Ένα ταξίδι στην πόλη Vichy, με τη Vichy.

vichy-thermal-open

 

 

Ο βασικός προορισμός αυτού του ταξιδιού όπως σας έλεγα και χθες,  ήταν η πόλη Vichy της περιοχής Auverge ή όπως έχει ονομαστεί «η βασίλισσα πόλη των ιαματικών λουτρών».

 

Μια ιδιαίτερα ιστορική πόλη με υπέροχη αρχιτεκτονική, επιβλητικά κτίρια, σχετικά ήπιο κλίμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης (περίπου 249 μέτρα πάνω από το θαλάσσιο επίπεδο) παρότι βρίσκεται σχεδόν στους πρόποδες των Άλπεων.

 

Η πόλη αποτελούσε για αιώνες το θέρετρο της πλούσιας αριστοκρατίας, ενώ η μόδα των ιαματικών λουτρών ξεκίνησε από το 1677 με την διάσημη Μαρκησία de Sevigne η οποία σε γράμμα στην κόρη της μιλούσε για ένα «θαυματουργό νερό, που έχει βοηθήσει τους πόνους στα χέρια μου ενώ κάνει το δέρμα μου ομοιόμορφο και λαμπερό».

 

 

marquis

 

 

 

Τον 17ο αιώνα, οι πηγές είχαν ήδη αποκτήσει την φήμη τους για την ικανότητά τους να θεραπεύουν δερματικές παθήσεις.  Oι απλοί πολίτες χρησιμποιούσαν την εξωτερική δεξαμενή ενώ η αριστορία τον εσωτερικό χώρο για τα μπάνια τους με την ονομασία “La Maison du Roy” (King’s House).

 

 

 

kings-house-vichy

 

 

Σχεδόν 2 αιώνες μετά, το 1861 το “Vichy le Bains” με τις φυσικές ιαματικές πηγές, μετά από διάταγμα του Ναπολέοντα ΙΙΙ,  έγινε το πρώτο οργανωμένο spa  στην Ευρώπη με 20,000 επισκέπτες το χρόνο και 300 καμπίνες θεραπειών,  ενώ και ο ίδιος το επισκεπτόταν για θεραπευτικούς λόγους κάθε χρόνο από το 1861 έως το 1864. Η «μόδα» συνεχίστηκε και έως τις αρχές του 20ου αιώνα, το 1900 και την Belle Epoque,  όπου τα «Vichy le Bains» έφτασαν  να έχουν 100.000 επισκέπτες το χρόνο με τη Lucas Spring να αναγνωρίζεται  ως μια πηγή παγκόσμιου ενδιαφέροντος ιδιαίτερα θεραπευτική και ευεργετική για το δέρμα.

 

 

Όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από τα θερμά λουτρά, η αριστοκρατία επισκεπτόταν το Vichy και για  λόγουςto see and be seen”, aka θεαθήναι,  ενώ οι madame trendsetters της εποχής, άλλαζαν έως 5 συνολάκια τη μέρα, για τις εμφανίσεις τους.

 

 

belle-epoque

 

 

 

Το πλούσιο ιαματικό νερό από τις οκτώ  πηγές ήταν και πόσιμο (βοηθούσε ακόμα και σε ψυχολογικές ή νευρολογικές παθήσεις)  και γι’ αυτό το λόγο ένα από τα δημοφιλή γυναικεία επαγγέλματα της εποχής, ήταν οι «δότριες νερού» (water givers) νεαρές κοπέλες από την πόλη και τις γύρω περιοχές,  οι οποίες έδιναν ποτήρια με νερό από τις πηγές με συνταγή γιατρού.

 

 

 

water-givers

 

 

Μια από αυτές τις κοπέλες και γέννημα θρέμμα της περιοχής,  λάτρευε τις θερμές πηγές και το νερό της Vichy και μάλιστα το χρησιμοποιούσε και η ίδια.  Αποφάσισε λοιπόν, να γίνει  “δότρια νερού”.  Κάθε μέρα σέρβιρε τις κυρίες,  αλλά ταυτόχρονα έριχνε και την ματιά της στα άβολα και  υπερβολικά φορτωμένα φορέματα, καπέλα και κοσμήματα εκείνων των madame της τότε high society.

