Teaser: To Νέο Chanel No 5 και η σημειολογία του.

 

chanel-

 

Όπως  όλοι οι δημοσιογράφοι ομορφιάς, έτσι και εγώ λάβαμε ταυτόχρονα στις 5 Μαΐου, αυτό που βλέπετε και εσείς στην φωτογραφία που ανοίγει το post. Ένα  Gif για χρήση σε sites και ένα video για χρήση στο Instagram και δυο hashtags: #NEWCHANEL5 #CHANELGRASSE

 

Ένα μεγάλο 5, όπου ανάμεσά του, περνάνε με ταχύτητα λιβάδια σπαρμένα με τριαντάφυλλα του Μαΐου. May Rose, είναι η απλή ονομασία της ποικιλίας Centifolia, ενός υπέροχου, άκρως αρωματικού τριαντάφυλλου που ευδοκιμεί δυο φορές τον χρόνο στην Grasse της Γαλλίας, πρωτεύουσα της παγκόσμιας αρωματοποιίας.

 

May Roses στην Grasse.

 

grasse-1

 

Kαι επειδή το May Rose μαζί με το Jasmin είναι οι δυο από τις βασικές νότες του Chanel No 5 είναι σίγουρο ότι και πάλι θα περιλαμβάνονται στο νέο άρωμα, αλλά πιστεύω αυτή τη φορά με διαφορετικό πιο 2016 τρόπο και για να μην πω ψέματα, είμαι πολύ περίεργη να δω τι σκέφτηκαν οι δημιουργοί γι αυτό το iconic σύμβολο θηλυκότητας, το οποίο θα λανσαριστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Δεν έγραψα άρωμα, έγραψα σύμβολο θηλυκότητας. Σκεφτείτε ότι κυκλοφορεί από το 1921, σε 5 χρόνια θα κλείσει 100 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας και ακόμα είναι best seller. Αυτό αρκεί.

 

Εξ άλλου και η ίδια η Madame όταν ζήτησε από τον διάσημο αρωματοποιό Ernest Beaux να της φτιάξει το πρώτο της άρωμα, του ζήτησε να «μυρίζει σαν γυναίκα». Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο άρωμα στον κόσμο με αλδεΰδες, τις πρώτες συνθετικές νότες,  κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής.

 

Ο Ernest Beaux δημιούργησε δυο σειρές αρωματικών δειγμάτων η πρώτη από το Νο 1 έως το Νο 5 και η δεύτερη από το Νο 20 έως το Νο 24 και ζήτησε από την Coco να του πει το αγαπημένο της. Εκείνη διάλεξε το Νο 5 και αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν και το όνομα του. Chanel No 5.

 

(Η ιστορία, θέλει αυτό να μην έγινε τυχαία. Σε όλη της τη ζωή η Coco, θεωρούσε το 5, το τυχερό της νούμερο, ένα νούμερο που επαναλαμβανόταν συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Λέγεται ότι αυτό ξεκίνησε από τα παιδικά της κιόλας χρόνια στο Aubazine το ορφανοτροφείο που μεγάλωσε και το οποίο ιδρύθηκε από κιστερκιανούς μοναχούς. Η λέξη Cisternian, προέρχεται από το cistus- ένα τριαντάφυλλο με 5 πέταλα)

 

Το μπουκάλι, φυσικά σχεδιάστηκε από την ίδια. Εντελώς κόντρα στον μαξιμαλισμό της εποχής και τα περίτεχνα μπουκάλια, σχεδίασε ένα απλό, αυστηρό, παραλληλόγραμμο μπουκάλι, σχεδόν μη- θηλυκό και άκρως επαναστατικό για την εποχή. Το οποίο όμως, συμβόλιζε ακριβώς αυτό που άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα και για το οποίο η Madame πέρασε στη σφαίρα του μύθου: To “Less is more”.

 

CHANEL-NO 5

 

Εξαιρετικά προληπτική η ίδια, αποφάσισε το λανσάρισμα του αρώματος Νο 5, να γίνει την πέμπτη μέρα, του πέμπτου μήνα του 1921. 5-5- 1921 είναι η μέρα που ο πλανήτης υποδέχτηκε το Chanel No 5.

