Jo Malone: Τα νέα αρώματα “Rock The Ages” (ή Ωδή στην Αγγλική Ιστορία)

jo-malone-rock-the-ages-1-1

 

Στο στοιχείο μου. Πιο πολύ δε γίνεται. Σε σημείο που δεν ξέρω, αν πρέπει να γράψω post για ομορφιά και Αρώματα Jo Malone, ή να σας αρχίσω, στην Αγγλική Ιστορία και Λογοτεχνία. Καλέ, που πάτε; Περιμένετε! Μη φεύγετε. Αστειεύομαι. Για αρώματα θα μιλήσω, μη μου αγχώνεστε πρωί –πρωί. (πάντως θα δείτε ότι δεν φταίω. Old habits, die hard. Η Jo, φταίει)

 

Και μόλις σας εξηγήσω, θα καταλάβετε, γιατί το λέω αυτό. Η αγαπημένη Jo Malone, αποφάσισε για την Ανοιξιάτικη Συλλογή των αρωμάτων  “Rock the Ages”, ( η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της τον Μάρτιο ) να λανσάρει πέντε νέα αρώματα εμπνευσμένα, από διάφορες era («εποχές») στην ιστορία της Βρετανίας.

 

Αυτές οι εποχές πήραν την ονομασία τους από Βασιλείς, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έβαλαν την σφραγίδα τους. Ο Βασιλιάς Γεώργιος, η Βασίλισσα Βικτώρια, ο Βασιλιάς Εδουάρδος, “δάνεισαν” τα ονόματα τους σε αυτές τις εποχές και έτσι έχουμε: Tην Γεωργιανή Βρετανία: Κοινωνικές αλλαγές, απαρχές Βιομηχανικής επανάστασης, τέχνες και έμφαση στην αρχιτεκτονική. Την Βικτωριανή Βρετανία: Άκρατος συντηρητισμός και πουριτανισμός, μια που η Βικτώρια έμεινε χήρα και μόνη σε νεαρή ηλικία και έβγαλε το άχτι της, στους υπόλοιπους. Την Εδουαρδιανή Βρετανία: Ο Εδουάρδος, γιος της Βικτώριας, προφανώς απηυδισμένος από την κλεισούρα της μαμάς,  όταν ανέλαβε τον θρόνο ξεσάλωσε  και  ως ο γνήσιος, πρώτος  metrosexual, το άλλαξε το σκηνικό και ήταν μες στη μοδα, στα φρου φρου και τα αρώματα και εκείνη η εποχή ήταν, φουλ στα πάρτι, στα ξενύχτια, στα ποτά, στους χορούς, χαμός στο Βασίλειο σας λέω, μπελ επόκ στο αγγλικό του, ένα πράγμα.

 

Μέσα σε αυτά, και πρώτο στη σειρά αρωματάκι (αλλά και ιστορικά πρώτο) θα δείτε και το Tudor με έμπνευση από την Tudor Αγγλία. Εδώ δε γράφω Βρετανία όπως βλέπετε, διότι εκείνη την εποχή, σκοτωνόντουσαν με τους Σκωτσέζους και το δικό τους Βασίλειο. Μη κοιτάτε που δεν το λέει, η Jo, the 1st,  η Πονηρή – πως θα της έβγαινε μετά η σειρά με πέντε αρώματα; Και ποιος θα το καταλάβει; θα σκέφτηκε, αλλά δεν ήξερε που έπεσε.

 

Και αν δεν σας έρχεται πρόχειρα τώρα, ποιος ήταν ο Βασιλιάς ή η Βασίλισσα, που λεγόταν Τudor, ή όπως το λένε τα Ελληνικά βιβλία Τυδώρ, να σας πω ότι Tudor (τιούντορ), ήταν το επώνυμο του περιβόητου Ερρίκου του 8ου (μάλιστα, εκείνου του χοντρούλη με τις έξι-επτά συζύγους και τις αναρίθμητες ερωμένες, αλλά και δυναμικού Βασιλιά) και βεβαίως της συγκλονιστικής του κόρης, της Βασίλισσας Ελισάβετ της Πρώτης, ή Elizabeth the 1st    της οποίας επίσης βεβαίως, το επίθετο ήταν Tudor.