 

Παρόλα αυτά, η καριέρα της εκεί δεν κράτησε πολύ και αποφάσισε αντί για “water giver” να  γίνει τραγουδίστρια στα café-concerts  της πόλης,  όπου τραγουδούσαν κοπέλες για να διασκεδάσουν την πελατεία. H Gabrielle έκανε δυο μικρές επιτυχίες εκείνη την εποχή με δύο τραγουδάκια, το  “Ko Ko Ri Ko” και  το”Qui qu’a vu Coco” και έτσι σύντομα οι θαμώνες αντί για το όνομά της- Gabrielle Bonheur Chanel – απλώς την φώναζαν Coco. Βέβαια, ούτε αυτή η καριέρα της κράτησε πολύ, αλλά τουλάχιστον έκανε παγκοσμίως γνωστό, το χαριτωμένο της παρατσούκλι,  για κανά αιώνα και βλέπουμε.

 

Όταν η ξεναγός μας διηγήθηκε την παραπάνω ιστορία δεν άντεξα,  και ψιθύρισα στο αυτί της Μαρίας:

 

 

«Καλά πως έγινε αυτό τώρα; Για Vichy ήρθαμε να μάθουμε, στη Chanel καταλήξαμε.  Αλλά το ενδιαφέρον, δεν είναι αυτό. Το ενδιαφέρον είναι,  ότι η Chanel,  χρησιμοποιούσε Vichy.”

 

 

(αυτό ας μείνει μεταξύ μας bb world, για ευνόητους λόγους)

 

 

H Vichy σαν αγαπημένη μάρκα όπως την ξέρουμε σήμερα και Νο 1 σε πολλές χώρες στα προϊόντα φαρμακείου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) ιδρύθηκε  από τον doctor Haller. Μετά από σοβαρό τραυματισμό σε μια επικίνδυνη αποστολή στην έρημο της Σαχάρας ο Dr Haller αποσύρθηκε στην Γαλλία με πρώτη στάση στο Παρίσι και τελικό προορισμό την πόλη Vichy το 1901.

 

Υπέρμαχος της ολιστικής προσέγγισης σε υγεία και ομορφιά και γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού της περιοχής, έγινε Διευθυντής Ιαματικών Λουτρών το 1917. Κουράροντας έναν τραυματισμένο ασθενή, ανακάλυψε ότι το νερό θεράπευσε σχεδόν θαυματουργά, τις δερματικές πληγές και τα σημάδια του ασθενή του.

 

Με όραμα αλλά και την ιδέα να εντάξει τις μοναδικές ιδιότητες του ιαματικού νερού της Vichy σε προϊόντα ομορφιάς, το 1931, δημιούργησε το brand Vichy.

 

 

vichy-products

 

 

 

 

Enough talking. Ας περάσουμε στο φωτορεπορτάζ.

 

 

Χαράματα στον σταθμό (εγερτήριο στις 5.00 πμ) στο τρένο για το Vichy, τρεις ώρες από το Παρίσι. Μας υπιοδέχτηκε το team Vichy στον σταθμό με λιχουδιές για το ταξίδι από το διάσημο “Ladure” και φυσικά τα press passes για όλες και όλους τους δημοσιογράφους,  από όλο τον κόσμο.

 

 

vichy-train-welcome

 

 

vichy-train

 

 

vichy-pass

 

 

vichy-train-ladure

 

 

vichy-train-ladure-open

 

 

Ανατολή σιγά σιγά..

 

 

vichy-train-sunrise

 

 

Άφιξη στον σταθμό του τρένου της πόλης Vichy

 

 

vichy-station-arrival

 

 

Στο δρόμο για το Vichy Celestines Spa Hotel,  που μας φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

 

 

vichy-sign

 

 

Άφιξη στο ξενοδοχείο Vichy Celestines Spa Hotel

 

 

les_celestins-vue-aerienne-768x512

 

 

hotel

 

 

vichy-hotel-1

 

 

Στο  Vichy Spa του ξενοδοχείου.

