Vintage Αρωματοποιία: Μια αναδρομή στο παρελθόν

 

vintage-1

 

 

Στη ζωή μου αγάπησα πολύ τα ταξίδια! Ο,τι πιο ξεχωριστό, ήταν για μένα να ξεκλέβω χρόνο και να γυρνώ στις παλιές αγορές και τα παλαιοπωλεία των τόπων που βρισκόμουν. Πάντα πίστευα, ότι τα παλιά πράγματα έχουν ψυχή και σου μιλούν.

 

Αν είσαι διατεθειμένος ν’ ακούσεις, την ιστορία που έχουν να σου διηγηθούν τα παλιά αντικείμενα, μπορεί να βρεθείς ταξιδιώτης σ΄ ένα ακόμη ταξίδι. Στον χρόνο, στις ζωές των ανθρώπων που πέρασαν κάποτε απ’ αυτόν τον κόσμο, στην ιστορία των πολιτισμών.

 

vintage-2

 

 

vintage-3

 

 

vinatage-4

 

vintage-5

 

 

Νοιώθοντας μια βαθιά έλξη για όσα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν παλιότερες γενιές γυναικών για να είναι όμορφες κι αγαπώντας τ’ αρώματα, βρέθηκα κάποια στιγμή να συλλέγω μπουκαλάκια αρωμάτων από τα ταξίδια μου σε διάφορες χώρες του κόσμου.

 

 

vintage-6

 

 

 

vintage-7

 

 

vintage-8

 

 

Κάποια μου κληροδοτηθήκαν επίσης από την γιαγιά και την μαμά μου, κι απέκτησαν για μένα μεγάλη συναισθηματική αξία. Κάποια άλλα χάθηκαν κι αυτά στο χρόνο, όπως οι πρότεροι ιδιοκτήτες τους, δεν άντεξαν τη φθορά, όμως αποφάσισα, ότι θα σταματήσω να λυπάμαι για, ότι χάνεται. Σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας την vintage συλλογή μου από μπουκαλάκια αρωμάτων κι ελπίζω να ταξιδέψετε κι εσείς, όπως συνέβη και με μένα όταν πρωτοβρέθηκαν στο διάβα μου.

 

 

vintage-9

 

 

vintage-10

 

Τα αγαπημένα μου Vintage

 

Αριστερά η μινιατούρα του θρυλικού αρώματος Shocking by Elsa Schiaparelli. Δίπλα, ότι απέμεινε από το Chanel No 5 ενώ το No 19 είναι άδειο πια…. Μπροστά και δεξιά άλλη μία μινιατούρα ενός μυθικού αρώματος του Femme de Rochas και δίπλα του το Rumbaby Balenciaga… Όλα, βρέθηκαν φυλαγμένα στο boudoir της μαμάς μου, ανάμεσα στα υπόλοιπα αρώματα της και τα φύλαξα μαζί με τα δικά μου….

 

vintage-1

 

vintage-2

 

 

BΟΥΛΓΑΡΙΑ

Νομίζω πως όλες μας ή οι μαμάδες μας, βρεθήκαμε κάποια στιγμή εκεί γύρω στα 80’s, μ΄ ένα τέτοιο μπουκαλάκι αρώματος από την Βουλγαρία. Αγαπημένο σουβενίρ, που όλο και κάποια θεία θα έφερνε από το ταξίδι της στον προορισμό που ήταν πολύ στη μόδα εκείνη την εποχή. Ξύλινα μπουκαλάκια με το περίφημο βουλγάρικο ροδέλαιο, ωστόσο τόσο συμπυκνωμένο και τόσο βαρύ, που αν φορούσες έστω και μία σταγόνα μύριζες για μέρες σαν γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο!

 

 

bulgaria-1

 

bulgaria-2

 

Από την αγαπημένη μου Βενετία τέσσερα μπουκαλάκια από γυαλί μουράνο.

Αριστερά και δεξιά στις άκρες τα μπλε κρυστάλλινα μπουκαλάκια είναι ζωγραφισμένα στο χέρι. Το δεύτερο πολύχρωμο δεξιά είναι φτιαγμένο με την τεχνοτροπία murano mille fiori (πολυάριθμα μικρά σχήματα από λουλούδια και γεωμετρικά σχέδια ενώνονται για να δημιουργήσουν μία ενιαία σύνθεση) , ενώ το δεύτερο από αριστερά με την τεχνοτροπία vitraille.

 

venezia-2

 

venezia-1

 

venezia-3

 

 

ΓΑΛΛΙΑ

Από την Γαλλία πράσινο γυάλινο μπουκάλι με μπρούτζινη βαλβίδα ψεκασμού, προορισμένο για να βάζεις κολόνια αμέσως μετά το μπάνιο σου.

