“Habanita” by Molinard: To “Αιώνιο Θηλυκό” είναι εδώ. Part two

 

RITA!!!

 

 

Εκείνη τη βραδιά βλέποντας το «Chiko & Rita», ακούγοντας τις θεσπέσιες μελωδίες της ταινίας, ταξίδευα ήδη νοητά στην Κούβα.

 

Δίπλα μου στο τραπέζι, ένα μπουκάλι μαύρο παλαιωμένο ρούμι Gran Reserva κι η μυρωδιά του καπνού ενός Habanos Cohiba γέμιζε την ατμόσφαιρα. Είχα ήδη φύγει, ήμουν σ΄ένα σκοτεινό υπόγειο μπαρ, στην Αβάνα κι άκουγα τη Ρίτα να τραγουδάει μια θλιμμένη λάτιν μπαλάντα.  Τα μάτια της μελαγχολικά και πράσινα έτοιμα να βουρκώσουν άλλη μια φορά για τον έρωτα της.  Το δέρμα της σαν σοκολάτα γάλακτος και τα μαλλιά της μαύρα σαν τον έβενο, κυματιστά και πυκνά, σκέφτεται στιγμές με τον μεγάλο της έρωτα κι ευωδιάζει….

 

 

 

photo-part one

 

 

Παραφράζω το tagline της ταινίας και γράφω… “Love is a scent you never forget…”

 

γιατί…

 

….η Ρίτα ευωδιάζει ένα μαγικό άρωμα, μοιραίο, θηλυκό, το άρωμα του ίδιου του έρωτα, μια αύρα που την τυλίγει αλλά δεν την πνίγει, μια ευωδιά που πλανιέται στο χώρο αλλά δεν τον κατακλύζει. Η Ρίτα ευωδιάζει δέρμα και ταμπάκο, την γλυκιά μυρωδιά του καπνού που κυλάει στο λαιμό, ένα ομιχλώδες, καπνισμένο μείγμα πορτοκαλανθών και βανίλιας, άρωμα πικάντικου μοσχοκάρυδου μέσα σ΄ ένα σύννεφο ακριβής πούδρας.  Της πούδρας που ξεχειλίζει απ΄το σκαλιστό ξύλινο μασίφ μπουντουάρ μιας αρτίστας.  Της πούδρας που πασπαλίζεται μια αιώνια γυναίκα λίγο πριν βγει στη σκηνή, φορώντας την στενή, μακριά τουαλέτα της.

 

 

Η Ρίτα ευωδιάζει Habanita by Molinard.  Κανένα άλλο δεν θα μπορούσε να είναι το άρωμα της.  Το άρωμα θρύλος του Molinard που γεννήθηκε γι΄αυτήν και κάθε Ρίτα, το 1921.  Μαζί με μια εποχή τρέλας και κοινωνικής ανατροπής, μετά τη λήξη ενός αιματηρού πολέμου, στην οποία οι γυναίκες ανεξαρτοποιούνται.  Βγαίνουν απ΄το πρότυπο της ροδαλής, αγνής, comme il faut δεσποινίδας για να υιοθετήσουν- όσες τολμούν και πρωτοπορούν- το στυλ της βάμπ, της femme fatale, της σουφραζέτας με το bob, που ψηφίζει, καπνίζει, φοράει ίσια φορέματα χωρίς κορσέδες με βαθιά ντεκολτέ, χορεύει τάνγκο, τσάρλεστον, ξενυχτάει κι απελευθερώνεται σεξουαλικά [ii].

 

Το Habanita κυκλοφορεί αρχικά με τη μορφή αρωματικών sachets, που μπορεί κάποιος να βάζει μέσα στο πακέτο των τσιγάρων του ή υγρού με το οποίο μπορεί απλώνοντας το σε αυτά, να τα αρωματίζει. Διαφημίζεται ως «το γευστικό, άρωμα διαρκείας, για να αρωματίσετε τα τσιγάρα σας».  Μέχρι το 1924 το Habanita θα γίνει ένα άρωμα που θ’ αγαπηθεί με πάθος και θα εξελιχθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα και κλασσικότερα όλων των εποχών.  Ένα άρωμα που πλέον έχει σκοπό όχι ν’ αρωματίσει τσιγάρα, αλλά να φορεθεί και δη από τις δεσποινίδες του «καλού κόσμου» που καπνίζουν στα κρυφά και θέλουν να περάσουν απαρατήρητες από το περιβάλλον τους.

 

 

HABANITA-AD

 

 

Το Habanita είναι ζεστό, αισθησιακό και λάγνο, χωρίς να είναι «δεύτερο».  Είναι το άρωμα που ανθίζει στην υγρή νύχτα της Αβάνας και αναβλύζει απ’ το δέρμα σαν τη δική του φυσική ευωδιά. Είναι κρεμώδες, έντονο κι ανατολίτικο σαν τη μυρωδιά των μπαχαρικών σ΄ένα σουκ της Ανατολής, λαχταριστό και μεθυστικό σαν μια γουλιά παλαιωμένο ρούμι που ζεσταίνει τις καρδιές και τα σωθικά, χωρίς να έχει καμία σχέση με τα σύγχρονα γκουρμέ που ξεχειλίζουν κοριτσίστικες μυρωδιές ζαχαροπλαστείου.