 

 

vichy-spa-2

 

 

spa-3

 

 

spa-4

 

 

spa-5

 

 

spa6

 

 

spa-7

 

 

 

Έτοιμες για facial,  με προιόντα Vichy φυσικά και η πρώτη μου γνωριμία με το Mineral89 (το ευχαριστήθηκα)

 

 

 

vichy-facial-

 

 

facial-1

 

 

mineral-89-2

 

 

mineral-89

 

 

H όμορφη πόλη Vichy,  στην καρδιά της Άνοιξης

 

 

town-open

 

 

town-spring-oldmen

 

 

town-6

 

 

town-7

 

 

vichy-town-10

 

 

Palais des congrès,  Opéra de Vichy

 

 

opera-10

 

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

 

 

town-opera-1

 

 

town-opera-2

 

 

town-opera-3

 

 

town-opera-julia

 

 

Σοκολατένιες πασχαλινές βιτρίνες,  μια που και εκεί ετοιμάζονται για τις μέρες του Πάσχα.

 

 

vichy-easter-1

 

 

vichy-easter-3

 

 

vichy-easter-2

 

 

 

 

 

Και με αυτές τις πασχαλιάτικες βιτρίνες,  θα σας αφήσουμε τώρα για λίγες μέρες. Σας εύχομαστε να περάσετε ένα όμορφο Πάσχα όπως το θέλετε, όπου το θέλετε και πάνω απ’ όλα, με αυτούς που θέλετε.

 

 

 

36 Σχόλια
  1. Ενας αλλος κόσμος! Μαγικός και συναρπαστικός! Δεν εχω λόγια…
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλες και όλους μας!

  2. @Stella: Και όταν είσαι εκεί και τα βλέπεις και τα μαθαίνεις από πρώτο χέρι, πράγματι γίνεται ακόμα πιο μαγικό.

  3. Katapliktikes foto kai I Vichy itan apo tis poly liges markes pou anexotan to derma mou otan perasa mia fasi foveris allergias sta panta. Oi eikones apo tin poli kai to spa apla breathtaking!!!
    Filia polla kai Kalo Pasxa!!

  4. το ωραιοτερο post!!!!!!!!!χρονια πολλα καλο Πασχα σε ολους με υγεια.

  5. …kαλημέρα σε όλες…δεν ήξερα πως η Coco είχε ξεκινήσει ως ”δότρια” νερού…η πόλη πανέμορφη(η φωτό σου με τις overthekneeboots, απλά τέλεια)…στην θέα του ξενοδοχείου με τα spa έμεινα άφωνη…ζήλεψα την ευγενική ”χορηγία” με τις laduree λιχουδιές για το ταξίδι…κι όσο για το mineral 89,περιμένω εντυπώσεις αναλυτικά…είμαι σίγουρη πως θα είναι οι καλύτερες!!!

  6. @MariaA: Vichy = Comfort και ευεργετική. Τελικά πολλές στρεφόμαστε εκεί σε “δύσκολες” περιόδους του δέρματός μας.

    Καλό Πάσχα αγαπημένη μας!

  7. @Celia: Celiάκι μου, ούτε τα μισά δεν έχω γράψει από τα πραγματικά άκρως ενδιαφέροντα που είδα και έμαθα- ειδικά όσο αφορά το Μineral89. Αλλά είπα, μια που πλησιάζει Πάσχα να μην μπούμε σε μαθήματα Χημείας, να σας αφήσω με “ταξιδάκι”. Έχουμε καιρό για όλα!