 

Άκουσον, άκουσον τώρα: Αν λοιπόν η Elizabeth Tudor ( the 1st),  ήταν Ελληνίδα, θα την έλεγαν Ελισσάβετ Θεοδώρου. Και αυτό, διότι  ο πατήρ Ερρίκος ο 8ος  ο Μουρντάρης,  ήταν Ουαλικής καταγωγής και το επίθετο Tudor είναι μεν Ουαλικό, αλλά με τις εξής ρίζες: Tewdwr, δηλαδή, Teodor, δηλαδή, Theodor, δηλαδή, Θεού Δώρο, δηλαδή Θεοδώρου. Τρελό; Αληθινό πάντως.

 

Και η συγκεκριμένη Βασίλισσα, ήταν πράγματι Δώρο Θεού, για την αυτοκρατορία.

 

(Σιγά μην τη γλιτώνατε και δεν παρέδιδα το μάθημα, αλλά να, κάτι τέτοια έλεγα στις τάξεις, τα παιδιά και εγώ, βεβαίως μια χαρά πέρναγαμε, ίσως όμως να μην ίσχυε το ίδιο για τους Διευθυντάδες, anyway, δεν κράτησε και πολύ η καριέρα μου στη διδασκαλία και  είμαι εδώ τώρα)

 

 

jo-malone-rock-the-ages-3-1

 

 

Άντε, να δούμε λοιπόν τα Αρώματα, για να μείνω τουλάχιστον σε τούτη την καριέρα.

 

 

Tudor Britain Rose & Amber: Με νότες από τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, λευκό μόσχο και κεχριμπάρι (MariaA, στο Λονδίνο να το ζητήσεις, Tudor England και να τους “την πεις”,  κιόλας)

 

Georgian Britain Lily of the Valley & Ivy: Με νότες από κισσό, γκρειπφρουτ, νάρκισσο, κρίνους και λευκό μόσχο

 

Victorian Britain Pomegranate Noir: Με νότες από, ρόδι, ροζ πιπέρι, βατόμουρο, κρίνους της Καζαμπλάνκα, λιβάνι, μόσχο, πατσουλί και κεχριμπάρι

 

Edwardian Britain Geranium & Verbena: Με νότες από, περγαμόντο, βασιλικό, γεράνι, νερολί, βέτιβερ, πατσουλί και …κέδρο (τα’ πα τα metrosexual, για να μη λέτε μετά…)

 

Modern Britain  Birch & Black Pepper:  Με νότες από μανταρίνι, μαύρο πιπέρι, πατσουλί και βανίλια.

 

 

Και για να έχουμε και το καλό ρώτημα, γιατί το είπε Modern Britain το τελευταίο; Έπρεπε να μείνει πιστή στην έμπνευση και το όραμά της η Jo και να το ονομάσει Windsor Britain , από το επίθετο των τωρινών. Elizabeth the 2nd R*, Κάρολος, William, Harry και λοιποί απόγονοι. Ίσως δεν το έκανε, επειδή μπήκαν στη μέση οι Middleton – μεσαίας τάξης και καταγωγής, όπως ακριβώς φαίνεται και από το επίθετό τους.

 

(*’Oπου το R, από το αρχικό του Royal, έτσι τη λένε, οι δικοί της τη γλυκούλα- Elizabeth R – για την ξεχωρίζουν από τις άλλες και να μην μπερδεύονται στα παλάτια.)

 

 

(σοκαρισμένος θα ήταν τώρα ο παππούς μου ο Brad, με όλα αυτά που έχω γράψει, αλλά δεν φταίω εγώ, εκείνος φταίει που από τα 10 μου, με έβαζε να βλέπω στην αγγλική τηλεόραση Blackadder με  Rowan Atkinson- σάτυρα μέχρι εκεί που δεν υπάρχει, για την Αγγλική Μοναρχία. Να ξέρετε κάτι:  Όσο και αν τους αγαπούν οι Άγγλοι, τους Βασιλείς τους, δεν τους σταματάει τίποτα αν πρόκειται να γελάσουν. Πιστέψτε με, το ξέρω από πρώτο χέρι.)

