Αποτοξίνωση: Κάνουμε restart σε Υγεία και Ομορφιά!

 

banner-detox

 

 

Παρότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής  θα έπρεπε να είναι καθημερινό μέλημα μας όλο τον χρόνο, ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε, ότι την άνοιξη ξυπνάει μαζί με τη φύση και η έννοια μας για περισσότερη φροντίδα στο σώμα και τον οργανισμό μας.

 

Έτσι, ότι αμελήσαμε έναν ολόκληρο χειμώνα καλούμαστε να το καλύψουμε σε χρόνο dt με το λανθασμένο σκεπτικό, ότι κοντοζυγώνει ο καιρός που θα εμφανιστούμε στην παραλία.  Νομίζουμε, ότι η λύση θα βρεθεί μέσα σε μια δίαιτα express που θα μας ανανεώσει ή σε ένα μαγικό βαζάκι που θα εξαφανίσει πόντους, κυτταρίτιδα ή όποια ατέλεια μας βασανίζει.

 

Ένα βασικό βήμα σε όποια προσπάθεια κάνουμε οποιαδήποτε εποχή, είναι η αποτοξίνωση.  Πολλές φορές την παραλείπουμε κάτω από την πίεση για άμεσα αποτελέσματα μετά τις καθυστερημένες μας προσπάθειες, η αποτοξίνωση όμως είναι το κλειδί της επιτυχίας για αντιγήρανση, ενίσχυση του μεταβολισμού, καύση του λίπους και της κυτταρίτιδας, ενέργεια και ζωτικότητα, αντίσταση του οργανισμού στην κούραση και το άγχος, καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς.

 

Ο έντονος τρόπος της ζωής μας, η ψυχολογική πίεση και το στρες, ο κακός ύπνος, η έλλειψη ξεκούρασης, η ακατάστατη κι απρόσεκτη διατροφή που κάνουμε οι περισσότεροι, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ, τα φάρμακα που λαμβάνουμε, η κατάχρηση σε επεξεργασμένες τροφές (κυρίως σε προϊόντα με ζάχαρη και λευκό αλεύρι) προκαλούν μια συνεχή και αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται κάθε προσπάθεια για υγιή λειτουργία του οργανισμού, αλλά και έλεγχο του σωματικού βάρους με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

 

detox-2

 

 

Με την αποτοξίνωση απομακρύνονται οι τοξικές ουσίες από τα νεφρά, το ήπαρ και το παχύ έντερο και τα όργανα αυτά, αφ΄ενός καθαρίζονται, αφ΄ετέρου  διεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα.  Μειώνεται η κατακράτηση υγρών, ενώ όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολα ελέγχουμε την υγεία, το βάρος μας, αλλά και την κυτταρίτιδα στην οποία οι τοξίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Συνήθως μετά από ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης διαπιστώνουμε βελτίωση στην ενέργεια μας, μεγαλύτερη ζωντάνια, ευεξία και πνευματική διαύγεια.  Έχουμε πιο καθαρή σκέψη και δυνατότητα συγκέντρωσης. Κάνουμε καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο.

 

Επίσης ομαλοποιείται η πέψη, μειώνονται τα συμπτώματα δυσπεψίας, φουσκωμάτων, κατακράτησης υγρών και δυσκοιλιότητας, ενώ υπάρχει σημαντική απώλεια βάρους αλλά και μεγαλύτερη επιτυχία στην προσπάθεια. Τα μαλλιά μας είναι πιο υγιή και λαμπερά και πιο απαλά στην αφή.  Το δέρμα μας σε πρόσωπο και σώμα δείχνει πιο φρέσκο, νεανικό, λαμπερό και σφριγηλό και η εικόνα της κυτταρίτιδας μειώνεται δραστικά.  Μειώνονται οι βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Βελτιώνεται ακόμα και η αναπνοή μας, που ειδικά για τους καπνιστές είναι ένα μόνιμο πρόβλημα.

