“Chico & Rita”: Ένας μεγάλος έρωτας στην Αβάνα. Part One

 

photo-open-post 1

 

Ο Τσίκο είναι ένας νεαρός πιανίστας με σπουδαίο ταλέντο και μεγάλα όνειρα, για μια καριέρα που θα κάνει διάσημη την μουσική του σε όλο τον κόσμο.  Η Ρίτα είναι μια πανέμορφη τραγουδίστρια, με εκπληκτική φωνή κι αισθησιασμό που κάνει ακόμα και τα μάρμαρα να λιώνουν στο πέρασμα της.

 

Νέοι κι οι δύο, όμορφοι, ταλαντούχοι, μοιραίοι, ερωτεύσιμοι, πεισματάρηδες, εγωιστές, αθεράπευτα ερωτευμένοι.   Η μουσική και ο μοιραίος έρωτας τους, θα φέρουν τον έναν κοντά στον άλλο και θα σφραγίσουν τις ζωές τους για πάντα.   Ένας απ΄αυτούς τους έρωτες που ποτέ δεν ολοκληρώνονται, αλλά πάντα στοιχειώνουν τη ζωή καραδοκώντας να ζωντανέψουν, ακριβώς τη στιγμή εκείνη που νομίζεις, ότι τους έχεις αφήσει ανεπιστρεπτί.

 

photo-2-1

 

 

Η κοινή πορεία του Τσίκο και της Ρίτα, πότε παράλληλη, πότε αντίθετη, η σχέση τους πότε συμφιλιωτική, πότε πεδίο μάχης,  κινείται άλλοτε υπό τους νωχελικούς ήχους ενός συναισθηματικού τσα-τσα ή την αρμονία μιας ρούμπα κι άλλοτε διακατέχεται από την τρέλα ενός μάμπο και το πάθος μίας σάλσα.  O Τσίκο κι η Ρίτα αγαπιούνται τρελά!  Με πάθος και κτητικότητα, με πείσμα κι εγωισμό.  Με τη λαχτάρα και τη ζέση της νεανικής ορμής που ξέρει, ότι είναι όμορφη και περιζήτητη κι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο.

 

 

photo-3

 

 

…………..

 

Το «Τσίκο & Ρίτα» είναι ένα θαυμάσιο animation για ενήλικες, με φόντο την Κούβα της δεκαετίας του ’40 και την ιστορία της τζαζ μουσικής, έναν μεγάλο έρωτα και τη σημασία του να ζεις τη ζωή σου με πάθος.  Την είδα ένα βράδυ τυχαία κι απρόσμενα, απολαμβάνοντας με τον καλό μου την μεθεόρτια ατμόσφαιρα του σπιτιού μας, μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς κι ήταν απ΄τις πιο συναισθηματικές αλλά κι αληθινές ταινίες που έχω δει.

 

 

photo-6

 

 

Μια ταινία που παντρεύει το πάθος του έρωτα με την μαγεία της μουσικής, μέσα από την αστείρευτη τέχνη των animation, που έχουμε τόσο συνειδητά στην πλειοψηφία μας τοποθετήσει, στη σφαίρα των απολαύσεων της παιδικής ηλικίας και των παραμυθένιων σεναρίων.

 

 

photo-4

 

 

Το «Τσίκο & Ρίτα» περισσότερο από μια ερωτική ιστορία είναι ένα μυθιστορηματικό αφήγημα, μια ιστορική περιπλάνηση σε μια ολόκληρη εποχή που μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά ακόμα συνεχίζει να μας μαγεύει και να μας συγκινεί.