 

 

Συνεχίζω.

 

 

Τώρα, πως της ήρθε της δημιουργού ότι εκείνες οι εποχές, είχαν αυτές τις εσάνς, ο Θεός και η ψυχή της, αφού άλλα ξέρουμε και έχουμε διαβάσει. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις εκείνων των εποχών, εμείς που ζούμε σε αυτή την εποχή, θα μπορούσαμε ακόμα και να πεθάνουμε από την αποφορά των υπονόμων (που δεν υπήρχαν) αλλά και των μικροβίων (που υπήρχαν) . Και για να μη μιλάω μόνο για Λονδίνο, να μιλήσω και για Παρίσι, όσες έχετε διαβάσει το “Άρωμα” του  Patrick Süskind, ξέρετε τι εννοώ.

 

Παρόλα αυτά, τα περιμένω πως και πως, αυτά τα αρώματα  και νομίζω ότι με βλέπω να κλίνω προς Victorian Britain. Καμία σχέση βέβαια εγώ με τη συντηρητική Βασίλισσα, αλλά πρώτον έτσι κι αλλιώς πάντα μου άρεσε το Pomegranate Noir και δεύτερον, τι την έχω όλη τη συλλογή των Βικτωριανών Gothic μυθιστορημάτων της Victoria Holt; Nα, τώρα τουλάχιστον, θα την ταιριάξω με το άρωμα.

 

 

Θα μου πείτε και εσείς ποιό θέλετε, έτσι; Είτε επιλέγοντας νότες, είτε Ιστορική περίοδο.

 

 

 

 

 

 

 

Αν με όλα αυτά, σας άνοιξε η όρεξη για Jo Malone και δε θέλετε να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο γι’ αυτά, να σας ενημερώσω ότι σύντομα, αν όχι ήδη, θα βρείτε το ολοκαίνουργιο Incense & Cedrat,  είναι το νέο μέλος της συλλογής Cologne Intense, μιας συλλογής που χαρακτηρίζεται από τα πλούσια και σπάνια υλικά της  (και τα πιο έντονα άρωματά της)

 

Το άρωμα δημιουργήθηκε από την Master Perfumer, Marie Salamagne, χρησιμοποιώντας το άρωμα από το λιβάνι του Ομάν, απο ότι λένε, το πιο πολύτιμο σε όλο τον κόσμο.

 

Παράγεται για πάνω από έξι χιλιάδες χρόνια, και συλλέγεται από  το ιερό δέντρο Boswellia, το οποίο βρίσκεται σε μια λωρίδα γης μεταξύ του ωκεανού και της ερήμου Dhofar. Η συγκομιδή, έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Δύο φορές το χρόνο το δέντρο κόβεται ώστε οι ρητινώδεις χυμοί του να βγουν προς τα έξω, να ξεραθούν και να κρυσταλλώσουν. Στα σύγχρονα χρόνια, το Boswellia sacra απειλείται όλο και πιο συχνά. Έτσι για πρώτη φορά στην αρωματοποιία, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία NaturePrint™ ώστε να αναδημιουργηθεί το άρωμα από το λιβάνι του Ομάν.

 

 

Jo_Malone_Incense_Cedrat_j_

 

 

 

 

 

Κάπως μου ήρθε τώρα να γράψω and more και μετά θυμήθηκα, ότι πάει αυτό, το κάναμε. Από την άλλη, μου αρέσει. Αnd more, μπορεί να υπάρχει στα πάντα, αν θέλουμε. Και μου ακούγεται και ενδιαφέρον και αισιόδοξο. Μήπως, πρέπει να γίνει το code, και να χαρακτηρίσει την era, “εποχή”, των bb girls; Λέω, εγώ τώρα, αλλά μη με παρεξηγείτε, είμαι και επηρεασμένη από τους Βασιλείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

16 Σχόλια
  1. Καλημέρα μεταφέρθηκα σε άλλο σκηνικό με το άρθρο σήμερα και ιστορικά και αρωματικά !!! Δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα αλλά πρέπει να αρκεστούμε στην αγορά ενός λόγω οικονομικών χαχαχα!! Περιμένω με αγωνία να έρθουν! Φιλάκια!

