Ύπνος: Φυσικές λύσεις και συνταγές για όνειρα γλυκά.

Good-Night-post-2

 

 

Όπως λέγαμε και χθες η έλλειψη ύπνου, απασχολεί όλο και περισσότερους.  Για αρχή, εφαρμόστε μια σταθερή ρουτίνα προετοιμασίας πριν πέσετε για ύπνο.

 

 

Υιοθετήστε μια ρουτίνα και καθιερώστε πρόγραμμα ύπνου αλλά και αφύπνισης. Μην πηγαίνετε για ύπνο άτσαλες ώρες, μην κοιμάστε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση με τα φώτα ανοιχτά και προσπαθήστε να τηρήσετε μια συγκεκριμένη ώρα που πάτε για ύπνο αλλά και ξυπνάτε.

 

Μην παίρνετε το κινητό σας στο κρεβάτι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πέφτουν για ύπνο αγκαλιά με το κινητό ή το tablet τους. Έρευνες έχουν δείξει, ότι το να αποκοιμιέσαι μπροστά σε μια οθόνη ενεργοποιεί και διεγείρει ένα μεγάλο αριθμό νευρώνων και διαταράσσει την μελατονίνη, την ορμόνη που ευθύνεται για την ποιότητα του ύπνου και την διαδικασία των ονείρων, μειώνει την αϋπνία και βελτιώνει την ημερήσια δραστηριότητα. Η ακτινοβολία επίσης των ηλεκτρονικών συσκευών όπως το κινητό ή το tablet, κάθε άλλο παρά αθώα θεωρείται για την υγεία μας.

 

 

Bedtime bliss

 

Ακούστε απαλή μουσική. Η απαλή μουσική μας κάνει να αποκοιμιόμαστε εύκολα, μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει.  Πολλοί είναι αυτοί που ακούγοντας την αγαπημένη τους απαλή μουσική κατά τη διάρκεια του ύπνου, βελτιώνουν την ποιότητα του και βλέπουν ομορφότερα όνειρα.

 

Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια ή άλατα όπως είναι τα Epson ή το αλάτι Ιμαλαίων που διώχνουν το στρες και μας προσφέρουν πολύτιμα συστατικά, όπως μαγνήσιο και άλλα μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Ειδικά το μαγνήσιο, που εμείς οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουμε το ίδιο σχολαστικά με το ασβέστιο κι έχουμε μεγάλη ανάγκη, είναι μεταξύ άλλων εξαιρετικά πολύτιμο για την ξεκούραση και την χαλάρωση του οργανισμού.

 

Ολοκληρώστε το μπάνιο απλώνοντας στο σώμα σας ένα σκεύασμα αρωματοθεραπείας. Τα αγνά, φυσικά Body Butters αρωματοθεραπείας της σειράς Hair & Body Bliss είναι ιδανικά για να σας αγκαλιάσουν τρυφερά και να σας χαλαρώσουν σε ψυχή και σώμα, πριν σας αγκαλιάσει ο Μορφέας.

 

 

SR-body-bliss-body-butters-1-450x314

 

 

 

Δοκιμάστε να κάνετε λίγη γιόγκα ή διαλογισμό πριν πάτε για ύπνο.  Προσωπικά δεν γνωρίζω καλύτερη άσκηση για να διώξω το στρες.  Αντίθετα με την αερόβια άσκηση που ανεβάζει την αδρεναλίνη κι ίσως γι΄αυτό δεν είναι η κατάλληλη πριν πέσουμε για ύπνο, η γιόγκα έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σ΄όλον τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, για να χαλαρώσουν, να κάνουν θετικές σκέψεις, να εστιάζουν στον παρόντα χρόνο, να έχουν καλύτερο έλεγχο του νου και καλύτερη σχέση κι επαφή με το σώμα τους αναπτύσσοντας την ευελιξία του. Υπάρχουν πολλές, απλές ασκήσεις ιδανικές για την ώρα πριν τον ύπνο, που μπορούν να σας βοηθήσουν.

