Η Αλόη και η δράση της, στην ομορφιά μας.

aloe-beauty-open

 

Το «φυτό της αθανασίας» εκτός από αγαπημένο της Ιατρικής είναι και της κοσμετολογίας. Η αλόη σε μορφή λαδιού, εκχυλίσματος, ζελέ ή χυμού είναι ένα ανεκτίμητο όπλο, ένα θαυματουργό φυσικό συστατικό για άψογο δέρμα.

 

Με ενυδατικές, ρυθμιστικές, αναπλαστικές, επουλωτικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας, είναι το απόλυτο καλλυντικό, που αναπληρώνει μια ενυδατική, αντιγηραντική ή after sun κρέμα προσώπου ή σώματος.

 

Αυτό το καλλυντικό που θα απλώσεις στα κουρασμένα μάτια σου, στο σώμα σου μετά την αποτρίχωση, θα το κάνεις μάσκα ενυδάτωσης, αναπλαστική κρέμα νύχτας ή άμεσο και δραστικό πήλινγκ.  Είναι η απόλυτη τονωτική λοσιόν μετά τον καθημερινό καθαρισμό προσώπου, αλλά και το τέλειο face and body cooling mist στην παραλία.   Πέρσι σας είχα γράψει για τις ανέμελες καλοκαιρινές φυσικές λύσεις και μάσκες ομορφιάς στην διάρκεια των διακοπών σας ένα post που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Φέτος θα προσθέσουμε αυτήν που τα έχει και τα κάνει όλα. Την μία και μοναδική αλόη!

 

Ας δούμε αναλυτικά τις δράσεις της αλόης στην ομορφιά μας:

 

Αναπλαστική, συσφικτική, επανορθωτική στην απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης: Με την χρήση της αλόης ενισχύονται τα θεμελιώδη στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη και τη διατήρηση ενός υγιούς και όμορφου δέρματος.  Μέσω της καθημερινής λήψης, τα πλούσια θρεπτικά θεμελιώδη στοιχεία που περιέχει η αλόη, αξιοποιούνται από το δέρμα για να ενισχύσουν την άμυνα του ενάντια στις φθορές του χρόνου.

 

Δεδομένου, ότι το δέρμα ανανεώνεται κάθε 21 με 28 μέρες, η καθημερινή χρήση της αλόης είναι καταλυτική για την ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του δέρματος, την απάλυνση ουλών, σημαδιών, φλεγμονών, των σημαδιών του γήρατος και την αναζωογόνηση του δέρματος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και E, τις απαραίτητες βιταμίνες για ένα υγιές, λαμπερό δέρμα.

 

Το εκχύλισμα της αλόης έχει αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, θρέφει την επιδερμίδα, διατηρεί το δέρμα απαλό, σφριγηλό και φρέσκο. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε προϊόντα αντιγήρανσης κι έχει ισχυρή αποτοξινοτική δράση (detoxifying agent) απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζοντας τους πόρους.  Το εκχύλισμα είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για την επιδερμίδα, καθώς εκτός από τις βιταμίνες περιέχει αμέτρητα ιχνοστοιχεία.  Η “αίσθηση δροσιάς” που νιώθουμε από την αλόη, οφείλεται στην παρουσία σαλικυλικού οξέως (salicylic acid), το οποίο έχει και την αντιφλεγμονώδη δράση.

 

aloe-beauty-3

 

 

Ενυδατική:  Παράλληλα με την υψηλή περιεκτικότητα της σε βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία περιέχει ενεργά συστατικά που μεταφέρουν τα θρεπτικά της στοιχεία στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό, αλλά συγκρατεί την υγρασία και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου. Περιέχει πολυσακχαρίδια που αποτρέπουν την απώλεια της φυσικής υγρασίας.

 

Αντιγηραντική: Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, δρα στα κύτταρα βελτιώνοντας τις επιπτώσεις από την φθορά του χρόνου, απαλαίνει τις ρυτίδες,  αναγεννά το δέρμα.

 

Ακμή – λιπαρότητα: Στο ακνεϊκό δέρμα έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού όχι μόνο το θεραπεύει αλλά και προλαμβάνει την εκδήλωση των συμπτωμάτων, καθαρίζοντας τους πόρους και ρυθμίζοντας την σμηγματόρροια. Επίσης επουλώνει τα σημάδια από την ακμή.

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Δρα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση αυξάνει την ενεργοποίηση του οξυγόνου στο δέρμα, δυναμώνει τους ιστούς και προλαμβάνει τις δερματικές φθορές.