 

Έχει διάρκεια, απίστευτη διάρκεια, όπως όλα τα διαχρονικά αρώματα, σαν τον έρωτα του Τσίκο και της Ρίτα που άντεξε μια ολόκληρη ζωή.   Διάρκεια που μένει στο άγγιγμα, ποτίζει τα σεντόνια, ακολουθεί την αύρα μιας γυναίκας που χάνεται στο τέλος του δρόμου, μέσα στο σκοτάδι.

 

Ο αρωματοποιός που το δημιούργησε είναι ο ιδρυτής του περίφημου, ιστορικού οίκου Molinard που εδρεύει από το 1849 στην Grasse,  την παγκόσμια πρωτεύουσα της αρωματοποιίας. Είναι ο δεύτερος πιο παλιός γαλλικός οίκος μετά τον επίσης μυθικό «Parfumerie  Galimard».  Ένας οίκος που σημάδεψε την πορεία της παγκόσμιας αρωματοποιίας και με τις συνεργασίες του, όπως αυτήν με τον Gustave Eiffel όταν το 1900 σχεδίασε το εργαστήριο του οίκου, όπου έως σήμερα παρασκευάζονται τα περίφημα αρώματα.

 

 

 

HABANITA-2

 

 

 

 

Το 1860 ο Molinard ξεκίνησε να συσκευάζει τα αρώματα του σε κρυστάλλινα φιαλίδια Baccarat, ενώ αργότερα ο René Lalique κατασκεύασε σε αποκλειστικότητα φιαλίδια αρωμάτων, μεταξύ των οποίων και το αριστουργηματικό, συλλεκτικό πλέον της Habanita.

 

 

 

habanita-molinard-baccarat

 

 

To Habanita Eau de Parfum κυκλοφορεί από το έτος 2012 σε reformulation, ωστόσο είναι μια πολύ καλή ανασύσταση που σέβεται το αρχικό άρωμα, προσδίδοντας του όλον τον vintage, ποιοτικό χαρακτήρα του κλασσικού, χωρίς να υστερεί σε σύγχρονη ματιά και προσέγγιση.  Η σημερινή συσκευασία του αρώματος, αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια αυτού του πρώτου έργου τέχνης του Lalique, σε κόκκινο και μαύρο και την χαρακτική διακόσμηση με τις «λουόμενες νύμφες».

 

 

HABANITA-OPEN

 

 

 

Ένα βράδυ, ταξίδεψα από την Αβάνα ως την Grasse με οδηγό έναν συναρπαστικό έρωτα, σαγηνευτικές μελωδίες κι ένα μεθυστικό άρωμα.  Δεν ξέρω ποιο απ΄ όλα έκανε την φαντασία μου να οργιάσει περισσότερο. Ίσως να φταίει η τζαζ, ίσως το ρούμι, ίσως κι η υγρασία της Αβάνα… ίσως κι η ανεξάντλητη διάθεση για ταξίδια…

 

…πάντως, ό,τι και να ήταν, ήταν σίγουρα latin… με την αληθινή έννοια της λέξης. Και τίποτα πιο latin δεν έχει περάσει από το star dome,  από την Marga- Rita Carmen Cansino.

 

Αυτό το αιώνιο θηλυκό, που έγινε γνωστό, ώς Rita Hayworth.

 

 

“Put the blame on Mame boys….”

 

 

 

 

 

Happy Women’s day bb gilrs!

Είσαστε η επιτομή των αιώνιων θηλυκών.

 

 

 

Stella

 

[ii] Βλ. Elena Vosnaki www.fragrantica.gr

 

 

 

Amado mio, love me forever….

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Σχόλια
  1. Xronia polla bbgirls!!! Den exo logia Stella, eksairetiko afieroma stin tainia, sto aroma kai tin syndesi eikonon, synaisthimaton, aromaton kai gefseon! To Habanita einai eksairetika dimofiles akomi kai I epanekdosi kata ti gnomi mou rinai kalyteri giati afairesi tin ypervoliki poudre aisthisi pou eixe to original. Oso gia ti Rita kai to Amado Mio einai apo ta agapimena mou tragoudia olon ton epoxon!!
    Filia polla!!!

  2. @Stella: Πάντως εγώ το ινδικό Mysore Sandal, που έχει στη βάση του το άρωμα, θα το έλεγα, Μysore S(c)andal, μετά από αυτά που μας έγραψες σήμερα.

    “Σκανδαλιστικό” άρωμα, to say the least! Wonderful post!