 

 

yoga

 

 

Ελέγξτε τα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου στον οργανισμό σας. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών και μετάλλων είναι συχνή αιτία της αϋπνίας. Έρευνες έχουν δείξει, ότι το 80% του πληθυσμού του δυτικού κόσμου έχει έλλειψη από μαγνήσιο! Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι οι συνήθεις εξετάσεις αίματος δεν ανιχνεύουν την έλλειψη μαγνησίου παρά μόνο όταν αυτή φθάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

 

Γι΄αυτό θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τα βασικά συμπτώματα, όπως είναι οι αυπνίες, η αίσθηση κόπωσης, οι κράμπες κ.α. Φυσικές πηγές μαγνησίου είναι τα σκούρα λαχανικά, σπανάκι, λάχανο, άγριο ρύζι, φαγόπυρο, βρώμη, αβοκάντο, καρπούζι, ξηροί καρποί (ιδιαιτέρως τα αμύγδαλα), σησάμι, χουρμάδες, αγκινάρες, μπρόκολο, ψάρι, μπανάνες, κακάο.  Φυσικές πηγές ασβεστίου είναι τα πλήρη γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά), αμύγδαλα, σπανάκι, ρόκα, σαρδέλες, σύκα, σησάμι, ταχίνι, λευκά φασόλια.

 

Αφεψήματα από βότανα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

 

Θα εστιάσω σε κάποια από τα πιο δραστικά βότανα για την αυπνία και τις διαταραχές ύπνου που μπορούν να καταναλωθούν ως αφεψήματα. Μία ενδεδειγμένη δοσολογία είναι 1-2 φλιτζάνια το βράδυ μία ώρα πριν τον ύπνο, ενώ σε περιπτώσεις έντονου άγχους 2-3 φλιτζάνια κατά την διάρκεια της ημέρας. Δεν πρέπει να τα βράσουμε αλλά να τα ζεματίσουμε, αναμένοντας για 4-5 λεπτά να εκχυλιστεί το βότανο. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε χρήση βοτάνου ή αιθέριου ελαίου, σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα υγείας.

 

Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis).  Ίσως το πιο γνωστό και ισχυρό φυσικό όπλο κατά της αυπνίας, γνωστή ως και …”God’s Valium”! Χαλαρωτική, μειώνει το άγχος και την υπερένταση.  Η χρήση της βαλεριάνας μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να μας πάρει ο ύπνος και την πιθανότητα να ξυπνήσουμε το βράδυ, επιμηκύνει το συνολικό χρόνο ύπνου και γενικότερα βελτιώνει την ποιότητα του, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει πρόβλημα διαταραχών ή όχι. Δεν παρουσιάζει αρνητική αλληλεπίδραση με το αλκοόλ, ούτε παρενέργειες κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που την προτιμούν οι περισσότεροι, αντί των κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

 

 

valeriana-officinalis-

 

 

Λυκίσκος (Humulus Lupulus). Είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται η μπύρα. Έχει πικρή γεύση και χαλαρωτικές, έντονα ηρεμιστικές, μυοχαλαρωτικές και υπνωτικές ιδιότητες. Υπαίτια για τις παραπάνω ιδιότητες είναι η παρουσία βαλεριανικού οξέως στα άνθη, αλλά και η σύνθετη ουσία 2-methyl-3-buten-2-ol που κατατάσσει το φυτό στις πρώτες θέσεις, ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά φυσικά ηρεμιστικά κι υπνωτικά. Η συγκεκριμένη ουσία μοιάζει πολύ με το γνωστό υπνωτικό methylpentynol και κλινικές έρευνες δείχνουν να έχει τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

 

 

WSY0034706_3848

 

 

Πασιφλόρα (Passiflora Incarnata). Η πασιφλόρα υπήρξε ένα πολύ σημαντικό βότανο για τις φυλές των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Οι Cherokee παρασκεύαζαν από τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα της ένα ρόφημα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της υστερίας και της επιληψίας.  Η πασιφλόρα χωρίς να είναι εθιστική, είναι ένα θαυμάσιο ηρεμιστικό που βοηθά σε έναν αναζωογονητικό ύπνο, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις αϋπνίας.  Είναι ένα βότανο ανεκτίμητης αξίας, με ιδιότητες χαλαρωτικές, μυοχαλαρωτικές, αγχολυτικές, ηρεμιστικές, παυσίπονες και υπνωτικές.  Ιδανική στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος σχετιζόμενου με το άγχος, όπως ταχυπαλμίες, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και κρίσεις πανικού.

