5 +1, διατροφικά tips που πρέπει να υιοθετήσουμε όλες!

 

fitness- 5 best tips

 

 

Υγρές δίαιτες, δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, δίαιτες ωμοφαγίας. Αν συνεχώς παλεύεις με το να χάσεις βάρος, αν ακόμα ψάχνεις για την νέα καυτή δίαιτα που θα σε βοηθήσει μαγικά να χάσεις τα περιττά σου κιλά, συγνώμη αλλά άδικα περιμένεις! Το να μείνεις λεπτός και υγιής είναι πιο εύκολο από όσο νόμιζες.

 

Η δέσμευση αφορά εσένα και τον εαυτό σου. Καμία δίαιτα και κανένας διατροφολόγος δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν δεν πάρεις αποφάσεις για μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.

 

Διάβασε παρακάτω και εντόπισε πόσες κακές συνήθειες έχεις και πρέπει να σταματήσεις αν θες να δεις τελικά αποτελέσματα με διάρκεια.

 

 

1. “Απαγορευμένα” φαγητά

Ο καθένας μας έχει ένα αγαπημένο φαγητό, σνακ ή ρόφημα που δεν μπορεί να σταματήσει να το τρώει μόλις το αρχίσει είτε αυτό είναι πατατάκια, είτε είναι σοκολάτα ή αναψυκτικό. Προσπαθώντας όμως να το αποφύγετε η επιθυμία σας γι’ αυτό μεγαλώνει! Μην κόψετε καμία τροφή από τη διατροφή σας.  Αντιθέτως, επιτρέψτε στον εαυτό σας να το γευτεί αλλά με μέτρο. Σίγουρα ξέρετε τον εαυτό σας καλύτερα. Εάν είστε σίγουροι ότι θα φάτε μία ολόκληρη σοκολάτα, τότε θα πρέπει αρχικά να αγοράσετε το μικρό μέγεθος(Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε μαύρη σοκολάτα). Έπειτα όταν αποφασίσετε να την καταναλώσετε φάτε μόνο μία μικρή μπάρα σιγά-σιγά και απολαύσετε κάθε πτυχή της, την γεύση, την υφή, το άρωμα. Κάντε μια βόλτα στο γραφείο (ή στο σπίτι) και σκεφτείτε κάτι άλλο. Σε λιγότερο από 15 λεπτά ο εγκέφαλος θα είναι το ίδιο ικανοποιημένος με το να είχατε φάει ολόκληρη την σοκολάτα.

 

 

good_bad_foods

 

 

2. Αμελείτε τον ύπνο

 

Πόσες φορές δεν πήγατε ξενυχτισμένοι στη δουλειά; Πόσο κουρασμένοι και χωρίς δυνάμεις ήσασταν όλη την μέρα; Σίγουρα εκείνη την μέρα φάγατε κάτι (λιπαρό «για να πάρετε ενέργεια»-κρουασάν ή μπουγάτσα ή τυρόπιτα για πρωινό, σουβλάκια ή μακαρονάδα για μεσημεριανό κ.ο.κ.) Ο ύπνος επηρεάζει τόσο τις διατροφικές μας συνήθειες που η απώλεια του είναι ο νούμερο ένα ένοχος που μπορεί να κάνει το αίσθημα της πείνας εντονότατο. Ο επαρκής ύπνος (7-8 ώρες) είναι μία συνήθεια η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην σωματική και πνευματική σας υγεία.

 

 

sleep-well

 

 

 

3. Γρήγορες δίαιτες

 

Είσαι καλεσμένη σε ένα γάμο το επόμενο Σάββατο και αποφασίζεις να κατανάλωνες μόνο φρούτα και λαχανικά έως τότε για να «χάσεις ότι μπορείς» ώστε να χωράς τέλεια στο στενό σου ρούχο. Εκτός από το ότι οι αυστηρές δίαιτες είναι ανθυγιεινές, υπάρχει κάτι ακόμα που σίγουρα θα σε ξαφνιάσει. Οι μελέτες δείχνουν ότι τέτοιου είδους δίαιτες όχι μόνο δεν δουλεύουν αλλά επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου. Τελικά όχι μόνο δεν κρατάς τα κιλά που έχασες αλλά τα παίρνεις πίσω συνήθως διπλά.