 

Την ολοκληρωμένη και κατάλληλη δίαιτα αποτοξίνωσης θα σας την συστήσει ο γιατρός σας, γιατί επιβάλλεται να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες, την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό σας.  Ωστόσο σήμερα θα δούμε μαζί κάποια πάγια tips που βοηθούν στην διαδικασία αποτοξίνωσης, σε κάθε περίπτωση.

 

 

Καταναλώστε τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες δηλ. βιταμίνη C,  βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, σελήνιο:

 

Βιταμίνη C θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στο μπρόκολο, στις φράουλες, στα αντίδια, στα παντζάρια, στις ντομάτες, στο κάρδαμο, στα μούρα.

 

Βιταμίνη Ε θα βρείτε στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στο σπανάκι, στους ηλιόσπορους, στο αβοκάντο, στο μπρόκολο, στις ελιές, στα ψάρια, στον μαϊντανό.

 

Β- καροτένιο θα βρείτε στις γλυκοπατάτες, στα καρότα, στο πεπόνι, στις κολοκύθες, στο σπανάκι, στο μάνγκο, στην παπάγια.

 

Σελήνιο θα βρείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα ψάρια, στις γαρίδες, στους ηλιόσπορους.

 

Vitamin-c

 

 

 

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας (κατά προτίμηση σε χυμούς) και προτιμήστε:

 

Τα μήλα που περιέχουν πηκτίνη, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

 

Τα σταφύλια που περιέχουν σημαντικό ποσοστό φλαβονοειδών και ανθοκυανίνες και δρουν ως αντιοξειδωτικά.

 

Τις φράουλες, ιδανικό φρούτο για αποτοξίνωση, πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φαινόλες, βιταμίνη Α.

 

Το καρπούζι που εξισορροπεί τις υψηλές ποσότητες νατρίου της διατροφής μας, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα νεφρά και αυτό είναι πολύ σπουδαίο όταν επέρχεται η αποτοξίνωση. Επίσης προλαμβάνει τις ρυτίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο βοηθά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης και στην οξείδωση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ρυτίδες και κηλίδες.

 

watermelon

 

 

Προσθέστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές με άφθονες φυτικές ίνες, όπως:

 

Τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το πολύσπορο ψωμί, το πλιγούρι, την κινόα, το φαγόπυρο, το καστανό ρύζι, την βρώμη.

 

Προσθέστε στα φαγητά σας:

 

Σκόρδο που είναι τονωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Λιναρόσπορο και λιναρέλαιο που είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, υψηλή σε περιεκτικότητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

 

Τζίντζερ είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο, γιατί ενισχύει τις καύσεις και διεγείρει τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ είναι πολύ καλό για τη λειτουργία των αρθρώσεων και τον έλεγχο της χοληστερόλης και δρα καταλυτικά στην κυτταρίτιδα.

 

Κάρυ και κουρκουμά τα μπαχαρικά που διαθέτουν ισχυρές αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

 

curry-2

 

 

 

Προτιμήστε ροφήματα από βότανα και αφεψήματα, όπως:
Πράσινο τσάι,
  κρόκο Κοζάνης χαμομήλι, φύλλα αγκινάρας και γαϊδουράγκαθο (εξαιρετικά αποτοξινωτικά για το συκώτι, ειδικά σε περιπτώσεις που λαμβάνουμε βαριά φαρμακευτική αγωγή).

 

 

Βάλτε στη ζωή σας για αποτοξίνωση και όχι μόνο:

Την μαστίχα Χίου με εξαιρετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.