  8. @Julia ,ήμουν σίγουρη πως θα ακολουθήσει αναλυτικό μάθημα Xημείας για το mineral 89….αλλά αφού έχουμε διακοπές τώρα, ένα μόνο πες μας…πότε θα έρθει Ελλάδα;;;

  9. Μετα απο αυτο το post θα χρησιμοποιώ το mineral 89 πρωί/μεσημέρι/βράδι !!! Οπως μας δίνει
    την συνταγη ο γιατρός!!!!
    Καλό Πάσχα και Καλη Ανάσταση να έχουμε !!!!
    Εύχομαι αυτές τις Άγιες μέρες όλοι μας να περάσουμε υπέροχα !!!!!!

  10. Καλημερα Η πολη και το ξενοδοχειο ειναι να πηγαινεις εκει και να μην φευγεις, να μενεις και να απολαμβανεις Καλο Πασχα να εχετε ολοι και ολες να σας αφησει τις ομορφοτερες αναμνησεις σας ευχομαι Καλο απογευμα

  11. Φανταστικό! Το ευχαριστήθηκα. Σαν να πήγα και εγώ ήταν. Καλό Πάσχα εύχομαι!

  12. @Celia: Θα έρθει στην Ελλάδα τον Μάιο, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ούτε την τιμή του. Ή τουλάχιστον δεν ήξερε ούτε ο υπεύθυνος της ασφάλειας των προιόντων και της γραμμής παραγωγής, τον οποίο ρώτησα προχθές.

    Στο μεταξύ επειδή με έχεις ρωτήσει αρκετές φορές, να σου απαντήσω ότι οι μπότες μου είναι από το κατάστημα Tsakiris Mallas στο Mall. Εψαχνα παντού και δεν έβρισκα αυτό που ήθελα (δεν μου άρεσε ο όγκος, τα πολύ ψηλα τακούνια, η πολύ μυτερή φόρμα που έβλεπα αλλού) και μόλις τις είδα τις αγόρασα στον 3λεπτο. Ήταν τέλη Οκτωβρίου και αν θυμάμαι καλά η τιμή ήταν πολύ προσιτή 89,99Ε.

  13. @Sofia T: Καλή Ανάσταση Σοφάκι! (όπως έγραψα και πριν, θα πούμε πολλά ακόμα για το Mineral89!) xxx

  14. @Tassoula: Αυτός ήταν ο σκοπός μου Τασσούλα μου. Να σας ταξιδέψω και να σας πάρω νοητά μαζί μου. Χαίρομαι πάρα πολύ αν το κατάφερα. Καλό Πάσχα αγαπημένη.

  15. Hats off!! Και για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή και για τις υπέροχες φωτογραφίες. Έστω και νοερά ταξιδέψαμε και εμείς! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!

  16. Μαγευτικές φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Κούκλα όντως με τις overthknee boots και το παριζιάνικο φόρεμα!Το ξενοδοχείο φαίνεται φοβερό αλλα και το spa!Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!

  17. @Sheena: Thank you dear. “Hat’s off” means a lot coming from you! Καλή Ανάσταση αγαπημενη!

  18. Δεν έχω λόγια για τις εκπληκτικές φωτογραφίες αλλά και για τις πληροφορίες αυτού του υπέροχου άρθρου! Εύχομαι το Άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίσει τις ψυχές όλων μας!

  19. @Maryl @ Litsa: Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση αγαπημένες μου! “See” you soon! xxx

  20. Το ωραία που μας ταξίδεψες Julia!!! Joyeuses Paques a tous!!

  21. Μαγευτικές φωτογραφίες και πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!

  22. Το beautyblog στα καλύτερά του είναι αυτά τα post. Πολλές πληροφορίες, πολλές και πολλαπλές αναγνώσεις και ωραίες εικόνες. Μακάρι Τζούλια μου να σου δίνεται η ευκαιρία να ταξιδεύεις συχνά σε τέτοιους προορισμούς.
    Καλή Ανάσταση σε όλους.

  23. @Amalia: Χρόνια πολλά αγαπημένη μου και φιλιά σε όλους σας (μου φαίνεται θα αρχίσω να σκέφτομαι σοβαρά, ένα travel blog, δεν ξέρεις πόσο ευχαριστιέμαι και εγώ αυτά τα posts..)

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.