Μποράγκο. Το αστρολούλουδο της Μεσογείου για την υγεία και την ομορφιά μας.

borago-1

 

Μεγάλος ο φυσικός πλούτος της Μεσογείου, αστείρευτος θησαυρός η χλωρίδα της και τυχερές εμείς, που μπορούμε να αδράξουμε τις σπάνιες ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων για την υγεία και την ομορφιά μας, ζώντας σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη.Μια βασική αρχή στην αρωματοθεραπεία είναι η χρήση όσων φυτών, βοτάνων, αιθέριων ή φυτικών ελαίων κουβαλούν «ελληνικότητα» ή άγουν την προέλευση τους από την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

 

Κάτι που παράγεται στον τόπο μας, αλλά και στους γειτονικούς έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον οργανισμό μας, είναι πιο συμβατό με τα γονίδια μας, με την μνήμη και την εξέλιξη του dna μας μες στο χρόνο κι αυτό ισχύει και για τις τροφές.

 

Ένα τέτοιο φυτό που φύεται σε κάθε γωνιά της Μεσογείου, ξεφυτρώνοντας ακόμα και στις ελάχιστες χωμάτινες σχισμές που αφήνει το τσιμέντο στις μεγαλουπόλεις, είναι το Μποράγκο, το κοινά γνωστό ως αστρολούλουδο (starflower) με τα πανέμορφα εντυπωσιακά μωβ και μαβιά του λουλούδια, τα σαρκώδη, τραχιά του φύλλα κι ανθίζει τον Απρίλιο. Το βοτανολογικό του όνομα είναι Βorago Οfficinalis, κι ο λαός στην ελληνική ύπαιθρο το αποκαλεί βορατσίνα, μποράντζα, βόραγο, βοράγινο, έχιον, μποπράτσινο, βούγλωσσο, βοϊδόγλωσσα, στην Κρήτη αποράντζα, στη Σαντορίνη μυριόκαλο, στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες μπουράντζα, στην Κέρκυρα βορατσίνα ή βοράτσενε κι αρπέτα στην Πελοπόννησο.

 

 

Borago officinalis

 

 

 

Είναι το φυτό που ο Όμηρος αναφέρει ως Νηπενθές, το μυθικό φάρμακο που αλλάζει τη διάθεση, φέρνει ευεξία, χαλαρώνει, ηρεμεί και κάνει να ξεχνιούνται η λύπη κι ο θυμός. Σύμφωνα πάντα με τον Όμηρο, τα άνθη του προσφέρθηκαν στην Ωραία Ελένη, κατά την επίσκεψη της στην Αίγυπτο, χώρα που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τον πλούτο των αρωματικών και φαρμακευτικών της βοτάνων, κι ήταν αυτά που την βοήθησαν να ξεχάσει τα πάντα και να σαλπάρει με τον Πάρη, μακριά από το παλάτι του Μενέλαου. «Τέτοιας λογής βοτάνια φύλαγε θαματουργά η Ελένη, ξαρρωστικά· τα ’χε απ’ την Αίγυπτο, της Πολυδάμνας δώρο, της γυναικός του Θώνου. Αρίφνητα φυτρώνει η γης κει πέρα, μισά ξαρρωστικά, αξεδιάλεχτα, μισά φαρμακωμένα».

 

Δύο, τρία μόνο άνθη του Μποράγκο, προστιθέμενα στο κρασί γαληνεύουν το πνεύμα, ενεργοποιούν την ρώμη στο κορμί. Κι η Ωραία Ελένη, όταν ο Τηλέμαχος επισκέφτηκε τη Σπάρτη, μετά το πάρσιμο της Τροίας, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη του πατέρα του Οδυσσέα «… κάποιο βοτάνι επήρε κι έριξε μες στο κρασί που επίναν ένα τη θλίψη που σκορπά, θυμούς καταλαγιάζει, και κάνει όλα τα κακά ν’ απολησμονηθούνε. –νηπενθές τ᾿χολόν τε, κακν πίληθον πάντων.»

 

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν, ότι το βότανο είχε τη δύναμη να μετριάζει την μελαγχολία των υποχονδριακών. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρουν, ότι τα φύλλα του φυτού «τοποθετημένα στο κρασί κάνουν άνδρες και γυναίκες ευτυχισμένους και χαρούμενους και διώχνουν σκοτούρες, στεναχώρια και μελαγχολίες. Τα σιρόπια που φτιάχνονται από τα άνθη του φυτού ανακουφίζουν την καρδιά και ηρεμούν τους σχιζοφρενείς και ψυχασθενείς ανθρώπους».

