Μαστίχα: Τα δάκρυα της φύσης, είναι ελληνικά.

 

mastic-1

 

 

 

Πριν διαβάσετε ένα ακόμα εξαιρετικό κείμενο της Stella, θέλω να σας πω δυο λόγια για την Athena Dallas Damis (1923-2005). H Αthena   γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες γονείς, γεννημένους στη Χίο. Ήταν σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παιδικό θέατρο στο Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια από το 1948 ως το 1955 όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.

 

Αρθρογράφος στον  ελληνοαμερικανικό τύπο, μεταφράστρια σε βιβλία του Καζαντζάκη αλλά και ερευνήτρια η ίδια, ήταν γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους για την αγάπη της στην πατρίδα της, ενώ ήταν για χρόνια μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Αμερικής.  Και παρότι πετυχημένη στην καριέρα της και δεύτερης γενιάς αμερικανίδα, το 1985 έφυγε για πάντα από Αμερική και έζησε με τον άντρα της τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της, στο λατρεμένο της πατρογονικό νησί, τη Χίο.

 

H Athena Dallas Damis

 

athena-dallas-damis-photo

 

 

Ήταν η πολύχρονη έρευνα που της έδωσε υλικό και την βοήθησε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα το “Island of the winds” που εκτυλίσσεται στη Χίο και το οποίο είχα μαζί μου, στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Μονεμβασιά. Το βιβλίο εξελίχθηκε σε τριλογία και το πρώτο ακολούθησαν δυο ακόμα το «Windswept»  και το  «Follow the Wind»

 

 

hios-island-of-the-winds

 

 

Ηρωίδα του βιβλίου η Έλενα, μια Χιώτισσα που φεύγει έπειτα από γάμο για το Ζαγόρι, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έναν γάμο αποτυχημένο  ο οποίος όμως της χάρισε δυο δίδυμα αγόρια- τη χαρά της ζωής της. Έπειτα από ένα ακόμα μπαρκάρισμα του άντρα της, επιστρέφει στη Χίο, όπου εκεί την περίμενε το μεγαλύτερο δράμα που μπορεί να ζήσει μια μητέρα. Σε ένα παιδομάζωμα, της παίρνουν το ένα της αγόρι ο οποίος ανατρέφεται ως γενίτσαρος με μίσος για την καταγωγή του, αλλά και οτιδήποτε ελληνικό. Θα ξαναβρεί ποτέ το παιδί της η Έλενα; Και πόσες θυσίες είναι ικανή να κάνει μια μάνα;

 

Δεν θα σας πω κάτι άλλο για την υπόθεση του βιβλίου, αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι αυτό που αξίζει ακόμα περισσότερο και από την υπόθεση, είναι τα ιστορικά στοιχεία και τα ντοκουμέντα, τα οποία μετά από πολύχρονη έρευνα, περιγράφει τόσο γλαφυρά και με περίσσεια λεπτομέρεια η Athena, όσο αφορά αυτό το μοναδικό νησί. Η λατρεία που είχε στους Χιώτες, ο σουλτάνος. Τα προνόμια που  απολάμβαναν “τα αγαπημένα του παιδιά” λόγω της μαστίχας. Η παράδοσή τους ως καπεταναίοι και αργότερα έως και τις μέρες μας, εφοπλιστές. Η παιδεία  και η μόρφωση των κατοίκων του νησιού. Μια ολέθρια απόπειρα εξέγερσης με υποκινητές τους Μπουρνιά και Λογοθέτη, οι οποίοι χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, αλλά και με αντιπάθεια ο ένας προς τον άλλο (τα γνωστά μας έως σήμερα…) ξεσηκώθηκαν, με αποτέλεσμα η αγάπη του Σουλτάνου να μεταλλαχτεί σε αβυσαλλέο μίσος με τα αποτελέσματα του 1822 : μια σφαγή αθώων χωρίς προηγούμενο, που ενέπνευσε καλλιτέχνες στην άλλη πλευρά της Ευρώπης. Ο Ντελακρουά να δημιουργεί το γνωστό αριστούργημα «Η σφαγή της Χίου».