 

Οι δημιουργοί του (ο βραβευμένος με Όσκαρ το 1993 για το «Belle Epoque» Φερνάντο Τρουέμπα και ο διάσημος Ισπανός σχεδιαστής Χαβιέ Μαρισκάλ) προσδίδουν τις διαστάσεις ενός μελοδράματος, ενώ η αναπαράσταση της Αβάνας της δεκαετίας του ’40 και των μητροπόλεων της Νέας Υόρκης και του Παρισιού, ακριβώς την εποχή που οι πόλεις αυτές φωταγωγημένες και πολύχρωμες μετατρεπόταν στο παθιασμένο σκηνικό μιας ζωής γεμάτη υποσχέσεις και συγκινήσεις, κάνουν το «Tσίκο & Ρίτα» μια αλησμόνητη ταινία. [i]

 

 

 

photo-5

 

 

Η μουσική της ταινίας, ένα εκπληκτικό soundtrack, είναι του Μπέμπο Βαλντέζ στην φιγούρα και τις κινήσεις του οποίου βασίστηκε ο σχεδιασμός του Τσίκο, καθώς και η μουσική των Θελόνιους Μονκ, Τσάρλι Πάρκερ, Ντίζι Γκιλέσπι και Τίτο Πουέντε που διασχίζουν την ιστορία της τζαζ μουσικής από τις ρίζες της μέχρι το Bebop.

 

 

 

 

 

Ένα vintage σκηνικό, που αγγίζει τις σύγχρονες καρδιές και μαγεύει τις αισθήσεις.

 

Μαγεύει τις αισθήσεις είπα;

 

 

Υπομονή μέχρι αύριο. Εξ άλλου αύριο είναι και η Μέρα της Γυναίκας και στο bb θα την γιορτάσουμε με τον δικό μας τρόπο.

 

Stella

 

 

[i] Βλ. κριτική ταινίας Μανώλης Κρανάκης www.flix.gr

 

22 Σχόλια
  1. Τι ωραία να μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα κομμάτι Αβάνας στην καρδιά μας για πάντα. Όποια και να είναι η δική μας Αβάνα. Υπέροχο post. Can’t wait for tomorrow και φυσικά θέλω άμεσα να δω αυτή την ταινία. Περίεργο που μου “ξέφυγε”.

  2. @Julia Φυσικά και να την δείς! Θα την απολαύσεις το δίχως άλλο. Στο you tube κυκλοφορεί ολοκληρη και δη με υπότιτλους. Παρότι είναι animation είναι τόσο μα τόσο αληθινή σε αναπαράσταση, κινήσεις, μελωδίες και προπαντός συναισθήματα…. και μιλάει τόσο αληθινά για τις ερωτικές σχέσεις και τον εγωισμό που κάποιες φορές κατατρώει τα σωθικά…

  3. Kalimera bbgirls!! Katapliktiki tainia fainetai! Agapo poly oles ti tainies animation, den tis ksexorizo apo tis alles – I douleia pou vazoun oi dimiourgoi gia na oloklirothei olo afto to project einai aksio thavmasmou!
    Anameno me agonia avrio tous eortasmous!!!
    xoxoxo

  4. …καλημέραααα…κι άλλη δόση από Κούβα;;;Πόσα να αντέξει πια κι αυτό το έρ(η)μο το bb girl….
    …γιορτάζουμε αύριο…δεν το ξεχνάμε,εεεε;;;;

  5. @MariaA Πρεπει να το δεις Μαράκι! Θα σ΄αρέσει πολύ! Αυριο yes!!! σε θέλω στις επάλξεις… 😉
    @Celia Μεχρι να παμε όλα τα ΒΒgirls πενταήμερη στην Κούβα χα χα χα! 😉

  6. @Stella ,τι να φτάσουν οι πέντε μέρες για την Κούβα;;;;Aπό δυο εβδομάδες και πάνω….

  7. @Celia καλά εμεις θα το κάνουμε πενταήμερη στο τετράγωνο!!!! (ελπίζω να το έγραψα σωστά, γιατί αλλιώς τι θα πει η Amalia….)

