Hair Detox: αποτοξίνωση στα μαλλιά μας. Part One

 
hair-detox-homemade-open

Άνοιξη! Καιρός για ολική αποτοξίνωση του οργανισμού μας.   Το απαραίτητο reboot πριν το καλοκαίρι και την ριζική αλλαγή του καιρού.  Νομίζετε ωστόσο, ότι μόνο το σώμα μας χρειάζεται αποτοξίνωση; Λάθος!

 

Kαι μια που αυτή την εβδομάδα είμαστε σε mood μαλλιών, διαβάστε παρακάτω.

 

 

Αποτοξίνωση χρειάζονται και τα μαλλιά μας από καιρό εις καιρό, που συσσωρεύουν κατάλοιπα από βαφές, χημικές διεργασίες, προϊόντα styling, όλα όσα χημικά συστατικά περιέχουν τα σαμπουάν, τα conditioner ή οι μάσκες και φυσικά από την συνεχή έκθεση στο περιβάλλον, την μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα καυσαέρια, αλλά και τις τοξίνες του ίδιου του οργανισμού μας.

 

 

Για να μη μιλήσουμε για το στρες που αποτυπώνεται πανηγυρικά στην υγεία και την ομορφιά των μαλλιών μας.  Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να είναι θαμπά, άτονα, βαριά, με τριχόπτωση, έντονο φριζάρισμα και ψαλίδα, ενώ πολλές φορές δημιουργείται ξηροδερμία και πιτυρίδα.

 

 

 

 

hair-detox-3

 

 

 

 

Τα φυσικά συστατικά και τα ανεκτίμητα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν ριζικά στην αποτοξίνωση, αλλά και στην ενδυνάμωση κι επαναφορά της υγείας των μαλλιών μας.  Εφαρμόζοντας τα, με απλές εύκολες συνταγές, ειδικά στις μεταβατικές περιόδους που τα μαλλιά υποφέρουν περισσότερο, ενισχύουμε την φυσική αντίσταση των μαλλιών και καθυστερούμε την φθορά και τη γήρανση τους.

 

Έχουμε διαπιστώσει την ευεργετική δράση των φυσικών συστατικών στα μαλλιά όταν είμαστε τακτικές και συνεπείς στη χρήση προϊόντων, όπως το θαυματουργό MORE THAN PERFECT! Beautifying Ηair Serum των Stella’s Recipy. Πολύ περισσότερο γιατί πρόκειται για μία «βόμβα» φυσικών βιταμινών που δεν αφήνει κατάλοιπα, όπως τα χημικά συμβατικά προϊόντα μαλλιών.  Αντίθετα κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε, τα μαλλιά μας γίνονται ακόμα πιο δυνατά, πιο λαμπερά, πιο όμορφα, πιο ζωντανά!

 

 

SR-HAIR-SERUM-OPEN

 

 

 

Στις μεταβατικές περιόδους όμως, αλλά κι όταν τα μαλλιά έχουν υποστεί σημαντικές φθορές ή το τριχωτό της κεφαλής παρουσιάζει δερματικές διαταραχές ή πιτυρίδα και ξηροδερμία, χρειαζόμαστε κάτι πολύ δραστικό που θα λειτουργήσει ως αποτοξινωτικό reboot.

 

 

Eνα από τα πλέον δραστικά κι αποτελεσματικά αιθέρια έλαια,, ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι το «παραγκωνισμένο» και «παρεξηγημένο» λόγω της έντονης και διαπεραστικής μυρωδιάς του, θαυματουργό tea tree oil.

 

Έχουμε αναφερθεί  πολλές φορές στο beautyblog.gr στις πολλαπλές δράσεις του τεϊόδεντρου, ειδικά στην αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική και αντιμυκητιακή. Σήμερα θα δούμε μία λιγότερο γνωστή, που ωφελεί την αποτοξίνωση, την ενδυνάμωση και την ομορφιά των μαλλιών μας.