 

Την αλόη . Ο χυμός της είναι ιδανικός για αποτοξίνωση, αφού είναι γεμάτος βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και βοηθάει το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

 

green-tea

 

 

Βάλτε στη ζωή σας τα γνήσια γαλακτοκομικά και προβιοτικά:

 

 

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που υποκινούν τους φυσικούς πεπτικούς χυμούς και τα ένζυμα, διατηρούν τη σωστή λειτουργία των πεπτικών μας οργάνων και  έχει αποδειχθεί, ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αδυνάτισμα.  Δεδομένου, ότι τα βακτήρια του εντέρου μας είναι σημαντικά στον προσδιορισμό λίπους του σώματος υπάρχουν κάποια στελέχη προβιοτικών, τα οποία έχει ήδη αποδειχθεί, ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

 

Μην καταναλώνετε επιδόρπια γιαουρτιού, αλλά γνήσιο πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι που διαθέτουν επιπλέον προβιοτικά όπως ο γαλακτοβάκιλλος. Το κεφίρ είναι ένα ακόμα γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση κι είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοβάκιλλους και άλλα βακτήρια και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε ωφέλιμες ποικιλίες ενζύμων. Προτιμήστε το βιολογικό κεφίρ.

 

 

goat-yogurt-

 

 

 

Πίνετε πολύ νερό, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί ενδέχεται να κουράσετε τα νεφρά σας. Ιδανικά καθορίζετε την ποσότητα του νερού ανάλογα με το χρώμα και την οσμή των ούρων που αποβάλετε.

 

 

 

Ελαττώστε ή κόψτε:

Tο αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κάπνισμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το junk food, τα κορεσμένα λίπη.

 

Αύριο θα δούμε μαζί κάποιες εύκολες συνταγές σε ροφήματα αποτοξίνωσης που θα μας βοηθήσουν πολύ.

 

Stella

 

 

 

NEW-BANNER-STELAS-RECIPY-12-300x170

 

 

32 Σχόλια
  1. @Stella: Τι καλή ιδέα το κάρυ. Το λατρεύω, ταιριάζει σχεδόν με κάθε φαγητό – σούπες, λαχανικά, όσπρια- ακόμα και με λαδερά πιάτα όπως ας πούμε τα γεμιστά. Και νοστιμιά και κάνω και έξτρα καλό στον οργανισμό μου.

  2. @Stella: Ναι, ναι θυμάμαι, απλά το κάρυ μου είναι πανεύκολο γιατί πάντα υπάρχει στα ντουλάπια μου.

    (να πω το “έξυπνο” με τη μαστίχα που σε ρώτησα ή θα γίνω ρεζίλι;)

  3. @όλες: Anyway, επειδή μας αρέσει στο σπίτι η βανίλια – υποβρύχιο, μόλις διάβασα τις συμβουλές της Stella πήγα και αγόρασα Μαστίχα- υποβρύχιο, μέσα στη καλή χαρά, ότι το έκανα το κατιτίς καλό της μέρας. Φυσικά η μαστίχα είναι απλά άρωμα στο συγκεκριμένο ελληνικότατο και νοστιμότατο μεν επιδόρπιο, αλλά με καμία ουσιαστική ωφέλεια για τον οργανισμό.

    (Το’γραψα γιατί θα έσκαγα αν δεν το μοιραζόμουν)

  4. @Julia Που να σου πω εγω…. ο πατέρας μου Κωνσταντινουπολίτης μεν (τρομερός γκουρμέ… διδακτορικό έχει κάνει πάνω στα περισσότερα ποιοτικά κι εκλεπτυσμένα τρόφιμα..) και με καταγωγή από τη Χίο, που δεν αφήνει τιποτα να πέσει κάτω, πήρε μια μέρα την εταιρεία που τα παράγει και τους σιχτίρισε κανονικότατα… “που είναι” λέει “η μαστίχα που τάχα μου τάχα μου περιέχεται στο γλυκό σας? Μόνο άρωμα και ζάχαρη και γεύση τίποτα..” Βλέπεις αν ξέρει ο ίδιος πως είναι το σωστό γλυκό υποβρύχιο κι η σωστή μαστίχα… Κουβέντα δεν είπανε… που να του την βγούνε…

