Λιναρόσπορος: Σύμμαχος στον έλεγχο βάρους and more.

linarosporos-open
Ο λιναρόσπορος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, αλλά και της διαστολής του κατά την πρόσληψη, προκαλεί  αίσθηση κορεσμού και μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη, βοηθώντας έτσι αποτελεσματικά την προσπάθεια μας για απώλεια βάρους.
Καταναλώνοντας λιναρόσπορο μισή ώρα πριν από το γεύμα ελέγχουμε την όρεξη μας. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν το μεταβολισμό και κατά συνέπεια την απορρόφηση και την σωστή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, συνεισφέροντας έτσι πολλαπλά στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.


Τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος δεν μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιος, αλλά είτε αλεσμένος είτε αφήνοντας τον να μουλιάσει στο νερό. Βάζουμε τους λιναρόσπορους στο νερό για ένα ολόκληρο βράδυ, την προηγούμενη μέρα πριν την κατανάλωση (είναι σημαντικό οι σπόροι να είναι φρέσκοι ή φρεσκοτριμμένοι και να γίνεται αυτή η διαδικασία όταν πρόκειται να καταναλωθούν.  
Ακόμα και λίγες ημέρες έκθεσης στον ατμοσφαιρικό αέρα ή το φως, αρκούν για να υπάρξει απώλεια των θρεπτικών συστατικών, των ελαίων και των λιπαρών τους οξέων) κι έτσι η φλούδα τους μαλακώνει και μπορούν να προστεθούν στα δημητριακά ή στη βρώμη του πρωινού, σε σαλάτες, ή να φαγωθούν αυτούσια με λίγο μέλι και στη συνέχεια με νερό. Στη μεσογειακή διατροφή, αρκετές συνταγές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, περιέχουν λιναρόσπορο. Μια άλλη λύση για την βρώση του είναι η πρόσθεση του σε  αρτοσκευάσματα, μπισκότα, κέικ, ψωμί, κουλούρια και άλλα.

Ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου μπορεί να προστεθεί στα σπιτικά dressing, στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα ή ακόμα και στο τυρί κρέμα που αλείφουμε στα σάντουιτς, ακόμα και σε χυμούς ή smoothies, ή στο γιαούρτι μας.  Μπορούμε να πασπαλίσουμε λιναρόσπορο πάνω στις σαλάτες ή στις σούπες όπως κάνουμε με  το σησάμι ή τα μπαχαρικά, να το προσθέσουμε ακόμα και στις σπιτικές μας σάλτσες. Μια άλλη καλή λύση που εγώ προσωπικά έχω υιοθετήσει εδώ και χρόνια είναι, στους κεφτέδες και στα μπιφτέκια όταν τα ζυμώνουμε.  Αντικαθιστούμε το ψωμί με βρώμη που μέσα περιέχει και λιναρόσπορος κι έτσι έχουμε ένα άκρως υγιεινό γεύμα.  

O λιναρόσπορος που βρίσκουμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ειδών υγιεινής διατροφής είναι ο σκούρος που δεν έχει υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι πολύ θρεπτικός κι ο αποφλοιωμένος, ο οποίος έχει ανοιχτό ξανθό χρώμα. Υπάρχει και ο πορτοκαλοκόκκινος που είναι γενετικά τροποποιημένος.

Λινέλαιο μαζί με ελαιόλαδο
linarosporos1

Το λάδι λιναρόσπορου, το λινέλαιο είναι για πολλούς μια καλή εναλλακτική κατανάλωσης, πιο πρακτική και εύχρηστη σε σχέση με το λιναρόσπορο, ωστόσο οφείλουμε να πούμε, ότι περιέχει λιγότερα από τα πολύτιμα συστατικά του λιναριού, ακριβώς επειδή αυτά περιέχονται στην κύρια σάρκα του σπόρου και όχι στο λάδι του.  Σ
το λινέλαιο δεν υπάρχουν οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του λιναρόσπορου. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται δευτερεύον συστατικό στη διατροφή σε σχέση με το λιναρόσπορο.

Ωστόσο, το λινέλαιο είναι επίσης πλούσιο με το λιναρόσπόρο σε Ω λιπαρά οξέα, με 56% περιεκτικότητα σε Ω-3 και 16% σε Ω-6.  Αξίζει να αναφερθεί, ότι τρεις κουταλιές της σούπας λινέλαιο έχουν τις ίδιες ποσότητες Ω-6 και Ω-9 λιπαρά με μισό κιλό ψάρια. Ως εκ τούτου το λινέλαιο μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης σε ένα ποσοστό έως και 50% και τα  τριγλυκερίδια από 25 έως και 60%, όπως έχει παρατηρηθεί.  Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις περιπτώσεις του διαβήτη, δεδομένου ότι ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το καθαρό λινέλαιο μπορεί να προστεθεί σε φαγητά ή σαλάτες μαζί με το ελαιόλαδο και να καταναλωθεί κατά προτίμηση ωμό. Αν την στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε το σκεύος έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, είναι πολύ πιθανό να αλλοιωθούν κάποια από τα θρεπτικά κι ωφέλιμα συστατικά του, γι΄ αυτό και δεν συνιστάται να το μαγειρεύουμε.  Ο συνδυασμός του με ελαιόλαδο ή με κάποια άλλα συστατικά όπως μέλι ή ταχίνι συνιστάται όχι μόνο για το συνδυασμό των θρεπτικών ουσιών αλλά και για το γεγονός, ότι η γεύση του δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη.
linarosporos-5

