Η καλέντουλα για την ομορφιά μας.

calendula-serum-1

 

 

Ένα πλήθος ευεργετικών συστατικών, κάνουν την καλέντουλα ανεκτίμητη για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος μας.  Σαπωνίνες, καροτενοειδή, στερόλες, φλαβονοειδή, ευεργετικά αιθέρια έλαια, βιταμίνη C, ασβέστιο, καροτένια (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α) και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.

 

Ειδικά ο συνδυασμός του πυριτίου και της προστατευτικής βλέννας που περιέχει, καθιστά την καλέντουλα ένα από τα πιο σημαντικά βότανα για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων, ειδικά στις περιπτώσεις που ο οργανισμός πρέπει να αναπλάσει νέους ιστούς.

 

Το πυρίτιο, που ανήκει στα μέταλλα, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επίσης συντελεί στην ανάπτυξη των μαλλιών, των νυχιών και των δοντιών.  Οι πηκτίνες που περιέχονται στα φύλλα της καλέντουλα δίνουν εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες.   Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν δραστικά το δέρμα να θωρακισθεί απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία και στις επιζήμιες επιπτώσεις της, καθώς στην προσαρμογή του στον κρύο αέρα και τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

 

Η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών που περιέχεται στην καλέντουλα  προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.  Δίνει ελαστικότητα, βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων, είναι εξαιρετικό στην απάλυνση των ρυτίδων, αλλά και σε κάθε δερματικό ερεθισμό, στην επούλωση, ανάπλαση, καταπράυνση του ευαίσθητου, ακνεικού, λιπαρού, θαμπού, προβληματικού δέρματος.  Η καλέντουλα είναι δραστικά κατευναστική και αντιφλογιστική και συμβάλλει πολύ δραστικά στις πανάδες και τις δυσχρωμίες αλλά και στην λάμψη που πάντα θέλουμε στο δέρμα μας.

 

Benefits-of-calendula-for-health-and-beauty

 

Tο λάδι καλέντουλα εξάγεται με εκχύλιση από τα άνθη του φυτού και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα.  Θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα λάδια στην αρωματοθεραπεία, καθώς σε συνδυασμό με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια γίνεται ένα άριστο καλλυντικό.  Καλύπτει τις ανάγκες όλων των τύπων δέρματος, από τις ξηρές, αφυδατωμένες, ερεθισμένες ευαίσθητες επιδερμίδες έως τις λιπαρές ακνεικές, κουρασμένες και θαμπές.  Είναι τόσο αγνό και ευεργετικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφικό λάδι.
Φτιάξτε το δικό σας Face and Body mist αλόης που δώσαμε στο σχετικό post σε παραλλαγή ως εξής: βάλτε σ΄ένα μπουκάλι μισό χυμό αλόης και μισό ανθόνερο καλέντουλα, ανακατέψτε καλά κι έχετε το τέλειο καταπραϋντικό κι αντιφλογιστικό στην παραλία, ειδικά σε περίπτωση που το έχετε παρακάνει με τον ήλιο.  Αντικαταστήστε επίσης με αυτό την καθημερινή τονωτική λοσιόν σας, μετά τον καθαρισμό προσώπου.

 

Το Face and Body mist μπορεί να τροποποιηθεί και ως εξής: βάλτε σ΄ένα μπουκάλι 3/4 χυμό αλόης και στο 1/3 λάδι καλέντουλα, με την προσθήκη αιθέριου ελαίου λεβάντας (3 σταγόνες αιθ. έλαιο σε 5 ml λαδιών), ανακατέψτε καλά και χρησιμοποιήστε το για κάθε καλλυντική και θεραπευτική χρήση που αναφέραμε παραπάνω.

 

Με την προσθήκη λαδιού καλέντουλα σε ζελέ αλόης (ανάλογα με πόσο πηκτό ή αραιό το θέλετε) κι αιθέριου ελαίου λεβάντας (3 σταγόνες αιθ. έλαιο λεβάντα σε 5 ml αλόης/λαδιού) έχετε ένα εξαιρετικό after sun ενυδατικό προσώπου και σώματος αλλά και μία overnight μάσκα προσώπου, ειδικά αν το παρακάνατε στον ήλιο, αλλά και σε κάθε περίπτωση αναγκών του δέρματος που αναφέραμε παραπάνω.

 

calendula-oil

 

Που θα βρείτε καλέντουλα  

 

Την καλέντουλα θα τη βρείτε στα φαρμακεία, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε βοτανοπωλεία ή όπου πωλούνται αιθέρια έλαια και φυτικά λάδια σε πολλές μορφές, είτε αυτούσια σε βάμμα ή λάδι είτε ως αποξηραμένα άνθη για ρόφημα. Μπορείτε να την βρείτε και σε κάποια φαρμακεία ομοιοπαθητικής και γαληνικών σκευασμάτων ως θαυμάσια κηραλοιφή, ιδανική για το άλλαγμα της πάνας του μωρού σας, τσιμπήματα, εγκαύματα, γρατζουνιές κ.λ.π.