  5. @Stella μου καταπληκτικο ποστ οπως παντα!!
    Μας γεμιζεις με σωστες πληροφοριες που κυριολεκτικα
    τις διαβαζω με σε δευτερολεπτα!!απο την βιασινη μου
    να τα μαθω ολα!!!
    Και εγω κατα καιρους προσπαθω να κανω αποτοξινωση
    οσο μπορω γιατι πεφτω ευκολα.σε ατασθαλιες…
    Τελευταια εχω ενταξει τον λιναροσπορο στην διατροφη μου
    το θεωρω εξαιρετικο σπορο με φοβερα οφελει για τον οργανισμο!!
    Για να μπορεσω να τον καταναλωσω τον αλεθω στο μουλτι
    και τον διατηρω σε βαζακι στο ψυγειο.Το χρεισιμοποιω σχεδον
    παντου!!
    Θα ηθελα καποια στιγμη να μας εγραφες κατι για τον
    Λιναροσπορο ειναι καταπληκτικος για τον γυναικειο
    οργανισμο!!!!!

  6. Πολύ ωραίες οι συμβουλές και χρήσιμες!!! Εχω ξανααναφέρει ότι πίνω εδώ και αρκετά χρόνια aloe vera που πραγματικά είναι καταπληκτική πηγή υγείας και ενέργειας και πίνω πολύ νερό..Από εκεί και έπειτα δεν κάνω καποια ιδιαίτερα προσεκτική διατροφή,να είμαι ειλικρινής,αλλά ποτε δεν τηγανίζουμε στο σπίτι(έτσι έχω μάθει από τη μαμά μου)ούτε και πατάτες!! Οτι τρώμε είναι ή του φούρνου ή της κατσαρόλας,ίσως για το λόγο αυτό διατηρούμε το βάρος μας και δεν έχουμε υψηλή χοληστερίνη συν ότι απαραίτητα 2 φορές την εβδομάδα τρώμε όσπρια..Και τέλος πέρα από ποπ κορν τα παιδιά μου δεν ξέρουν από γαριδάκια,πατατακια κλπ…

  7. @SofiaT σιγά μη δεν ήξερες εσύ τον λιναρόσπορο και όλα τα σχετικά superfoods… 😉 Επιφυλάσσομαι σχετικά.
    @Maryl Τελικά νομίζω, ότι είναι πάντα προτιμότερο να υιοθετούμε κάποιες πάγιες τακτικές και μικρά tips στη ζωή μας, από το να προσπαθούμε μια συγκεκριμένη περιοδο να τα κάνουμε όλα μαζί και μετά να ξαναπέφτουμε στις ατασθαλείες.

  8. Μπράβο, Στέλλα, για ακόμη μία φορά! Εννοείται ότι το άρθρο έχει γίνει bookmark για τις πληροφορίες που περιέχει! Και μπράβο και στην κυρία δασκάλα Ju που δίνει βήμα σε όλες μας να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω καθόλου με τα φρούτα, αλλά το προσπαθώ. Επίσης, το junk food το έχουμε κόψει εντελώς, έχω ελαττώσει τους καφέδες σε έναν (βία δύο) την ημέρα, έχω περιορίσει σημαντικά το αλκοόλ (αναγκαστικά βέβαια, αλλά τι να κάνεις;) και εδώ και 7 μήνες δεν έχω βάλει τσιγάρο στο στόμα (και το θεωρώ μέγιστο κατόρθωμα). Δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά όμως, το σοκολατάκι μου το θέλω κάθε απόγευμα, χαχαχα! Καλή εβδομάδα από μια αρκετά ζεστή Θεσσαλονίκη!