 

Αντιηλιακή προστασία: Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στη σύνθεση της θωρακίζουν το δέρμα ενάντια στη φωτογήρανση.   Ανακουφίζει από την έκθεση στον ήλιο και αντιμετωπίζει τα εγκαύματα.

 

 

Απλές συνταγές ομορφιάς με αλόη

 

 

aloe-beauty-2

 

 

Βάλτε σ΄ένα μπουκάλι μισό χυμό αλόης και μισό ανθόνερο (δείτε εδώ ποιο είναι το κατάλληλο για σας ανθόνερο) κι έχετε την τέλεια τονωτική λοσιόν μετά τον καθαρισμό του προσώπου πρωί – βράδυ.

 

 

Βάλτε σ΄ένα μπουκάλι μισό χυμό αλόης και μισό ροδόνερο κι έχετε το τέλειο Face and Body mist στην παραλία, αλλά και κάθε στιγμή που χρειάζεστε τόνωση από την ζέστη ή φρεσκάδα και ξεχάστε τα πανάκριβα «νερά» του εξωτερικού.

 

Με την προσθήκη σε ζελέ αλόης, μαύρης ζάχαρης ή χοντρόκοκκου ροζ αλατιού Ιμαλαίων και αιθέριου ελαίου τζίντζερ (3 σταγόνες αιθ. έλαιο σε 5 ml αλόης) έχετε ένα πολύ καλό scrub σώματος με αντικυτταριδική και συσφικτική δράση.

 

Με την προσθήκη σε ζελέ αλόης λεπτόκοκκου ροζ αλατιού Ιμαλαίων και αιθέριου ελαίου λεβάντας (3 σταγόνες αιθ. έλαιο σε 5 ml αλόης) έχετε ένα πολύ καλό scrub προσώπου.

 

Με την προσθήκη σε ζελέ αλόης αιθέριου ελαίου λεβάντας (3 σταγόνες αιθ. έλαιο σε 5 ml αλόης) έχετε ένα εξαιρετικό after sun προσώπου και σώματος, ειδικά αν το παρακάνατε στον ήλιο.

 

Με την προσθήκη σε ζελέ αλόης, αιθέριου ελαίου (3 σταγόνες αιθ. έλαιο σε 5 ml σκευάσματος φυτικού λαδιού – δείτε εδώ ποιο είναι το κατάλληλο αιθέριο έλαιο για σας) και φυτικού λαδιού τζοτζόμπα έχετε μια μοναδική, εξισορροπητική κι αναπλαστική μάσκα ομορφιάς που μπορεί να είναι και overnight.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε χρησιμοποιώντας αλόη

 

Η αλόη είναι ένα ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά όπως και όλα τα βότανα. Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού, του φαρμακοποιού ή του βοτανοθεραπευτή γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα ή φάρμακα.

 

Η κατανάλωση πόσιμης αλόης χρειάζεται πάντα τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας, ειδικά αν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, εγγύους, άτομα με ιστορικό ειλεών ή όσοι έχουν αλλεργία στο σκόρδο, το κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας. Ενδέχεται σε αυτές τις περιπτώσεις να προκαλέσει κράμπες και διάρροια. Η αλόη μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και τα φάρμακα του διαβήτη. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.

 

Ο λόγος που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε, ότι αφορά την χρήση της οικιακής αλόης (κατευθείαν από το φύλλο του φυτού) είναι ο εξής: Το φυτό όταν τεμαχιστεί εκκρίνει δύο υγρά τα οποία έχουν διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Το διαφανές υγρό που εκκρίνεται είναι το καταπραϋντικό και βοηθάει στην επούλωση των πληγών, εγκαυμάτων κτλ.

 

aloe-vera-10

 

Το κιτρινοπράσινο που εκκρίνεται αν κοπεί η πράσινη επιφάνεια του φυτού, είναι ερεθιστικό και περιέχει την αλοϊνη. Άτομα με αλλεργία στη συγκεκριμένη ουσία ενδέχεται να έχουν παρενέργειες. Προτιμήστε πάντα τυποποιημένα προϊόντα αλόης που έχουν τη σφραγίδα της έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (IASC), βιολογική πιστοποιημένη, με υψηλή ποσόστωση αλόης ανάμεσα στα συστατικά.