 

Το tea tree oil,, εξάγεται από τα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου με την επίσημη ονομασία Melaleuca Alternifolia και φύεται στη Νοτιοανατολική Αυστραλία.  Η παρουσία βακτηρίων, μικροβίων, ιών και μυκήτων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα τροπικά κι ίσως γι΄ αυτό τα περισσότερα φυτά με φαρμακευτική δράση ευδοκιμούν σε αυτές τις περιοχές.  Το τεϊόδεντρο είναι ένα τέτοιο φυτό με θεραπευτική αξία γνωστή, εδώ και χιλιάδες χρόνια, από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αυστραλίας, που αντιμετώπιζαν με αυτό τις βαριές βακτηριακές λοιμώξεις των περιοχών όπου ζούσαν.

 

 

Rosemary essential oil in a small bottle and fresh rosemary on an old wooden background, selective focus

 

Όντως το tea tree oil έχει ένα διαπεραστικό άρωμα που θυμίζει σε κάποιες περιπτώσεις την καμφορά, ωστόσο θα επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς της φύσης, τα αιθέρια έλαια, δεν τους επιλέγουμε για το άρωμα τους, δεν είναι αρωματικές ουσίες αλλά πτητικές, που τις επιλέγουμε για τις ασυναγώνιστες ιδιότητες τους.

 

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να εκχέονται από φυτά και λουλούδια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ακριβώς επειδή είναι η καρδιά του φυτού συμπυκνωμένη και διυλισμένη, ελάχιστη σχέση έχουν με το άρωμα είτε του άνθους ή των φύλλων, πολύ δε περισσότερο με το άρωμα, έτσι όπως το έχουμε συνηθίσει από τα τεχνητά-συνθετικά που χρησιμοποιούνται  ευρέως στην βιομηχανία των καλλυντικών. [1]

 

 

Ωστόσο, το tea tree είναι ένα εκπληκτικό, θεραπευτικό και καλλυντικό αιθέριο έλαιο που ιαίνει ριζικά πάμπολλα προβλήματα,  από την ακμή για την οποία αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο των αρωματοθεραπευτών, έως τις λοιμώξεις, τις ιώσεις, τις δερματικές παθήσεις, το «πόδι του αθλητή» και εν προκειμένω για τα μαλλιά την πιτυρίδα, την ξηροδερμία και τις τοξίνες, ακόμα και τις ψείρες που τα μικρά μας κουβαλούν απ΄το σχολείο.

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε το tea tree oil στα μαλλιά μας, δεδομένου, ότι πρόκειται για ένα εκ των δυο αιθέριων ελαίων (το άλλο είναι η λεβάντα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ ευθείας πάνω στο δέρμα, οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε απόλυτα αυστηροί με τη δοσολογία του.

 

Ωστόσο καλό είναι να μην κάνουμε ποτέ υπερβολές όταν πρόκειται για αιθέρια, οπότε διαλύοντας το σε κάποιο λάδι βάσης κατάλληλο για τα μαλλιά π.χ τζοτζόμπα ή αργκάν , μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μία ελαφριά εβδομαδιαία ή καλύτερα δις εβδομαδιαία μάσκα.

 

 

 

Jojoba-Oil0

 

 

 

Με 4-5 σταγόνες tea tree oil σε 10 – 15 ml λαδιού βάσης (δοσολογία σε μετρίου μήκους μαλλιά. Αυξάνουμε ή μειώνουμε ανάλογα με το μήκος και την πυκνότητα των μαλλιών μας), κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ κι αφήνοντας για μερικά λεπτά το μείγμα, έχουμε γρήγορα κι εύκολα, μαλλιά ενυδατωμένα, καθαρά, ενδυναμωμένα, αλλά προπαντός χωρίς ξηροδερμία και πιτυρίδα.

 

Ακολουθούμε στη συνέχεια τη γνωστή ρουτίνα λούσιμο και ενυδάτωση.   Το συγκεκριμένο μείγμα βοηθάει πολύ στο να μακρύνουν τα μαλλιά μας πιο γρήγορα, μάλλον γιατί ενδυναμώνει κι ενυδατώνει πολύ τις ρίζες και τις αποτοξινώνει από τα βακτήρια.

 

Ένας άλλος απλός τρόπος χρήσης του tea tree oil είναι να ρίξουμε μερικές σταγόνες μέσα στο σαμπουάν μας κι έτσι θα απολαμβάνουμε τις ιδιότητες του σε κάθε λούσιμο.