 

Οι σταυροφόροι όταν έφευγαν για τους Άγιους Τόπους, έριχναν άνθη Μποράγκο στο ποτό τους για ν’ αποκτήσουν θάρρος. Σε ένα σύγγραμμα του 15ου αιώνα ονομάζεται μποράντσενα κι εκεί διαβάζουμε: «Τούτο το χόρτο ωφελεί πολλά κάθε άνθρωπον ασθενή τε και υγιαίνοντα, διότι καμία βλάβην δεν έχει όταν το τρώγης συχνά γίνεσαι καλόκαρδος και γεννά καλούς χυμούς…».

 

Το Μποράγκο είχε γοητεύσει με τις ιδιότητες και την ομορφιά του τον Λουδοβίκο τον 14ο, ο οποίος είχε διατάξει να το φυτέψουν στις Βερσαλλίες. Στην Ουαλία το ονομάζουν το «βότανο της χαράς» και στα αραβικά «πατέρα του ιδρώτα» προφανώς λόγω της δράσης του ως εφιδρωτικό.

 

Στη λαϊκή ιατρική εδώ και εκατονταετίες το Μποράγκο χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο μαλακτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Το χρησιμοποιούσαν κατά των πυρετών, των παθήσεων της χολής, της πνευμονίας, των οξέων ρευματισμών, της ιλαράς, της οστρακιάς και της ευλογιάς και μάλιστα κατά ειδικό τρόπο. Έβραζαν το φυτό και το σούρωναν με ένα κομμάτι λεπτό βαμβακερό ύφασμα. Πρόσθεταν μέλι και έπιναν τρία κύπελλα την ημέρα.

 

Borago-2

 

Οι σύγχρονες έρευνες, στηριζόμενες στις παραπάνω βοτανολογικές επισημάνσεις, έχουν δώσει καινούργια στοιχεία και πρακτικές αποκαλύπτοντας, ότι το βότανο διεγείρει τους αδένες των επινεφριδίων, θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό κι είναι καθαρτικό του αίματος. Το λάδι Μποράγκο έχει αποδειχθεί, ότι έχει την ικανότητά να ηρεμήσει και να επουλώσει μια φλεγμονή κι έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να ανακουφίσει τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων όσων πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Τ’ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΣ

 

Το λάδι Μποράγκο (Borage Oil) προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του φυτού. Είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό υψηλής θρεπτικής αξίας με σπάνιες ιδιότητες κι η πιο σημαντική του είναι, ότι έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA)ν (περιεκτικότητα 16-27%) από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, βότανο ή τροφή υπάρχει στη φύση. Το GLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μετατρέπεται σε ουσία τύπου ορμόνης, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που καθιστά το Μποράγκο ένα εξαιρετικό αναπλαστικό των δερματικών κυττάρων και χρήσιμο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

 

Έτσι οι επουλωτικές του ιδιότητες μας δίνουν ένα άκρως αποτελεσματικό συστατικό για την επούλωση των ρυτίδων, την αντιγήρανση, την σύσφιξη και την λείανση της επιδερμίδας, αλλά και την δραστική θρέψη κι ενυδάτωση της. Ως εκ τούτου ωφελεί καταλυτικά τις ξηρές, αφυδατωμένες, κουρασμένες και ώριμες επιδερμίδες. Ιδιαίτερα ευεργετικό σε όσες επιδερμίδες παρουσιάζουν πρόωρη γήρανση. Οι επουλωτικές και αναπλαστικές του όμως ιδιότητες το καθιστούν εξαιρετικό για όσες επιδερμίδες είναι ακνεικές, ευαίσθητες ή έχουν τάση για δερματικές διαταραχές (έκζεμα, ψωρίαση, αλλεργίες, δερματίτιδα, ερεθισμοί).

 

Το GLA είναι απαραίτητο επίσης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των μαλλιών. Θεωρείται ο γιατρός των μαλλιών γιατί θεραπεύει πιτυρίδα, ξηροδερμία και δερματικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, βοηθάει στην τριχόπτωση και την αλωπεκεία.

 

Η μορφή του GLA έτσι όπως αυτή περιέχεται στο λάδι Μποράγκο θεωρείται η περισσότερο αξιοποιήσιμη και μεταβολίσιμη από τον οργανισμό και ειδικά στις γυναίκες, τις οποίες βοηθά στα συμπτώματα του προεμμυνορησιακού συνδρόμου.