 

massacres_at_chios

 

 

Με την ελπίδα, να αγοράσετε και να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, σας αφήνω τώρα στη Stella η οποία θα μας μιλήσει για τη Μαστίχα. Τη Μαστίχα που πέρα από έναν ακόμα θησαυρό της ελληνικής φύσης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Φύεται μόνο στη Νότια πλευρά της Χίου μας. Και ας είμαστε ευγνώμονες όλοι, που σήμερα μπορούμε να τη λέμε ΜΑΣ, Μαριάννα μου.

 

Tζούλια

 

 

 

 

 

 

Τι να πεις για τη μαστίχα που να μην έχει ήδη ειπωθεί;  Πώς να επαναπροσδιορίσεις μια μυρωδιά και μια γεύση,  όταν οι πρώτες αναμνήσεις είναι βουτιά στην παιδική μας ηλικία.  Ένα γλυκό «υποβρύχιο» βυθισμένο στο παγωμένο νερό από τα χέρια της γιαγιάς, κάποιο ζεστό καλοκαιριάτικο απόγευμα…

…μια τσίχλα που ξεμένει στα σαγόνια μας ενώ χαζεύαμε στην τάξη, τα πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς κι η μυρωδιά των κοπανισμένων δακρύων στο γουδί… ενώ εκείνη τα ζύμωνε στη κουζίνα, ένα παγωτό καϊμάκι, τότε τα καλοκαιρινά απομεσήμερα που μετράγαμε και κάναμε διαγωνισμούς για το πόσα έχει προλάβει να φάει η καθεμιά μας…

 

Μοιάζω με το δέντρο εκείνο

που πληγώνουνε κι ανθίζει,

άσπρο δάκρυ σαν το κρίνο

απ’ το σώμα μου δακρύζει.

Μαστιχόδεντρο και κρίνο

Άγιο Μύρο και λιβάνι

ποιος αγάπησε να γιάνει.

Που σκορπάει την ευωδιά του

και στο χώμα που θα γείρει

κι ας κεντήσαν την καρδιά του

μ’ ασημένιο κεντητήρι. 

 

Το Μαστιχόδεντρο

Στίχοι:   Ηλίας Κατσούλης Μουσική:   Ορφέας Περίδης

 

 

Η μαστίχα ασκούσε πάντα επάνω μας μια μαγική αίσθηση.  Την αγαπάω την μαστίχα!  Είναι συνδεδεμένη με τις μαγειρικές στο σπίτι μας, με τις ευωδιές, αλλά και με τις πατρογονικές ρίζες μου.  Μ΄εντυπωσίαζε η εξωτική καταγωγή της, που συνδέεται με χώρες της ανατολής, μ’ εκείνες τις νωχελικές γυναίκες στα χαρέμια, που μασούσαν τα κεχριμπαρένια δάκρυα της για να αρωματίζουν την αναπνοή τους κι ο μπαμπάς μου συνήθιζε να προσθέτει στο μάθημα ιστορίας, πως η Χίος έχαιρε πλήθος προνομίων από τον σουλτάνο, μόνο και μόνο γιατί γέμιζε τις αποθήκες των παλατιών του, με τον ανεκτίμητο καρπό της.

 

orient-mastic

 

 

Μα πιο πολύ απ΄όλα μ’ εντυπωσίαζε το φυσικό αυτό φαινόμενο, πως από όλα τα μέρη της γης, αυτό το φυτό διάλεξε, ούτε καν ένα ολάκερο νησί για να ανθίζει και να καρποφορεί, παρά μόνο 24 από τα χωριά, τα περίφημα μαστιχοχώρια στα νότια του νησιού.   Ο Άγιος Γεώργιος, τα Αρμόλια, οι Βαβύλοι, η Βέσσα, το Βουνό, η Ελάτα, η Έξω Διδύμα, το Θολοποτάμι, τα Θυμιανά, η Καλαμωτή, η Καλλιμασιά, ο Καταρράκτης, το Λιθί, η Μέσα Διδύμα, τα Μεστά, το Μυρμήγκι, τα Νένητα, το Νεχώρι, οι Ολύμποι, η Παγίδα, τα Πατρικά, το Πυργί και τα Φλάτσια.

