«το μαρ(τ)άκι_μου» by MaLiYa.

 

maliya-open

 

 

Και για να μη μας κάψει ο Μάρτης, αλλά και «ματάκι» για προστασία. Φέτος η MaLiYa  τα συνδυάζει και τα δυο σε αυτά τα χαριτωμένα βραχιόλια.

 

Ο «μάρτης»,  το  ασπροκόκκινο    βραχιόλι  που είθισται   να  στολίζει  τον  καρπό μας  τον  ομώνυμο  μήνα είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία  Ελλάδα  και  στα Ελευσίνια Μυστήρια.

 

Κατά την  πιο  γνωστή  παράδοση  φοράμε  τον «μάρτη»  για  να  μην  μας κάψει  ο πρώτος ήλιος της άνοιξης.  Η  λιγότερο  γνωστή θέλει αυτόν που φορά  το  βραχιόλι  να  προστατεύεται από ασθένειες.  Βάση  μια  τρίτης   ο «μάρτης»  χρησιμεύει  στο  να  «μην  μας  πιάνει  το μάτι». Το  λευκό  και  το κόκκινο   έχουν  κι  αυτά τη σημασία τους,  αφού  οι  λαϊκές  δοξασίες  λένε  πως  είναι  τα χρώματα  που αποτρέπουν  το  κακό.

 

maliya-2

 

 

Για τον μήνα που έρχεται, η MaLiYa συνδυάζει όλες τις παραπάνω traditional ιδέες σε μοναδικά βραχιόλια-statement, με χιούμορ, φρέσκια ματιά και girly άποψη! Η σχεδιάστρια Maliya, για άλλη μια χρονιά,  προτείνει  τη δικιά της εκδοχή του «μάρτη» που είναι classy and classic αλλά as usual, with a twist.

 

Eσείς θα φορέσετε «μάρτη»;

 

 

maliya-3

 

 

Kαλή Καθαρά Δευτέρα, αγαπημένα bb girls.

 

 

11 Σχόλια
  1. Καλημέρα ! Καλή Σαρακοστή ! Τέλειο το ματάκι – Μάρτης !!!!
    Να περάσετε όλες καλά κσι μακάρι να βγει και ο ήλιος για να προστατεύει ο ” μαρτης ” !

  2. Καλή μας Σαρακοστη..πολύ όμορφοι οι Μάρτηδες της MaliYa και παρόλο που ειλικρινά έχω να φορέσω Μάρτη από τα σχολικά μου χρόνια βλέποντας τα παραπάνω μπορεί να αναθεώρησω..

  3. Καλημέρα Καλή σαρακοστή πάντα φοράω Μάρτη για το γούρι μιας και είναι και ο μήνας των γενεθλίων μου

  4. Πάντα φοράμε και εγώ και η μικρή μου, για το καλό!!!! (όταν ήταν μικρότερα μέχρι και στα αγόρια μου φορούσα.)
    Όμορφο έθιμο! Καλή Σαρακοστή!!

  5. Καλημερα σε ολες και ολους. Πολυ καλη Σαρακοστη να ειναι αυτη που ερχεται , καλα να περασετε σημερα

  6. Καθε χρονο φοραμε οικογενειακως οολοι μαρτη!!!!!απο πολυ μικρη…και του βαζω ενα μεταλλικο κουμπακι ή πιο παλια οι γιαγιαδες μας, του εβαζαν παλιες δεκαρες (επ ουδενι δεν τις προλαβα σε κυκλοφορια…)

  7. Καλή Σαρακοστή! Μου αρέσει πολύ αυτό το μαρτακι αν και δεν φοραω ποτέ. Το συγκεκριμένο μου αρέσει γιατί είναι πρωτότυπο.

  8. Καλή Σαρακοστή! Τα μα(ρ)τάκια είναι χαριτωμένα. Ποια θα τα πετάξει μετά στη στέγη για να τα φτιάξουν τη φωλιά τους τα χελιδόνια, όπως επιβάλλει το έθιμο;

  9. Καλημερα και καλή Σαρακοστή σε όλους!!!
    Πολυ ομορφο μα(ρ)τακι !!! Εγώ φοράω πάντα μαρτάκι 🙂

  10. …έχω να φορέσω ΜΑΡΤΑΚΙ από κι εγώ δεν θυμάμαι πότε…χαχαχα…αλλά αυτά εδώ είναι πολύ χαριτωμένα…λέτε να το τολμήσω;;;

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.