 

 

Borago_4

 

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

 

 

Το βότανο Μποράγκο χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Η γεύση ενός τρυφερού φύλλου έχει αυτήν του δροσερού αγγουριού κι οσμή που μοιάζει με του κρασιού. Μπορεί να είναι τριχωτό, αλλά οι τρίχες διαλύονται στο στόμα. Τα άνθη του Μποράγκο είναι μια πολύ όμορφη γαρνιτούρα στη σαλάτα μας ή ένα εντυπωσιακό γαρνίρισμα σε πικάντικα ή γλυκά πιάτα, κρύες σούπες ή ως προσθετικό στο γιαούρτι. Δίνει άρωμα επίσης στο κρασί και στα δροσερά καλοκαιρινά ποτά και κοκτέιλ. Είναι κατάλληλο για δίαιτες χωρίς αλάτι γιατί είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και συνδυάζεται γευστικά με το σπανάκι. Περιέχει οξικά και φυτικά άλατα καλίου, άλατα ασβεστίου σαπωνίνες, τανίνες, βιταμίνη C κι αιθέριο έλαιο.

 

Σύντομα ένα καινούργιο προϊόν από τα Stellas RecipY, θα είναι στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει τις μοναδικές για την ομορφιά σας, ιδιότητες του Μποράγκο. Μείνετε συντονισμένες!

 

 

ΣΗΜ. Όλα τα βότανα χρειάζονται συμβουλή γιατρού ή βοτανολόγου για να ορίσει την απαραίτητη ή επιτρεπτή δοσολογία.

 

 

Stella

 

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

 

 

 

32 Σχόλια
  1. @Stella: Δεν ξέρω αν το ανάφερα, αλλά να..

    ΘΕΛΩ ΜΠΟΡΑΓΚΟ!!!!!! ΘΕΛΩ ΜΠΟΡΑΓΚΟ ΤΩΡΑ!!!!!

    Δεν μένω λοιπόν καθόλου συντονισμένη, ούτε για μια μέρα και ρωτώ τα εξής:

    Νο 1: Που θα το βρω – σήμερα! (τι να κάνω, να τρέχω στα διαζώματα της Πεντέλης, μπας και το πετύχω; Θα με περάσουν για ακόμα περισσότερο τρελή οι γείτονες, αλλά θα το κάνω!)

    Νο 2: Θέλεις να πεις ότι είναι το αντίστοιχο, ενός happy pill σε μορφή βότανου;

    No 3: Είναι ευεργετικό στην ξηροδερμία; Δηλαδή, το βράζω και λούζομαι;

    No 4: GLA???? GLA????

    No 5: Δηλαδή μπορώ να το βάλω και στο κρασί μου; Το White Whine Spritzer μου (το γνωστό μου κοκτέιλ) μπορεί να γίνει White Wine Borago Spritzer?

    (μη σου πω, θα το εμφιαλώσω κιόλας και θα γίνει χαμός!!!)

    Τώρα!!!

  2. @Julia Ψυχρταιμία καλέ!!!! Ψυχραιμία!!!!!
    Ναι, μπορείς να το βάλεις και στο κρασί σου και να δώσεις στο κοκτέηλ Julia άλλη διάσταση…. αυτη του θάρρους, μόλις χρειάζεται να πάρεις μία δύσκολη απόφαση π.χ να γνωρίσεις την κοπέλλα του κου Ρωμανού και να προβάρεις το ρόλο της πεθερας (καλά μη γελάς, δεν θ’ αργήσει αυτή η μέρα…) και ναι του Happy pill!!!!!
    Θα το βρεις ως βοτανο στα καταστήματα βιολογικών και βοτάνων, αν δεν το έχει καμμια γειτόνισσα σου σε γλαστρα και ως φυσικό λαδι, σε καταστήματα που πωλούν βιολογικά προιόντα και φυτικά κι αιθέρια έλαια.
    Στην ξηροδερμία και στα μαλλιά γενικά ως δυναμωτικό, το βάζεις με τον κλασσικό τρόπο δηλ. το λάδι ως μάσκα στα μαλλιά σου, το αφηνεις μισή – μια ωρα και μετά λούζεσαι. Μια φορα την εβδομάδα περίπου.
    Ναι, αγαπημένη GLA! GLA!!!! Τι νομίζεις δηλαδή? Πως βρίσκουν οι πολυεθνικές τα σούπερ συστατικά τους και τα ενσωματώνουν στα πανάκριβα καλλυντικά τους. Στη φύση! Απο που προέρχονται τα φάρμακα? Απο τη φύση! Μην κοιτάς που εμείς την υποτιμούμε από άγνοια και θεωρούμε δραστικό μόνο, ότι φτιάχνεται στα εργαστηρια χημείας. Δεν υπάρχει τελειότερο εργαστήριο από τη φύση.
    Φυσικά θα το βρεις είπαμε…. και σ΄ένα καινούργιο προιόν των Stella’s Recip-y…. Καλά για σένα κάτι θα κάνω να το πάρεις άμεσα στα χέρια σου…. 😉

