22-12-2015 (3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα)

 

mother-and-child

 

 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα εφαρμόζοντας πάντα κάποιες σταθερές τελετουργίες. Το δέντρο με τα στολίδια του και τις καθιερωμένες απώλειες σε γυάλινες μπάλες, τα φωτάκια παντού, τη φάτνη,τα απίστευτα γλυκά και φαγητά της μαμάς μου και εμάς(εμένα και την αδερφή μου) να περιμένουμε εναγωνίως την έλευση του Άη-Βασίλη.

 

Δεν ξέρω πώς αλλά μου είχε καρφωθεί στο μυαλό ότι ο άγιος δεν είναι ο κλασσικός παππούς  με τα μαγουλάκια και τα λευκά μούσια, αλλά κάτι σαν τον uncle ben (τον μαύρο κυριούλη που ήταν τυπωμένος πάνω στο κουτί του ρυζιού).Οι γονείς μου είχαν καταφέρει επιτυχώς να μην συναντηθούμε ποτέ μαζί του καθώς έφερνε τα δώρα μας.

 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βράδυ που κάτι πήγε στραβά κι ανακαλύψαμε την πραγματικότητα(σχετικά με τον άγιο).Ακόμα και τώρα που το γράφω νιώθω το ίδιο σφίξιμο με τότε.

 

Χάθηκε όλη η μαγεία…τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τα Χριστούγεννα ερχόταν τα γιορτάζαμε με όλη τη μεγαλοπρέπεια αλλά εμένα πάντα κάτι μου έλειπε,δεν χαιρόμουν πραγματικά.

 

Και τα χρόνια πέρασαν και φτάνουμε στο 1994.Συγκεκριμένα στις 22/12.

 

Θυμάμαι τι καιρό έκανε, θυμάμαι τι φορούσα, θυμάμαι ακόμα και τι έφαγα. Τη μέρα εκείνη λοιπόν, προσέλαβα στις υπηρεσίες μου το «γραμματέα» μου. Κατά την πρώτη μας συνάντηση τα συναισθήματα ήταν μπερδεμένα ωστόσο είχαμε και οι δυο τις καλύτερες των προθέσεων για ομαλή συνεργασία.

 

 

Αμ δε..Γιατί εγώ την είχα αλλά ο συνεργάτης μου συνήθως είχε διαφορετική άποψη. Και κάπου στην πορεία αντιστράφηκαν οι ρόλοι και άλλος έγινε το αφεντικό. Πριν πω, σκεφτώ, αποφασίσω οτιδήποτε έπρεπε πρώτα να πάρω την άδειά του. Ακόμη και για το πότε θα φάω, πότε θα κάνω μπάνιο, πότε θα κοιμηθώ. Ποτέ κανένας μέχρι και σήμερα δεν είχε τόσο μεγάλη επιρροή στη ζωή και τα σχέδιά μου.

 

Κι ας ήταν τότε μόνο 3,250gr και 52cm…

 

 

Ε ναι, τόση ώρα μιλάω για το μωρό μου. Που ήταν και παραμένει το καλύτερο δώρο των Χριστουγέννων για μένα. Μαζί του επέστρεψε και η μαγεία. Μαζί του ξαναγύρισε κι ο Άη-Βασίλης. Και ναι, μας επισκεπτόταν κανονικά. Και το γάλα του έπινε, και το μελομακάρονό του έτρωγε, και τα καροτάκια για τον Ρούντολφ έπαιρνε…όλα. Και φεύγοντας άφηνε και μερικά δώρα αφού μας άκουγε και μας έβλεπε και ήξερε τι θέλουμε ακόμη κι αν το γράμμα δεν προλάβαινε να φτάσει στο χωριό του.

 

 

Και μπορεί ο γραμματέας μου να μεγάλωσε εγώ όμως συνεχίζω να ακούω τα κουδουνάκια από το έλκηθρο. Κι όσες έχετε παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια επιβεβαιώστε τους ότι όντως ,αυτό που ακούγεται είναι το ελαφάκι.