  9. Αντε να μπαινουμε σε καλοκαιρινη διαθεση!!!!!!βεβαια στη διατροφη, τουλαχιστον σ’ οτι εχει σχεση με φρουτο και λαχανικο,ειμαι στο καθε πραγμα στον καιρο του…

  10. @Sheena δεν μπορούμε να ζούμε ασκητική ζωή. Τέτοια πειθαρχία δεν την κατόρθωσε ποτέ κανείς. κι εγω δεν μπορώ να ζήωσ χωρίς καφέ και δεν θέλω στο κάτω κάτω.. Συνεπως προσπαθούμε για κάποια Tips κάποιο γενικό μπούσουλα, όπως έγραψα και παραπάνω στη Maryl.
    @Anastasia v Αυτό που λες είναι σοφό! Μόνο που πλέον δεν μπορούμε δυστυχώς να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα ακόμα και των εποχικών τροφίμων (εκτός αν είναι από το δικό μας μποστάνι) δεδομένου, ότι πλέον τίποτα απ΄ότι πουλιέται στην αγορά δεν καλλιεργείται εκτός θερμοκηπίου. Κάπου το εποχικό καταρρίπεται από τους νόμους της αγοράς.

  11. Υπέροχο ποστ!! Ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε τις συνταγές αύριο!!

  12. @ολες Σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω να απολαύσετε και το αυριανό ποστ και να εφαρμόσετε κάποια tips στην καθημερινότητα σας.

  13. …πίνω πολύ νερό όλον τον χρόνο κι όχι μόνο σε περιόδους αποτοξίνωσης….λατρεύω τις φράουλες ,το καρπούζι και τα εσπεριδοειδή…πίνω και πολύ τσάι (προσπαθώντας να μετριάσω την κατανάλωση των καφέδων ημερησίως)…έχω κι ένα smoothie maker και φτιάχνω smoothies με πρωτε’ί’νη.

  14. Γιαούρτι με λιναρόσπορο(όχι αλεσμένο)κανέλα,κύμινο και λίγο μέλι είναι τελευταία το αγαπημένο μου.Περιμένω τα αυριανά tips.Μπράβο Στελλίτσα μου.
    Μουτςς

  15. Καταπληκτικοτο άρθρο πάλιΣτέλλα! Πάνω που διάβαζα σήμερα τα οφέλη τουνερούκαι μάλιστατου να πίνουμεχλιαρό ή ακόμα και ζεστό νερό γιατί απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και εξισορροπεί και τη θερμοκρασία του σώματος. Χωρίςκαφέ δε ζω κι εγώ και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες αλλά τρωμε πολλά φρούτα και λαχανικά καιτοισορροπούμε κάπως!!
    Φιλιά πολλά!!!

  16. Καταπληκτικό post STELLA!Νι Τζούλια μου,τα περισσότερα εδέσματα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν μαστίχα Χίου,δεν είναι στη φυσική της μορφή ή έστω στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή της αλλά μόνο άρωμα και πολλές φορές και αυτό είναι τεχνητό.Γι’αυτό να είμαστε πάντα προσεκτικοί στο τι αγοράζουμε.Παιδιά,μπορούμε να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα; Η καλύτερη διατροφή και απόφαση ζωής.

  17. Σας ευχαριστώ πολύ ολες σας για τα καλά σσας λογια!
    @Marianna “μπορούμε να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα;” Τα είπες όλα!!!

  18. @Sheena: Περιόρισες και το αλκοόλ, έκοψες και το τσιγάρο, μείωσες και τον καφέ… Ζηλεύω τρελά γα το τσιγάρο, ο καφές μου είναι αδιάφορος.. Αλλά το αλκοόλ??? Το αλκοόλ???? Τι θα κάνουμε τα goone suits μου λες??? (άσε.. και εγώ μια από τα ίδια.. μεγάλος περιορισμός στο αλκόολ..)

  19. @Stella & Marianna:

    Μπορείτε να μου πείτε τι εννοείτε όταν λέτε “συσκευασμένα” προιόντα?

    Σε αυτά περιλαμβάνονται ας πούμε τα τυριά που αγοράζουμε από το ειδικό τμήμα των super markets? Ή η βραστή γαλοπούλα; (έχουμε κόψει εδώ και καιρό τα ζαμπόν και τα καπνιστά προς μεγάλη μου λύπη- αλλά το κάναμε).