  2. OUAOUUUUUU!! Σούπερ τα σημερινά νέα… Οσο για το εγγλέζικο χιούμορ, ποιος τολμάει να το αμφισβητήσει? Οι άνθρωποι είναι εγκεφαλικοί, φλεγματικοί και openminded ανεξάρτητα από την τήρηση των παραδόσεων και της ταυτότητας τους. Αλίμονο στον λαό και στους ανρθώπους που δεν αυτοσαρκάζονται… (καποιους έχω στο μυαλό μου…)

  3. Ευαίσθητες χορδές αγγίζεις σήμερα αγαπημένη, μία με αρώματα, μία με την Αγγλική ιστορία!! Αχ τον παππούσου τον θαύμαζα με τις ιστορίες που μας λες ενίοτε (ακόμη γελάω όταν σκέφτομαι το knickerbocker glory!!) αλλά το ότι σε έβαζε να βλέπεις Blackadder με κάνει να τον λατρεύω!!! Ακόμη τα DVD που αγόρασα με ΟΛΕΣ τις σειρες βρίσκονται σε ένα κουτί στην αποθήκη του σπιτιου της πεθεράς μου και περιμένου να βρουν το δρόμο τους προς τα εδώ!! Πάντα ξετρελαινόμουν με το Αγγλικό χιουμορ, λιγο μαύρο, λίγο σοβινιστικό παλιότερα ( βλέπε Benny Hill)λίγο :κάπως: αλλά πάντα κατάφερνα να είμαι ίσως η μόνη που ξεκαρδιζόμουν με περίεργα αγγλικά αστεία όταν οι φίλοι μου (και το bbboy) δεν καταλάβαιναν γιατί ακριβώς πρόκειται.
    Συγγνώμη για τη μακρυγορία αλλά έβλεπα ντοκιμαντέρ εχθές στο BBC για την κηδεια του Τσώρτσιλ και κάπως τα συνδύασα!
    Για να περάσουμε και στο αρωματικό κομμάτι (θα νομίζουν τα bbgirls ότι έχω αποτάξει τα αρώματα!) το μόνο που έχω δοκιμάσει έως τώρα είναι φυσικά το pomegranate noir που είχε ξαναλανσαριστεί σαν limited edition και πραγματικά μου είχε αρέσει πολύ. Προς το παρόν η εταιρεία έχει ρίξει βάση στη σειρά “my wanderlust” της Charlote Stockdale, style editor του brand.
    μόλις έχω συγκεκριμένη γνώμη θα σας πω.
    Φιλιά πολλά!!!!!

  4. Εχω κι εγώ να σας μετα φέρω ένα μικρό δείγμα αγγλικού χιούμορ: είχε πάει ο σύζυγος(Βασίλης στο όνομα) για επαγγελματικούς λόγους στο Λονδίνο και έμενε σε ένα κλασικό ξενοδοχείο, αξιοπρεπέστατο αλλά παλιό οίκημα. Τον ρώτησε λοιπόν ο Αγγλος συνεργάτης του, πώς του φάνηκε το ξενοδοχείο. Ο σύζυγος είπε ότι είναι καλό, αλλά παλιό. Και ο πνευματώδης Αγγλος του απάντησε: “Oh, don’t complain, Vassilis, the Queen lives in an old house, as well, hahaha” και γέλαγε! Θεϊκό!!!

  5. @MariaA: Ναι μεγάλη κουβέντα γίνεται για τα “my wanderlust” της Charlote Stockdale, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την “καπελώνουν” και με το Intense που γράφω παραπάνω και με τα Rock the Ages και δεν την αφήνουν λίγο να κάνει παιγνίδι μόνη της. Περίεργο…εκτός αν δεν ήταν σίγουροι για την έκβαση του εγχειρήματος και αποφάσισαν, to play it safe και να λανσάρουν και τα υπόλοιπα με δυο-τρεις μήνες διαφορά.