 

france-2

 

ΚΙΝΑ

Από την αγαπημένη μου μακρινή Κίνα, ίσως αυτά που αγαπώ πιο πολύ…. Όλα είναι διαφορετικής διπλής όψεως, διακοσμημένα και ζωγραφισμένα στο χέρι.

Πρώτο από αριστερά, μπουκαλάκι από πορσελάνη και μπρούτζο, δουλεμένο με την μέθοδο Cloisonné (αρχαία κινέζικη μέθοδος διακόσμησης αντικειμένων με χρήση σμάλτου). Δεύτερο από αριστερά και τελευταίο δεξιά πορσελάνινα χειροποίητα με πώμα από νεφρίτη (jade).Τρίτο και τέταρτο από αριστερά, σκαλιστά μπουκάλια από κόκκαλο ζώου.

 

china-1

 

china-2

 

china-3

 

Μπουκάλια από γυαλί, ζωγραφισμένα με την παραδοσιακή κινέζικη μέθοδο, κατά την οποία ζωγραφίζεται το εσωτερικό του μπουκαλιού, με την χρήση πολύ λεπτού πινέλου.

 

china-5

 

Το κίτρινο μπουκάλι απεικονίζει μια δημοφιλή, λαϊκή, κινέζικη γιορτή «το πανήγυρι της άνοιξης». Το λευκό, τοπία από το Guilin της νότιας Κίνας και τους περίφημους ασβεστολιθικούς λόφους του.Το μεσαίο απεικονίζει από δυο πουλιά (παγώνια και αηδόνια) αλλά και πεύκα. Πάντα δυο κατά το Feng Sui και είδη πουλιών και δένδρων – λουλουδιών, που συμβολίζουν την ευημερία και την αιωνιότητα.

 

china-6

 

 

 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Παραδοσιακά γυάλινα μπουκάλια αρωμάτων από την Αίγυπτο και την Τυνησία.

 

1-t

 

 

2-t

 

Εσάνς αρωμάτων από το Egyptian Perfume Palace. Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι παίρνουν τις βασικές εσάνς τους από εκεί. Το δεξί μπουκάλι έχει υπέροχη καθαρή εσάνς γιασεμιού, το αριστερό την εσάνς του Chanel No5 (πάντα κατά την δική τους άποψη). Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια δεν μου έκανε καρδιά να τα καταναλώσω.

 

3-t

 

Μεταλλικά μπουκάλια από Τουρκία και Τυνησία για kohl kajal και άρωμα.

 

4-t

 

 

Βεδουίνικο μεταλλικό μπουκάλι από την Τυνησία για άρωμα ή kohl kajal.

 

5-t

 

6-t

 

 

Μπουκάλι για kohl kajal από την Τουρκία, που υπήρχε στο boudoir της μαμάς μου και πιθανότατα και σε κάποιας γιαγιάς ή προγιαγιάς.

 

7-t

 

8-t

 

9-t

 

Αντί επιλόγου, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτά τα δυο αντικείμενα που δεν προορίζονται για άρωμα, αλλά παραπέμπουν στην γυναικεία κομψότητα άλλων εποχών. Το μεταλλικό βραδινό τσαντάκι και το καθρεφτάκι της προγιαγιάς μου της Όλγας (πιθανολογείται). Το τσαντάκι είναι μεταλλικό κροσέ, δεν χωράει σχεδόν τίποτα και σκεφθείτε το να συνοδεύει το ντύσιμο για χορό, ίσως ενός φουστανιού τσάρλεστον στη δεκαετία του ’20 ίσως κι ακόμα πιο παλιά…. Είναι και τα δύο από την Κωνσταντινούπολη.

 

epilogos-1

 

 

epilogos-2

 

 

Comfort αρωματικά φιλιά,

Stella

 

 

 

 

 

(διαβάζοντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον post της Stella’s και βλέποντας τα ειδικά μπουκάλια- δοχεία για khol kajal, κάτι θυμήθηκα και άρχισα να ψάχνω τα διάφορα  κουτιά μου. Είχα δίκιο τελικά. Πριν λίγα χρόνια, ο οίκος Guerlain, φυσικά με έμπνευση από την Ανατολή, λάνσαρε ως limted edition, αυτό που βλέπετε παρακάτω. Khol kajal και εγώ το επέλεξε σε έντονο τυρκουάζ καλοκαιρινό χρώμα.)