 

Προτιμήστε επίσης προϊόντα αλόης ψυχρής έκθλιψης (όπως στα ελαιόλαδα, αλλά και τα ποιοτικά φυσικά και αιθέρια έλαια) και όχι θερμής επεξεργασίας, γιατί με την τελευταία καταστρέφεται μέρος από τους σακχαρίτες. Μία καλή συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να βρίσκετε την αλόη σε όσο το δυνατόν πιο πρωτογενή μορφή, ειδικά αν την καταναλώνετε πόσιμη ως χυμό ή ζελέ.  Αποφύγετε τα διάφορα πολυδιαφημισμένα σκευάσματα αλόης, που εκτός των άλλων περιέχουν διάφορα συντηρητικά όπως σορβικό κάλιο, που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία σας. Τέλος, προτιμήστε να την προμηθεύεστε από φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

 

Όταν η αλόη χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε ανοιχτή πληγή.

 

aloe-end

 

 

Ελληνική Αλόη

Μεγάλη παραγωγή αλόης έχει ξεκινήσει δυναμικά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στις Κυκλάδες, στη Νάξο και την Σαντορίνη και πολύ περισσότερο στην Κρήτη. Πολλοί Έλληνες παραγωγοί κάνουν εξαιρετική δουλειά σε, ότι αφορά την παραγωγή της παρότι υστερεί ακόμα η τεχνογνωσία στην επεξεργασία της, ως έτοιμο προς χρήση συστατικό καλλυντικών. Κάποιοι την μεταποιούν οι περισσότεροι όμως την εμπορεύονται στην αρχική της μορφή, απευθείας σε φαρμακοβιομηχανίες.

 

 

Αγνή, φυσική, βιολογική και πιστοποιημένη αλόη, ψυχρής έκθλιψης ανωτέρας ποιότητας, περιέχεται στα προιόντα Stella’s Recip-Y.

 

Stella

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

 

20 Σχόλια
  1. Καλημερα!!!!Ειλικρινά εχω μεινει απο χτες με το post αυτο!Πολύ ενδιαφερον Στελλα μου συγχαρητηρια πολλα!!!Δεν είχα ασχοληθεί με την δραση της Αλοης μετα απο αυτο εμαθα παρα πολλά!Ευχαριστω πολυ πολυ….Φιλάκια.

  2. @Ελευθερια Σ΄ευχαριστώ πολύ Ελευθερία μου για τα καλά σου λογια. Χαρά μου να τα βρίσκετε ενδιαφέροντα όσα γράφω.

  3. Υπέροχο, υπέροχο!!!! Ειδικά οι συνταγούλες αυτές κι αν είναι υπέροχες και ευκολάκια!! Πολλές και ποκίλες οι χρήσεις του ζελέ αλλά αυτό για το φυτό κάτι είχα διαβάσει για το κιτρινοπράσινο υγρό, γι’ αυτό και δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα φύλλα όπως είναι.Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ Στέλλα μας!!!!

  4. @ΑΛΕΞΑΝΔΡα Σ΄ευχαριστώ πολύ Αλεξάνδρα μου! Τώρα ξερεις πως να χρησιμοποιήσεις το τζελ αλόης που έχεις. Πολλά, πολλα φιλιά!

  5. Τώρα ξέρω για το τζελ. Τη γλάστρα τι να την κάνω οεεεεοοοοο?????

  6. @ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Δεν είναι απαραίτητο, ότι είσαι αλλεργικη. Μπορείς να δοκιμάσεις ελάχιστο τζελ από το φύλλο σε κάποιο σημειο και φυσικά να καθαρισεις προσεκτικά το ζελε χωρις να φθασεις κοντά στο πράσινο του φύλλου. Στο you tube θα δεις τρόπους αν σ΄ενδιαφέρει, γιατι δεν ειναι εύκολο να στο εξηγησω χωρίς εικόνα.

  7. @Stella Για αρκετό καιρό είμαι αναγνώστης του Beautyblog καθώς ασχολούμαι με την κοσμετολογία και πραγματικά σας αξίζουν πολλά μπράβο για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε όλα τα θέματα που παρουσιάζετε.Στον beauty κόσμο του διαδικτύου(Ο ΘΕΟΣ να μας βοηθήσει για όσα βλέπουν τα ματάκια μας) όσοι δουλεύουν με μεράκι και υπευθυνότητα πραγματικά ξεχωρίζουν!!!Τι να πω για το Post…ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!
    Παιδιά δεν πληρώνομαι απο κανέναν για όσα λέω…αλλά είναι καιρός να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την καλή δουλειά.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ!!!

  8. @Panos Σε ευχαριστούμε θερμά για τα υπέροχα λόγια σου! Είναι τιμή μας να βρίσκουμε τέτοια αποδοχή και τέτοια ανταπόκριση, από την παρέα του ΒΒ, παλιούς και νέους φίλους. Πάνω απ΄όλα, οτι κι αν κανουμε, το κανουμε με αγάπη και μεράκι κι έτσι στήθηκε αυτη η κοινότητα, γιατί είμαστε όλοι και όλες μας, μια κοινότητα φίλων. Με τιμιότητα, ειλικρίνια κι αγάπη για την ομορφιά, που όπως λέει και η Τζούλια Κυριλή, στην οποία ανηκει το εγχείρημα “είναι παντού, αρκει να ξέρεις που να την ψάξεις”.