 

Ειδικά σε περιπτώσεις πιτυρίδας και ξηροδερμίας καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα απαλό σαμπουάν με προσθήκη αιθέριου ελαίου σε καθημερινή βάση και για 4 εβδομάδες.  Θα πρέπει επίσης να αφήνουμε το σαμπουάν να δράσει για 3 λεπτά πριν ξεβγάλουμε.

 

Αύριο θα μάθουμε ακόμα περισσότερα για την διαδικασία αποτοξίνωσης των μαλλιών και σας δώσω την συνταγή για μια super detox κι ενδυναμωτική μάσκα, με τον συνδυασμό επιλεγμένων φυσικών συστατικών.

 

 

Stella

 

 

 

NEW-BANNER-STELAS-RECIPY-2-450x255

 

 

 

________________________________________

[1] Τα αιθέρια έλαια είναι μίγματα πτητικών αρωματικών οργανικών ενώσεων που προκύπτουν από διάφορα μέρη των φυτών (άνθη, καρπούς, φύλλα, ρίζες, φλοιούς, κουκούτσια, ρετσίνι) μέσω έκθλιψης, πίεσης, απόσταξης ή εκχύλισης. Αποτελούν τη ζωτική δύναμη, την ενέργεια και την ψυχή του φυτού. Εξαιτίας της μικρομοριακής δομής τους μπορούν να εισέλθουν εύκολα στον ανθρώπινο οργανισμό, προσφέροντας ανεκτίμητα ευεργετικά αποτελέσματα με το τεράστιο εύρος πολλαπλών κοσμετολογικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτουν.

 

 

31 Σχόλια
  1. Once again, πολύ ωραίο άρθρο, Στέλλα! Δεν είχα ιδέα για αυτήν τη χρήση του tea tree oil. Θα δοκιμάσω των συνδυασμό με λάδι βάσης που προτείνεις.
    Καλημέρα, όλη μέρα!

  2. @Stella: Mπαίνουμε για τα καλά στην Άνοιξη και ευτυχώς που έχουμε και σένα και μας βάζεις σε τάξη με φυσικό και μυρωδάτο τρόπο. Υπέροχο post!

  3. @Debbie A. Περίμενε κι ως αυριο για την super detox μάσκα!
    @Julia Φυση και άνοιξη! Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο? 😉

  4. @Stella: Ναι σκέφτομαι. Μια Μargarita αυτή τη στιγμή με ή χωρίς α-λα Shenna Goon Suit.

  5. Καλημέρα BBgirls!! Εξαιρετικό άρθρο πάλι Στέλλα , το λαδάκι για τα μαλλιά δεν το αλλάζω με τίποτα!!! Περιμένω συνταγή για μάσκα αύριο! Επίσης Τζούλια περιμένω την κάρτα μέλους μου κι εγώ κι ας μην μπορώ να έρχομαι συχνά! Τα μαλλιά μου τελευταία πάντως σώθηκαν με συμπλήρωμα διατροφής για μαλλιά/ νύχια κλπ, έχωδει φοβερή διαφορά, επιτέλους σταμάτησα να μαδάω και μακρύνανε τα μαλλιά μου πάλι. Βέβαια όπως είπα με το θαυμετουργό λάδι της Στέλλας καταφέρνω και διατηρώ το μηκος τους λαμπερό και χωρίς ψαλίδα!
    Φιλιά πολλά, πάω να ετοιμάσω τη βαλίτσα μου, πετάω για Θεσσαλονίκη το απόγευμα!!

