Style: H γκαρνταρόμπα, Yves Saint Laurent

 

 

Caftan-YSl-open

 

Tuxedo, caban, safari jacket, trench coat, caftan. Εμβληματικά κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας, που απέκτησαν διαχρονικότητα χάρη στην έμπνευση και το ταλέντο του Γάλλου σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent.

Kαι κάπως έτσι, το όνομά του έγινε υπογραφή ποιότητας, αλλά και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα  αρχικά.

 

TUXEDO

 

Tuxedo YSL

 

 

Πολύ πριν γίνει γνωστό σαν διαχρονικό κομμάτι της υψηλής ραπτικής, το σμόκιν («tuxedo» στα αγγλικά) ήταν ένα κομψό πανωφόρι. Φορεμένο από τους κυρίους της αριστοκρατίας τον 19ο αιώνα, βασική του λειτουργία ήταν να προστατεύσει τα βραδινά τους ρούχα από τον καπνό των πούρων που γεύονταν με άκρα ιδιωτικότητα στα δωμάτια καπνιστών αποκλειστικά για άνδρες. Μετατρέποντας το κομψό και απαραίτητο αυτό ρούχο σε γυναικείο ένδυμα, ο Yves Saint Laurent δημιούργησε έναν από τους πιο ακλόνητους πυλώνες του μοντέρνου γυναικείου στιλ.

 

Ένα ένδυμα-ιδέα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, φέρνει στον νου ένα μαύρο σύνολο, πέτα, λαμπερά σατέν και ματ grain de poudre υφάσματα. Αποκαλύπτοντας έναν τολμηρό αισθησιασμό, το ένδυμα αυτό αντλεί τις φαινομενικά αυστηρές γραμμές του από έναν ερωτισμό αντισυμβατικό, αντηχώντας έναν ισχυρό δυισμό αρσενικού-θηλυκού. Ανανεώνεται διαρκώς και αποκτά διαχρονική αξία. Ένα ένδυμα πανταχού παρόν, σαν την έκφραση του απόλυτου στιλ που αντέχει στον χρόνο.

 

 

CABAN

 

caban-YSL

 

 

«Caban» είναι ο γαλλικός όρος για το ναυτικό παλτό, ένα αυθεντικό ένδυμα που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τους άνδρες από τη θάλασσα, το κρύο και τη βροχή, καθώς τα βάζουν με τα απρόβλεπτα στοιχεία της φύσης. Φτιαγμένο από πυκνό, ακατέργαστο μαλλί και διαθέτοντας διπλό σταυρωτό κούμπωμα και μεγάλο γιακά που μπορεί ναφορεθεί σηκωμένος ή κατεβασμένος, το παλτό αυτό θωρακίζει τους ναύτες με μια ασπίδα προστασίας.

 

Ο Yves Saint Laurent επέλεξε να το μεταφέρει στον κόσμο της γυναικείας ένδυσης. . Προσδίδοντας μια πιο αστική διάσταση σε αυτήν την ενσάρκωση της θαρραλέας και τολμηρής αρρενωπότητας, το εξωράισε με μια ιδιαίτερη γοητεία, δημιουργώντας μια αρμονία ανάμεσα στην ομορφιά του πραγματικού κόσμου και στην ελαφρότητα των διακοσμητικών στοιχείων. Μολονότι η ελαφρώς φαρδιά γραμμή του και η συμπαγής, ζεστή και άνετη όψη του παρέμειναν ίδιες, η προσθήκη χρυσών, χαραγμένων κουμπιών χαρίζει μια υπέροχη λάμψη στην τραχύτητα του σκούρου μαλλιού. Η τέλεια συμβίωση ανάμεσα στην πρακτικότητα και στον κοσμοπολίτικο αέρα.

 

 

SAHARIENNE – SAFARI JACKET

 

 

safari-jacket-YSL

 

 

Μια περιπέτεια στο χρώμα της άμμου, ένα ατελείωτο καλοκαίρι κάτω από τον πυρακτωμένο ήλιο. Σχεδιασμένο να προστατεύει από τη ζέστη, το σαφάρι τζάκετ, γνωστό στα γαλλικά ως «saharienne», φορέθηκε πρώτη φορά τον 19ο αιώνα από τους κατοίκους της Δύσης στην Αφρική και την Ινδία. Το καφέ χρώμα του λινού ή βαμβακερού υφάσματός του αναμειγνύεται με τα χρώματα της ερήμου. Άνετο και λειτουργικό, με τις φαρδιές ραφτές τσέπες του και τη μισή ζώνη στη μέση, το σαφάρι τζάκετ ήταν βασικό κομμάτι του εξοπλισμού των εξερευνητών και των μελών των αποικιακών στρατών. Από την αρχή, αποτέλεσε αγαπημένο ένδυμα των ανδρών και των γυναικών που μοιράζονταν μια κοινή δίψα για περιπέτεια.