 

 

guerlain-1

 

 

guerlain-2

 

 

 

 

 

25 Σχόλια
  1. Καλημέρα!!
    @Στελλα .Στελλα μου εξαιρετικά όλα!!! Απορώ πως κρατηθηκες και δεν τα καταναλώσεις όλα!!Αλλα
    απο την άλλη σε καταλαβαίνω απόλυτα μιας και εγω πολλές φορές το κάνω!!!!
    Αυτο όμως που με εντυπωσίασε και με έκανε να αναφωνήσω ειναι το αρωμα της Elsa Schiaparelli!!!!!
    Για παρά πολλα χρόνια η μητέρα μου μου το αναφέρει με την πρώτη ευκαιρία!! Του έχει μεγάλο έρωτα
    κάθε φορά που μυρίζει ενα αρωμα η κάνω το λάθος να της αναφέρω ενα καινούργιο αμέσως θα κανει
    την συγκρίσει με αυτο!!!!Λεγοντας χαρακτηριστικά (σαν το αρωμα της Schiaparelli κανένα)!!!!
    Δεν γνωρίζω αν υπάρχει ακόμα αλλα κάποια στιγμή θα ήθελα να το μυρισω!!!
    Φιλια

  2. @SofiaT Ηταν το top άρωμα της εποχής τους και φυσικα έκανε πάταγο, τοτε που, κατα τη γνώμη μου πάντα, τα αρώματα είχαν μοναδική αξία και διαχρονικότητα. Δεν ξέρω κι εγω αν υπάρχει ακόμα, αν και ο οίκος υπάρχει, αλλά εμένα η δικιά μου σύγκρινε ακόμα τα μεταγενέστερα αρώματα της και με το Soir de Paris (όπου το ξετρύπωνα, της το αγόραζα….). Το θέμα είναι και θα επιμείνω, ότι σαν εκείνα τα αρώματα με το μοναδικό “sillage” που έμενε στην επιδερμίδα και στα ρούχα και τα πότιζε, γινόταν ένα με το δέρμα σου και είχαν αυτην την ξεχωριστή προσωπικότητα, δεν υπάρχουν σήμερα. Χθες για παράδειγμα φόρεσα το Pleasures, άρωμα εικοσαετίας. Κι όμως, η ένταση, η μοναδικότητα, η διάρκεια του και το μοναδικό του “sillage” δεν συγκρινόταν με κανένα σημερινό…. ακόμα και με όλα όσα βγαζει σημερα η ίδια η Estee. Να μη σου πω, ότι το βρήκα ακόμα φρέσκο και σημερινό. Ισως παραμεγάλωσα και νοσταλγώ το παρελθόν…. 😉

  3. Εξαιρετική συλλογή Στέλλα μου και εξαιρετικά μπουκαλάκια που το καθένα έχει τη δική του ιστορία..το μπουκαλάκι με το ροδέλαιο το είχε φερει και η δική μου γιαγιά από τη Βουλγαρία και οι παιδικές μου μνήμες είναι δεμένες με αυτήν την έντονη μυρωδιά του τριαντάφυλλου,γιατί όποτε το φόραγε μύριζε όλο το σπίτι,μην πω και όλη η αυλή μας!

  4. Τι μας κάνεις τώρα ξέρεις? Ανοίγεις την όρεξή μας για ταξίδια πρωινιάτικα!!

  5. Απίθανη συλλογή!! Σε ταξιδεύει πραγματικά!! Κόσμημα είναι!!

  6. @Maryl χα χα χα!!!! Ειδες που το είπα? Ολο το σπίτι μύριζε γλυκό τριαντάφυλλο να μη σου πω και λουκούμι…. Μια σταγόνα αν φορούσες πάνω σου ήσουν κινούμενο αποσμητικό χώρου!
    @Tassoula Αστα Τασοούλα… άστα!!!! Ταξίδια και πάλι ταξίδια! Δεν υπάρχει στη ζωή μεγαλύτερο σχολείο…
    @Μαριάννα Χαλικιά Σ΄ευχαριστώ πολυ Μαριάννα!

  7. Katapliktika Stella mou!! poy ta ekryves toso kairo kai den mas ta edixnes? To Shocking einai fovero vintage find! An to fylas sosta tote tha einai eksisou kalo (mporei ta top notes na eksafanistikan alla to ypuloipo tha einai entaksei)
    Tora einai pou prepei na epimeino na ertheis London na pame gia vintage shopping stin agora tou Spitalfields!!
    xoxo

  8. @MariaA Το περίμενα, ότι θα σου άρεσε το post 🙂 ! Προχθές ανακάλυψα κι ένα παλιο Diorissimo των 60’s στο πατρικό μου, αυτό με το χαρακτηριστικό καρό ασπρόμαυρο διάκοσμο στο μπουκάλι και το καπάκι, αν και νομίζω, ότι απέμεινε από το άρωμα χάθηκε πλεον.

