είδη ένδυσης, έχει οποιαδήποτε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Μύθος 3: Οι περισσότεροι όγκοι στο μαστό είναι καρκινικοί

    Πραγματικότητα: Περίπου το 80% των όγκων στο στήθος των γυναικών προκαλούνται από καλοήθεις αλλαγές (μη καρκινικές), κύστες ή άλλες συνθήκες. Οι γιατροί ωστόσο ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ελέγχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος τους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την θεραπεία του. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή βιοψία για να διαπιστώσει εάν ένας όγκος είναι κακοήθης.

    Μύθος 4: Τα εμφυτεύματα στήθους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

    Πραγματικότητα: Οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνες. Ωστόσο, σε αυτές τις γυναίκες οι μαστογραφίες δεν είναι πάντα ενδεικτικές, γι’ αυτό καλό είναι να κάνουν επιπλέον ακτινογραφίες, για την πληρέστερη εξέταση των ιστών του μαστού.

    Μύθος 5: Όλες οι γυναίκες έχουν 1 στις 8 πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού

    Πραγματικότητα: Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού είναι περίπου 1 στις 233 στην ηλικία των 30 και αυξάνονται σε 1 στις 8, μέχρι την ηλικία των 85.

    Μύθος 6: Οι γυναίκες με μικρό στήθος, έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού

    Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μεγέθους τους στήθους σας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το πολύ μεγάλο στήθος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εξεταστεί από ό,τι το μικρό στήθος, με τις κλινικές εξετάσεις και ακόμα τις μαστογραφίες και τις ακτινογραφίες, αλλά όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους τους, πρέπει να κάνουν τακτικούς ελέγχους και προληπτικές εξετάσεις.

    Μύθος 7: Ο καρκίνος του μαστού έχει πάντα τη μορφή όγκου

    Πραγματικότητα: Ένας όγκος μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του μαστού (ή μια από τις πολλές καλοήθεις παθήσεις του μαστού), αλλά οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να αποτελούν συμπτώματα καρκίνου, όπως πρήξιμο, ερεθισμό του δέρματος ή παραμόρφωση, πόνος στο στήθος ή στη θηλή, ερυθρότητα, πάχυνση του δέρματος ή της θηλής κ.ά. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της μασχάλης και να προκαλέσει οίδημα εκεί πριν από την παρουσία όγκου που μπορεί να γίνει αισθητός. Επίσης, η μαστογραφία μπορεί να δείξει τον καρκίνο του μαστού που δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα.

    Οι γυναίκες με ένα σπάνιο είδος καρκίνου του μαστού που ονομάζεται φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC), σπανίως εμφανίζουν όγκο στο στήθος. Τα συμπτώματα του καρκίνου IBC περιλαμβάνουν πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα ή θερμότητα στο στήθος, ευαισθησία ή πόνο, αλλαγή στη θηλή, πάχυνση, μελάνιασμα ή αλλαγή του δέρματος ή διόγκωση των λεμφαδένων κάτω από το χέρι.

    Οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναφέρουν οποιεσδήποτε αλλαγές παρατηρούν στο στήθος τους.

    Μύθος 8: Δε μπορεί να πάθετε καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή

    Πραγματικότητα: Μερικές γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή, μερικές φορές στο σημείο της ουλής ή όταν ο αρχικός καρκίνος εξαπλώνεται. Επομένως, ακόμη και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, έχουν πιθανότητες, αν και λίγες, να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Μετά την προφυλακτική μαστεκτομή, ο κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, μειώνεται κατά περίπου 90%.

    Μύθος 9: Η ετήσια μαστογραφία, σας εκθέτει σε τόσο μεγάλη ακτινοβολία που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

    Πραγματικότητα: Αν και είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιείται ακτινοβολία στη μαστογραφία, το ποσό είναι τόσο μικρό, που τυχόν συναφείς κίνδυνοι είναι πολύ μικροί σε σύγκριση με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει. Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει όγκους, πολύ πριν γίνουν αισθητοί και όσο πιο σύντομα εντοπιστεί κάποιος όγκος, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες θεραπείας. Οι γιατροί συστήνουν σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο.

    Μύθος 10: Αν η μαστογραφία σας είναι αρνητική, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε

    Πραγματικότητα: Παρά τη μεγάλη σημασία τους για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και τη διάγνωσή του, οι μαστογραφίες αδυνατούν να εντοπίσουν περίπου το 10% έως 20% των καρκίνων του μαστού. Γι’ αυτό οι κλινικές εξετάσεις και σε κάποιο βαθμό η αυτοεξέταση, είναι ζωτικής σημασίας κομμάτια της διαδικασίας πρόληψης και διάγνωσης.

    Μύθος 11: Η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, δίνει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από κ ό, τι η αφαίρεση του όγκου με ακτινοθεραπεία

    Πραγματικότητα: Τα ποσοστά επιβίωσης είναι περίπου τα ίδια για τις γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή και για τις γυναίκες που επιλέγουν τη διατήρηση του μαστού και την αφαίρεση μόνο μέρους του και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, θεραπείες ακτινοβολίας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις -όπως με την εκτεταμένη νόσο του DCIS ή ιδιαίτερα μεγάλους όγκους- που η αφαίρεση του όγκου και η ακτινοβολία, μπορεί να μην είναι η καταλληλότερη επιλογή θεραπείας.

    Μύθος 12: Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με τις άλλες γυναίκες

    Πραγματικότητα: Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση και/εάν έχουν κερδίσει παραπάνω βάρος σε μεγαλύτερη ηλικία.

    Μύθος 13: Η άμβλωση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

    Πραγματικότητα: Επειδή η άμβλωση θεωρείται πως διαταράσσει τους κύκλους ορμονών κατά την εγκυμοσύνη και ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με τα επίπεδα ορμονών, πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ τους, αλλά δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτό.

    Μύθος 14: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί

    Πραγματικότητα: Δυστυχώς, όχι. Παρόλο που είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου (όπως το οικογενειακό ιστορικό και οι κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων) και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο (μείωση ή εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ, απώλεια επιπλέον βάρος, τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος), περίπου το 70 % των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, δεν έχουν εκδηλώσει αναγνωρίσιμους παράγοντες κινδύνου, που σημαίνει ότι η νόσος εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό κατά τύχη ή για ανεξήγητους ακόμη λόγους.

    Είναι σημαντικό, ωστόσο, να κάνετε τακτικές εξετάσεις μαστού και μαστογραφίες και πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας κάθε φορά που παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας. Όταν εντοπίζεται αρκετά νωρίς, ο καρκίνος του μαστού είναι συχνά ιάσιμος.

  21. Τζούλια μου καταπληκτικό άρθρο!! Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έχω χάσει δυστυχώς 3 ανθρώπους από καρκίνο γενικά (η μία εξ αυτών είχε καρκίνο του μαστού) και ίσως να είχαν σωθεί αν έκαναν τακτικά εξετάσεις.

    @Despina πολύ χρήσιμο το μήνυμα σου!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.