 

 

 
crash diet

 

 

 

 

4.Η παράλειψη γευμάτων

 

Κάποιοι νομίζουν ότι τα γεύματα είναι απλά μαθηματικά. Αν παραλείψουν το μεσημεριανό γεύμα και φάνε ένα κανονικό βραδινό, πιστεύουν ότι «γλίτωσαν» θερμίδες, όμως δεν λειτουργεί έτσι. Η ρύθμιση των ορμονών που αφορούν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, λειτουργούν καλύτερα όταν τρέφεται ο οργανισμός σας κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα συχνά και μικρά γεύματα αυξάνουν την μεταγευματική θερμογένεση (αύξηση παραγωγής θερμότητας μετά από ένα γεύμα), δηλαδή ο μεταβολισμός μας είναι σε υψηλά επίπεδα (μέχρι και 8 ώρες μετά). Αντίθετα αν μείνουμε ώρες νηστικοί είναι πιθανό το επόμενο γεύμα να το φάμε γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες, συμβάλλοντας έτσι στην απότομη αύξηση της ινσουλίνης (η ισχυρότερη αναβολική ορμόνη που συνδέεται άμεσα με τη σύνθεση λίπους)

 

 

 

eat often

 

 

 

 

5. Μην τρώτε τρόφιμα χωρίς λιπαρά

 

 

Σίγουρα αν είστε στην περίοδο που προσέχετε την διατροφή σας θα έχετε στο ψυγείο τυρί με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι, γάλα κ.α. Να θυμάστε ότι το λίπος σε κάποια τρόφιμα δεν είναι πάντα τόσο κακό. Χρειαζόμαστε το λίπος για να μας κρατήσει πλήρεις ενώ τα λίπη προάγουν τον κορεσμό. Η πλήρης αφαίρεση λίπους από τα τρόφιμα κρύβει παγίδες. Αρχικά παίρνουμε λιγότερα θρεπτικά συστατικά (Βιταμίνη A, D, κάλιο κ.α.) και επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αυτής της τροφής («είναι Light οπότε δεν παχαίνει ας φάω λίγο ακόμα» Λάθος! ).

 

 

 

lowfat

 

 

 

 

6. Καθιστική ζωή

 

 

Αν μετά απο μία δύσκολη μέρα στην δουλειά σκέφτεστε τον καναπέ και την τηλεόραση για να χαλαρώσετε ξανασκεφτείτε το. Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, η άσκηση θα σας βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η διάθεση και η αυτοεικόνα. Είναι γνωστό ότι η άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της απώλειας βάρους ενώ επιπλέον η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας οδηγεί σε ενίσχυση του αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας με αποτέλεσμα να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Με την άσκηση ενεργοποιούνται οι μυες του σώματος, αυξάνονται οι απαιτήσεις σε ενέργεια ενώ το σώμα γίνεται πιο δυνατό και η κατανομή λίπους και μυικής μάζας ομοιόμορφη.

 

 

couch-potato

 

 

 

 

Σίγουρα αναγνωρίζεται τον εαυτό σας σε κάποια από τα παραπάνω. Ξεχάστε την ζυγαριά στα φαγητά, τα αυστηρά προγράμματα και τα άνοστα φαγητά. Αν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας τότε τα παραπάνω θα σας φανούν χρήσιμα. Αν δεν αλλάξετε συνήθειες καμία μόνιμη αλλαγή δεν θα συμβεί στην ζωή σας. Προσπαθήστε να προγραμματίζετε τα γεύματά σας ειδικά τις ημέρες που ξέρετε ότι θα είστε εκτός όλη μέρα, κοιμηθείτε καλά και απολαύστε χωρίς ενοχές τις μικρές σας αμαρτίες. Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα τότε δεν θα έχετε πρόβλημα στην ζυγαριά ποτέ ξανά!