  6. @KalliopiT: ………. χαχαχααχχαχαχαχααχ!!! Είμαι στο Heathrow, περνάω από έλεγχο και έχω μέσα στην χειραποσκευή κάτι αγγλικές πιτούλες με χοιρινό (Pork Pies) για τις οποίες τρελαίνομαι και δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Μου κάνει έλεγχο ο Αγγλος, βγάζει έξω τις πιτούλες, τις βάζει στην άκρη, κλείνει την τσάντα μου, με ευχαριστεί και πάει να περάσει στον επόμενο. Λέω εγώ “Αχ σας παρακαλώ, αφήστε μου τις πιτούλες, τις πήρατε γιατί απαγορεύονται τροφές στο αεροπλάνο; Για να λάβω την εξής απάντηση ” Of course, not my dear. It’s my lunch break in 5 minutes”. Εκλαιγα από τα γέλια, μέχρι το αεροπλάνο. (και τελικά με άφησε και τις πήρα κιόλας)

  7. Χρειάζεται και ένα μάθημα ιστορίας,για να μαθαίνουμε και κάποια extras που δεν τα έχουμε διδαχτεί στο σχολείο..ψήφισα Modern Britain γιατί οι νότες του πλησιάζουν περισσότερο στο γούστο μου! @Stella:νομίζω ότι τους ίδιους κάποιους έχω και εγώ στο δικό μου

  8. @Julia: δεν ξέρω κι εγώ πολλές αρνητικές κριτικές πήρε, την έθαψαν λίγο, ίσως ότι δεν είχε κάποιο άρωμα η σειρά….
    Αν μου το έκανε αυτό εμένα στο αεροδρόμιο κάποιος πάντως θα του έδινα μια πιτούλα!!!

  9. ΧΑΧΑ!Τι ωραία σήμερα Τζούλια μου,λες κ ήμουν στην τάξη μου,ρίξε μας κι έναν Shakespeare κ θα μας αποτελειώσεις!Εν προκειμένω,βρέθηκα στο stand jo malone στη Θεσσαλονίκη πριν από 3 μήνες κ ξετρελάθηκα.Το κακό ήταν ότι δεν είχα πολύ χρόνο κ δεν εξερεύνησα όλα μα όλα(!) τα μπουκαλάκια,προς χάριν του άντρα μου, ο οποίος μου λέει όταν καθυστερώ”βαπόρι θα αγοράσεις;”Τελικά,αγόρασα το τελευταίο άρωμα που μας είχε παρουσιάσει η Ιωάννα.Πάντως,την επομένη θα φάω κανένα 2ωρο!
    Τώρα,επίτρεψε μου να είμαι fan της Elizabeth κόρης του Ερρικου 8ου κ όχι φυσικά των αιμοσταγών πράξεων του,βλέπε Anne Boleyn κλπ.
    Χτύπησε κουδούνι ντριιιν άιντε!

  10. Τζα!!!Καλησπέρα @Julia & more bbgirls 🙂
    Pomegranate Noir διάλεξα γιατί μου άρεσε η περιγραφή(Το λιβάνι του Ομάν το βρήκα πιο ενδιαφέρον η αλήθεια)Kαι θα έλεγα ότι το χεις και ως καθηγήτρια.
    Ας φορέσω τώρα την τιάρα μου και ας ρίξω ένα σκούπισμα στο βασίλειό μου.
    Μουτςςςς

  11. Εξαιρετικό το σημερινό “μάθημα”! Το Pomegranate Noir το είχα σε κερί και δε μπορώ να περιγράψω το πόσο υπέροχο ήταν… Θα ήθελα όμως να μυρίσω και το Georgian Britain…ή και όλα τα υπόλοιπα, εδώ που τα λέμε!
    Εντάξει, Blackadder…τι μου θύμισες…θα ξαναδώ όλη τη σειρά με την πρώτη ευκαιρία!

  12. Ψήφισα Tudor Britain Rose & Amber, αλλά μ’αρέσει πολύ και το Georgian Britain Lily of the Valley & Ivy!! Αχ μύρισε Άνοιξη ή μου φαίνεται; 🙂

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.