 

Τι πρέπει να προσέξετε στη χρήση της καλέντουλα

 

Η λήψη της καλέντουλα σε συνδυασμό με ηρεμιστικά,  μπορεί να επιδεινώσει την υπνηλία. Στην εγκυμοσύνη αποφεύγετε την λήψη της ως ρόφημα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε όσους έχουν ευαισθησία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/ Compositae, όπως τα χρυσάνθεμα, ο κατιφές και οι μαργαρίτες.

 

Αγνή, καθαρή, βιολογική και ψυχρής έκθλιψης καλέντουλα χρησιμοποιείται στα προϊόντα Stellas RecipY

 

Stella

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

10 Σχόλια
  1. @Stella: Το έγραψα και στο προηγούμενο post απαντώντας σε σχόλιο της SofiasT, αλλά θα το γράψω και εδώ: Τις προάλλες ήμουν στην Αίγινα μαζί με τη Geo και τον κύριο Ιάσονα ο οποίος είναι 6 μήνες μικρότερος από τον κύριο Ρωμανό. Δεν θυμάμαι πως ξεκίνησε η κουβέντα, αλλά η Geo μου είπε ότι το μόνο πράγμα που βοηθάει κάποια μικρά δερματικά προβλήματα του κυρίου Ιάσονα είναι η καλέντουλα, την οποία έχει πάντα μαζί της! (θα την πάρω και εγώ, όπως κατάλαβες..)

  2. Καλημέρα!!!
    @Τζουλια μόλις σου απάντησα και εγώ στο προηγούμενο πόστ!!! Το λέω και εδω ξανά (εκτός απο τις συμπτώσεις των bb girls)Εδω έχουμε και την κοινή γνώση των bb μαμάδων!!!
    @Στελλα μου θα ήθελα την άποψη σου να μου προτείνεις έναν καλό χυμό άλοης και για εσωτερική και για εξωτερικη χρηση!
    Φιλία

  3. Καλημέρα!Ειλικρινά Στέλλα μου τι πληροφοριες είναι αυτες που μας δινεις!Καθε φορα ανυπομονώ να διαβασω το επόμενο post και όχι μια φορά!Διαβαζω ξαναδιαβαζω και δεν χορταίνω μαθαινω παρα πολλά που ναι μεν εχω ακουσει και διαβάσει αλλα οπως τα γράφεις εσυ πουθενα αλλού!!Οντως θα ηθελα και γω πληροφορια για αλοη ποσιμη.

  4. @Julia-SofiaT θα πω μια προσωπική άποψη καθαρά προσωπική, να το ξεκαθαρίσω αυτο, γιατί ειναι και λεπτή η θέση μου. Βλέπω τις νέες μαμάδες με την γνωστη χημική αλοιφή που πασάρουν τα μαιευτήρια, οι μαίες και οι παιδίατροι. Μην είστε τόσο άνετες πασαλείβοντας τόση χημικούρα στα μωρά σας…. Υπαρχουν δοκιμασμένες αγνές, παραδοσιακές λύσεις. Ψάξτε το λίγο.

    @SofiaT Δες το ποστ της αλόης έχω απαντησει σχετικά.

  5. Εξαιρετικές -όπως πάντα- οι γνώσεις, και η συμβουλές σου Στέλλα!! Αχ μακάρι να το ήξερα για την ανάπλαση ιστών και να το είχα χρησιμοποιήσει τότε. Ίσως να κατάφερνα να μείωνα το τετράμηνο τότε…

  6. @ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Σε ευαίσθητες περιπτώσεις, όπως ήταν η δική σου, καλο είναι να δίνουμε προτεραιότητα στις συμβουλές του γιατρού μας. Ωστόσο, μπορείς τώρα να το χρησιμοποιήσεις και φυσικά περιεχεται πάντα και στις κρέμες σου Stella’s Recip-Y.

  7. @Stella δεν διαφωνώ καθόλου μαζί !!!!!! Άλλωστε οι καλητερες θεραπευτικές κρέμες κ.λ.π βασίζονται
    στην δύναμη της φύσης!!!
    Είδα την απάντηση για την αλοη και θα το ψάξω.Ευχαριστω!!

  8. Το μειγμα αλόη με καλεντουλα για τα ηλιακά εγκαύματα και τους ερεθισμούς θα το φτιαξω αύριο εφόσον είμαι σε διακοπές και θα μου ηταν απαραίτητο..

  9. @Litsa: Μάλλον με το δικό μου μάτι την έβλεπες, τουτέστιν, καθόλου εντυπωσιακή. Ευτυχώς που έχουμε και τη Στέλλα εδώ μέσα και μας ανοίγει και το άλλο μάτι. Μουτς, μουτς και παρά μουτς.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.