 

Σήμερα τα χωριά αυτά είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Ο σκίνος που παράγει τη μαστίχα υπάρχει σε πολλές χώρες της Μεσογείου, από την Ισπανία μέχρι τη Συρία, αλλά μόνο στη Χίο εκκρίνει αυτό το συγκεκριμένο δάκρυ, που δεν είναι άλλο παρά το ρετσίνι, η αυτοίαση του δέντρου που εκκρίνεται για να θεραπεύσει την πληγή που δημιουργείται, όταν «κεντούν» τον κορμό του.  Κανένας δεν ξέρει πως και γιατί συμβαίνει αυτό το φυσικό φαινόμενο και για ποιο λόγο, παρότι υπάρχουν ρητίνες που προσομοιάζουν στην μαστίχα, καμμιά δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες και το άρωμα της χιώτικης.

 

mastic-hios-3

 

 

 

Το μαστιχόδενδρο ανήκει στην οικογένεια Pistacia lentiscus L. και φύεται κυρίως στις ακτές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.  Ωστόσο, από την οικογένεια αυτή μόνο η ποικιλία Pistacia lentiscus L. var. Chia, που καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Χίου, παράγει τη φυσική μαστίχα κι από το 1997, η μαστίχα Χίου έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

 

Οι παραγωγοί κάθε καλοκαίρι, αφού καθαρίσουν την περιοχή ρίχνουν ένα  ασβεστόχωμα κάτω από το δέντρο, για να πέσει η ρητίνη από τα κλαδιά και τον κορμό του.  Ακολουθεί η πιο επίπονη διαδικασία, που είναι το κέντημα του δέντρου, το «κέντος».  Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι θα το κεντήσουν δυο με τρείς φορές.  Θ’ ανοίξουν τρύπες στον κορμό και στα κλαδιά του, με σκοπό να το διευκολύνουν να αποβάλει τη ρητίνη, τους χυμούς του.

 

Η μαστίχα όπως και τα περισσότερα βότανα και ιαματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται σε αρκετά αρχαία κείμενα, από τον Ησίοδο και τον Ιπποκράτη μέχρι τον Πλίνιο και τον Διοσκουρίδη.  Ωστόσο, η εκμετάλλευση της μαστίχας στη Χίο σε ευρύτερο επίπεδο, ανάγεται στον 14ο αιώνα, την εποχή που οι Ενετοί παρέδωσαν το νησί στους Γενουάτες.

 

Αυτοί ήταν που συστηματοποίησαν την θεραπευτική κι εμπορική εκμετάλλευση της ρητίνης.  Οι Γενουάτες, ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν φανατικά με το εμπόριο και τη διάδοση της μαστίχας, η οποία αγαπήθηκε στα μετέπειτα χρόνια τόσο πολύ στον οθωμανικό και αραβικό κόσμο. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Οθωμανοί επεδίωξαν να καταλάβουν την Χίο κι όταν το 1566 το νησί πέρασε στην κυριαρχία τους, θέσπισαν ειδικούς νόμους για να προστατεύσουν το λαθρεμπόριό της και ειδικό φόρο στους Χιώτες καλλιεργητές.

 

mastic-open

 

Παρόλη τη φήμη της, η χρήση της μαστίχας στη χώρα μας, άργησε να εξαπλωθεί αλλά και να διευρυνθεί δεδομένων των πολλαπλών τρόπων και δυνατοτήτων χρήσης της.  Παρέμεινε για πολλούς αιώνες -και συνεχίζει να παραμένει- ένα μάλλον δυσεύρετο, αλλά και ακριβό συστατικό που ταυτίστηκε περισσότερο με συνταγές από την ανατολίτικη κουζίνα.

 

Μετά τον ερχομό των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα το 1922, οι Έλληνες ξανασυστήθηκαν με την μαστίχα και την ενσωμάτωσαν με περισσότερους τρόπους στην κουζίνα τους.  Ακόμα όμως και ως ένα παραδοσιακό προϊόν παρέμεινε για πολλές δεκαετίες στο περιθώριο μέχρις ότου, η μόδα ή η μαγεία ν’ ανακαλύπτει κανείς τις ρίζες του, της έδωσε re branding και νέα ώθηση μέσα από συγκροτημένες επιχειρηματικές ενέργειες.  Αυτό βέβαια, όταν τα δέντρα κι η παραγωγή δεν πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως συμβαίνει πολύ συχνά τα τελευταία καλοκαίρια….

