“Women in the World”

 

women-of-the-world

 

Γυναίκες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, γυναίκες επιχειρηματίες, επιστήμονες, ακτιβίστριες, συγγραφείς, ιστορικοί, ηθοποιοί,  και μοντέλα, πήραν μέρος και φέτος, στη σύνοδο κορυφής Women in the World, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στο Cadogan Ηall, στις 8 και 9 Οκτωβρίου.

 

Κάποιες  από αυτές τις γυναίκες που έλαβαν μέρος ήταν η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Dr. Ursula von der Leyen, η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Laureate Leymah Gbowee, η αρχιτέκτονας Zaha Hadid, η συγγραφέας Frances Osborne, η αγγλίδα Υπουργός για την Ασφάλεια στο Internet Joanna Shields, oι ιστορικοί Simon Schama και Amanda Foreman, η σκηνοθέτης Sarah Gavron η ιδρύρια του Women for Women International Zainab Salbi, οι ηθοποιοί, Meryl Streep, Nicole Kidman και Carey Mulligan το μοντέλο , Cara Delevingne  κ.α.

 

 

Ένα από τα θέματα της Συνόδου Κορυφής ήταν το Generation Girl σε συνεργασία με την Dove- μια πρωτοβουλία που ρίχνει φως σε νέες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που με τον δικό τους τρόπο,  αλλάζουν τα δεδομένα.

 

 

Στη σύνοδο μίλησε και η διάσημη Ινδή ηθοποιός του Bollywood, Kangana Ranaut η οποία δήλωσε «δυστυχώς, όχι μόνο στην Ινδία αλλά παντού στον κόσμο οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες ενώ συνεχώς πρέπει να αποδεικνύουν την αξία τους”. Για τη σφοδρή αντίρρηση του πατέρα της στην επιθυμία της  να γίνει ηθοποιός η Kangara εκμυστηρεύτηκε «Στην αρχή της καριέρας μου κάποιες φορές αναγκαζόμουν να κοιμάμαι ακόμα και στον δρόμο, να μην έχω ούτε να φάω. Ο πατέρας μου με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρώταγε «Το πήρες το μάθημα σου, ή όχι ακόμα;” και εγώ, του απαντούσα «όχι, ετοιμάσου να πάρεις εσύ το δικό σου»

 

Kangana Ranaut

 

 

Kangara

 

 

Πρόσφατα, ξέσπασε  σκάνδαλο στο Χόλυγουντ,  μετά τις δηλώσεις της Jennifer Lawrence, η οποία παραδέχτηκε δημοσίως ότι έπειτα από το γνωστό hacking στα αρχεία της Sony, έμαθε πόσο λιγότερο είχε πληρωθεί από τους άντρες συμπρωταγωνιστές της στη ταινία “American Hustle”,  Bradley Cooper, Christian Bale και Jeremy Renner.  «Όταν τα στοιχεία βγήκαν στη φόρα, δεν θύμωσα με τη Sony. Θύμωσα με τον εαυτό μου» παραδέχτηκε η 25χρονη ηθοποιός. «Διότι βλέπετε μας έχουν πείσει, ότι αν μια γυναίκα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το μισθό της  ή την πληρωμή της, θεωρείται κακομαθημένη, στρίγγλα και ψυχρή υπολογίστρια, ενώ όταν ένας άντρας διαπραγματεύεται το μισθό του, θεωρείται έξυπνος και υπολογίσιμη δύναμη. Βαρέθηκα να ψάχνω τρόπους για να πω γλυκά και όμορφα αυτό που θέλω, έτσι ώστε να μπορώ και να λέω την άποψή μου και να γίνομαι αρεστή!»

 

Jennifer Lawrence

 

 

lawrence

 

 

Έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε αυτή την τεράστια, ανδροκρατούμενη multi million dollar βιομηχανία και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι σε μια πλέον προηγμένη χώρα, αλλά και σε μια χώρα που εξακολουθεί να θεωρείται 3rd world, η εργασιακή θέση της γυναίκας, δεν έχει μεγάλες διαφορές τελικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλή Κυριακή.

 

 

 

 

 

5 Σχόλια
  1. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ζούμε ακόμη σε ένα κόσμο που είναι φτιαγμένος από άντρες και είναι μόνο για άντρες…

  2. Θεική η απάντηση της Kangana Ranaut στον πατέρα της! @Litsa:και όμως αγαπημένη μου Λίτσα έτσι είναι,ειδικά σε χώρες όπως η Αφρική, η Ασία, η Ινδία κ.ο.κ.ακόμα και στην πολιτισμένη Δύση

  3. Διαφωνώ με την ίδια την ιδέα τέτοιων συναντήσεων. Βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Η διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή του ενός φύλου. Πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα -ελευθερίας, επαγγελματικά ή ό,τι άλλο- και όχι δικαιώματα “των γυναικών”. Τουλάχιστον, ελπίζω τα ηχηρά ονόματα και τα λαμπρά μυαλά που έλαβαν μέρος να επηρέασαν την κοινή γνώμη προς το δρόμο της δικαιοσύνης.

  4. @amalia: Kατανοώ απόλυτα αυτό που λες. Εγώ το πήγα ένα βήμα πιο μακριά και σκεφτόμουν, γιατί να εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα summits. Άρα υπάρχει ανάγκη. Και αφού υπάρχει ανάγκη όπως λες και εσύ, η συμμετοχή θα έπρεπε να είναι και από τα δυο φύλα. Segregation ενδεχομένως αγγίζει και πολλούς άντρες σε άλλη μορφή. Συμπληρώνω λοιπόν, ότι ο μόνος άντρας που έλαβε μέρος στο summit ήταν ο Rupert Everett, γνωστός gay ακτιβιστής.

  5. @Litsa: Σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, τη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες είναι απλώς ανύπαρκτες και κατ’ουσία “κτήμα” των αντρών με τίμημα και τη ζωή τους ακόμα πολλές φορές. Κανένας, δεν κάνει απολύτως τίποτα γι’αυτό. Καθόμαστε και κοιτάμε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.