    “Συσκευασμένο” θεωρείται και το τυρί mature cheddar? Tα αβγά που είναι στο κουτί τους; Τα φύλλα ψυγείου πχ σφολιάτα για πίτα; Μήπως να ανοίγω και φύλλο μόνη μου? Μια που δεν έχω και τι άλλο να κάνω στην καθημερινότητά μου? Μήπως και τα γιαούρτια από γνωστές μάρκες? (αν είναι έτσι να πάρω και μια αγελάδα στο μπαλκόνι του Αμαρουσίου)Στα συσκευασμένα περιλαμβάνεται και το γάλα, φρέσκο ή εβαπορέ? Τα μπισκότα και η σοκολάτα που κάθε παιδί θέλει; (έστω ένα τη μέρα αλλά θέλει)Τα μακαρόνια, τα ρύζια και τα όσπρια?

    Καλά φυσικά δεν μιλώ για έτοιμα φαγητά κατάψυξης- αυτό το ξέρει και ένα μικρό παιδί, αλλά αλήθεια σας λεω, θα ήθελα πάρα πολύ να μου κάνατε μια λίστα με τα “συσκευασμένα” προς αποφυγή, όπως τα ενοείτε.

  20. μια αναφορά για τα συσκευασμένα – επεξεργασμένα έχω κάνει εδω
    http://beautyblog.gr/2017/05/08/apotoxinosh-kanoume-restart-se-igia-ke-omo/

    Οταν λέμε συσκευασμένα είναι τρόφιμα που εχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία που αλλιώνει την αρχική τους μορφή και επιβάλλει πολλά συντηρητικά, αλάτι, ζάχαρη και τεχνητές ουσίες για να διατηρηθούν π.χ κονσέρβες, αναψυκτικα, χυμοί συσκευασμένοι, μπισκότα, ζαχαρώδη, ψωμί τοστ, σνάκς, επιδόρπια γιαουρτιού, γαλακτοκτοκομικά με πρόσθετη γεύση δήθεν φρούτα ή σοκολάτα (έτσι κι αλλιώς τα γαλακτοκομικά που κυκλοφοορύν είναι άδεια τρόφιμα χωρίς θρεπτικά συστατικά) τήγματα τυριού, συσκευασμένες “αλοιφές”, αρτοσκευάσματα κ.λ.π. Ναι, τα γιαούρτια των μεγάλων brands, ακόμα κι αυτα που λανσάρονται ως παιδικά δεν είναι γιαούρτια είναι χημικά σκευάσματα. Αν θέλεις γιαούρτι θα φας αυτο το παραδοσιακό με την πέτσα πρόβειο ή κατσικίσιο. Αν θές τυρί δεν θα πάρεις ένα απροσδιόριστο άλλειμα που περιλμβάνει μέσα τα χίλια δυο εκτός απο τυρί. Μπορείς να πάρεις κατίκι που έχει λίγα λιπαρά κι είναι τυρί για άλλειμα από την παρασκευή του. Αν θέλεις γαλα πάρε βιολογικό ή αμυγδάλου. Βούτηρο πάρε κανονικό κι όχι μαργαρίνες ή τυπου soft ή δηθεν με προσθήκη γιαουρτιού κ.λ.π. Αν θέλει το παιδί σοκολάτα, παρε του βιολογική με (οσο το δυνατόν πιο υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλλά με σιρόπι αγάβης ή ζάχαρη καρύδας (βρίσκεις πολύ άνετα στα καταστήματα βιολογικων). Οπου χρειαζεται ζάχαρη αντικατέστησε την με μελι. Φάε παξιμαδι κι όχι φρυγανιές. Είναι πολλά, πάρα πολλά και θέλει ψάξιμο και διαβασμα πάντα των συστατικών μέχρι να εντοπίσουμε τα πιο “καθαρά” τρόφιμα.