 

 

Τίλιο ή Φλαμουριά (Tilia Europaea) Είναι βότανο χαλαρωτικό, υπνωτικό, αγχολυτικό, καταπραϋνει τον πονοκέφαλο, ηρεμεί το στομάχι και χαμηλώνει την πίεση και την νευρική ένταση.

 

 

Μέλισσα ή Μελισσόχορτο (Melissa Officinalis) Τονώνει το νευρικό σύστημα και συστήνεται σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει.

 

 

 

 Αιθέρια έλαια, το γιατρικό της ψυχής και του σώματος για καλό ύπνο, ευεξία και χαλάρωση.

 

 

Spa scene with natural cosmetics

 

 

 

Λεβάντα. Πολλές φορές το έχω γράψει, δεν θα έπρεπε να υπάρχει σπίτι χωρίς λεβάντα. Είναι το φυτό δια πάσα νόσον… Δεν υπάρχει πρόβλημα στο οποίο η λεβάντα να μην δίνει λύση. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας αλλά και το ίδιο το φυτό ως βοτάνι, είναι ένα από τα κορυφαία και για την καταπολέμηση της αυπνίας. Έχουμε εξαντλήσει τις αναφορές στα οφέλη της σε προηγούμενα posts.

 

 

Ρωμαϊκό χαμομήλι. Καταπραϋντικό, χαλαρωτικό, υπνωτικό.  Έχει πολύ ελαφρύ και διακριτικό άρωμα, σχεδόν ανεπαίσθητο και θεωρείται εξαιρετικό για διάχυση.  Ο συνδυασμός του με τη λεβάντα σε μείγματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός.

 

Κέδρος. Το ξυλώδες και ζεστό άρωμα του δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής, όπως όταν πίνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι ή διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο.  O κέδρος διεγείρει την επίφυση του εγκεφάλου και συμβάλλει στην παραγωγή της μελατονίνης. Αποτελεσματικός τόσο σε συσκευή διάχυσης όσο και σε μείγμα για το σώμα.

 

cedarwood

 

 

 

Πορτοκάλι. Μειώνει το άγχος και τη νευρικότητα κι επιδρά θετικά στην κατάθλιψη. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο νύχτα, γιατί είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που προκαλούν φωτοευαισθησία. Είναι πολύ αποτελεσματικό είτε σε συσκευή διάχυσης είτε σε μείγμα επάλειψης.

 

 

orange-blossoms-

 

 

Βαλεριάνα. Και ως αιθέριο έλαιο κρατάει τα σκήπτρα στο θέμα «ύπνος». Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για καλύτερα αποτελέσματα κάνοντας επάλειψη στα πέλματα των ποδιών ή στους καρπούς.

 

 

Προσωπικά φροντίζω να διαχέω σε ολόκληρο το σπίτι και όχι μόνο στην κρεβατοκάμαρα τα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια που αλλάζουν την ατμόσφαιρα στο λεπτό, καθαρίζουν, απολυμαίνουν, ηρεμούν, γαληνεύουν. Σας είχα μιλήσει κι άλλες φορές για την ηλεκτρική συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων στο χώρο την οποία χρησιμοποιώ και θεωρώ, ότι καλύτερο για να έχει το σπίτι ασφαλή, υγεινή και χαλαρή ατμόσφαιρα. Το γεγονός, ότι ο καυστήρας είναι ψυχρής διάχυσης σημαίνει, ότι τα αιθέρια έλαια δεν καίγονται, οι ιδιότητες τους παραμένουν ενεργές, διαχέονται ομοιόμορφα στο χώρο μέσω του ατμού κι από κει μέσω της αναπνοής στον οργανισμό μας.