Το λινέλαιο είναι ένα ευαίσθητο λάδι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συντήρηση του γιατί είναι ένα προϊόν που οξειδώνεται και ταγγίζει πολύ εύκολα.   Πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, σε περιβάλλον χωρίς φως και σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι. Αποφύγετε να αγοράσετε λινέλαιο που διαπιστώσατε, ότι δεν ήταν φυλαγμένο στο ψυγείο.  Ωστόσο, ακόμη κι όταν διατηρείται στο ψυγείο έχει διάρκεια ζωής μόνο μερικών εβδομάδων. Αν διαπιστώσουμε λοιπόν, ότι το λινέλαιο που αγοράσαμε έχει δυσάρεστη οσμή, δεν θα πρέπει να το καταναλώνουμε. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε, ότι όλα τα έλαια που καταναλώνουμε ειδικά προς βρώση, πρέπει να είναι αραφινάριστα και ψυχρής έκθλιψης.  Πολλές φορές αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό κι απ΄το να είναι βιολογικά.

Η ημερήσια δόση τόσο για τον λιναρόσπορο, όσο και για το λινέλαιο, εξαρτάται από το ιατρικό ιστορικό μας και θα πρέπει να καθορίζεται από τον γιατρό μας, ειδικά αν υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουμε.  Το να είναι κάποια τροφή φυτική, θρεπτική ή υπερτροφή, δεν την καθιστά αυτόματα και άνευ πιθανών παρενεργειών στην υγεία μας. Ωστόσο, για τους ενήλικες σε γενικές γραμμές συνιστάται η κατανάλωση 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα λιναρόσπορου ή λινελαίου.  Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει διάρροια.  

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί ανακαλύπτουν και πάλι την καλλιέργεια του λιναριού λόγω της μεγάλης και συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης του στην παγκόσμια αγορά.

Stella

 

 

 

 

Μετά τα δυο αυτά εξαιρετικά posts της Stella για το Λινάρι, τον λιναρόσπορο και τις ευεργετικές τους ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων, θέλω να σας πω τι συνέβη χθες.

 

Χθες λοιπόν βρέθηκα κοντά στην Πύλο και στο Ανάκτορο του Νέστορα, έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό τόπο.

 

 

palace-1

 

 

nestor palace-pylos

 

 

Στο μικρό μουσείο διαβάσαμε πολλά και πολύ ενδιαφέροντα και ένα από αυτά ήταν η αποκρυπτογράφηση της αρχαίας γλώσσας Γραμμικής Β από τον σπουδαίο Άγγλο αρχιτέκτονα και αυτοδίδακτο γλωσσολόγο Michael Ventris  το 1952.

 

Ο Michael Ventris και η Γραμμική Β

 

ventris-and-linear-b

 

 

Αν και αυτή η αρχαία γλώσσα είχε ανακαλυφθεί αρκετά χρόνια πριν ( το 1895 από τον Sir Arthur Evans σε επιγραφές και πλακέτες  στις εσκαφές του της Κνωσσού)  ήταν ο  νεαρός Ventris  που κατάφερε και «έσπασε τον κώδικα»  και πέραν πάσης αμφιβολίας ανακοίνωσε μέσω του ραδιοφώνου του BBC ότι η Linear B, η Γραμμική Β, ήταν αρχαία ελληνική γραφή με 87 συλλαβές και πάνω από 100 ιδεογράμματα.

 

Κνωσός, Μυκήνες, Πύλος η ίδια γλώσσα. Ο βασιλιάς Μίνωας, ο δυνατός Αγαμέμνονας και ο σοφός Νέστορας έπαψαν να είναι μυθικές φιγούρες, μπορέσαμε να καταλάβουμε την τότε καθημερινότητα τους, τις θρησκευτικές τελετές, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις εμπορικές τους συναλλαγές και κάπου εκεί εκτινάχθηκε η γνώση μας για τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

 

 

linari-3

 

 

linear-1

 

 

Μια από τις πρώτες λέξεις που αποκρυπτογραφήθηκαν όπως θα δείτε παρακάτω (αν όχι η πρώτη) ήταν το Λινάρι (flax). To γεγονός ότι τη μέρα που έγραφε η Stella στην Αθήνα για το Λινάρι, εγώ το είδα μπροστά μου στην Πύλο πρώτο (πριν και από το ελαιόλαδο) και γραμμένο σε Γραμμική Β, απλά το αφήνω ασχολίαστο.

 

 

linari-1

 

linari-2

 

 

 

6 Σχόλια
  1. Σημαντικές πληροφορίες αλλά και το ανάκτορο του Νέστωρα είναι πολύ ενδιαφέρον!

  2. Είναι η τηλεπάθεια που λέω εγώ ότι μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους που έχουν μεταξύ τους πραγματική αγάπη ή φιλία..

  3. Πνευματική σύμπνοια!
    @Stella, είναι εξαιρετικό που πάντα μαθαίνουμε από εσένα.

  4. Καλησπερα. Δεν πρεπει πια να τα βλεπεις Τζουλια σαν παραξενια της τυχης. Ειναι φυσιολογικα για την παρεα του ΒΒ. Ομορφο αρθρο Στελλα και ενδιαφεροντα οσα μας ειπες.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.