  3. Τζα!!!Καλημέρα Bbgirls.Από όλα όσα διάβασα(κι εντυπωσιάστηκα γι’άλλη μια φορά από την αγαπημένη μου Μαγισσούλα)κρατάω το κομμάτι που το ρίχνεις στο κρασί(ελπίζω να έχει τις ίδιες ιδιότητες σε gin tonic)και το προϊόν έκπληξη της @Stella.
    Και τώρα βγαίνω προς αναζήτηση του φυτού.Νομίζω θα χρειαστώ ολόκληρη φυτεία,τι να καταλάβω από μια γλαστρούλα?
    Μουτς

  4. @Litsa: Μισό κιλό Borago στο κρασί μου θέλω, με όλα αυτά που γίνονται τριγύρω μου…

  5. @Litsa – Julia Κορίτσια έτσι που πατε εσείς σε λίγο θ΄αρχίσετε να ζητάτε κι ενδοφλέβιες…. είπαμε happy pill αλλά με ρέγουλα… 😉

  6. @Stella: Γιατί καλέ; Πειράζει που είμαστε χαρούμενες και θέλουμε να γίνουμε ακόμα περισσότερο;

  7. @Stella:Είναι να μην κάνουμε την αρχή.Και να μας βρεις και κανένα άλλο βοτανάκι γιατί κάτι μου λέει σύντομα το μποράγκο θα χει έλλειψη 😛

  8. Πρώτον: Βγαίνω κι εγώ προς αναζήτηση του πολύτιμου Μποράγκο.
    Δεύτερον: Θέλω ένα Stella’s Borago (μαζί με την άλλη κρέμα)
    Τρίτο κα καλύτερο: Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ Στέλλα μας για τις υπέροχες πληροφορίες που μας δίνεις!!!!! Για άλλη μια φορά, όπως και να το κάνουμε, μια υστερία την έφερες πάλι μέσα στο bb!!!!

  9. Γεια στην όμορφη παρέα! Δεν ήξερα οτι το φυτο αυτό λέγεται μπορανγκο.Μπράβο στην καλή δασκάλα που μου το έμαθε!

  10. @marianna: Αν σου πω, ότι το σκεφτόμουν και εγώ αυτό; Κάποια λουλουδάκια που ούτε τους δίνουμε σημασία και τι κρύβουν.. Καλά που έχουμε την δασκάλα- Υπουργό. Φαντάζομαι στην εύφορη Χίο, θα μπορείς να το βρεις εύκολα.

  11. @Julia Ωραία,μια χαρά! Θα σου στείλει η marianna borago από τη Χίο. Μολις το διαβασα κι εγω αυτό σκεφθηκα! Μαριάννα, βουρ στους Χιώτικους αγρούς γιατι σε βλεπω να στέλνεις borago με το κιλό στα ΒΒgirls @Julia & @Litsa…. 😉

    ΥΓ Ξέρετε, οτι η Χιος είναι το μοναδικο μερος στην Ελλαδα που βγάζει υπέροχες, μοναδικές, άγριες ορχιδέες? Σε έναν απίστευτο αριθμό ειδών, δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο αλλά θα το ψάξω…. Ενας τόπος από τους λίγους που μακάρι να μπορούσε να αξιοποιηθεί η χλωρίδα του όπως αξίζει!