 

Αναρωτιέμαι, αν όπως και εγώ το ίδιο και  οι συνάδελφοί μου, εγχώριοι και του εξωτερικού, κατάλαβαν τη σημασία της ημερομηνίας όπου μας στάλθηκε ταυτόχρονα και σε όλες, αυτό το teaser. 5-5-2016. Φυσικά, δεν μας είπαν τίποτα. Ίσως άφησαν να δουν αν θα το καταλάβουμε.

 

Πάντως σίγουρα, δεν έγινε τυχαία. Η Chanel περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μάρκα στον κόσμο, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

 

 

woman-perfume

 

 

 

23 Σχόλια
  1. Το έχω φορέσει! Μπορεί να μην ήταν ακριβώς το στυλ μου, αλλά το έχω φορεσει και το εκτιμώ ακριβώς για όλα όσα συμβολίζει, για όσες διαχρονικές αξίες κομψότητας και φινέτσας καθορίζει.

  2. Λογικο..το αποκαλύπτουν τώρα στα 95 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία. Το σκέφτηκαν απλά, σου λέει ως τα 105 χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Και λέω 105 επειδή έχει 5 μέσα. Με την τόση προληπτική τάση τους προφανής θα είναι ο λόγος κι όχι κανένα μυστήριο. Αυτό που σκέφτομαι είναι τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά σε αυτόν ή αυτούς που έχουν την ευθύνη της απόφασης επιλογής της συγκεκριμενης ημερομηνίας. Θα τους ονομάζουν “οι κατσικοποδαροι” “η ντροπή της εταιρείας”και τέτοια τραγικά..Μπορώ να κάνω άπειρα σενάρια. Βρίσκομαι στην τράπεζα και η ουρά με εμπνέει!! Ουφ..
    Επιφυλασσομαι μέχρι το επόμενο φανταστικό σενάριο. Δεν βλέπω να φεύγω σύντομα από εδώ.
    Μουτς

  3. @Stella: Συμφωνώ. Δεν είναι ένα άρωμα για τις δικές μας “millennium μύτες”. Αλλά δεν παύει να είναι σύμβολο. Γι αυτό και έχω την εντύπωση ότι θα ακολουθήσει η νέα version με αρκετές αλλαγές και πιο μοντέρνα προσέγγιση. Είμαι περίεργη να ακούσω τι έχει να πει η Υπουργός και μήπως έχει και κάποιο inside scoop μέσα από αυτά τα Perfume Society, που κάνει παρέα και την έχουν στα ώπα ώπα.

  4. @Litsa: Πω, πω… τι σκέψη και αυτή.. να πηγαίνεις πιο συχνά στην Τράπεζα.. Μάλιστα! 95 χρόνια! Είναι το 5 μέσα. Πήρες τη σκέψη μου και την πήγες 95 βήματα πιο μακριά. Κάτσε, κάτσε λίγο ακόμα στην Τράπεζα, τι βιάζεσαι και εσύ;

  5. @Julia Ε… σίγουρα κάποιο update παίζει…. κι ελπίζω να είναι για καλο… Δεν περιμένει κανείς το γιασεμί του ’20 φυσικά, αλλά αν είναι να μην αναγνωρίζεται το άρωμα… Η Υπουργός σίγουρα με τα κονέ της, όλο και κάτι θα έχει να μας αποκαλύψει… 😉

  6. Kalimera bbgirls!!!Sorry gia ta greeklish alla eimai sti douleia kai eprepe oposdipote na sas enimeroso!
    Exo inside information nai, ola afta simainoun oti tha kykloforisei neo No.5 pou tha legetai No.5 L’ Eau kai tha kykloforisei konta ston Septemvrio kai tha dosei pio poly vasi sto triantafyllo tis Grasse, Rose de Mai. I chanel ekane ena fovero event sti Grasse kai mazepse para polles blogger pou pigan kai eidan tis fyteies tou Rose de Mai kai voithisan sti sygkomidi, klp.
    Pantos to chanel No.5 (to original) einai katapliktiko aroma kai eixa tin tyxi na myriso to prototypo palio vintage kai sygklonistika! Afto pou kykloforei einai poly konta kai pragmatika paradexomai tis prospatheies tis Chanel na to kratisei oso pio konta sto original alla dystyxos ta ylika den mporei na einai ta idia kathe xrono kai oi neoi kanones tis IFRA ligo alloionoun to arxiko masterpiece!
    Ikanopoiimenes?! 😉

  7. @Maria A (ακούει η Stella;): Εμ, καλά δεν το είπα εγώ ότι σίγουρα θα έχουμε inside scoop από Υπουργό; Φαντάσου, να είχαμε συννενοηθεί κιόλας. Στην Grasse θα μας βρίσκατε αδερφές μου, στη Grasse!