  8. @Stella Ωραία τα σχεδιάσατε πάλι…εσείς στην Κούβα εκδρομή και τα bb boys θα βράσουμε στο ζουμί μας ως συνήθως.
    Και μονοήμερη να πάτε θα σας κατσικοθούμε θέτε δε θέτε…
    Κούβα…τζάζ…έρωτες…πάθη… φύγαμεεεεεε!!!(Τζούλια συγνώμη για τα 3 θαυμαστικά αλλά το απαιτεί η περίσταση μη σου πώ και το σενάριο)
    Τελικά πως απο ένα διαμερισμα στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκα μεσημέρι Μαρτίου στην Κούβα ζώντας παθιασμένους έρωτες υπο τους ήχους τζαζ ούτε που το κατάλαβα.
    Είναι αυτό που λένε…δώσε θάρρος στο χωριάτη…
    Μας ταξίδεψες πάλι Στέλλα!
    Σας χαιρετώ όλους

  9. @Panos: Μα τι λες τώρα; Ειναι δυνατόν να παμε Κούβα χωρις το honorable bb boy? Πρώτος στη λίστα εισιτηρίων! ( οπως βλεπεις δεν τα πάω άσχημα και εγώ με τα θαυμαστικά)

    Σύμφωνείτε bb girls?

  10. @julia Δασκάλα μου τα λόγια σου και μόνο με χόρτασαν και ας μη δω ποτε την Κούβα απο κοντά. Φιλιά!

  11. Τι όμορφη πρόταση. Θα το δω το συντομότερο δυνατόν. Το beautyblog τείνει να εξελιχθεί σε ταξιδιωτικό γραφείο με προορισμούς στο χωροχρόνο.
    @Stella, 25 μέρες στην Κούβα!!! Pas mal!
    @Panos, δεν αναφέρουμε τα αγαπημένα bbboys από κακώς κεκτημένη ταχύτητα και όχι από απουσία επιθυμίας να συμπεριληφθείτε στα σχέδιά μας! Είδες κι εγώ θαυμαστικά; Τον ίδιο κακό βαθμό βλέπω να παίρνουμε από την Κυρία.

  12. @Amalia pas mal du tout,αλλά στα μαθηματικά μάλλον κόπηκα…?

  13. Προφανως ο σκηνοθέτης θέλει να δώσει απολυτη έμφαση στην μουσική.Αλλιως γιατί Μαρισκάλ σαν επιλογή?Νομίζω οτι κάποιους απο τους συγχρονους Ισπανους καλλιτέχνες πρέπει να έχεις λίγο παραπάνω προχωρημένο μυαλό ή εξοικιωση για να τους αποδεχτείς με το πρώτο.Και ή τρελλαίνεσαι ή δεν σου αρέσουν.Ανήκω στην δευτερη κατηγορία,δεν είμαι της σχολής Μαρισκαλ ή Μιρο ή ακομη ακομη και αυτης της εμμονης του Αλμοδοβαρ με την Ροζι ντε Παλμα.Αποθεωτικα τα διαπιστευτήρια των δημιουργών αλλά θα προτιμούσα ενα πιο φυσικό animation.

  14. Καλησπερα Εδω ειμαι και εγω Τζουλια μαλλον θα πρεπει να μας δωσουν ποσοστα απο την Κουβα για την διαφημιση που τους κανουμε. Γραφω ηδη και εγω το ταξιδιωτικο αρθρο για την Κουβα που μου διηγειται ο γιος Ειναι τοσα πολλα που εσυ κανονισε αν θα μπουν ολα η θα μπουν σε δυο ποστ. Stella υπεροχο περιμενω αυριο την συνεχεια Οντως αυτη η χωρα σε ελκυει για το ανεγχικτο του πολιτισμου

  15. @Amalia: Άστα Αμαλία η κυρία στις εξετάσεις Μαϊου για να περάσουμε την τάξη θα μας δώσει μαζί και απολυτήριο μη σου πώ και έπαινο για να ξεφορτωθεί εμάς και τα αμέτρητα θαυμαστικά μας.
    Σε χαιρετώ

  16. Εκπληκτικό άρθρο πάλι Στέλλα μου!! Πόσο μου αρέσουν αυτές οι ρομαντικές ιστορίες ειδικά όταν συνδυάζονται με τέτοια εξωτικά μέρη όπως η Κούβα.. Waiting for tomorrow…

  17. Σας ευχαριστώ όλους και όλες ΒBgirls & ΒBboys! Ελπίζω να απολαύσετε το part 2!!! ?

  18. Το έχω δει και είναι όντως υπέροχο!!!!!!!!

  19. υπέροχο!!!! ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση!!!! θα ψάξω να το βρω, για να το δω με τη γυναίκα μου

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.