Γεύση από … Χειμώνα (όχι δικό μας, όμως)

 

image2

 

 

Ετοιμαστήκαμε λοιπόν που λέτε και εμείς, για τον «βαρύ» χειμώνα που θα ερχόταν το Σάββατο στην Αθήνα, κάτι ήρθε, αλλά μετά έφυγε, αφού την Κυριακή ξυπνήσαμε με λιακάδα. Από την Κυριακή και μέχρι σήμερα Τρίτη που γράφω (πάλι με ήλιο) ο κύριος,  κάθε πρωί ξυπνάει με την ελπίδα να δει χιόνια.

 

Τα είδε σήμερα, αλλά διαδικτυακά, όπως θα τα δείτε και εσείς εδώ στο Νότο, αφού στον μακρινό Βορρά τώρα (καλά όχι και τόσο μακρινό) ένα bb girl, κατάλαβε ότι σαν να μας έχει λείψει σε κάποιες από εμάς ένας λίγος χειμώνας και είπε να μας «πάρει» σήμερα ένα ταξίδι μαζί της σε ονειρικά, στρωμένα με χιόνι τοπία.

 

Πριν δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες της Nektaria που ακολουθούν από το Γκέτεμποργκ (θέλω  να βγάλω εισιτήριο τώρα!) λίγα λόγια γι’ αυτή την πανέμορφη πόλη της Σουηδίας.

 

 

 

Sweden_map

 

 

 

To Γκέτεμποργκ (Göteborg =Γοτθικός Πύργος) με πληθυσμό 519.399 κατοίκους στην πόλη και 937.015 στην ευρύτερη περιοχή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας – μετά την πρωτεύουσα Στοκχόλμη-  η πέμπτη μεγαλύτερη στις σκανδιναβικές χώρες και είναι χτισμένη στην δυτική ακτή της Σουηδίας.

 

Στις αρχές του 17ου αιώνα η Σουηδία έλεγχε μόνο ένα σημείο στην δυτική ακτογραμμή. Μία προσπάθεια το 1607 ίδρυσης μιας πόλης με το όνομα Γκέτεμποργκ στο κοντινό νησί Χίσινγκεν απέτυχε εξαιτίας του Πολέμου του Κάλμαρ αλλά η δεύτερη προσπάθεια το 1621 από τον Βασιλιά Γουστάβο Αδόλφο (επίσημα γνωστό ως Γκούσταφ Β΄ Άντολφ ο Μέγας), ήταν επιτυχής. Μετά τους διαδοχικούς πολέμους, μέχρι το 1658 όλες οι δανέζικες ανατολικές επαρχίες παραχωρήθηκαν στη Σουηδία με τη Συνθήκη του Ροσκίλλε.

 

Λόγω της φυσικά πλεονεκτικής τοποθεσίας του, το Γκέτεμποργκ διαθέτει την μεγαλύτερη και σημαντικότερη λιμενική εγκατάσταση στη Σκανδιναβία. Ανέκαθεν το εμπόριο και η ναυτιλία υπήρξαν σημαντικές επιχειρήσεις και ήδη τον 18ο αιώνα ήταν έδρα της Σουηδικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών. Η βιομηχανία αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό, και ως παραδείγματα συμπεριλαμβάνονται οι βιομηχανίες SKF, Volvo και Erickson.

 

 

Gothenburg_new_montage_2015-2

 

 

 

Το Γκέτεμποργκ διαθέτει μια ευρεία συλλογή πολιτιστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων και μουσείων. Το 1994 εγκαινιάστηκε ένα νέο κτήριο όπερας. Στα μουσεία συμπεριλαμβάνονται μουσεία τέχνης, σχεδίου και εργοχείρων, θαλάσσιας ιστορίας, φυσικής ιστορίας, επιστήμης, Ανατολικής Ινδίας κλπ., καθώς και το Μουσείο του Παγκόσμιου Πολιτιμού που εγκαινιάστηκε το 2004. Ο Βοτανικός Κήπος του Γκέτεμποργκ θεωρείται ένας από τους αξιοσημείωτους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη. Το πάρκο διασκέδασης Λίσεμπεργκ, που βρίσκεται στην πόλη, είναι το μεγαλύτερο της Σκανδιναβίας και ένας από τους πιο δημοφιλείς πόλους έλξης στη Σουηδία.

 

Kαι επειδή μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις, σε ευχαριστούμε Nektaria μας, γι’ αυτό το σημερινό “ταξίδι”.