 

Ο  Yves Saint Laurent, μην μπορώντας να μείνει αδιάφορος απέναντι στο εξαιρετικά στιλάτο και εμβληματικό αυτό κομμάτι, το μετέτρεψε σε ένα βαθιά αστικό ένδυμα. Το «saharienne» επιβεβαιώνει ένα στιλιστικό παράδοξο. Είναι τόσο αποτέλεσμα της παράδοσης και της μακρινής ιστορίας, όσο και μια ωδή στη σύγχρονη εποχή.

 

TRENCH

 

trench coat-YSL

 

Η καπαρντίνα («trench coat» στα αγγλικά) διαθέτει τον αέρα καιτο ύφος μιας στρατιωτικής στολής. Έχοντας σχεδιαστεί αρχικά για τους Βρετανούς αξιωματικούς του στρατού, διατηρεί μέχρι και σήμερα αυτά.  τα στοιχεία της Ο συμβολισμός του λειτουργικού αυτού ενδύματος σχετίζεται απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης: ο γιακάς και το αδιάβροχο ύφασμά της από μουσαμά προστάτευαν από τη βροχή, ενώ το διπλό σταυρωτό κούμπωμά της και το δέσιμο της ζώνης της εξασφάλιζαν πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ένα εξαιρετικά αρρενωπό ένδυμα, που έγινε κλασσικό κομμάτι της ανδρικής γκαρνταρόμπας.

 

Ο  Yves Saint Laurent έδωσε μια διαφορετική διάσταση στην καπαρντίνα. Σε μαύρο χρώμα και φορεμένη πάνω από ένα βραδινό φόρεμα, αποκτά πιο τολμηρό και αντισυμβατικό στιλ. Η χαλαρά δεμένη ζώνη και οι άνετες τσέπες προσδίδουν έναν αέρα ανέμελης κομψότητας και αυτοπεποίθησης στη γυναίκα που τη φορά. Κλασσική και ταυτόχρονα μοντέρνα, η καπαρντίνα ταξιδεύει στον χρόνο χωρίς ποτέ να χάνει τις αρχικές  της ιδιότητες και παράλληλα συμβαδίζει πάντοτε  με τη σύγχρονη εποχή.

 

 

CAFTAN

 

 

caftan-YSL

 

Το καφτάνι (στα αγγλικά «caftan») είναι η ενσάρκωση του κόσμου της Ανατολής. Η δύναμη του χρώματος, η ομορφιά των χαλαρών, αέρινων γραμμών. Ένας παραδοσιακός χιτώνας, με χαρακτηριστικό του την ανάλαφρη εφαρμογή και τα μαλακά υφάσματα, που επιτρέπει στο σώμα να κινείται ελεύθερα και αντανακλά έναν τρόπο ζωής απαλλαγμένο από τις κοινωνικές συμβάσεις της Δύσης. Με πρόγονό του την κελεμπία, το ένδυμα αυτό φοριέται ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

 

Έχοντας ανακαλύψει το καφτάνι κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Μαρακές, ο  Yves Saint Laurent αποφάσισε να του δώσει μια διαφορετική διάσταση βάζοντας τη δική του υπογραφή και προσδίδοντάς του έναν συναρπαστικό μοντέρνο χαρακτήρα.

 

 

marrakech-yves-saint-laurent-caftan

 

 

Το μεταμόρφωσε λοιπόν σε ένα κομψό, casual ένδυμα, σαν εναλλακτική για τα βραδινά φορέματα. Στην καλοκαιρινή εκδοχή του, είναι φτιαγμένο από μουσελίνα και διακοσμημένο με εντυπωσιακά μοτίβα και υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις, συνοδευόμενο ενίοτε από μια δερμάτινη ζώνη. Στη χειμερινή εκδοχή του, αποτελείται από μαύρο και ασημί βελούδο και συνδυάζεται με μακριές φούστες που ψηλώνουν τη σιλουέτα. Όντας ιδανικό για αμέτρητες παραλλαγές, το καφτάνι αποτελεί πραγματική πηγή έμπνευσης και συνιστά πλέον ένα αδιαμφισβήτητα διαχρονικό κομμάτι.