  9. …έχω μείνει άφωνη,λέμε…τα κινέζικα μπουκαλάκια τα λάτρεψα… @Stella, την ζήλεψα πάάάρα πολύ τη συλλογή σου…

  10. …ξέχασα να σας πω πως εκτός με τη μανία με τα μπουκάλια έχω ”κόλλημα” και με τα κουτιά τους…έχω ένα κουτί-ντουλάπα-wardrobe της Organza by Givenchy…λατρεμένο μου…

  11. @Celia Τα κινέζικα ε? Κι εγω τ΄αγαπώ πολύ! Είναι πολύ ξεχωριστά και με ιδιαίτερη τεχνη φτιαγμένα. Γενικότερα τα κινέζικα αντικείμενα που βρίσκει κανείς στην Κινα δεν έχουν καμμία σχέση με τα χοντροκομμένα είδη που έρχονται στην Ευρώπη.

  12. ooooo Diorissimo!!! Aristourgima! sigoura den exei meinei tipota mesa? Pethaino na to myriso!

  13. @MariaA Εχει μείνει λίγο αλλά νομίζω, ότι δεν είναι πια αυτό που ήταν…

  14. Εχω μια ώρα τώρα, που κάθομαι και χαζεύω όλες τις φωτογραφίες με όλες αυτές τις απίθανες λεπτομέρειες.. θα επανέλθω..

  15. Τι υπέροχη συλλογή!Το ασημένιο τσαντάκι το έχει και η μαμά μου!

  16. Μαγεύτηκα…απ´ τις εικόνες, τις λέξεις, τις μυρωδιές, τις αναμνήσεις…Πού να εστιάσω…; Θα χαζεύω για μέρες όλες αυτές τις φωτογραφίες, στην κάθε τους λεπτομέρεια! Στέλλα,σ´ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας αυτό το “θησαυρό” σου!

  17. @nektaria Νεκταρία μου εσύ είσαι η ηθική αυτουργός αυτού του τολμήματος, να το ξέρεις… Θυμάσαι που είχες γράψει σ΄ενα σου σχόλιο πριν λίγο καιρό όταν έγραψα, ότι μαζεύω μπουκαλάκια αρωμάτων απ΄όλο τον κόσμο, ότι θα ήθελες πολυ να τα δείς? Ιδού αγαπημένη! 🙂

  18. Στέλλα μου, Στέλλα μου αγαπημένη, δεν θα μιλήσω για το υπέροχο post σου, θέλω να μιλήσω για σένα και θέλω να μιλήσω δημόσια. Νιώθω πολύ πολύ τυχερή που είσαι στη ζωή μου. Με κάθετι που καταπιάνεσαι το κάνεις καλά. Όχι δεν το κάνεις απλά καλά, το μαθαίνεις (αν δεν το ξέρεις ήδη!) το “ξεζουμίζεις” και το περνάς από το δικό σου προσωπικό φίλτρο για να το παρουσιάσεις ξανά με καινούργια, σύγχρονη ματιά. Αυτό βέβαια που με εντυπωσιάζει σε εσένα είναι η πολυπραγμοσύνη σου (ξέρω φιλόλογους που ρωτάνε εσένα για την ερμηνεία μιας λέξης!) χωρίς κομπασμό, χωρίς έπαρση αλλά κυρίως τη διάθεσή σου να συζητήσεις με τον απέναντί σου και να αποδεχθείς την γνώμη του.
    Je t’aime ma chérie!

  19. Αννα μου, ευτυχώς οι συγκεκριμένοι φιλόλογοι δεν διαβάζουν ΒΒ 😉
    Πολλά και τιμητικά τα καλά λόγια…. love u deeply, baby!

  20. Καταπληκτική η συλλογή σου Στελλίτσα μου.. Έκανα εικόνα τη γιαγιά Όλγα με το τσαντάκι της να πηγαίνει με τον παππού για χορό.Αχχχχ
    Μουτς

  21. απίστευτη συλλογή!!!! που τα αποθηκεύεις όλα αυτά τα μπουκαλάκια???

  22. @ΕΛΕΝΗ που τα αποθηκεύω ή πως τα ξεσκονίζω? 😉

  23. @ Στέλλα, να σου πω την αλήθεια το ξεσκόνισμα ήταν το πρώτο πράγμα μου ήρθε στο μυαλό μόλις τα είδα !!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.