 

 

 

mastic-gum

 

 

 

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΑΠΕΙΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ…

 

Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα μέσα από πληθώρα ερευνών και κλινικών μελετών αποδέχεται και αποδεικνύει, ότι η φυσική μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιώνοντας όσα ιστορικά έχουν καταγραφεί, αλλά κι όσα η λαϊκή σοφία ήδη γνώριζε.  Έχει τεκμηριωθεί η ευεργετική δράση της μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, στην στοματική υγιεινή, στην αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της, αλλά και ως φυσικό αντιοξειδωτικό.  Επίσης η επουλωτική, αναπλαστική αλλά και η αδιαμφισβήτητη καλλυντική της δράση.

 

Καρδιά: Αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.  Τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα της μαστίχας εμποδίζουν τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, προστατεύοντας από τις καρδιοπάθειες. Οι πολυφαινόλες της, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνουν την HDL («καλή») χοληστερίνη και μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερίνη.

 

Στοματική Υγιεινή:  Το μάσημα της μαστίχας βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων των τροφών, ενώ σε αντίθεση με τις κοινές τσίχλες, προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων και την αύξηση της αίσθησης καθαριότητας στη στοματική κοιλότητα.  Περιορίζει τον σχηματισμό πλάκας.

 

 

41zgfVo9h4L._SX450_

 

 

Πεπτικό: Σημαντική πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος.  Διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, κατά το μάσημα.  Η λήψη ενός γραμμαρίου μαστίχας με τη μορφή κάψουλας βελτίωσε τα συμπτώματα δυσπεψίας της πλειονότητας των ασθενών (75%) που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα.  Βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής παρατηρήθηκε και σε ασθενείς της νόσου Crohn (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).  Υπάρχουν επίσης σημαντικές ενδείξεις για την θεραπεία του πεπτικού έλκους, που οφείλεται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού.

 

Αντικαρκινική δράση (in vitro): Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει και μέσω ενός μηχανισμού δράσης, περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου.

 

Φυσικό συντηρητικό:  Εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος, αλλά και σε άλλα φυσικά ή ευπαθή προϊόντα.

 

 

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

 

Ένα από τα πιο αγαπημένα συστατικά των σύγχρονων σεφ για άπειρες συνταγές, γλυκά, ζαχαρωτά, σοκολάτες, τσουρέκια,παγωτά, λουκούμια, μπισκότα, καραμέλες, γλυκά κουταλιού κι όπου αλλού βάζει ο νους μας.  Ως μπαχαρικό, σε κρέατα, θαλασσινά, τυριά, πίτες, σάλτσες.

 

Στην ποτοποιία υπάρχουν τα γνωστά σε όλους μας λικέρ και ούζο μαστίχας, αλλά πλέον είναι στη μόδα και πάμπολλα κοκτέιλ που γίνονται με βάση αυτά τα ποτά.  Με την προσθήκη μαστίχας στα ποτά περιορίζεται επίσης η βλαπτική δράση της αλκοόλης.

 

mastic-drink

 

 

Στα φαρμακεία κυκλοφορεί και υποκατάστατο στιγμιαίου καφέ για όσους κάνουν ομοιοπαθητική, αλλά και μαύρη σοκολάτα με μαστιχέλαιο αντί για ζάχαρη.

 

 

Και βέβαια, εκεί που μαστίχα κάνει πραγματικά θαύματα είναι στην ομορφιά μας. Μείνεται συντονισμένες. Γι αυτό θα μιλήσουμε αύριο. Προς το παρόν κρατήστε στο μυαλό σας τη φυσική σειρά προιόντων Greeκ Island Beauty” των Stella’s Recip-Y και τα υπόλοιπα αύριο.