  6. Καλημέρα!!!
    @Στελλα μπορεί να εχω κατανάλωση πανω μου τόνους tea tree oil!!! Αν δω ότι αρχίζει και τελειώνει
    αμέσως τρέχω να αγοράσω άλλο!! Το μόνο που δεν μπορω να το φαω(θα το έκανα) αλλα ειναι τοξικό….χαχαχαχα
    Περιμενω την σούπερ ντουπερ μασκα αύριο!!!
    @Τζουλια διάβασα εχθές ότι αναφερθηκες στο strength&resistance! Το εχω πάρει εδω και καιρό.
    Η αλήθεια ειναι ότι το αγόρασα γιατι μου θύμιζε στην διαδικασία ενα Ιταλικό προιον ,το οποίο
    ήταν ενα απλό λαδακι αλλα οταν το έβαζες στα μαλλια σου βρεγμένο θερμαινονταν και θεράπευε
    τα μαλλια ήταν εξαιρετικό ! Έτσι οταν είδα ότι η gliss έβγαλε κάτι παρόμοιο το πήρα αμέσως!!
    Μπορω να πω ότι ειναι καλό προιον μου αρέσει η αισθήση της θερμότητας μου βγάζει ,σου δίνει να καταλάβεις ότι λειτουργεί!! Βέβαια αν κανω συγκρίσει με το πρώτο προιον που ανάφερα το αφήνει λίγο
    πίσω…Γιατι το πρώτο μου άφηνε μετα ενα στιλπνό αποτέλεσμα και ένιωθα μια λάμψη και πιο δυνατά τα μαλλια μου το Gliss δεν νιώθω το ίδιο ,δεν τα νιώθω ενυδατωμενα! Αντίθετα το σαμπουαν της ίδιας σειράς το λάτρεψα!!
    Υ.Γ μιας και το θυμήθηκα τώρα οποίος βαριέται την διαδικασία (σαμπουαν+Tea tree oil) εχει βγάλει η elvive
    Ενα νέο σαμπουαν Phytoclear με τρία αιθέρια ελαια και φυσικά το ενα απο αυτα(tea tree) το χρησιμοποιώ εδω και πολλές μέρες.Το εχω αγαπήσει για πάσχω κατα καιρούς απο ξηρόδερμια στο τριχωτο της κεφαλής και αυτο το σαμπουαν με εχει σώσει!!!!

  7. Τσίου τσίου , ναι!!! Μέχρι τη Δευτέρα μόνο όμως!!

  8. @SofiaT Σοφία μου σε ποιο ιταλικό λαδάκι αναφέρεσαι?
    Πάντως, δεν μπορεί να συγκριθεί ως αποτέλεσμα, το να ρίξουμε μόνες μας το tea tree oil σε ένα σαμπουαν με αυτο που θα βρούμε έτοιμο, ουτε ως ποιότητα αιθέριου ούτε ως ποσότητα, ούτε ως τίποτα…. Τα έτοιμα προιοντα έχουν τόσα άλλα συστατικά μέσα που τα ωφέλιμα χάνονται στο απειροελάχιστο. Εξάλλου δεν είναι καμμια φοβερή διαδικασία να ρίξουμε μεριές σταγόνες αιθεριο στο σαμπουάν που χρησιμοποιούμε.

  9. Κάθε φορά που βγάζω σπυράκια(συχνά θα έλεγα λόγω λιπαρού δέρματος που υπέφερε παλιά από βαριά ακμή)βάζω σε ένα μπαμπακάκι tea tree oil και το απλώνω τοπικά και ειλικρινά την επομένη έχει μαραθεί! Δεν είχα σκεφθεί να το χρησιμοποιησω και στα μαλλιά μου και θεωρώ ότι θα είναι η ιδανική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί η λιπαρότητα τους.

  10. @Στελλα μου ναι δεν συγκρίνεται με τίποτα το έτοιμο!!! Δεν διαφωνώ!! Απλα οταν τεμπελιά ζεις
    καλο ειναι!! Χιχιχιχιχ
    Καλα προσπαθώ εδώ και ώρα να θυμηθώ την εταιρία και ¨εχω πάθει μπλακάουτ !!!
    Μολις μου έρθει στο μυαλό θα στο πω!!!’
    Θυμάμαι οτι έβγαζε και σαμπουαν με μυελό το οποίο ήταν τελειο αλλα τότε ειχε συμπέσει
    με τις τρελές αγελάδες και φαντάζεσαι τι είχα πάθει!!! Χαχαχαχαχαχαχ

  11. @Στελλα το βρήκα !!!!
    Λέγεται. BILBA εχει μεγάλη σειρα νομίζω αυτο που έπερνα ειναι το olio non olio .
    Βέβαια όσα βρήκα ειναι στα Ιταλικά και δεν καταλάβαινα πολλα!! Εσύ όμως ξέρεις!!!
    Φιλία πολλα

  12. @Τζουλια δεν μου θυμίζει κάτι το Elli Angel!
    Το μπουκάλι αν θυμάμαι καλα ήταν κόκκινο με χρυσό καπάκι….και έβγαζε διάφορα προιοντα .
    Το καλύτερο ήταν αυτο το θερμαινόμενο λαδακι!! Με είχε σώσει…..