  3. @MariaA Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να μυρίσω το αρχικό… Αλλά το reformulation το λάτρεψα. θέλεις δε θέλεις νιώθεις λίγο… “Ρίτα” φορώντας το!
    @Julia χα χα χα! Σας “σκανδάλισα” σήμερα αγαπημένες… Πολύ χαίρομαι! Enjoy!
    Χρόνια Πολλά σε όλες με ελευθερία σκέψης, αποφάσεων και επιλογών!

  4. …kαλημέρα και χρόνια μας πολλά,κορίτσια…και μην ξεχνάτε…πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα δεν κρύβεται άλλος παρά μόνο ο εαυτός της!!!
    …την ιστορία του αρώματος δεν την γνώριζα…ούτε το ίδιο το άρωμα…το μπουκάλι με την ανάγλυφη παράσταση,λιτό κι απέριττο-κλασική κι αγαπημένη lalique νοοτροπία!!!
    Σας φιλώ όλες!!!

  5. @Celia Το άρωμα παρ΄ότι εμβληματικό, κορυφαίο και διαχρονικό δεν είμαι καθόλου σίγουρη, ότι κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα κι ούτε κυκλοφορεί, γι΄αυτό δεν το γνωρίζουμε εδώ. Εγω το προμηθεύτηκα από το time for your skin του Μιλάνου, eshop που έχει μόνο niche αρώματα. Το διαθέτει επισης και η FragranceX για σένα που έχεις σχεση με Αμερική… Το μπουκάλι παραμένει ένα Lalique αριστούργημα, για να στολίζεις μπουντουάρ εσαεί…
    Φιλιά και Χρόνια Πολλα!

  6. Καλημερα κοριτσια. Να ειμαστε ολες καλα να γιορταζουμε πολλα πολλα χρονια την γιορτη της γυναικας. Στελλα με την περιγραφη σου ειχα την εντυπωση οτι μυριζω ηδη τα αρωματα και λογω και των περιγραφων του γιου μου με φανταζομαι στην Κουβα να αναπνεω αυτον τον αερα τον αναμικτο με ρουμι και καπνο πουρων. Θα σας πω οτι ειναι ενα ταξιδι εφικτο αν πας χωρις γκρουπ Τα εισητηρια που πληρωσε ο γιος μου με αεροπορικη εταιρεια θυγατρικη της LUFTHANSA απο Μοναχο ηταν 450 ευρω με επιστροφη. Φυσικα οι τιμες εκει ειναι πολυ χαμηλες γιατι ο μεσος μισθος δεν ξεπερναει τα 25 ευρω.

  7. @rania Σ΄ευχαριστώ πολυ Ράνια μου! Ετσι φαντάζομαι κι εγω τον αέρα της Κούβας κι ετσι μυρίζει και το αρωμα…. Πάντως μας ξεσηκώνεις λίγο, λιγο καθημερινά…. και βασανιστικά…. 🙂

  8. @Celia Α…. πολύ ωραια Celia!!!!! Σ΄αυτη την παραλία να κάνουμε τότε, το αποχαιρετιστήριο beach party της πενταήμερης (25ήμερης)μας!!!! χα χα χα!!!! 😉

  9. @Stella δεν το κανω επιτηδες αλλα ειμαι λιγο στην εποχη του χαλκου με το πως να ανεβαζω φωτογραφιες Ετσι περιμενω τον γιο μου να το κανει Φυσικα οι φωτογραφιες ειναι αυτες που εβγαλε εκεινος Ναι η παραλια του Βαραδερο ειναι η ομορφοτερη της Καραιβικης Και να φανταστειτε οτι οι 34 βαθμοι ειναι λιγοι για να μπουν στην θαλασσα οι Κουβανοι Κατι σαν τον Μαιο τον δικο μας που περιμενουμε Ιουνιο και μετα να κανουμε μπανιο

  10. Χρόνια μας πολλά γεμάτα Υγεία και χαρές!! Στέλλα μου τα άρθρα σου πραγματικά με ταξιδεύουν.. Τι θηλυκό η Ρίτα Χειγουορθ-η στόφα της γυναίκας με Γ κεφαλαίο!Και με την παράστατικη περιγραφή των αρωμάτων ένιωσα σα να τα μυριζα!

  11. Χρόνια μας πολλά!Υπέροχο ταξίδι στην Κούβα,σαγηνευτικά αρώματα, λάτιν, έρωτας και Ρίτα, η αγαπημένη μου.Τι άλλο να θελήσει ενα bbgirl?

  12. χρόνια πολλά και υπέροχα σε όλες! αναδύθηκε άρωμα κούβας, μιας άλλης εποχής… γεννημένη την ίδια μέρα με την ανεπανάληπτη ρίτα, δυστυχώς το μόνο κοινό μας!!!

  13. @nn @ marianna κορίτσια η Κουβα κι η Ρίτα είναι μέσα μας… ? Σας ευχαριστώ πολύ!

  14. Χρόνια μας πολλα!!!!
    @Στελλα ζωγραφίσες…….!!!!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.