 

Τα παιδιά μας δεν είναι χαζά, δεν ξεγελιούνται απλά ζούνε ένα παραμύθι που έστω για λίγες μέρες μπορούμε να το ζήσουμε κι εμείς μαζί τους. Το άγχος και τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν. Ας θυμηθούμε πώς είναι να είσαι παιδί,ας βγάλουμε στην επιφάνεια, έστω για λίγο, το παιδί που όλοι έχουμε κρυμμένο μέσα μας κι όλα θα είναι τελείως διαφορετικά. Μην επιτρέψετε κάτι άλλο.

 

 

Μην αφήσετε να χαθεί η μαγεία!

 

 

ΥΓ. Χρόνια σου πολλά μωρό μου

ΥΥΓ. Χρόνια πολλά αγαπημένες μου

 

 

Litsa

 

 

 

 

 

 

 

RED ALERT! RED ALERT!

 

Μην διαβάσετε το αυριανό post 23-12 , αν έχετε πολλές δουλειές, αν δεν είσαστε «έτοιμες», ή αν δεν έχετε όρεξη για τα γνωστά μου «σεντόνια»

Μπορείτε να μπείτε πάλι στο bb μεθαύριο 24-12 όπου θα έχουμε τεστάκι και μια από εσάς, που θα τα πάει καλά, θα κερδίσει μεγάλο δώρο, εκτός διαγωνισμού.

 

Εγώ και η Litsa μου (που μου το χρώσταγε απόψε με τα χαρτομάντιλα) , σας ευχόμαστε Καλό Βράδυ.

 

 

 

 

16 Σχόλια
  1. Litsaki we love U!!! Μας είσαι πολύτιμη!
    Εγω την έχω χάσει την μαγεία…. Προσομοιαζω στις γιορτές περισσότερο με τον γρινιάρη Σκρουτζ…. Anyway… κάποια μερα ίσως αποφασισω να εκμυστηρευτω το γιατί και πως χάθηκε η μαγεία των Χριστουγέννων.. και ξετυλίγοντας το νήμα λυτρωθώ κι εγώ. Ισως γιατί για πολλά χρόνια περίμενα εκείνα τα Χριστούγεννα που θα εκπλήρωναν κάποια ποθητά όνειρα μου κι αυτά δεν ήρθαν ποτέ στην ώρα τους, αφήνοντας με με μια πικρή απογοήτευση όσων ανεκπλήρωτων έμειναν πίσω στο χρόνο… Θέμα timing? Μεγάλες προσδοκίες?
    Οπως και νά ‘χει τα καλύτερα Χριστούγεννα πρέπει να έιναι πάντα τα φετεινά, κάθε χρονιά! Οσο ζούμε κι αναπνέουμε υγιείς δίπλα σε αυτούς που αγαπάμε… τα καλύτερα Χριστούγεννα πρέπει να είναι αυτά που ζούμε!
    BB Φέτος έκανες τα δικά μου Χριστούγεννα πραγματικά ξεχωριστά!
    ΒΒGirls εύχομαι να περάσουμε πολλά Χριστούγεννα όλες μαζί, σαν το γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στο ιντερνετ, με όπλο την μαγεία της “ισχύς εν τη ενώσει”!
    Σας φιλώ με φιλιά πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη!

  2. Καλησπέρα!! Περίμενα αγωνιωδώςνα δω ποια θα έγραφε! Litsa μου ο γραμματέας σου είναι φοβερός και να τον χαίρεσαι!!
    Εγώ πάλι για κάποιο λόγο ποτέ δεν πίστεψα στον Άγιο Βασίλη, δεν θυμάμαι να περιμένω δώρα από αυτόν ή να γράφω γράμματα, η μαγεία της εποχής με συνεπαιρνε πάντα, όλοι ήταν πιο χαρούμενοι πιο γελαστοί όλα ήταν πιο μαγικά και πιο φωτεινά και φυσικά υπήρχε σπέσιαλ φαγητό και γλυκά στο σπίτι!
    Φέτος δεν στόλισα γιατί θα φύγουμε μεθαύριο και μόλις γυρίσουμε μετακομίζουμε αλλά στο σπίτι υπάρχει πάντα το πλαστικό φουσκωτό μου ελαφάκι!!