 

Stella

 

47 Σχόλια
  1. Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον.Μόνο στα Αγγλικά ή υπάρχει και η ελληνική vertion?; Όσο για τη μαστίχα,παρόλο που έχω διαβάσει τα θετικά της,δε μ’αρέσει ως γεύση…

  2. @ketty:Υπάρχει και σε μετάφραση απ’ όσο βλέπω… http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&Titlesid=51857 ….εγώ τρελαίνομαι για το λικέρ μαστίχας….όσο για τις χρήσεις της στην ομορφιά,αναμένω με αγωνία το αυριανό άρθρο με τις ”συνταγές” της Στέλλας μας…

  3. Στέλλα, τι έκπληξη ήταν αυτή; Για τη μαστίχα έχουν ειπωθεί τόσα πολλά, δεν έχω να προσθέσω κάτι! Ειδικά εμείς στα σχολεία έχουμε κάνει άπειρα projects για τη μαστίχα,ε,πως να το κάνουμε, μια κάποια περηφάνεια τη νιώθουμε!

  4. Julia,με ενθουσιαζεις και με τα βιβλία και με το “μας”!Τα έχω διαβάσει πριν πολλά, πολλά χρόνια!

  5. @marianna Ετσι ακριβώς συμβαίνει Μαριάννα μου, έχεις απόλυτο δίκιο, το έγραψα και στο ποστ γιατί το είχα έννοια… Τι να πεις για τη μαστίχα που να μην έχει ήδη ειπωθεί; Πέρα απο την σημασία βέβαια του … “να μαθαίνουν οι νεότεροι…” 🙂
    Αυτό που θα ήθελα εγω ωστόσο να επισημάνω με το ποστ μου, πέρα απο τις δυνατότητες του προιόντος κι ως ένας άνθρωπος που ασχολήθηκα για πάρα πολλά χρόνια με τον αγροτουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη κι ως εκ τούτου με την καθοριστική σημασία των τοπικών προιόντων σε μία οικονομία και τον τουρισμό της, είναι το πόσο σημαντικό είναι, το από καιρό εις καιρού re branding, σε όλα μα σε όλα τα προιόντα – υπηρεσίες, ακόμα και στα πιο επιτυχημένα και με παράδοση ετών (και στον τουρισμό επίσης είναι καθοριστικό, αλλά εμεις εδω μείναμε ακομα στον Ζορμπά και στο σουβλάκι…). Και δεύτερον, που με πονάει πολυ μα πάρα πολύ, είναι το πόσο τεράστιο ηθικό χρέος και ευθύνη όλων μας, είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των αγαθών – φυσικών πόρων μιας περιοχής και γι΄αυτο γράφω για την πληγή των πυρκαγιών στη Χιο, τα τελευταία καλοκαίρια… Ξέρεις φαντάζομαι, ότι αυτο το δεύτερο στην προκειμένη περίπτωση έχει πολύπλευρες διαστάσεις και ευθύνες, δυστυχως….

  6. @marianna και φυσικά χαιρετισμούς στην πατρογονική μου μυροβόλο! Ολοι είμαστε περήφανοι!

  7. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,Στέλλα, όσον αφορά την προώθηση των τοπικών προϊόντων, έχουν να γίνουν πολλά ακόμα.Οσο για τις πυρκαγιές, ειχα να πάω τουλαχιστον δυο χρόνια στην περιοχή, δεν αντεχω τη θέα της καμμένης γης,θλιβομαι.Τώρα όμως που πρασινίζει η γη,αισθάνομαι ανακούφιση.

  8. Πραγματικά συγκινήθηκα,Στέλλα και Τζούλια!Σας στέλνω την αγάπη μου!

  9. @marianna Πολύ σημαντικό για μας Μαριάννα μου, αν καταφέραμε να μην είμαστε βαρετές και να συγκινήσουμε εσένα που ζεις, αγαπάς και συμπορεύεσαι με τη μαστίχα από τη γέννηση σου. Την αγάπη μας!

  10. Είναι και το θέμα της σφαγής της Χίου το οποίο αγγίζει πολύ ευαίσθητες χορδές.Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενα μνημείο στο νησί προς τιμήν των σφαγιασθέντων και οι λόγοι είναι πολιτικοί. Κανένας φορέας δεν το έχει τολμήσει, δυστυχώς.