  21. @Stella: Thanks αγαπημένη. Μια υπενθύμιση δεν βλάπτει ποτέ. Επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως. Αλλά για όλα τα παραπάνω χρειάζεται χρόνος, διάθεση και κάποιες φορές για πολύ κόσμο δυστυχώς πλέον – και ένα διαφορετικό budget.

  22. Χρειάζεται απλά να έχεις το νου σου στο τια γοράζεις. Στην αρχή είναι δύσκολο, μετά γίνεται αυτόματα. Η διατροφή μας είναι η υγεία μας, δεν νομίζω, ότι είναι το θέμα budget που εμποδίζει τους περισσότερους, αλλά η συνήθεια και η ευκολία ή σε κάποιους κι η αδιαφορία. Οι περισσότεροι εχουν μάθει να παίρνουν κιλά ολόκληρα φρούτα που σαπίζουν κάποια στιγμη στο μπαλκόνι και δεν τα καταναλώνουν, αλλά αν τους πεις να πάρουν λιγότερα, όσα ακριβώς χρειάζονται να καταναλώσουν (όπως γίνεται και στο εξωτερικό) κι ας είναι βιολογικά θα δυσανασχετήσουν. Φάε μία μπανάνα τη μέρα, αλλά ας είναι βιολογική. Δεν είναι πια και τόσο τεράστια η απόκλιση της τιμής, ούτε τα παιδια τρωνε φρούτα απο το πρωί ως το βράδυ. Ούτε και χρειαζεται να καταναλώνει κανείς μόνο βιολογικά. π.χ στα πορτοκάλια ή τα λεμόνια δεν εχει σημασία. Αλλά εχει στα μήλα, τα καρότα ή τις πατάτες. Σύντομα θέλω να γράψω και για το θέμα στέβια. Αλλη πλάνη αυτη…. Πασάρουν μαλτιτόλη και νομίζει ο κόσμος, ότι τρωει υγεινά κι αποφεύγει τη ζάχαρη…

  23. @Stella: Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι κανένας πια δεν αγοράζει φρούτα και λαχανικά με τα κιλά και τα αφήνει τα σαπίζουν. Αυτά γίνονταν στην εποχή των γονιών μας. Για να μη σου πω τα τελευταία 3 χρόνια…
    Ναι, βιολογικά αυτά που βγαίνουν από τη γη. Σωστά. Αλλά ακόμα και σε αυτό υπάρχουν αντίθετες γνώμες. Πόσο βιολογικό είναι κάποιο τρόφιμο, όταν στο διπλανό χωράφι το φυτοφάρμακο βρίθει?

    Και για τη στέβια να γράψεις και οπωσδήποτε ένα post για λιναρόσπορο όπως είπε και η Sofia T. Και super foods φυσικά!!

  24. @Julia Οταν κάποιος παραγωγός παίρνει την πιστοποίηση για την βιολογική παραγωγή του, περνάει από πολύ σκληρές προσαρμογές και κανόνες που περιλαμβάνουν τέτοια θέματα όπως η απόσταση από άλλα χωραφια συμβατικής καλλιέργειας. Σίγουρα κι εγω το πιστεύω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα τρόφιμο 100% βιολογικό, γιατί τι κάνουμε με τον αέρα ή την βροχή σε κάποιες περιπτώσεις. Η ρεαλιστική επικρατούσα άποψη καλλιεργειών, είναι αυτή της ολοκληρωμένης γεωργίας που υποστηρίζει την χρήση συγκεκριμένων και πολύ περιορισμένων και απολύτως απαραίτητων λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων, ίσα για να μην καταστραφεί η σοδιά π.χ και σε πολλές χώρεες του κόσμου τίνουν προς τα εκεί. Ωστόσο, όσο και να ειναι ένα πιστοποιημένο βιολογικό τρόφιμο δεν μπορεί παρά να είναι πολύ περισσότερο ασφαλές από αυτό του ανώνυμου παραγωγού σε μια λαική π.χ Οι καταχρήσεις φυτοφαρμάκων στην ελληνική επαρχία σε ότι αφορά ότι βγαίνει προς πώληση στην αγορά είναι ανεξέλεγκτη μάστιγα.