 

 

image3

 

 

image1

 

 

image4

 

 

image5

 

 

 

Τι λέτε bb girls; Είμαστε για κανά ταξιδάκι Γκέτεμποργκ; Nα δούμε και τη Νεκταρία μας;

 

 

Ε, νομίζω επιβάλλεται tribute στους ABBA σήμερα. Το αγαπημένο μου τραγούδι τους,  είναι το “The winner takes it all”, αλλά επειδή πάντα μα πάντα, μου φέρνει δάκρυα, ας χορέψουμε καλύτερα με Waterloo.

 

 

 

 

bb GIRLS, bb GIRLS, RED ALERT!!

 

Αυτό είναι το live streaming του bb!! Πρίν λίγο η Νεκταρία, διάβασε το post μας και μας έστειλε φωτό και από τη σημερινή μέρα στο Γκέτεμποργκ,  με ακόμα περισσότερο χιόνι!!! ( Καλά, θα το γράψω και στα σχόλια)

 

 

S-1

 

 

S-2

 

 

s-3

 

 

S-4

 

 

s-5

 

 

 

33 Σχόλια
  1. Μακάρι να ήμουν εκεί τώρα! Γεια σου Νεκταρία μας! Να είσαι πάντα καλά!

  2. Λοιπον, το Γκέτεμποργκ δεν το είχα δει ποτέ! Τι όμορφο που είναι… Θυμίζει κεντρική ευρώπη (ιστορικά κτίρια). Τη νεκταρία δε την ξέρω αλλά πολύ θα ήθελα να τη γνωρίσω (ένα τσακ, και φύγαμε)! Η τελευταία φράση της b-editor δε.. Οτι το “the winner takes it all” της φέρνει δάκρυα στα μάτια… Ε, πόσο Υδροχόοι είμαστε…Μια από τα ίδια κ εγώ <3

  3. @stella & lydia: Ε, δεν καταλάβατε.. Μιλάω πολύ σοβαρά και κάνω extend την πρόσκληση και σε όποιο άλλο bb girl, θέλει να ακολουθήσει. Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να πάμε για ένα σβ, Γκέτεμποργκ? Ένα εισητήριο μετ’ επιστροφής (έχω την εντύπωση ότι πετάει απ ευθείας Γκετεμποργκ) και δυο διανυκτερεύσεις Παρασκευή και Σάββατο και επιστροφή την Κυριακή. Είμαι σίγουρη η Νεκταρία θα μας βρει και όμορφο και προσιτό hotel. Αφήστε που θα έχουμε και Stella για ξεναγό.. Θα συναντηθούμε στο Ελ Βελ και το “βλέπω” αρχές Μαρτίου. Περιμένω εγγραφές. (λέτε να πάρω και καμιά χορηγία, ειδικά για bb girls?)

  4. @Lydia: Κάτσε να δούμε αν συμβαίνει το ίδιο και με τη Maryl και της φέρνει και εκείνης δάκρυα στα μάτια, για να το “κλείσουμε” το Υδροχοίστικο.

  5. Θέλω και ‘γω να ρθω, αν και φοβάμαι λίγο με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία. Απίστευτες φωτογραφίες !!!!

  6. @ΕΛΕΝΗ: Μα αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός.. να μας φοβίσουν.. να ξαναγυρίσουμε στα σκοτάδια και τις “σπηλιές” μας. Ο καθένας στον μικρό του τάχα “ασφαλή” μικρόκοσμο και με “κλειστό” μυαλό (το απολύτως χειρότερο..)

    Αλλά θα τους αφήσουμε να το καταφέρουν; Εμείς τα bb girls? Λοιπόν άσε τους φόβους, γιατί παίρνω παρουσίες και αν σου έρθει κανά επίσημο email, εκεί να σε δω, τι θα κάνεις.

    Εξ άλλου το πολύ πολύ να “ανατιναχτούμε” όλες μαζί και εκεί που θα πάμε, χάρμα θα περρνάμε σου λέω!

  7. Εντάξει λοιπόν με έπεισες!!!(Δεν θέλω και πολύ βλέπεις).
    Περιμένω mail οπωσδήποτε!!!!!