  11. @marianna και κάτι ακόμα, ειδικά στη Χίο έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην προώθηση των τοπικών προιόντων, απο πολύ συνειδητούς ανθρώπους. Θυμάμαι πάντα με αγάπη και συγκίνηση τις Γιορτές Αγροτουρισμού, που λόγω δουλειάς και αντικειμένου τις έζησα απο τον σχεδιασμό και τη γέννηση τους και για αρκετά χρόνια μετά, κάθε χρόνο που ερχόμουν και συμμετείχα γι΄αυτό το λόγο. Εκεί μάλιστα στις πρώτες Γιορτές του 2005, έγινε και η επίσημη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου μου. Απίστευτη συγκυρία, τόπου και χρόνου, γιατί κάτω στο ακροατήριο ήταν και συγγενείς μου από την πλευρά του πατέρα μου….

  12. @Marianna: Το ξέρω, το έχω δει με τα μάτια μου και το έχω διαβάσει σε μικρή ηλικια, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο της σφαγής στη Χίο. Δεν είναι επί του παρόντος, να αναλύσουμε τους λόγους, αλλά καταλαβαίνω πως νιώθεις.

  13. @Celia: Μετά και το σημερινό που βρήκες και την ελληνική μετάφραση του βιβλίου και βοήθησες την δασκάλα, νομίζω επίσημα πρέπει να γίνεις απουσιολόγος μαζί με τη Flora.

  14. @Stella,αν ξανάρθεις σε γιορτή αγροτοτουρισμου και όχι μονο,περιμένω ειδοποίηση.

  15. @marianna ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!!!!! Αλλά βλέπεις ερχόμουν προ ΒΒ…. δυστυχώς…

  16. @julia: Τι,έχουμε κι απουσιολόγους;;;Ααααα,δεν το ήξερα αυτό….σ’ ευχαριστώ για την τιμή…θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια και να συνεργαστώ με τη @Flora.
    …αυτό για το ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο των σφαγιασθέντων στη Χίο,ομολογώ πως δεν το ήξερα…σαφώς και δεν είναι ο χρόνος κι ο χώρος να συζητηθεί…καταλαβαίνω πως νιώθει η Μαριάννα μας…

  17. Φυσικά, το κατάλαβα οτι ήταν προbb αλλά τώρα, μεταbb δηλαδή, περιμένω και από την πρωθυπουργό και απο τις υπουργούς και,εν πασι περιπτώσει απο όλο το υπουργικό συμβούλιο και τον απλό λαό!!!!

  18. @celia,αν διαβάσεις λίγο την ιστορία της εποχής, θα καεί η καρδιά σου.

  19. Ααααα,εκτός από το λικέρ μαστίχα εννοείται πως λατρεύω και το υποβρύχιο…τα τοπικά προ’ι’όντα νομίζω πως θα είναι πολύ αξιόλογα…περισσότερο από τα ευρείας που κυκλοφορούν στα σ/μ.

  20. @Celia Αν δεν έχεις δοκιμάσει το σαμπουάν και γαλάκτωμα μαλλιων της anemos χάνεις!!!! Από τα ωραιότερα (δυο -τρια) καλύτερα που έχω χρησιμοποιήσει στη ζωή μου. Επισης ΚΟΡΥΦΑΙΑ η κρέμα χεριών τους. δεν έχω καλύτερη!

  21. @Stella: Δεν τα έχω δοκιμάσει…τώρα βρήκα το ηλεκτρονικό τους κατάστημα και τα κοιτάζω…

  22. Λατρεύω τη μαστίχα από τη νηπιακή μου ηλικία που έβλεπα πάντα τη γιαγιά μου να τη μασάει τα απογεύματα και επιπλέον όποιον επισκέπτη ειχε τον κερναγε λικερακι μαστιχας..αυτό έχει περάσει και σε εμένα και το λικέρ μαστίχας δεν λείπει ποτέ από το σπίτι..το σημερινόαρθρο είναι από τα καλύτερα πού εχω διαβάσει και ανυπομονώ για τη συνέχεια…

  23. @Maryl Λικεράκι μαστίχας ε? Δοκίμασε το την επόμενη φορά 1) με πάγο, τονικ και δυο τρια φιλαράκια δυόσμο… όπως και 2) τζην με πάγο και λάιμ ή λεμόνι κι αντί για τόνικ βαλε το αναψυκτικό μαστίχας mast (επίσης της anemos, δεν πωλείται στα αθηναικά σουπερ μαρκετ δυστυχώς, αλλά μονο on line και στα καταστήματα με παραδοσιακά χιώτικα προιόντα). Διεκδικώ την πατρότητα και των δυο (το λεω δημοσίως για να τα κατοχυρώσω και δεν σας κάνω πλάκα, το εννοώ χα χα χα 😉 ) Είναι τα δικής μου εμπνεύσεως ελληνικά, καλοκαιρινά κοκτεηλ! Τυφλα να χει το mohito BBgirls! Σας τα αφιερώνω!