  9. @Panos: Καλώς όρισες και από μενα. Το bb ειναι forum σχολίων που αφορούν τον χώρο της ομορφιάς και οχι μόνο. Κανενας δεν πληρώνεται από κανεναν για να γράφει με ειλικρίνεια και σεβασμό την άποψή του.

  10. @Julia:Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.Εγώ νιώθω ήδη μέλος της παρέας σας και είμαι έτοιμος για νέα ταξίδια στον χώρο της ομορφιάς και όχι μόνο όπως λές Julia.Με καπεταναίους εσάς και πλήρωμα όλους εμάς λέμε…βίρα τις άγκυρες.’Οσον αφορά τα θετικά μου σχόλια το κάνω με ειλικρίνεια γιατί θεωρώ οτι επιβραβεύοντας την καλή δουλεία σε δύσκολους καιρούς δίνεις κίνητρο σε ανθρώπους που σέβονται αυτό που κάνουν να μην εγκαταλείπουν την προσπαθειά τους!Θα τα λέμε συχνά!

  11. Στελλα σ ευχαριστουμε πολυ για ολες αυτες τις πολυ χρησιμες πληροφοριες που μας δινεις. Μηπως μπορεις να μου πεις καποια καλη μαρκα ποσιμης αλοης και απο που μπορω να την προμηθευτω; Μενω Αθηνα και εχω μπερδευτει.

  12. Θησαυρός γνώσεων!! Εξαιρετικό post Stella και πράμγατι την Αλόη τη σκεφτόμουν καιρό τώρα χαίρομαι που λαμβάνει τη σφραγίδα έγκρισής σου!! Το scrub και τη λοσιόν θα τα κάνω σύντομα!!

  13. Στέλλα μου για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το τόσο ενημερωμένο σου άρθρο! Εγώ θα σταθώ για άλλη μια φορά στο πόσο πολύτιμη είναι η αλόη για τον οργανισμό μας και στο ότι θα πρέπει να προσέχουμε από πού την προμηθευόμαστε. Προσωπικά εγώ,από το 2010 που χρησιμοποιώ πόσιμη Αλοη βερα,την προμηθεύομαι μόνο από την εταιρεία LR που είναι η μόνη αλόη στην αγορά που έχει πιστοποιηθεί από το ινστιτούτο FRESENIUS και εννοείται ότι έχει λάβει βεβαίως και τη σφραγίδα του International Aloe Science Council(IASC).

  14. Χαιρομαι πολυ που σιγα σιγα μαθαινουμε ολοι για τις εξαιρετικες ιδιοτητες της αλοης. Τυγχανει να γνωριζω πολυ καλα και απο πρωτο χερι διοτι οι γονεις μου εχουν καλλιεργεια βιολογικης aloe barbadensis (Ηρακλειο Κρητης) η καλυτερη απ’ ολες. Την χρησιμοποιουμε καθημερινα και ειδικα σε δερματικα προβληματα ειναι θαυματουργη! Θεραπευει ακομα και μυκητες και εκζεμα που ειναι δυσκολα στην θεραπεια τους!

  15. @mariapan Θα ήθελα να μάθω περισσοτρα για την καλλιεέργεια των γονιων σου. Γραψε μου, αν θες μερικές πληροφορίες στο [email protected]

    @xrysa Αναζήτησε σε βιολογικά καταστήματα βιολογική πιστοποιημένη, αλόη ψυχρής εκθλιψης, μικρών παραγωγών, έλεγξε τα συστατικά και προπαντός τα συντηρητικά και την περιεκτικότητα του προιόντος σε αλόη και προσπαθησε να βρεις την αλόη απο τη Χιο με μαστίχα της μικρής οικογενειακής παραγωγής NATUEVO, που μας έγραψε προχθες η ΕΛΕΝΗ στο σχολιο της.

  16. Μπράβο σου Στέλλα και για τα δυο άρθρα σου.Γνωρίζω άτομα που ορκίζονται στη δερματική χρήση αλόης. Επίσης,πολλοί τη χρησιμοποιούν για μυοσκελετικά προβλήματα. Πάντα τέτοια!

  17. @Marianna Ευχαριστώ Μαριάννα μου κι εσένα και όλες/όλους σας!

  18. Στελλα σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.