  25. @Stella: Πω, πω, πω Στέλλα. Είμαι στη φάση που τίνω πολύ σοβαρά να πιστέψω ότι οι περισσότερες σοβαρές ασθένειες δεν είναι από καταχρήσεις (πχ τσιγάρο, αλκοόλ) αλλά από αυτά που τρώμε. Και φυσικά Νο 1 από την ψυχολογία μας.

  26. @JuliΑ Αστειεύεσαι? Αυτο ακριβώς μου έλεγε χθες η ξαδέλφη μου, διακεκριμένη γιατρός στον Ευαγγελισμό… για την αδυναμία πλέον του οργανισμού να απορροφήσει θρεπτικα συστατικά από τις τροφές λόγω των φυτοφαρμάκων και τοξικων που περιέχουν, αλλά και για την ανυπαρξία θρεπτικών συστατικών στις ίδιες τις τροφές. Για να μη σου πω τα πρόσφατα παραδείγματα, δυο φίλενάδων ακριβώς την περασμένη εβδομάδα. Η μια εγχειρίστηκε πέρσι με μελάνωμα ή άλλη στο θυρεοειδή με καοκήθεια… Οι γιατροί τους είπαν και στις δυο, “δεν ξαναβάζετε στο στόμα σας ζάχαρη” ενώ σε αυτην με το μελάνωμα της είπαν επιπλέον “δεν θα ξαναφάς κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά θα ζεις με όσπρια, λαχανικά, άσπρο κρέας και ψάρια”. Τίποτα δεν είναι τυφλοσούρτης για όλους, το τονίζω αυτό, αλλά τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να μας βάζουν στην διαδικασία σκέψης πολύ σοβαρά.

  27. @Julia: Ναι, τελικά όλα θέμα μιας απόφασης και συνήθειας είναι. Το τσιγάρο μου λείπει απίστευτα, ντρέπομαι που το λέω, αλλά υπήρχε δίλημμα: ή αυτό ή φωνή (έχω θέμα με τις φωνητικές χορδές, ταλαιπωρούμαι γενικά με θέματα λαιμού – κάπως έτσι κόπηκε μια λαμπρή καριέρα στο τραγούδι, χαχαχα). Το αλκοόλ το έκοψα λόγω αλλεργίας στα κωνοφόρα που με ανάγκασε να παίρνω αντιισταμινικά για 5 ολόκληρους μήνες. Τον καφέ τον έκοψα γιατί είχα τσιτωμένα νεύρα και λόγω ζάχαρης. Και θα έρθω να συμφωνήσω απόλυτα με όσα λέτε παραπάνω για θέματα διατροφής και ψυχολογίας. Εδώ και χρόνια διαπίστωσα ότι αρρωσταίνω όταν είμαι πεσμένη ψυχολογικά. Φαντάζομαι ότι θα ισχύει για τους περισσότερους, αν όχι για όλους, γιατί έχω πάμπολλα παραδείγματα κατά νου.

  28. @stella,με κάλυψες!
    @julia,συμφωνώ ότι οι εργαζόμενες δεν έχουμε καιρό να τα φτιάχνουμε όλα όσο πιο φυσικά μπορούμε.Εγώ αυτό που προσπαθώ να εφαρμόζω είναι να αποφεύγω προϊόντα που έχω το χρόνο να τα φτιάξω μόνη μου π.χ. μπισκότα.Δεν μπορώ να φτιάξω τυρί(!) αλλά θα αποφύγω την Κυριακή που έχω χρόνο να φτιάξω μία πίτα με έτοιμο φύλο,θα φτιάξω δικό μου.Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όμως,θα το αγοράσω αν είναι ανάγκη. Ναι κι εγώ έχω κόψει τα αλλαντικά,μόνο όταν θέλω να κάνω κάποια ολοκληρωμένη συνταγή τα τρώμε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.