  24. Συνταγές κοκτέιλ skinos και αναψυκτικό mast!Πολύ καλά και τα δυο!

  25. @Maryl: Ευχαριστούμε αγαπημένη. Ήταν ένα post που πραγματικά γράφτηκε με πολύ αγάπη.

  26. @marianna Εμενα πάλι μ΄αρέσει πολύ τόσο το λικέρ μαστίχας, όσο και το ουζο Αντρείκιο του Κακίτση. Μου κάνουν εξαιρετικά αυθεντικές γεύσεις, όπως τις θυμάμαι από παλιά.

  27. @Stella: Ναι, πες πες και άλλα για κοκτέιλ… αλλά δεν βλέπω να έρχεται κανάς courier με ένα θερμός filled with G&T&M (m= mastic)που το έχω άμεση ανάγκη σήμερα, που ρίχνει εδώ πάνω καρεκλοπόδαρα και έχω τρομερά νεύρα και κάπως πρέπει να ηρεμήσω.

  28. @julia Εδώ να δεις καρέκλες που ρίχνει! τρελλοκαλόκαιρο και φέτος…. το πεδιλάκι με μάρανε….

  29. κάτι ετοιμάζεις εσύ……….κάτι δημιούργησες……….

  30. Βρε παιδιά πόσο ευλογημένο τόπο έχουμε? Και πόσα βέβαια έχει υποφέρει αυτός ο τόπος και οι κατοικοί του! Τη λατρεύω τη μαστίχα, απλά. Τη μυρωδιά της, τη γεύση της. Όταν βρέθηκα στη Χίο και τις 3 φορές που πήγα, ήταν σχεδόν αυθημερόν ταξίδια με φουλ πράγματα που έπρεπε να κάνω και δεν μπόρεσα να βρω αυτά που ήθελα και να χαρώ το ότι ήμουν στην “πηγή”… και έτσι νερό δεν ήπια! Εύχομαι να μπορέσω να ξαναπάω, αυτή τη φορά για διακοπές στο αγαπημένο νησί… @marianna. Ραγίζουν την καρδιά οι μνήμες, δυστυχώς. @Celia. Σίγουρα με έχεις ξεπεράσει. Οι απαντήσεις σου στα πρόχειρα διαγωνίσματα έχουν μείνει στην ιστορία!

  31. @Flora Εχουμε ευλογημένο τόπο Φλώρα μου! Αλλοι στη θεση μας θα έτρεφαν γενιές και γενιές μόνο απο τα μισά. Πάσχουμε όμως σε ότι αφορά, οργάνωση, συγκρότηση κι επιχειρηματικότητα (εκτος λαμογιάς) και δη σε, ότι αφορά το κοινό καλό και τον σχεδιασμό του μέλλοντος μας ως χώρα.

  32. Ma ti eksairetiko post!!! Tha psakso to vivlio sto WHSmith amesa! Oso gia tin avriani ekpliksi tin perimeno pos kai pos!!!
    Latrevo ki ego poly ti mastixa kai panta masousa apo mikri, fovero aroma!! Oso gia ta coctail steilte kanena kia po edo giati afti i evdomada provlepetai paaaar poly kourastiki!
    Filia polla bbgirls!

  33. Πόσο μου αρέσουν αυτά τα posts της Στέλλας, της βγάζω το καπέλο για τις γνώσεις που μας μεταφέρει (Στέλλα μου, να ξέρεις, από εκείνο το άρθρο για τη λεβάντα επηρεάστηκα τόσο πολύ και καλλιεργώ δύο γλάστρες στο μπαλκόνι μου). Πανέμορφο νησί η Χίος, η δε μαστίχα λατρεμένη γεύση, το λικέρ της καταπληκτικό. Προσυπογράφω για τα οφέλη της στο πεπτικό σύστημα: πέρυσι, λόγω άγχους, με είχε πιάσει πόνος στο στομάχι που τελικά αποδείχτηκε πως ήταν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – ο γαστρεντερελόγος μου πρότεινε μαστίχα Χίου και με βοήθησε πάρα πολύ!
    @Stella: Κρατάω τις συνταγές για τα cocktails και θα επανέρθω!
    Σας φιλώ!

