Εποχιακή Τριχόπτωση: Τι να φας και τι να χρησιμοποιήσεις (για να μη τα χάσεις…)

 

trixoptosi-1

 

 

Η τριχόπτωση απασχολεί καθημερινά άντρες και γυναίκες και οι χαμένες τρίχες που βλέπουμε στο μαξιλάρι, στο λούσιμο και στο χτένισμα πάντα μας ανησυχούν.

Για τα bb boys, που δεν ασχολούνται γενικά με το grooming, το κεφάλαιο τρίχες παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας και οι έρευνες δείχνουν ότι στο κομμάτι της αντρικής περιποίησης, η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μάλλον κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

 

Οι αιτίες είναι πολλές. Από κληρονομικότητα, ανδρογενής αλωπεκία, ορμονικά, φτωχή διατροφή και κακές συνήθειες, το περιβάλλον, ο ήλιος  και φυσικά το άγχος που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και δύσκολα αποβάλλεται.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, για περιορίσουμε την τριχόπτωση;

 

Το πρώτο μέλημά μας είναι η σωστή διατροφή και κακά τα ψέματα, ο περιορισμός των κακών συνηθειών (κάπνισμα, πολύ αλκοόλ, ακόμα και πολύ ηλιοθεραπεία). Και πιστέψτε με, η καλή διατροφή (με καλά τρόφιμα εννοώντας, κρέατα και φρούτα καλής ποιότητας) σε συνδυασμό με τα εξειδικευμένα προϊόντα που εξωτερικά δίνουμε ένα boost στη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

 

Super Foods!

 

trixoptosi-diatrofi

 

 

Ποια λοιπόν συστατικά χρειάζονται τα μαλλιά μας (αλλά και δέρμα – νύχια) για να είναι υγιή;

 

Σημείωσε:
Πρωτείνες – Τα μαλλιά στην πραγματικότητα αποτελούνται από πρωτεϊνες και αμινοξέα. Συνεπώς το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιέχει επαρκή ποσότητα πρωτεινών (είτε ζωϊκών είτε φυτικών). Αν τα μαλλιά σου είναι ξηρά και εύθραστα, ίσως σημαίνει ότι λείπουν! Που θα τις βρεις; Κοτόπουλα, ψάρια, γαλακτομικά, καρύδια και αυγά.

 

Βιταμίνη C– Πολύτιμη αντιοξειδωτική βιταμίνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με την βιταμίνη Ε. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της οξείδωσης (ελεύθερες ρίζες), συμβάλλει στην αύξηση του κολλαγόνου και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Που θα τη βρεις; Ρόδι, φράουλες, μπρόκολο, blueberries, γλυκοπατάτες (έχουν και πολύ βιταμίνη Α) και φυσικά πορτοκάλια.

 

Σίδηρο – Το πρώτο πράγμα που συνήθως κοιτάει ένας ειδικός, όταν έχουμε τριχόπτωση, είναι ο σίδηρος. Η έλλειψη του δεν τρέφει σωστά ούτε τους θήλακες της τρίχας, ούτε το τριχωτό. Θα το βρεις στο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, φακές, σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Λιπαρά Omega-3 – φροντίζουν για την καλή ενυδάτωση του τριχωτού και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Δυστυχώς ο οργανισμός δεν τα παράγει οπότε χρειάζεται απαραίτητα η πρόσληψή τους με την τροφή και με συμπληρώματα. Θα το βρεις στα λιπαρά ψάρια (σολομό) αλλά και στα «ψάρια του λαού» όπως σαρδέλα και γαύρο, στο αβοκάντο και στους κολοκυθόσπορους.

 

Βιοτίνη– μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ενδυναμώνει τα μαλλιά και βοηθάει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα. Θα τη βρεις στο αλεύρι, στη μαγιά, στον κρόκο του αυγό, στη σόγια, στο συκώτι (καθώς και πλήθος βιταμινών και πρωτεϊνών και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

 

Βιταμίνη EΕξαιρετικά ενυδατική βιταμίνη με αντιοξειδωτική και αναπλαστική δράση. Θα τη βρεις στα καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους.

 

Και όπως προανέφερα ο καλύτερος συνδυασμός είναι να «βομβαρδίσεις» τον οργανισμό τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά με τα κατάλληλα προϊόντα.