  3. Αχ αυτή η μαγεία των Χριστουγέννων!!!!! Μπορεί να μην ακολουθούμε όλο το τελετουργικό με τον Άι -Βασίλη αλλά αυτές οι μέρες ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είναι αλλιώτικες…Ξεχνάς μαζί τους τα προβλήματα σου και γίνεσαι πάλι παιδί . Να τον χαίρεσαι τον ¨γραμματέα” σου Litsa να είναι γερός και καλότυχος όπως και όλα τα παιδιά του κόσμου.

  4. Πολυαγαπημένη μου Λίτσα να χαίρεσαι τον πανέμορφο σου γραμματέα και να τον καμαρώνεις σαν τα ψηλά βουνά!!!! Σε νιώθω απίστευτα,γιατί όντας παιδί και εγώ η ίδια ακόμα στα 21 μου το 1996,2 χρόνια μετα από εσένα,απόκτησα τη δική μου μικρή πριγκήπισα και μαζί της ξαναπίστεψα και στον Αγιο Βασίλη και στο υπέροχο παραμύθι του,άρχισα να καταλαβαίνω το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και δεν το ξαναέχασα ποτέ..είναι μαγικό να ζεις τα Χριστούγεννα μέσα από τα γλυκά αθώα ματάκια των παιδιών!

  5. Entaksei ego gia kapoio logo klaio…!!
    Litsaki mou na ton xairese ton “gramatea sou” k sou eyxome oles oi meres sou na einai magikes opos gia olous mas!!
    Ego pali latreyo ta xristougenna! Kano san paidi opos lene oloi…. kathomai xazeyo ta fotakia sto dentro stous dromous, tragoudao k panta perimeno ta dora mou apo ton agio… ligo diaforetika dora apoti zitaga otan imoun mikri bebaia(oxi ylika)… alla piteme xazoula ego panta pisteyo stin mageia ton xristougennon k se oti mporei na mas ferei!! Kalinyxta bbgirls k xronia polla!!

  6. Από τους τρεις γιους ο μεγάλος ξερει. Ο μεσαίος έγραψε το γράμμα του κ έγραψε κ ένα για το μωρο.Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει κάτι αλλά μου αρέσει που θα βάλει γλυκό για τον Άγιο Βασίλη κ ένα ποτήρι γαλα. Και το πρωί ή χαρά του είναι απερίγραπτη.Ποσό τα λατρεύω…

  7. Από τους τρεις γιους ο μεγάλος ξερει. Ο μεσαίος έγραψε το γράμμα του κ έγραψε κ ένα για το μωρο.Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει κάτι αλλά μου αρέσει που θα βάλει γλυκό για τον Άγιο Βασίλη κ ένα ποτήρι γαλα. Και το πρωί ή χαρά του είναι απερίγραπτη.Ποσό τα λατρεύω…
    Καληνύχτα bbgirls

  8. Αγαπημένες μου σας ευχαριστώ όλες για τις ευχές τα λόγια τις σκέψεις και τα πολύτιμα δάκρυά σας.Για μένα αυτό είναι το νόημα,να μη χαθεί η μαγεία.Δεν έχει καμιά σημασία η βιολογική μας ηλικία όλοι ανεξαιρέτως υπήρξαμε παιδιά οπότε είναι πανεύκολο.Υπάρχουν πολλοί λόγοι να χαιρόμαστε(ρίξτε μια ματιά τριγύρω σας)Προσωπικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαίρομαι,το να στεναχωριέμαι και να ανησυχώ όμως μου φαίνεται αφόρητο.
    @Stella:κάνε “επαναφορά συστήματος” στα τελευταία “χαρούμενα Χριστούγεννα”και ξεκίνα από εκεί.Θα δεις…
    @Maryl:Κι εγώ μόλις είχα μπει στα 21,πραγματικά μαζί μεγαλώσαμε.Πολλά κοινά χαχαχαχχα
    @Όλες:Σας αγαπώ την καθεμιά για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε.Αν δεν είναι αυτό μαγεία τότε τι είναι;
    Μουτςςςςςς