    Thank you our Minister and Prime Minister of Perfumes!!

  8. @Ju: 🙂
    Ama ertheis na pame sti Burlington Arcade opou exei shop i Chanel kai exei arxisei na ginetai to antro ton Niche aromatopoion, mm?!

  9. @MariaA, Julia Σιγα μην δεν είχαμε Inside info από την Υπουργό μας! Μην τρελλαθούμε κι όλας! Spy BBgirls are everywhere!

    Νομίζω, ότι ακριβώς εκεί βρίσκεται το κλειδί αλλοίωσης των κλασσικών αρωμάτων. Στις διατάξεις της IFRA περι απαγορευμένων πλέον ουσιών που στις περασμένες δεκαετίες δεν ίσχυαν (διάβασα προσφατα αυτο κι έχει πολύ ενδιαφέρον http://stephanmatthews.blogspot.gr/2016/04/renutriv.html). Ε, λίγο το trend που αναμφισβήτητα ένα άρωμα πρέπει να έλθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην σύγχρονη εποχή, μην ξεχνάμε κι ότι η αρωματοποιία συμβαδίζει με την μόδα, λίγο και η απληστία των οίκων (προσωπικα όταν ακουω την λέξη “eau” στο όνομα ενός αρώματος φέυγω μακριά, γιατί είναι σαν να σου λενε.. “πήραμε το άρωμα το νερώσαμε λιγουλάκι εως πολύ και καλά να στο πασάρουμε ως ανάλαφρο, το κάναμε και καλά “aquatic” κατά κάποιον τρόπο και ιδού!!!). Είμαι υπερ των original εκδοχων. Οχι, οτι δεν αντιλαμβανομαι την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού ενός αρωματος ή την απαραίτητη αλλαγή που υφίστανται από την αλλαγή τους μέσα στο χρόνο, αυτά καθ΄αυτά τα υλικά (που να βρούμε το γιασεμί ή το τριαντάφυλλο του ’20 σήμερα?) αλλά μιλάω για την μετατρπή των αρωμάτων σε πάμπολλες εκδοχές (κοινώς τους αλλάζουμε τα φώτα και το π.χ Chanel No 5 δεν θυμίζει πλεον σε τίποτα τον παλιό εαυτό του..). Ετσι κι αλλοιώς έχει ήδη βγει το Chanel no 5 eau premier έτσι δεν είναι? Ποια θα είναι η διαφορά με το νεο ξέρουμε?

  10. @julia …καλημέρα…γιατί η σλδ στο fb μου βγάζει δημοσιεύσεις από Δεκέμβρη του 2015;;;;Όσες ανανεώσεις κι αν κάνω…..επανέρχομαι με σχόλιο για chanel.

  11. Άρωμα σύμβολο,όπως αναφέρθηκε,και γενικά ό,τι έκανε η Coco είναι σύμβολο.Το άρωμα αυτό μου αρέσει αν και νομίζω ότι μου πέφτει λίγο βαρύ.Το αγαπημένο μου είναι το chance όπως έχω ξαναπεί και το περίεργο είναι ότι μου αρέσει σε όλες τις εκδοχές του,perfume,eau de toilette,eau fraiche.Και λέω περίεργο γιατί αγαπημένα αρώματα,όταν αλλάζουν σύνθεση, συνήθως δεν μου αρέσουν.

  12. @marianna: Η αλήθεια είναι αγαπημένη ότι 9 στις 10 γυναίκες να ρωτήσεις που χρησιμοποιούν άρωμα Chanel, θα σου πουν ότι αγαπημένο τους είναι το Chance. Υπέροχο, πράγματι.

  13. Ωραίο κλασικό άρωμα αλλά λίγο βαρύ για τα δικά μου γούστα..δεν παύει παντως να αποτελεί κλασική αξία.