 

Ποια έχω ξεχωρίσει μετά από εκτεταμένη χρήση;

 

–          Εάν θες να χρησιμοποιήσεις μία τονωτική, δυναμωτική λοσιόν (χωρίς δραστικές φαρμακευτικές ουσίες όπως πχ μινοξιδίλη 5%), αυτές που εναλλάσσω τακτικά είναι η Spectral.RS της DS Laboratories και το Hair & Scalp Tonic της Environ. Και τα 2 είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες.

 

spectral-trixoptosi

 

 

–          Αν σου αρέσουν τα λάδια μαλλιών, για μένα ένα είναι το βασικό συστατικό. Λάδι argan! Και το καθαρότερο λάδι κατευθείαν από τον μαροκινό συνεταιρισμό, θα το βρεις στην εταιρεία APIA και στο Apia Derm Huile Capillaire με λάδι αργκάν, δενδρολίβανο, Θυμάρι και Βερυκοκέλαιο.

 

 

trixoptosi-apia

 

 

 

–           Αν έχεις μακριά μαλλιά όπως εγώ και χρειάζεσαι μάσκα μαλλιών για να τα ενυδατώνεις σωστά και να μη σπάνε τότε σου συστήνω την Keratherapy Keratin Infused Deep Conditioning Masque με κερατίνη και πολλά αντιοξειδωτικά.

 

 

keratherapy-trixoptosi

 

–          Yπάρχει ένας τύπος τριχόπτωσης ( και για αυτό πολλές εταιρείες έχουν βγάλει εξειδικευμένα προϊόντα) που οφείλεται στο σπάσιμο της τρίχας από το βούρτσισμα!! Ναι, ναι, δεν υπάρχει χειρότερο από να σπάνε τα μαλλιά κατά το χτένισμα ή κυριολεκτικά να ξεριζώνονται. Εμένα προσώπικά με φρικάρει! Αλλά ευτυχώς, και αλήθεια, δουλεύουν τέλεια, οι ειδικές detangle βούρτσες είναι πολύ καλός σύμμαχος. Και για μένα, η καλύτερη εταιρεία που έχω δοκιμάσει είναι η Ikoo. Οι βούτσες Ikoo πέρα ότι δεν τραυματίζουν καθόλου την τρίχα, ανεξαρτήτου μήκους και πυκνότητας, έχουν σχεδιαστεί με βάση τη κινέζικη παραδοσιακή ιατρική (TCM) κάνοντας ευεργετικό μασάζ στο κεφάλι.

 

 

 

 

trixoptosi-vourtsa-2

 

 

– Αυτό δεν θα σας πω ψέματα, δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά, αλλά μου είπε ότι άκουσε καλά λόγια η editor in chief οπότε το προτείνουμε. Το Nioxin Night Density Rescue είναι η πρώτη θεραπεία Νύχτας κατά της τριχόπτωσης για άντρες και γυναίκες. Η φόρμουλά του βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία NIOXYDINE24, που περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στην επιδερμίδα του τριχωτού της κεφαλής και την προστατεύουν από περαιτέρω φθορά. Σύμφωνα με την εταιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενεργοποιείται ο φυσιολογικός μηχανισμός επανόρθωσης του οργανισμού, καθώς το σώμα ξεκουράζεται και τα κύτταρα ανανεώνονται. Οι ώρες του βραδινού ύπνου είναι λοιπόν η ιδανική περίοδος για να περιποιηθούμε το δέρμα της κεφαλής με ένα προϊόν πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύει τα μαλλιά σας από την φθορά που προκαλεί η οξείδωση. Την αγωγή αυτή θα την βρείτε διαθέσιμη διαθέσιμα σε όλα τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια Wella Professionals.

 

 

Night-Density-Rescue-3

 

 

