Μια αληθινή ιστορία, επιτυχίας.

 

Toni-Mascolo-surrounded-by-hairdressers-554569

 

O Francesco Mascolo, ήταν ένας ταλαντούχος και πετυχημένος κομμωτής στην μικρή πόλη Scafati, κοντά στη Νάπολη της Νότιας Ιταλίας.To 1955, αποφάσισε μαζί με τη γυναίκα του και τα τέσσερα μικρά του αγοράκια, να μεταναστεύσει στο Λονδίνο, μια που πίστευε ότι αυτό ήταν το κέντρο του κόσμου και ότι εκεί ο ίδιος και οι οικογένεια του, θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες .

 

Το γεγονός ότι κανένας τους, δεν μίλαγε λέξη αγγλικά, δεν τον πτόησε.

 

Ο πρωτότοκος γιος του, Giusepe Mascolo (χαϊδευτικά Toni) ήταν τότε 12 ετών. Εξαιρετικός μαθητής και με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά, ήταν ο πρώτος από την οικογένεια που έμαθε αγγλικά και έκανε τον διερμηνέα στους αγαπημένους του γονείς και τα μικρά του τρία αδερφάκια. Μια οικογένεια, δεμένη, αγαπημένη, ιταλιάνικη, μεσογειακή.

 

Σύντομα έρχεται στη ζωή και το πέμπτο αγοράκι τους. O γοητευτικός και στοργικός πάτερ φαμίλιας, συνεχίζει να εργάζεται ως κομμωτής, βραβεύεται για τo ταλέντο του και φτάνει στη δουλειά του κάθε πρωί, με μηχανάκι, φορώντας λευκό κοστούμι και ένα κόκκινο γαρίφαλο στο πέτο. Οι Αγγλίδες πελάτισσές του, απλά τον λατρεύουν.

 

Η τραγωδία όμως, χτυπάει νωρίς. Οκτώ χρόνια μετά την μετανάστευσή τους, η μητέρα Maria, πεθαίνει σε ηλικία μόλις 45 ετών. Ο πατέρας Franco, συντετριμμένος, δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ, δεν μπορεί να εργαστεί, δεν μπορεί να φροντίσει την οικογένεια του, μια που και ο ίδιος με το ζόρι στέκεται στα πόδια του, μετά το χαμό της αγαπημένης του. Ο Toni που λάτρευε την μητέρα του, σε ηλικία μόλις 20 ετών, πρέπει να αναλάβει τα ηνία της οικογένειας.

 

Ήταν το 1963, και αποφασίζει, να παρατήσει τις σπουδές του και να ανοίξει ένα μικρό κομμωτήριο στη γειτονιά τους, στο Clapham του Νότιου Λονδίνου. Μια γειτονιά, εργατική, καθαρή, τίμια, μικροαστική. Χωρίς χρήματα για προσωπικό και για να τον βοηθήσει, σύντομα, τον ακολουθεί ο μικρότερος 18χρονος αδερφός του Gaetano (χαϊδευτικά Guy) .

 

O Toni και ο Guy Mascolo, νήπια, με την  μητέρα τους,  Maria

 

maria-toni-guy

 

 

 

Τα δυο νεαρά παιδιά εργάζονται 18 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, για να μπορέσουν να ζήσουν την οικογένειά τους με αξιοπρέπεια και να σπουδάσουν τα τρία ορφανά από μητέρα, μικρότερα αδερφάκια τους (14, 9 και 5 ετών) μαζεύουν με μαγνήτη τις (τότε) σιδερένιες φουρκέτες από το πάτωμα και ψωνίζουν σε cash and curry.

 

Οι δουλειές πηγαίνουν καλά, τα αγόρια έχουν κληρονομήσει το ταλέντο του πατέρα τους και λίγα χρόνια αργότερα, έρχονται κοντά τους και τα δυο μικρότερα αδέλφια τους ο Bruno και ο Anthony και ανοίγουν άλλα δυο κομμωτήρια στο Νότιο Λονδίνο.

 

Το πρώτο κομμωτήριο στην περιοχή Clapham του Λονδίνου

 

 

toniguy-clapham-london-620x510

 

Το momentum ήρθε στα 1973, όταν ανοίγουν το πρώτο τους salon στην αριστοκρατική συνοικία Mayfair, στην Davies Street, κοντά στην Berkeley Square. Ήταν η εποχή των αυστηρών, γεωμετρικών κουπ, αλλά η «TONI & GUY» (όπως ήταν πλέον η ονομασία των κομμωτηρίων) επέλεξε ένα πιο «εύκολο» και θηλυκό κούρεμα, ανάλογο με τα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας και personalized, βασισμένο δηλαδή στη φιλοσοφία, ότι κάθε πελάτισσα, πρέπει να προσεγγίζεται διαφορετικά με ένα hairstyle που όχι μόνο να ταιριάζει στο πρόσωπό της, αλλά και στα ρούχα που προτιμά, στο γούστο της και στο δικό της lifestyle.

 

Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, στα σχεδόν 500 κομμωτήρια τους. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1970 τα αδέρφια γίνονται γνωστά για το ταλέντο αλλά και το πάθος τους για τη Μόδα και ξεκινούν shows, μοιράζοντας την ιδέα τους και παντρεύοντας για πρώτη φορά, την κομμωτική με την haute couture . H επιτυχία τους, ήταν μονόδρομος.

 

Tα τέσσερα αδέρφια την δεκαετία του 1980 Anthony, Toni, Bruno, Guy

 

DEATH Guy Mascolo 1

 

 

 

Ο μικρός Toni, που από τα 10 του χρόνια έβγαζε χαρτζιλίκι μετά το σχολείο, τυλίγοντας τα μαλλιά των πελατισσών σε ασημόχαρτα στο κομμωτήριο του πατέρα του στη μικρή πόλη Scafati, μυρίζοντας την αμμωνία των τότε περμανάντ, αυτή τη στιγμή σε ηλικία 72 ετών, έχει την πιο πετυχημένη αλυσίδα κομμωτηρίων καθώς και προϊόντων μαλλιών στον κόσμο και πρόσφατα κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία του. Ο αγαπημένος του αδερφός Guy, πέθανε στο σπίτι του, στο Dallas του Texas, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 65 ετών.

 

 

 

 

Υστερόγραφο. Όταν ο Toni στο πρώτο του κομμωτήριο μετά βίας μπορούσε να πληρώσει υπαλλήλους, μια 15χρονη κοπελίτσα, έμεινε μαζί  του, ακόμα και όταν δεν τα κατάφερνε να την πληρώσει. Το όνομά της Paula. Συγκινημένη, που ο 20χρονος Toni, έπρεπε να ζήσει πλέον μόνος του τον πατέρα και τα μικρότερα αδέρφια του, άρχισε να κάνει συχνές επισκέψεις στο σπίτι, να φροντίζει τον πατέρα και τα μικρά, (λάτρεψε το μικρό πεντάχρονο) στάθηκε στην οικογένεια σαν δεύτερη μητέρα, έμαθε να μαγειρεύει Ιταλικά φαγητά. Το ειδύλλιο μεταξύ Paula και Toni, δεν άργησε να ανθίσει. Παντρεύτηκαν και  μετά από 50 χρόνια εξακολουθούν και είναι μαζί. Ο Toni μέχρι σήμερα, την αποκαλεί «Η μια και μοναδική γυναίκα της ζωής μου».

 

 

 

 

 

 

3 Σχόλια
  1. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ταινία,θα έχει και αυτή σίγουρα επιτυχία..

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.