To καλοκαίρι είναι εδώ! Part Three: Τα βιβλία.

 

books

 

Λύσσαξα φέτος στις διακοπές και έβγαλα το άχτι μου. Το χειμώνα και την άνοιξη, νομίζω μέσα σε περίπου επτά μήνες πρέπει να διάβασα μόνο πέντε – έξι βιβλία. Και λέω μόνο, γιατί σε 20 μέρες, διάβασα τέσσερα και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη σελίδα 320 του πέμπτου (το οποίο όμως έχει 965 σελίδες, οπότε μια που διακοπές τέλος, βλέπω να το τελειώνω μέσα Σεπτεμβρίου…)

 

 

Βιβλίο Νο 1

L. Marie Adeline:  S.E.C.R.E.T. 

 

Περιμένετε….

 

 

Βιβλίο Νο 2

 

Οι Μύθοι του Αισώπου

 

Βεβαίως το περιλαμβάνω και αυτό στα βιβλία που διάβασα φέτος, διότι μπορεί να το διάβαζα στον κύριο Ρωμανό, αλλά μια χαρά το ευχαριστήθηκα και εγώ. Διαβάζαμε περίπου 6 με 7 μύθους την ημέρα και μετά από κάθε μύθο έπρεπε εκείνος να σκεφτεί το ηθικό δίδαγμα. Ε, μη πω και ψέματα, δεν τα κατάφερνε πολύ καλά, αλλά τουλάχιστον προσπαθούσε. Εξαιρετικός ο Αίσωπος και όχι μόνο για μικρά παιδιά, αλλά θα έλεγα και για πολύ μεγαλύτερα. Και διδάγματα που καλά θα κάναμε να τα εφαρμόζαμε πιο συχνά στην ζωή μας εμείς οι ενήλικες: «Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα», «Κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι», «Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» «Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»… Του άρεσε λοιπόν, τόσο πολύ του κυρίου Ρωμανού ο Αίσωπος, που προχθές μου είπε πολύ σοβαρά «Μαμά, όταν γυρίσουμε στην Αθήνα, να πάρουμε και άλλο βιβλίο με τους Μύθους του Αισώπου» Όταν του απάντησα ότι τους διαβάσαμε όλους, άρα δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε και άλλο βιβλίο με ίδιο περιεχόμενο, με κοίταξε, σαν να ήμουν εντελώς χαζή και μου απάντησε: «Μα τι λες βρε μαμά; Το καινούργιο βιβλίο, θα έχει άλλες εικόνες!»  ….. Πάω για το βιβλίο, όπως καταλάβατε.

 

Βιβλίο Νο 3

Jackie Collins: The Power Trip

 

Πεθαίνω! Τρελαίνομαι! Μια και μοναδική Jackie Collins, βασίλισσα του pulp fiction στον θρόνο της, ακούνητη για τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Διάβασμα ελαφρύ μεν, που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου δε και όσες δεν έχετε διαβάσει Jackie, σας προτείνω να κάνετε την αρχή με το «Παιγνίδι χωρίς Κανόνες»  και τον ένα και μοναδικό sexy gangster Gino Santagelo. Eιδικά αυτό που διάβασα φέτος και το τελείωσα σε χρόνο ρεκόρ 3 μέρες, αγγίζει την καλοκαιρινή ελαφριά τελειότητα, αφού διαδραματίζεται καλοκαίρι, σε πανάκριβο state of the art yacht, τοποθεσία, Sea of Cortez, και πρωταγωνιστές Ρώσο δισεκατομμυριούχο και την μαύρη γαζέλα super model κοπέλα του (Σας θυμίζει κάτι; Σα να λέμε, Doronin/ Naomi Campbell; Δίκιο έχετε.) Πάντα η Jackie εμπνέεται από real life γεγονότα, των super rich and famous.  Για παράδειγμα, σε παλιότερα βιβλία της όταν μιλάει για Οσκαρούχο ηθοποιό αλλά ταυτόχρονα και σούπερ σταρ, που όμως του αρέσει να έχει πλάι του μόνο μαύρες και ποτέ λευκές καλλονές, να ξέρετε εννοεί τον Robert De Niro. Kαι δεν γράφω ποτέ εδώ μέσα κάτι αν δεν είμαι γι αυτό 100% σίγουρη. Anyway, στο βιβλίο πρωταγωνιστούν ακόμα gangsters, super stars, διεφθαρμένοι πολιτικοί, ένας sexy αδιάφθορος δημοσιογράφος, βεβαίως και ο κλασσικός φόνος… Μούρλια σας λέω, μούρλια!