  9. @Litsa, να τον χαίρεσαι και αυτός να χαίρεται τη ζωή του όπως επιθυμεί. Να είναι γερός και τυχερός. Αν και η τύχη του έχει χαμογελάσει ήδη εφόσον έχει μια τόσο τρυφερή μανούλα.
    @Stella, σ’ ευχαριστώ που μετουσίωσες και τη δική μου σκέψη σε λόγο. Μακάρι να πραγματοποιηθούν οι ευχές σου κι εμείς να είμαστε χρόνια εδώ. Και όταν θα είσαι έτοιμη να οργανώσουμε ένα group therapy… Έχω άδικο που αισθάνομαι ότι πολλές φορές το bb λειτουργεί ομαδο-ψυχοθεραπευτικά;
    Κι εγώ δεν θυμάμαι σαν παιδί να περίμενα τον Άγιο Βασίλη. Θυμάμαι, όμως, ότι τις μέρες αυτές έβαζα στο βίντεο μια μισοχαλασμένη κασέτα με τη Mary Poppins. Και το θυμήθηκα γιατί επιθυμώ να σας αφιερώσω το αγαπημένο μου ‘A Spoonful Of Sugar’ για τα φάρμακα του σώματος και της ψυχής.

  10. Αχ Λιτσάκι μου με συγκίνησες με την όμορφη ιστορία σου! Να χαίρεσαι το παιδάκι σου και σου εύχομαι ολόψυχα να μην χάσεις ποτέ ξανά την μαγεία από την ζωή σου!

    Πάντα αγαπούσα τα Χριστούγεννα…. τα στολίδια, τα φωτάκια, οι μυρωδιές από τα γλυκά, ο Άγιος Βασίλης, τα τραγούδια….όλα είχαν μια μαγεία και το παιδί μέσα μου έβγαινε στην επιφάνεια για να ζήσει το παραμύθι! Μέχρι που πέρυσι τον Δεκέμβριο έχασα την μαγεία, έχασα την γη κάτω από πόδια μου, έχασα τον πατέρα μου…. Και τώρα μπορώ να μιλήσω γι’αυτό, αν και νιώθω ότι δεν πέρασε μια μέρα. Το παλεύω όμως, με όσο απόθεμα αισιοδοξίας υπάρχει στην «αποθήκη» της ψυχής μου. Και φέτος τα Χριστούγεννα θα γιορτάσουμε, γιατί η ζωή συνεχίζεται….. Τίποτα όμως δεν θα είναι ξανά το ίδιο….. Κάτι πάντα θα λείπει. Ελπίζω όμως πως η μαγεία κάποια στιγμή θα έρθει πάλι στην ζωή μας, μ’ένα τρόπο διαφορετικό, ίσως και μ’ένα τρόπο μαγικό.
    Καλά Χριστούγεννα αγαπημένα μου BBGirls! Να περάσετε υπέροχα με όσους αγαπάτε και αφήστε το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη να σας ταξιδέψει σ’ένα παραμυθένιο υπέροχο κόσμο.

  11. τις θερμότερες ευχές και από εμένα για τον γιο σου Litsa!!Να τον χαίρεσαι και να τον καμαρώνεις!!

    όσο για την μαγεία των Χριστουγέννων πάντα θα υπάρχει αν ανοίξουμε τις καρδιές μας και κάνουμε χώρο γι’αυτήν, μικροί και μεγάλοι.

    Elena λυπάμαι για την απώλειά σου και δεν θα σου πω ψέματα είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται ούτε μετά από ένα χρόνο ούτε μετά από 25.(έχασα τον δικό μου πολύ μικρή).Το μόνο που θα σου απαλύνει τον πόνο είναι η σκέψη ό,τι θα ναι πάντα κοντά σου από ψηλά, και θα σε βοηθάει και θα σε προστατεύει παρέα με τους αγγέλους..