–          Αφήνω για το τέλος το Holly Grail για μένα.  Και είναι το σαμπουάν μου. Το καλύτερο δυναμωτικό σαμπουάν (για άντρες και γυναίκες). Το έχουμε αναφέρει ξανά στο beautyblog.gr. ΕίναιτοDS Laboratories Revita High-Performance hair-growth-stimulating Shampoo. Ένα προϊόν που στο εξωτερικό έγινε γνωστό από blogsκαι φόρουμ τριχόπτωσης. Ένα προϊόν που το εκθειάζουν οι χρήστες και χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ίσως πρόκειται για το καλύτερο σαμπουάν μαλλιών. Δεν θα σου αναφέρω πάρα πολλά καθώς λεπτομέρειες μπορείς να διαβάσεις εδώ. Θα σου γράψω μόνο τα κύρια συστατικά του. Και ψάξε, ψάξε, δεν θα τα βρεις όλα αυτά σε κανένα άλλο σαμπουάν. Αναπλαστικές πολυφαινόλες ελβετικού μήλου (ProcyanidinB-2), καφεΐνη, Εκχύλισμα RooibosTea, ταυρίνη, πεπτίδια χαλκού, καρνιτίνη, κυστεϊνη, L- αργινίνη,, βιοτίνη, emuoil, spintrapsγια την καταστροφή των ελεύθερων ριζών, κετοκοναζόλη, MSM(από θειάφη/θείο) το οποίο έχει πολλά αμινοξέα. Σημαντική τροφή για το κολλαγόνο και την κερατίνη.

 

 

trixoptosi-revita

 

 

 

 

 

Με αυτά και με άλλα, βασικά πείνασα και σκέφτομαι να ετοιμάσω συκώτι με καστανό ρύζι και σπόρους. Μετά θα λουστώ!
Θα τα ξαναπούμε σύντομα,
Κ.
Είμαι ο Κωνσταντίνος.
Μεταξύ των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων και των πατρικών καθηκόντων μου, ψυχοθεραπεύομαι διαβάζοντας για την αντιγήρανση, τα νέα συστατικά και τις νέες τεχνολογίες στην περιποίηση αλλά και κάθε τι που αφορά το αντρικό grooming και περιποίηση, τις οποίες και παρουσίαζω και στο e-shop www.beautypaths.eu

 

8 Σχόλια
  1. Πολύ ωραιο Post! To the point, γιατί ένα θεμα με την κώμη σας το έχετε τα BBboys… Ξέρω από τον δικό μου, που τίποτα δεν τον ικανοποιεί, τίποτα δεν είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες του. Καμμιά κούπ, καμμιά βούρτσα, κανένα σαμπουάν και κανενα tip…. Θα τσεκάρω προσεκτικά τα προιόντα και ειδικά τα σαμπουάν που προτείνεις, μπας και βρούμε ηρεμία σ΄αυτό το σπίτι. Θα συμφωνήσω ασυζητητί για το ασύγκριτο λάδι αργκάν και θα προσθέσω επίσης και το δαφνόλαδο (ιδανικό για την τριχόπτωση κι ενδυνάμωση, το φοράτε στις ρίζες σαν μάσκα, το αφήνετε όσο περισσότερο μπορείτε και λούζεστε στη συνέχεια). Οσο για την βούρτσα που προτείνεις την Ikoo την έβαλα κι αυτην στη λίστα, γιατί η αλήθεια είναι πως την χρειάζετε… Είπαμε, μπας και βρούμε λίγη ηρεμία σ΄αυτό το σπίτι….

  2. Thanks love! Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός στο τι δοκιμάζω και πολύ σίγουρος για κάτι, όταν γράφω.
    Φυσικά και προέχει η ηρεμία… χαχαχαχα

  3. Εμένα ο άντρας μου δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τριχόπτωση,αλλά έχω εγώ 2 συγκεκριμένους μηνες τον χρόνο(Σεπτέμβρη και Μαρτη)..Εχω δοκιμάσει το Nioxin ειναι όντως πολύ καλό προιόν,αλλά αυτό που έκανε σε μένα θαύματα,μην πω ότι μου πληθυνε τα μαλλιά(!)ειναι το ότι ανακάλυπτοντας ότι έχω σιδηροπενική αναιμία-ένα από τα κακά είναι ότι αδυνατίζουν και πέφτουν τα μαλλιά-ο παθολόγος μου με έχει σε συνεχή θεραπεία με μια αμπούλα σιδήρου την ημέρα+2 σφηνάκια aloe vera.

  4. Πολύ καλό post. Συγχαρητήρια και καλα μας ´´ξεμπερδεματά´!

  5. @Maryl εννοείται το σίδηρο ΄παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
    @Flora, Τhanks!
    @Litsa τα φιλιά μου

    Καλημέρα bb world!!

  6. Kalimera Konstantine, den prolava na do to post extes alla tha to meletiso simera dioti kai to diko mou bbboy den einai efharistimeno me tipota! olo kainouries vourtses kai sampouan mou zitaei!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.