 

Βιβλίο Νο 4

Λένα Μαντά: Με λένε Ντάτα

 

Είχα ακούσει αρκετά για την συγκεκριμένη συγγραφέα και ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο της, για να έχω προσωπική άποψη, αν και συνήθως δεν διαβάζω τέτοιου είδους ελληνική λογοτεχνία. Προτιμώ χίλιες φορές κάτι πραγματικά «ελαφρύ» και εξαιρετικά ψυχαγωγικό από κάτι ας πούμε κάπως λογοτεχνικό…

 

Και επειδή είχα 2-3 όχι και τις καλύτερες εμπειρίες στο παρελθόν με Ελληνίδες συγγραφείς, είμαι πλέον προσεκτική που ακριβώς δίνω τα 20και, ευρώ μου. (ναι γιατί; δεν είναι τσάμπα, λεφτά δίνω..)

 

Βέβαια, μεταξύ μας, δεν με παίρνει να κάνω κριτική σε μια γυναίκα συγγραφέα, πολυγραφότατη και από ότι ακούω εξαιρετικά επιτυχημένη. Ας βάλω και εγώ το πίσω χαμηλό μέρος της ανατομίας μου (είμαι κυρία, δεν το λέω αλλιώς, καταλάβατε…) ας το έβαζα λοιπόν κάτω και ας έγραφα 500 εκδόσιμες σελίδες και να πούλαγα χιλιάδες αντίτυπα και μετά, ίσως ήμουν ικανή να κάνω κριτική.

 

Όπως έχουν όμως τα πράγματα, σαν Τζούλια που γράφει σε φίλες που τους αρέσει το διάβασμα έχω να πω τα εξής:

 

Από την σελίδα 1 έως την 220, διάβασα με πολύ ενδιαφέρον, «ρούφηξα» θα έλεγα την κάθε σελίδα. Αρχές του 20ου αιώνα, αριστοκρατική οικογένεια με ρίζες στην Κέρκυρα και το Libro d ’Οro (δεν το λέει αυτό αλλά έτσι το φαντάστηκα..) έξυπνη πλοκή, χαρακτήρες με ενδιαφέρον και πάθη, κρυφοί, απαγορευμένοι και δυνατοί έρωτες, εκλεπτυσμός στην υπερβολή, βεγγέρες και decadence μέχρι εκεί που δεν παίρνει.. Έξυπνο και το gimmick με τους διαλόγους στην  καθαρεύουσα πολύ το ευχαριστήθηκα…

 

Από την σελίδα 220 και μετά, ήταν σα να άρχισα να διαβάζω ένα άλλο βιβλίο, που δεν είχε καμία σχέση με τις πρώτες 220 σελίδες. Τα ηνία του βιβλίου παίρνει η Αλεξάνδρα/Ντάτα, και σύμφωνα με τη συγγραφέα η “επιτομή του κακού”. Περίμενα λοιπόν και εγώ, ότι ίσως ήμουν τυχερή και διάβαζα κάτι που ίσως μου θύμιζε την ψυχωτική κακιά Mrs Danvers στο κλασσικό “Rebecca” ή έστω μια εγωπάθεια στα σύνορα της κακιούλας από Scarlet O’ Hara.. Εντάξει, μόνο αυτό δεν διάβασα.. Αντίθετα η Ντάτα με τα αμύθητα πλούτη επέλεξε να γίνει high class πόρνη(;;;…) “Ήταν τουλάχιστον κακιά”, θα με ρωτήσετε; Καμία σχέση.. Κατέληξε η ευεργέτιδα πόρνη με την χρυσή καρδιά που όμως το παίζει κακιά και εγώ έπαθα το χειρότερο… Δεν με έπεισε ούτε στο ελάχιστο και τελικά απλά την βαρέθηκα…

 

Βιβλίο Νο 5

 

Kate Mosse:  Citadel

 

Αν υποθέσουμε ότι λογοτεχνία, είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη δηλαδή η τέχνη του λόγου η Αγγλίδα συγγραφέας, Kate Mosse τα έχει καταφέρει άψογα γι’ αυτό και έχει δημιουργήσει αίσθηση, ενώ τα βιβλία της πουλάνε χιλιάδες αντίτυπα. Υπέροχη πλοκή, υπέροχη γραφή, εξαιρετικά ατμοσφαιρικές περιγραφές (το βιβλίο το διαβάζω στο πρωτότυπο) υπέροχη ιστορία (η τρίτη και τελευταία της τριλογίας) περίεργη, σκοτεινή, αλλά και με πολύ φως… Γαλλία 1942. Ναζί. Αντίσταση. Παρτιζάνοι, Ένας μεγάλος έρωτας. Αλλά και ένα χειρόγραφο, φυλαγμένο από γενιά σε γενιά από το 300μΧ. Επτά απαγορευτικοί στίχοι, μια αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ένα χειρόγραφο που έχει τη δύναμη να αλλάξει την έκβαση του πολέμου. Το λατρεύω. Είμαι στη σελίδα 320 και δεν μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου..  “The bravest act of war is love…”

 

Και γυρνάω στο Βιβλίο Νο 1, το S.E.C.R.E.T. για το οποίο σας είπα να περιμένετε..