  12. @Amalia Group Therapy! Όποτε θέλεις!!! Εξάλλου τα “ψ” αποτελούν, κατά τη γνώμη μου πάντα, το μεγαλύτερο δώρο της σύγχρονης επιστήμης στην ανθρωπότητα κι οι θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων, επιτελούν το πιο θεάρεστο έργο ουσιαστικής αναδόμησης των ψυχών που μπορούμε να διανοηθούμε, μεγαλύτερο κι απ΄ αυτό που έχουμε (κατά τη γνώμη μου) εναποθέσει στις θρησκείες.

    Δεν είναι για όλους μας οι γιορτές αμερικανική ταινία. Δεν πατάμε όλοι ένα κουμπί και ως δια μαγείας ζωγραφίζεται ένα ανέμελο παιδικό χαμόγελο. Δεν τραγουδούν όλοι αγκαλιασμένοι τα κάλαντα κάτω από ένα δέντρο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας, που δεν μπορούν να ανατρέξουν σε αρμονικές παιδικές αναμνήσεις, για διάφορους λόγους. Υπάρχουν αυτοί που μεγαλώνοντας απομυθοποίησαν, όχι από διάθεση να “σκοτώσουν το παιδί μέσα τους”, αλλά ίσως γιατί αυτό το παιδί δεν τράφηκε ποτέ με τα απαραίτητα υλικά της θαλπωρής και της ασφάλειας, του ονείρου ή ακόμα και της αγάπης. Και είναι πολλοί αυτοί, περισσότεροι απ’ όσο θέλουμε να δούμε στρουθοκαμηλίζοντας
    Δεν είναι κακό πράγμα οι γιορτές. Ίσως όμως εναποθέτουμε υπερβολικά πολλές ελπίδες και μεταφυσικές ικανότητες σε μέρες που είναι απλά η αφορμή για γιορτή και μάζωξη. Κι αυτό μπορεί να γίνει, θα έπρεπε να γίνεται κάθε στιγμή, με κάθε αφορμή κι όχι μια φορά το χρόνο, επειδή στολίσαμε ένα δέντρο κι ανάψαμε κάτι χρωματιστά λαμπάκια.

    @Elena Λυπάμαι πολύ για την απώλεια σου. Η μητέρα μου πέθανε την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Τα πρώτα Χριστούγεννα, τα πρώτα μου γενέθλια και φυσικά το πρώτο Πάσχα που ακολούθησε, ήταν τουλάχιστον οδυνηρά. Ποτέ τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, αλλά ο πανδαμάτωρ χρόνος ξέρει να μας οδηγεί όλους στην επιβίωση κι ακριβώς επειδή τίποτα δεν μένει το ίδιο, έρχεται αναπόφευκτα και το διαφορετικό. Να τον θυμάσαι χωρίς φόβο, κι όταν φθάσεις να τον θυμάσαι χωρίς θρήνο, για όλα τα καλά που περάσατε μαζί, θα γαληνέψεις.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλες!

  13. Χρόνια πολλά litsa να χαίρεσαι το παιδί σου!Η μαμά μου,η οποία ονομαζεται Λίτσα,σε καταλαβαίνει απόλυτα γιατί ήμουν κι εγώ χριστουγεννιάτικο δώρο(23/12).Είναι η πιο όμορφη μέρα του χρόνου για μένα,τα πάντα είναι γιορτινά,τα σχολεία κλείνουν και όλοι θυμούνται τα γενέθλια μου.Και να φανταστεις ότι τότε που γεννήθηκα,όσα παιδιά γεννιόταν στο τέλος του χρονου,τα δήλωναν στις αρχές του επόμενου για να μην πάρουν το χρόνο στην πλάτη.Οτάν μεγάλωσα,Ρώτησα τη μαμά μου για τι δεν έκανε το ίδιο σε μένα κι εκείνη μου απάντησε ότι δεν ήθελε να αλλάξει την τύχη μου. Και καλά έκανε!

  14. @Stella @Tina Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τα όμορφα λόγια σας. Σας αγαπώ πολύ όλες <3

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.