  8. Πόσο υπεροχες φωτογραφίες και ζωντανές! Πραγματική φωτογράφος η Νεκταρία μας!! Εύχομαι τρελά να μπορούσα να “πεταχτώ”(ευσεβείς πόθοι)για ένα 3ημεράκι στη Σουηδία με την αγαπημένη παρέα των bbgirls φίλων μου(και τη Λιτσα μαζί οπωσδήποτε,αλλιώς δεν έρχομαι 😉 )..Aν με συγκινεί το “the winner takes it all”??? Στο Μamma Mia όταν το τραγούδησε μοναδικά η Μεριλ Στριπ με πήραν τα ζουμιά και ο άντρας μου έλεγε λες και ήμουν κανένα μωρό “οχου το κοριτσάκι μου μωέ το ευαίσθητο”..μόνο μου επειδή έχει δυνατή φωνή ακούστηκε στους πίσω που μέχρι να τελειώσει το έργο δεν σταμάτησαν να γελάνε μαζί μας βέβαια!! Επί την ευκαιρία ούτε καν βαζω στο μυαλό μου οτιδήποτε τρομοκρατικά χτυπήματα όταν είναι να ταξιδέψω,πιστεύω στο πεπρωμένο και στο ότι αν είναι να σου συμβεί κάτι,μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και αν είχα πού να αφήσω το τριχρονάκι μου τώρα θα σας έστελνα από το Ελ.Βενιζέλος,μην πω ότι θα σας περίμενα κιόλας 😉

  9. Γεια σας,πολύ ωραίο το σημερινό ταξίδι!Ευχαριστούμε τη Νεκταρία αλλά κια τη διοργανώτρια ταξιδιών,Τζούλια!Πεθαίνω για ABBA επίσης!

  10. Τι ωραίο που είναι! Δεν έχω πάει ποτέ. Θα ήθελα όμως να πάω. Ίσως στο μέλλον.

  11. K ego mesa eimai min pate xoris emena sas efaga….!! Xaxaxa 3inai yperoxa!! Eyxaristoume nektaria gia tis yperoxes foto!! Sas filo prepei na pao se ligo pali goa doulia ta leme to brady agapimenes mou!!

  12. Na pame!!!!! Sto Goetheburg files mou sto Goetheburg!! Ego pantos apo London vrisko eisitiria me £25 opote sxedon exo parei ti valitsa mou idi!!!

  13. Πανέμορφες φωτογραφίες, υπέροχα τοπία και υποδειγματική λειτουργία σε όλους τους τομείς της ζωής τους οι Σουηδοί (παιδεία, περίθαλψη ακόμα και στο σωφρονιστικό τους σύστημα είναι έτη φωτός μακριά από αυτά που ξέρουμε και ζούμε εμείς!!!!!)
    Ευχαριστούμε Νεκταρία για τις φωτό αλλά και Julia για όλα τα υπόλοιπα!!!

  14. @maryl & lydia: Και με αυτό το σχόλιο της maryl, “κλείσαμε” για σήμερα οι Υδροχόες και τα συναισθηματικά μας. (φοβάμαι, όμως αγαπημένη, ότι δεν δηλώνεις συμμετοχή στο ταξίδι μας.. καλά μπορούμε να πάρουμε και το baby bb girl, μαζί!)

  15. @Νansy: Εσύ και να μη δήλωνες συμμετοχή θα σε έπαιρνα με το ζόρι, γιατί σε χρειαζόμαστε να μας φτιάξεις το σχεδιάγραμμα των καθισμάτων στο αεροπλάνο και μετά στα εστιατόρια, bar, κλπ κλπ.

  16. @MariaA: Καλά, για τη δική σου συμμετοχή και την τύχη επίσης να είσαι Λονδίνο άρα περίπου 1 ωρίτσα και 25 λιρίτσες μακριά, δεν τίθεται θέμα.

  17. Γεια σας bb girls!
    Σήμερα να δείτε χιόνι, (Τζούλια μου τσέκαρε το mail σου!), ξύπνησα το πρωί κι όλα γύρω μου είχαν μια χορταστική, παχιά, κάτασπρη επικάλυψη! Πήγα περπατώντας ως τη δουλειά γιατί δυστυχώς δεν κυκλοφορούσε σχεδόν τίποτα…Μα είναι τόσο όμορφα!
    Σας περιμένω λοιπόν, το κλείσαμε! Το Göteborg όσο πιο πολύ το γυρίζω και το ανακαλύπτω, τόσο πιο όμορφο μου φαίνεται…Κι έχει και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό, να τα λέμε κι αυτά!
    Όσο για το ταξίδι Λονδίνο-Γκέτεμποργκ, ναι, τα εισιτήρια είναι φθηνά και ο χρόνος πτήσης αμελητέος, κι όλο το βάζω στο πρόγραμμα, γιατί Λονδίνο δεν έχω πάει ποτέ ακόμη δυστυχώς…

  18. @Νektaria: Πριν μπω στο mail μου (τι να κάνω με “ξεσηκώνουν” τα bb girls, με τα σχόλια τους και που μυαλό για οτιδήποτε άλλο) και πριν κανονίσουμε το ταξίδι Γκέτεμποργκ (που αρχίζω και το βλέπω πολύ σοβαρά) μήπως ήρθε η δική σου ώρα για Λονδίνο? Λέω εγώ… αλλά θα δευτερολογήσει η MariaA.