 

Το θέμα είναι ότι θα περιμένετε, λίγο περισσότερο από όσο νομίζετε. Και αν και είναι κάτι που δεν κάνω σχεδόν ποτέ, το post για το S.E.C.R.E.T. , θα το ανεβάσω απόψε το βράδυ. Θεωρώ ότι αυτά που θα σας γράψω δεν διαβάζονται πρωί.. Διαβάζονται βράδυ, ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.. ίσως και ημίφως.. ίσως και με μια θάλασσα να σας «γλύφει» τα πόδια…. ή ό,τι θέλετε και φανταστείτε εσείς..

.

 

19 Σχόλια
  1. Καλημέρα κορίτσια ! @Τζούλια : Από τα παραπάνω βιβλία ( εκτός από τον Αίσωπο που το διάβασα μικρή και κάπου έχω το βιβλίο θα παώ να το ξεθάψω και να το ξαναδιαβάσω , γιατί όχι ?) διάβασα κι εγώ τη “Ντάτα” φέτος το καλοκαίρι και απογοητεύτηκα οικτρά . Θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα σε όσα γράφεις ( γιατί τα μεγάλα πνεύματα πάντα συναντώνται ) αν και έχω απορήσει που γενικά στις περισσότερες άρεσε ( εγώ ειλικρινά έκλαψα τα λεφτά και το χώρο που καταλαμβάνει στη βιβλιοθήκη μου το συγκεκριμένο βιβλίο ) . Τι να πώ…Μήπως να το ρίξουμε κι εμείς στο γράψιμο , από φαντασία άλλωστε διαθέτουμε μπόλικη !

  2. Καλημέρα. Παρότι το μόνο που διάβασα φέτος το καλοκαίρι ήταν μαθηματικά, χαίρομαι πάντα τις κριτικές βιβλίων της Τζούλιας, ακριβώς γιατί δεν έχουν καθόλου “κριτικό” πνεύμα. Ανυπομονώ και για τη βραδινή ανάγνωση…

  3. Καλημέρα!
    Να πω, ότι θέλω να σχολιάσω από προχθές… Ας όψεται […]
    Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα πεις για το S.E.C.R.E.T. μια που, εγώ το “last year” 50 shades freed ακόμα το ‘χω στη μέση, αν και ρούφηξα τα πρώτα 2.. Τι να πεις!
    Από Kate Mosse εχω το Labyrinth και το Sepulchre και με περιμένουν, αλλά με τη σειρά μου περιμένω χειμώνα, τσάι και αρωματικά κεριά για να τα απολαύσω! Α! Και το The Winter Ghosts!
    Επίσης, έχω και το Inferno να με περιμένει-ε, αφού λάτρεψα τα πρώτα δύο, δεν μπορώ να μην τελειώσω την τριλογία!
    Όλα τα παραπάνω στα πρωτότυπα, εννοείται.
    Ας με συγχωρέσουν οι Έλληνες-Ελληνίδες, αλλά όταν επιλέγω κάποιον ντόπιο θα είναι από παλιούς με πιο σύγχρονο και πολυαγαπημένο το Φρέντυ Γερμανό. Ας τα ‘χω διαβάσει και ξαναδιαβάσει, δεν πειράζει!
    Γιατί, κατα τ’ άλλα, το 20αρικάκι κι εγώ λυπάμαι να το δώσω, οπότε διαβάζω ότι πέσει στα χέρια μου (ενδιαφέρον, εννοώ) από τους δημοφιλείς αυτήν την εποχή!
    Περιμένουμε γι’ απόψε και να ξέρεις, ότι πολύ μας έλειψες!
    <3

  4. Kalimera Julia & bbgirls!!! Tha symfoniso apla me ti synadelfo ypourgo11 Stephen kai xero psomi!!
    Anameno to SECRET!!
    Filia polla!!