  14. @Stella: diavazeis to blog tou Stephan?!?! Einai filos mou! Ton gnorisa perisy otan akoma douleve gia ton Guerlain kai ekane ena event pou piga! An exo mia erotisi gia to pou na vro kati afton rotao! To blog tou einai eksairetiko kai emvathynei se polla pragmata poy alloi ta pernoun epifaneiaka. Pantos to neo trend pou ksekinise o Guerlain prosfata einai na epanaferoun ta palia aromata stin arxiki synthesi tous – symvadizontas me tous kanones tou IFRA alla xrisimopoiontas ti sygxroni texnologia gia na diaspasoun ta aromatika elaia se mollecular level kai na paroun to mi “epikindyno” morio pou tha dosei to aroma pou theloume!

  15. @MariaA Ε, λοιπόν δεν το φαντάζεσαι!!!! Οταν διάβαζα το Blog του τις πρώτες φορές, σκεφτόμουν πόσο πολύ θα ταιριάζατε και πόσο θα μοιραζόσασταν την τρέλλα για τον Guerlain, γιατι έχει ολόκληρο section με reviews για τ’ αρώματα του οίκου!!!! Μ΄αρέσει πολύ κι είναι και κούκλος! Να του δώσεις τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς! Τον παρακολουθώ με συνέπεια!

    Μ΄αρέσει πολύ το trend του Guerlain! Εύχομαι καλή επιτυχία! Τα παλιά αρώματα είναι πολιτιστική κληρονομιά και οφείλουμε να τα σεβόμαστε!

  16. Τζουλια απαντω για χθες Οντως περασε ενας χρονος απο περυσι το καλοκαιρι,και εγω λεω ευτυχως που μας βρισκει ολες εδω να μιλαμε. Οσο για το θεμα το σημερινο σε μενα δεν μου ταιριαζει καθολου αλλα εχω μια ξαδελφη που συμπτωματικα χθες μου μιλουσε γι αυτο. ΟΤι δεν εχει ποτε εκπτωση μεγαλη η chanel και πως οσα αρωματα και να βγουν αυτη θα βαζει μονο ΣΑΝΕΛ 5 Καλο απογευμα σε ολες

  17. Τελικά θα μάθουμε ποτέ τη λύση του μυστηρίου??

  18. …να προσθέσω κι εγώ κάτι…το Νο. 5 λέγεται ότι ήταν ο τυχερός αριθμός της Κοκό, εντούτοις η ονομασία του αρώματος επιλέχτηκε-σύμφωνα με κάποιους- επειδή ήταν το πέμπτο δείγμα…Όταν ρωτήθηκε η Mέριλιν Μονρό τι φορούσε στο κρεβάτι, αυτή απάντησε “δύο σταγόνες του Chanel Νο.5″….όταν ακούω ή διαβάζω Chanel,πέρα από το θρυλικό νο 5, τρία πράγματα μου έρχονται στο μυαλό…το μικρό μαύρο φόρεμα(little black dress),το ομώνυμο ταγέρ κι η καπιτονέ τσάντα με την αλυσίδα…

  19. Με όλα αυτά τα ωραία που διάβασα και κυρίως την πληροφορία της Υπουργού μας για την αναβίωση των αρωμάτων, ταξιδεύω σε ολάνθιστα λιβάδια.

  20. Eδω και χρονια αναρωτιεμαι εαν η “μυτη” μου εχει γερασει και δεν αντιλαμβανομαι σωστα τις οσμες.Επαιρνα ορκο οτι το no 5 που κυκλοφορει ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχεση με αυτο που φορουσα για πολλα χρονια την δεκαετια του 80.Εφτασα σε σημειο να ακουσω κοπελα να λεει οτι το φοραει και να μην την πιστεψω.Ευτυχως μου επιβεβαιωνετε κι εσεις την αποψη μου αυτη.Μακαρι οι νεοτερες κοπελες εδω να ειχατε την τυχη να μυρισετε το αυθεντικο!Τοσο ιδιαιτερη,μοναδικη δημιουργια!Το θεωρω η “Μονα Λιζα” των αρωματων.Ας ειναι καλα εκει που ειναι η Coco.

  21. το έχω!!! ναι είναι ιδιαίτερο και για να το φοράς σημαίνει πως διακρίνεις αυτό το κάτι διαφορετικό….αλλά το δικό μου άρωμα είμαι και παραμένει το Coco!!!! έρωτας……

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.