 

Με μία συσκευή διάχυσης, ο χώρος μετατρέπεται σε spa ή χώρο διαλογισμού – αρωματοθεραπείας στο λεπτό.  Χρησιμοποιώ μόνο 100% φυσικά κι αγνά αιθέρια έλαια γιατί δεν θέλω να αναπνέω χημικά, αλλά φυσικές ουσίες, που δεν πνίγουν την αναπνοή.  Τα αιθέρια έλαια απολυμαίνουν ακόμα και δωμάτια αρρώστων, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από καπνούς, οσμές και τσιγάρα,  αρωματίζουν φυσικά, προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση και επιλέγοντας τα κατάλληλα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια και στις κρεβατοκάμαρες των παιδιών.

 

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον κλασσικό καυστήρα, αλλά θα σας συνιστούσα να σβήνετε το κερί πριν αποκοιμηθείτε, για λόγους ασφάλειας.

 

bb girls & bb boys εύχομαι όνειρα γλυκά…

 

Stella

 

 

logo-stella-banner-new

 

 

10 Σχόλια
  1. Αυτό το υπέροχο άρθρο θα το κοινοποιησω στους φίλους μου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και διαταραχή στον ύπνο τους.Στέλλα μου οταν μπορείς θα ήθελα πολύ να διαβάσω ενα άρθρο με συμβουλες και για τα άτομα σαν κ εμενα που δεν μπορούν να κρατησουν τα μάτια τους ανοιχτά.. κάποιο φυσικό “ντοπαρισμα”.

  2. @Maryl Σ΄ευχαριστώ Μαρία μου. Ωραία ιδέα… Stay tuned… 😉

  3. ….εγώ είμαι μεγάλη υπναρού…χαχαχα…έχω εντρυφήσει στα θέματα του ύπνου…το μόνο που δεν μπορώ να ”κόψω” είναι η τηλεόραση…μαζί της κοιμάμαι,μαζί της ξυπνάω….

  4. @Stella: Ωραίο και χρήσιμο post!Όσο μεγαλώνω διαπιστώνω ποσο πολύ συνδέεται η έλλειψη ύπνου με το νευρικό σύστημα…
    Γύρω στα 20 ακόμα και με 4 ώρες ύπνου όλα ήταν τέλεια…
    Τώρα στα…120 και βάλε χωρίς το κλασικό 8ωρο ήρεμου ύπνου η μέρα δεν βγαίνει χωρίς νευρικές κρίσεις…

  5. Αποθηκεύτηκε στη λίστα με τα υπόλοιπα posts! Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε, Στέλλα! Η μουσική και εμένα με χαλαρώνει, όπως και η λεβάντα που έλεγα χτες. Επίσης, τώρα τελευταία είχα διαβάσει κάπου για ένα τρικ για ευκολότερο ύπνο και τις 3-4 φορές που το δοκίμασα κοιμήθηκα αμέσως. Μπορεί να ακούγεται χαζό (εμένα έτσι μου είχε φανεί αρχικά), αλλά σ’εμένα δούλεψε. Έντονο βλεφάρισμα των ματιών για ένα λεπτό λοιπόν! Για να σταματήσετε να μετράτε προβατάκια μια ώρα νωρίτερα!

  6. @Panos Μέχρι πριν μερικά χρόνια κοιμόμουν παντου χωρίς πρόβλημα… Ειδικά με τα ταξίδια είχα τεράστια ευκολία να κοιμηθώ παντού, γιατί είχα να αντιμετωπίσω και jetlag και λίγες ώρες ύπνου… Μεγαλώνοντας όλα αλλάζουν. Τωρα με ενοχλεί ακόμα κι η αλλαγή κρεββατιού…
    @ολες/ολους Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας και τα καλά σας λόγια!

  7. Τα συγχαρητήρια μας για αυτό το υπέροχο άρθρο σας.Θα θέλαμε απλά να προσθέσουμε πως κατά την διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να μην φοράμε φακούς επαφής εκτός και αν αυτοί είναι σχεδιασμένοι ειδικά για τέτοια χρήση.

  8. @Lentiamo: Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Κάποιες από εμάς, φοράμε φακούς επαφής, αλλά ούτε συζήτηση στον ύπνο, ακόμα και αν είναι σχεδιασμένοι γι’ αυτή τη χρήση- κάτι που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν το γνωρίζαμε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.