  19. @όλες:

    bb GIRLS, bb GIRLS, RED ALERT!!

    Αυτό είναι το live streaming του bb!! Πρίν λίγο η Νεκταρία, διάβασε το post μας και μας έστειλε φωτό και από τη σημερινή μέρα στο Γκέτεμποργκ, με ακόμα περισσότερο χιόνι!!! (δείτε πάλι το post!!!)

  20. Aaaaaaaaaa prepei oposdipote na pame!!! Ki esy Nektaria na ertheis kai na mou to peis prin ertheis na kanonisoume bbmeeting!!

  21. Με το σχολικό.Στη Σουηδία.Όλες μαζί.Μάλιστα…
    @Νεκταρία είσαι γλύκα και φαίνεται ακόμα κι απο τις φωτογραφίες σου που εκπέμπουν ένα κάτι,μια ηρεμία,μια γαλήνη,δεν το εντοπίζω ακριβώς 🙂
    Μουτς

  22. Σας ευχαριστώ όλες για τα υπέροχα σχόλια για τις φωτογραφίες, η αλήθεια είναι ότι είχαν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς μέσα στο κρύο έβγαζα τα γάντια για να μπορέσω να φωτογραφίσω με το κινητό..!
    @Beautyblog&MariaA: λοιπόν, μη με “ξεσηκώνετε”, γιατί δε θέλω και πολύ!! Σοβαρά τώρα, το έχω στο πρόγραμμα ένα ταξίδι στο Λονδίνο και σύντομα! Ειδικά εάν προβλέπεται bb meeting!
    @Litsa: τι όμορφο αυτό που έγραψες, σ´ευχαριστώ! Νομίζω ήρθε η ώρα να γνωριστούμε εμείς οι δύο, τέλος! 😀

  23. Καταπληκτικές οι φωτογραφίες, μας άνοιξαν την όρεξη για χιόνι. Εννοείται ότι βάζω συμμετοχή για το ταξίδι μας! Απίθανα θα περάσουμε!

  24. @Nektaria την αλήθεια μου είπα.Ούτε το όνομα που έχεις είναι τυχαίο.Όχι ότι κάτι είναι τυχαίο ειδικά στο bb.Και ναι ήρθε η ώρα μας! 🙂

  25. Καλημέρα!!!
    @Nektaria δεν το συζητώ οι φωτογραφίες ειναι εξαιρετικές!!!Μαλλον η εχεις τάλενταρα να τραβάς αυτές
    τις μοναδικές φωτό η εχεις κάνει μαθήματα φωτογραφίας και μας το κρύβεις!!!
    Φιλια πολλα

  26. @Nektaria, μου άνοιξες ένα παράθυρο στο λευκό κόσμο σου. Μακάρι η αγνότητα του χιονιού να βρίσκεται και στις καρδιές όσων έχεις γύρω σου. Σε ευχαριστώ για το ταξίδι του μυαλού.

  27. εεεε τώρα το είδα αυτό !!!!! Δεν σχολιάζω πόσο όμορφο είναι το Γκέτεμπροργκ !!!! Πείτε μο υ μόνο πότε φεύγουμε !!!!!

  28. Count me in…΄Αργησα;Θέλω τόσο πολύ να πάω ταξίδι!!Τα Χριστούγεννα δεν πήγαμε πουθενά γιατί φοβόμουνα.Θα συμφωνήσω ότι μας θέλουν φοβισμένους και κλεισμένους…αλλά συνέχεια κάτι ακούς…και δεν το παίρνεις απόφαση..

  29. Ε, περιμένετε και εμένα, τώρα τελειώνω με τη βαλιτσούλα μου! Υπέροχες οι φωτογραφίες της Νεκταρίας, ζήλεψα απίστευτα με το χιονισμένο τοπίο, γιατί εμείς στη Θεσσαλονίκη δεν είδαμε νιφάδα και φέτος. Η Σουηδία πάντως είναι στη wish-list (γιατί αγαπάμε τη χώρα αυτή για πάμπολλους λόγους, που δεν μπορώ εν προκειμένω να αναλύσω). Αχχχχχ

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.