  34. @Sheena: Ποιό beauty και ποιά φυσικά προιόντα κλπ κλπ κλπ.. Αν δεν ανοίξουμε μπαρ εγώ και οι Υπουργοί με τα bb girls καθημερινούς θαμώνες, εμένα να μη με λένε Τζούλια. Εκεί να δείτε τι έχει να γίνει.

  35. @Julia: Υπέροχη ιδέα! Count me in, θα γίνω μόνιμη θαμώνας σας! Και εν συνεχεία, τα bb girls της Β. Ελλάδας θα αναλάβουμε να ανοίξουμε και ένα “παράρτημά” σας εδώ!

  36. @ Sheena: Φυσικά όταν έγραψα το σχόλιο σκεφτόμουν εςένα και κάποιο άλλο post ( ουτε θυμάμαι πότε) όπου έψαχνες G&T στα συρτάρια του γραφείου σου! Αγαπημένη ένα σου λεω: Η Θεσσαλονίκη δεν ειναι παράρτημα! Ειναι πρώτη σε όλα! Μάλλον εκει θα ξεκινησει το bar μας! Από εκει εξ´ άλλου ξεκινούν ολα τα προχώ και βρίσκουν δρόμο προς Νοτιά. “Cheers to beauty”, θα το ονομάσουμε. Συμφωνείς;

  37. Εξαιρετικό κείμενο(ως συνήθως)και το βιβλίο άκρως ενδιαφέρον.Αγαπώ μαστίχα και συντονίζομαι για το αυριανό.
    Μουτς

  38. @Sheena Με συγκίνησες με το σχόλιο σου! Αν καταφέρνω να σας “παρασέρω” σ΄αυτό τον μαγικό κόσμο των φυσικών συστατικών, να γνωρίζετε, να μυήστε, αλλά και να εοωφελείστε απ΄’αυτά τα τοσο ανεκτίμητα αγαθά, που παραγκωνίσαμε κι αγνοήσαμε στον δρόμο της εξέλιξης, αυτό είναι για μένα η πιο μεγάλη ικανοποίηση και χαρά που μπορώ να πάρω για ό,τι μοιράζομαι μαζί σας, με κάθε τρόπο, από τα Posts μέχρι τα Stella’s Recip-Y! Σε ευχαριστώ ειλικρινά!
    @ολες Σας ευχαριστώ όλες πολύ! Για τα καλά σας λόγια και την θερμή σας αποδοχή, για την αγάπη σας και την φιλία σας και πάντα θα χαίρομαι να μοιράζομαι μαζι σας σας, γνώσεις παλιές και νεοκαποκτηθείσες, νεα δεδομένα, καινούργιες προοπτικές!

  39. @Sheena @Julia Τα πνευματικά μου δικαιωματα για τα cocktails παρακαλώ, να φερουν τ΄όνομα μου οπως και δήποτε!!!!! 😉 Οσο για το μπαρ….. όχι απλά είμαι μεσα…. έχω ηδη βάλει το κλειδι στην πόρτα…. 😉
    Παω να εμπνεστώ και άλλες συνταγές! Αυτη την στιγμή ήδη πίνω το μαστίχα λικερ- τόνικ και δυόσμο aka Stella’s mastichito!

  40. @Stella:μόλις πριν λίγα λεπτά έφτιαξα το κοκτέιλ Νο1 και είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση..το πίνουμε στην υγειά σου και στην υγεία όλων των ΒΒgirls. Στέλλα είσαι μαγεία!

  41. @Maryl Cheers baby!!!! Επισημη πρώτη στο ΒΒ του Stella’s Mastichito! Τ΄ακους πρωθυπουργέ? Στην υγειά μας!!!!
    ΥΓ Κι εγω δίπλα μου συνεχίζω και συνεχίζω με το ίδιο…. Maryl!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.