  5. @MariaA Ε.. μα πες τα τώρα συνάδελφε!!!!! Πέρασα καλοκαίρια επι καλοκαιριών προσπαθώντας να καλύψω τα κενα μου σε, ότι αγαπω, ούτε λόγος, και δεν εβρισκα το χρόνο να το κάνω το χειμώνα, κουβαλώντας στην παραλία απο Osho εως Yalom (το τι “Κήπο του Επίκουρου” διαβαζα καλοκαιριάτικα η ακόρεστη αναζητήτρια δε λέγεται…) κι απο Pascal Bruckner, στο βαθυστόχαστο αλλά τόσο αληθινό κοινωνιολογικό πόνημα “Ο γαμος από ερωτα εχει αποτύχει” εως μονοκοπανιά Jorge Bucay, στον οποίο αφιέρωσα όλες τις διακοπές μου στη Σκύρο το ’10…. Μέχρι που παρασυρθηκα από το σοφό μου ΒΒBoy (που είχε επίσης πήξει κι αυτό τα προηγούμενα χρόνια στην περισυλλογή….) κι επέστρεψα στα γνώριμα πάτρια εδάφη των εφηβικών και νεανικών μου χρόνων κι αναφώνησα… “ε, αμα πια καλοκαιριάτικα…φτάνει η περισυλλογή κι ο στοχασμός!!!! Αει σιχτήρι με τους προβληματισμούς…”
    Ε, ναι λοιπόν!!!! Συγκρίνεται το Salems Lot με όλους τους Επίκουρους του κόσμου????
    ΥΓ Sorry Irvin…. θα αναπληρώσω την ύλη το χειμώνα….

  6. Kαλησπέρα!!!! Τζούλια μου διάβασα και εγώ την Ντάτα της κ.Μαντά και την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ιδιαίτερη σαν προσωπικότητα..αν και έχω ξεχωρίσει 3 βιβλία της συγκεκριμένης συγγραφέας που τα θεωρώ και τα καλύτερά της και που το καθένα το διάβασα μέσα σε 2 μέρες!!! 1) Την ΘΕΑΝΩ,2)ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ κ 3)ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ…σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα!!!! Θα σας ταξιδέψουν…Τώρα ένα βιβλίο που θέλω πολύ να διαβάσω είναι το SECRET γιατί έχω ακούσει πολλά για το συγκεκριμένο..τρέχω για το βιβλιοπωλείο!

  7. Καλημέρα σε όλες !Προσπαθώ μέρες να γράψω αλλά κάπου κάτι δεν έκανα καλά μάλλον .Ελπίζω σήμερα να τα καταφέρω. Καλή επάνοδο κ ένα χαρούμενο και δημιουργικό φθινόπωρο!

  8. Καλησπέρα κορίτσια! Φέτος το καλοκαίρι που έμεινα στην Αθήνα, ασχολήθηκα πάρα πολύ με το decoupage (και με διάφορες άλλες μικρές δημιουργίες )και διάβασα μόνο ένα βιβλίο που μου δάνεισε η ξαδέρφη μου!!!! “Τι σου είναι η αγάπη τελικά…”-Αλκυόνη Παπαδάκη, το οποίο ήταν εξαιρετικό! Και γω έχω ακούσει πολλά για το SECRET και θέλω πολύ να το διαβάσω…. ανυπομονώ για την βραδινή ανάρτηση! Φιλιάαα… 🙂

  9. Τζα!!!Καλησπέρα bbgirls.@Τζούλια μ’αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!Ραντεβού το βράδυ 😉 φιλιά

  10. Ήμουν περίεργη για την κρίση σου, και ειλικρινά χαίρομαι που οι απόψεις μας (για άλλη μια φορά …!!!) συμπίπτουν!
    Αναμένω secret review σήμερα …

  11. καλησπέρα. Θα συμφωνήσω μαζί σου για την ντατα

  12. Fifty shades freed κοριτσια,αλλα δεν με ενθουσιαζει να σας πω κ την αληθεια….

  13. @Andriana: Είσαι Θεά, που έχεις διαβάσει Labyrinth, Sepulchre και Winter Ghosts.. Και πόσο δίκιο έχεις όταν λες ότι είναι χειμερινό διάβασμα αγαπημένη… σε σκέφτομαι τώρα με τη ζεστή σου σοκολάτα που τόσο σου αρέσει.. (απλά δεν μπόρεσα να περιμένω για το Citadel…)

  14. @Mous-Mous: “Αν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε…” (λες και αυτό να βγήκε από τον Αίσωπο; xexexe..)

  15. @Maryl: Για σένα θα κάνω άλλη μια προσπάθεια και θα διαβάσω τη Θεανώ, γιατί έχω ξανακούσει ότι είναι ενδιαφέρον βιβλίο.. και ναι, ήταν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα η Ντάτα, αλλά κάπως λίγη…xxx

  16. Η Θεανώ,η λύκαινα της Πόλης!!!!Οι περιπέτειες της ηρωίδας στην Κων/πολη της δεκαετίας του 1950 και στην Αθήνα….πάντως,στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου φαίνεται λες κι η συγγραφέας βιάζεται να τελειώσει….

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.