  13. @SofiaT Αααα, ναι η Bilba! Την ξέρω! Εχει μεγάλη πέραση στη γείτονα.

  14. @Στελλα αχ σιγά μην και δεν το ήξερες!!!
    @Τζουλια ναι ακριβώς είχε τότε ενα σαμπουαν μυελο( τώρα απο που προέρχονταν ) ???
    Η μάρκα που αναφέρεις περιέχει κάτι ανάλογο?
    Πάντως όσο έψαχνα να το βρω έπεσα πανω σε ενα άλλο σαμπουαν που περιέχει μυελο& πλακουντα
    (Φυτικό) έτσι λέει….. Τι άλλο θα βγάλουν!!!!

  15. Επιτέλους βρήκα τι θα κάνω το tea tree oil που έχω στο συρτάρι μου. Μου το είχαν κάνει δώρο, αλλά θεωρώντας ότι κάνει μόνο για προβλήματα ακμής, που δεν αντιμετωπίζω, είχε μείνει αχρησιμοποίητο.
    @Stella, θησαυρός και πάλι οι πληροφορίες σου.

  16. @Amalia επανάληψη τώρα! Εχουμε γράψει τόσες χρήσεις στο ΒΒ 😉
    Χρησιμοποίησε το, είναι υπέροχο. Κι ευχαριστώ για τα πάντα καλά σου λόγια 🙂 🙂 🙂

  17. Στέλλα, εύγε για ακόμη μια φορά και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας!
    Να ρωτήσω και κάτι άσχετο. Γνωρίζει καμιά σας με βεβαιότητα αν μπορεί να δωρίσει κανείς μαλλιά βαμμένα όμως? Οι πληροφορίες που έχω λάβει διίστανται μέχρι στιγμής και δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση.
    @Ju: Και δεν είναι ακόμη Παρασκευή (στο cocktail αναφέρομαι) – και τι κρίμα που η 25η δεν πέφτει σε εργάσιμη καθημερινή, αλλά σε Σάββατο…

  18. @Stella, τι να πώ; Ότι έχεις άδικο; Απλά δεν θυμόμουν ότι το είχα μέχρι που έκανα μια πρόσφατη εκκαθάριση. Αλήθεια, πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί χωρίς πρόβλημα; Μην πάω για μαλλί και βγω κουρεμένη…

  19. Εχω στο σπίτι tea tree oil και κάνει θαύματα στο δέρμα οσον αφορά την αντιμικροβιακή του δράση. Τώρα,θα το βάλω και στα μαλλιά!

  20. @Amalia τα ιαθέρια κρατούν χρόνια ειδικά αν δεν ανοιχθουν. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο να τα διατηρείς στο ψυγείο.
    @ολες Σας ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδιά μου για τα πάντα υπέροχα σχόλια σας. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόση χαρά μου δίνει να μοιράζομαι μαζί σας τους θησαυρούς της αρωματοθεραπείας και δη, όταν βρίσκουν τέτοια ανταπόκριση σε σας. Είναι ένας μαγικός και άκρως αποτελεσματικός κόσμος που κάνει θαύματα στην ομορφιά, την υγεία και την ευεξία μας! Πιστέψτε με, όταν γνωρίσετε κι εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας, τα θαύματα των αιθέριων και φυτικών ελαίων όλα τα υπόλοιπα θα σας φαίνονται λίγα. Αλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά!

  21. @Amalia τα αιθέρια κρατούν χρόνια ειδικά αν δεν ανοιχθουν. Ωστόσο, για κάθε ενδεχόμενο να τα διατηρείς στο ψυγείο.
    @ολες Σας ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδιά μου για τα πάντα υπέροχα σχόλια σας. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόση χαρά μου δίνει να μοιράζομαι μαζί σας τους θησαυρούς της αρωματοθεραπείας και δη, όταν βρίσκουν τέτοια ανταπόκριση σε σας. Είναι ένας μαγικός και άκρως αποτελεσματικός κόσμος που κάνει θαύματα στην ομορφιά, την υγεία και την ευεξία μας! Πιστέψτε με, όταν γνωρίσετε κι εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας, τα θαύματα των αιθέριων και φυτικών ελαίων όλα τα υπόλοιπα θα σας φαίνονται λίγα. Αλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.