 

 

Βασιλική Λινάρδου

 

Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής

Msc Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς πληθυσμούς

BSc Ειδική Φυσική Αγωγή, Θεραπευτική Γυμναστική

ΠιστοποιημένηΔασκάλαΜεθόδου Pilates by Alan Herdman and Studio One

 

 

 

 

7 Σχόλια
  1. Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα! Η αλήθεια είναι οτι το μόνο που δεν μπορώ στη ζωή μου να κάνω είναι δίαιτα..αλλά ευτυχώς έχω καλό μεταβολισμό και επίσης μισώ τα τηγανητά..με τπτ ομως δεν θα αποχωριζομουν την καθημερινή γλυκιά μου συνηθεια της μαύρης σοκολάτας αμυγδάλου. Και υποστηρίζω απόλυτα τις σωστές ωρες ύπνου και το 1 με 1,5 λιτρο νερό την ημέρα..Μου αρέσαν πολυ οι παραπάνω συμβουλές(με βολεύουν κιόλας)

  2. @maryl: Μπορεί να τα ακούμε συχνά αλλά δυστυχώς δεν τα εφαρμόζουμε. Τον ύπνο και εγώ σίγουρα, αλλά δυστυχώς ξεχνάω να φάω και δεν μπορώ να κάνω χειρότερο κακό στον μεταβολισμό μου. Ξεκίνησα να βάζω “alert” στο κινητό μου, για να θυμάμαι να βάζω κάτι στο στόμα μου κάθε 4 ώρες και φαντάσου, ούτε αυτό λειτούργησε.

  3. @Βeautyblog:αυτό με το φαγητό,δυστυχώς το έχω και εγώ..μπορεί βέβαια πάντα να πίνω ένα καλό πρωινό,αλλά μετά το χάνω,ειδικά με το άγχος και το τρέξιμο της δουλειάς συνήθως μετά το πρωινό τρώω κατευθείαν βραδυνό..ουφ! 🙁

  4. Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές αλλά όσες φορές κι αν προσπάθησα απέτυχα.Δυστυχώς το μυαλό μου είναι εξυπνότερο από μένα και αντί να το ξεγελάσω εγώ με ξεγελάει εκείνο.Κι αντί να φάω ένα κομματάκι πχ σοκολάτα,χωρίς να καταλάβω πώς,έχω κατεβάσει όλη τη μερέντα.
    Καμιά ελπίδα 🙁

  5. Καλημέρα , πονεμένο θέμα οι δίαιτες, κάνω λάθος 6 στα 6, γι΄αυτό δεν θα πω πολλά. φιλιά….

  6. @ΕΛΕΝΗ: Πάντως νομίζω το χειρότερο απ’ όλα (το έγραψα και παραπάνω) είναι να μένουμε νηστικές πολλές ώρες. Μετά είναι λογικό, ό,τι τρώμε ο οργανισμός να το μετατρέπει σε λίπος από το φόβο του, ότι είμαστε σε κάποια έρημο και δεν έχουμε να φάμε. Προφανώς για να μας κρατήσει “ζωντανές”. Στο μεταξύ η Βάσια μου είπε ότι είναι το χειρότερο για δημιουργία “κοιλίτσας” το δικό μου Βατερλώ, δηλαδή, αν δεν προσέχω.

  7. Λοιπόν,όποια θέλει να κάνει δίαιτα να’ρθει σπίτι μου.Αν σε πιάσει υπογλυκαιμία …..μ’αυτό θα πας…Εγώ όλη την εβδομάδα τρώω υγιεινά και με μέτρο και μια φορά-κάθε Κυριακή-τρώω ότι μ’αρέσει κι αγαπάω και φυσικά επιτρέπω στον εαυτό μου και ένα γλυκάκι..

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.