  12. @marianna: Μετά από αυτό που έγραψε η Stella, άνοιξες δουλειές, όπως κατάλαβες…

  13. Για του λόγου το αληθές: “Στην Ευρώπη υπάρχουν 250 είδη επίγειων ορχιδέων, 92 εκ των οποίων συναντώνται στη Χίο. Γενικά η χλωρίδα του νησιού είναι πολύ πλούσια αφού περιλαμβάνει είδη του ευρωπαϊκού αλλά και του ασιατικού χώρου”. Από το βιβλίο του Παντελή Αδ. Σαλιάρη (μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, που τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη φωτογράφηση και την καταγραφή της χλωρίδας του νησιού και την προστασία του μοναδικού χιώτικου τοπίου), σε έκδοση του Δήμου Καρδαμύλων.
    Και ο πιο ορθός όρος είναι αυτοφυείς ορχιδέες όχι άγριες….

  14. @Stella: Μετά από όλη αυτή την “υστερία” που με έκανες να νιώσω για Borago (όπως έγραψε και η Αλεξάνδρα) πετάς χαλάρα και μια ορχιδέα (το αγαπημένο μου λουλούδι) και με αποτελειώνεις. Μπράβο. Μπράβο. Εύγε.

  15. @julia καλα…. το κληρονομικό ΒΒ χάρισμα όλο και θεριεύει!!! χα χα χα! 😉

  16. Μπουχαχαχαχα το είχα πάρει πριν δυο χρόνια το borage oil απο τα fresh line!!! Δεν γνώριζα καθόλου ότι είναι Ελληνικής χλωρίδας το είχα για κάτι εξωτικης καταγωγής χαχαχαχαχ
    Κράταγα αυτό και το primrose oil (νύχτα λουλούδο) γιατί έχει και αυτό τα γνωστά Ω6 και GLA αλλά δεν ξέρω τότε γιατί προτίμησα το πρώτο.
    Πάντως μετά την περιγράφει της καταπληκτικής Στέλλας μάλλον θα ήθελα να έχω ένα ακόμα μπουκαλάκι!!!
    Είπαμε Wonderbbgirl!!!!

  17. @SofiaT: …. και οι γνώσεις συνεχίζονται μέσα στο bb και συνεχώς κάτι μαθαίνουμε…

  18. @Τζουλια.Τζουλια μου για αυτο και οχι μονο αγαπαμε το bb!!!!!
    Μουτςςςςςςς!!!!!!!!

  19. Αφού ανοίξατε θέμα με τις ορχιδέες, να σας πω ότι εδώ και 2-3 χρόνια έχω σταθερά 5-6 ορχιδέες. το λατρεύω αυτό το λουλούδι και όταν ανθίζει είναι υπέροχο! Τελευταία όμως διάβασα ότι η ορχιδέα το βράδυ απορροφάει το διοξείδιο του άνθρακα από τον χώρο και βγάζει οξυγόνο.

  20. Ξέρετε το χάπι της ευτυχίας που δίνουν στους γέρους;Ε,τώρα λίγο μποράγκο στο κρασί και όλοι χαχαχούχα!!Ξέρεις πόσο τέτοιο υπάρχει στην Κεφαλονιά;Και το’χουμε του πεταματού…Πάω να μαζέψω..Τι θα κερδίσω;

  21. Πολύ ενδιαφέρον,μπράβο σου.Δεν το ήξερα, τώρα θα προσέχω να το δώ.

  22. Πού θα βρω και εγώ αυτό το φυτό ή να πω χάπι της ευφορίας??? Και εγώ για το κρασάκι μου το προορίζω. Θα πάρω σβάρνα τα καταστήματα βιολογικών προιόντων του Πειραιά..

  23. @Ketty: Φέρε εσύ κανένα τρίκιλο από Κεφαλονιά και κάτι θα σκεφτούμε!

  24. Καλημέρα!Και είπα να ανοίξω το bb να δω τι έγινε η χθεσινή συζήτηση και τι βλέπω;Να γίνoμαι πάλι agent,όχι secret agent αυτή τη φορά.Οι ορχιδέες και οι τουλίπες είναι όντως καταπληκτικές!

  25. γεια σας ειμαι καινουρια στη παρεα και θα πρότεινα να μαζεψετε ανθακια μποραγκο μονες σας μια βολτουλα χρειάζεται μονο λιγο έξω απο το κεντρο και στη συνεχεια να το ξηράνετε και να το εκχυλισετε σε λάδι έτσι ωστε να έχετε το δικο σας λαδακι

  26. Καλησπερα! Εγω τωρα σε ανακαλυψα ψαχνωντας για το βοτανο αυτο. Με ενδιαφερει για την ξηροδερμια. Εχεις καποια λοτιον ή ελαιο?

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.