 

 

“Le Vestiaire de Parfums”

 

 

YSL-Vestiaire-de-parfums-1

 

 

Στο δρόμο που χάραξε ο Giorgio Armani με τα αρώματα Armani Prive  ο αρωματικός οίκος YSL Beauty (που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της L’Oreal) μπαίνει στο χώρο της υψηλής αρωματοποιίας με 5 αρώματα τα οποία αντλούν έμπνευση από αυτές τις παραπάνω πλέον πετυχημένες συλλογές του Yves Saint Laurent.

 

Η συλλογή αυτών των αρωμάτων ονομάζεται “Le Vestiaire de Parfums” και σκοπός της είναι να ενώσει την τέχνη με πολύτιμες πρώτες ύλες. Όπως τα εμβληματικά ενδύματα παραπάνω έτσι και αυτά «ντύνουν» την επιδερμίδα με σπάνια συστατικά υψηλής αρωματοποιίας.

 

Το TUXEDO ζεστό και κλασσικό, με σπάνια μπαχαρικά και πατσουλί. Το CABAN πικάντικο και εθιστικό με ροζ πιπέρι και κόκκους Tonka. To SAHARIENNE λαμπερό, φωτεινό και κρεμώδες με Νερολί και λευκούς μόσχους. Το TRENCH εκλεπτυσμένο, φινετσάτο, πουδρέ και δροσερό με Εσπεριδοειδή και Ίριδα. Το CAFTAN, πολυτελές, αισθησιακό, τολμηρό, σαγηνευτικό, ανατολίτικο με  Λιβάνι και ανατολίτικο μοσχολίβανο.

 

 

YSL-vestiaire-de-parfums-2

 

 

 

Πόσφατα κυκλοφόρησε και η “Le Vestiaire de Parfums» Collection de Nuit. Τρία αρώματα βασισμένα σε  υφάσματα και υλικά. Cuir με Ξύλο Gaiac και Σαφράν), Vinyle με Άνθος Ελίχρυσου και Μύρο, Velour με Βανίλια και Κεχριμπαρένια Ξύλα. Εκρηκτικά, άκρως αισθησιακά,  προορισμένα μόνο για τη νύχτα και με black dress code

 

 

YSL collection de nuit

 

 

 

Τα “Le Vestiaire de Parfums» κυκλοφορούν πλέον και στη χώρα μας με προτεινόμενη λιανική τιμή 239Ε

 

11 Σχόλια
  1. Πόσο λείπουν κι εκλείπουν οι εμπνευσμένοι και ταλαντούχοι άνθρωποι από τη μόδα στις μέρες μας. Ο Yves Saint Laurent ήταν ένα αξεπέραστο ταλέντο. Θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του 70 το εκτόπισμα και την αίγλη του. Κρίμα που κι ο οίκος δεν είναι πια ο ίδιος.

  2. @Stella: Άλλοι οίκοι μεγαλουργούν και άλλοι μαραζώνουν. Τα αρχικά ενός ονόματος δεν μπορούν να είναι πανάκεια. Τα συγκεκριμένα αρώματα όμως, ομολογουμένως είναι υψηλής ποιότητας.

  3. Έχω συνδέσει τον Ysl με την κλασική αγαπημένη Opium το πρώτο μου ακριβό άρωμα (δηλαδή της μαμάς μου ήταν αλλά το φόραγα κρυφά)..Από τα παραπάνω στυλ μου αρέσει πολύ το Safari jacket,είναι από τα τζάκετ που αγαπάω

  4. @Maryl κι εμένα η Opium ήταν το πρώτο μου άρωμα παρότι στις απαρχές της εφηβείας…

  5. @Maryl & Stella:

    Tελικά όλες έχουμε κάτι να θυμηθούμε από τις μητέρες μας. Εμένα πάλι η πρώτη μου ανάμνηση από το όνομα Yves Saint Laurent και τα περίπλοκα «αγκαλιασμένα» κάπως μεταξύ τους αρχικά YSL ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, από το άρωμα “Rive Gauche”.

    Ήταν το αγαπημένο της μητέρας μου, αλλά και το αγαπημένο του μπαμπά μου, για να το μυρίζει πάνω της, γι’ αυτό και ήταν πάντα εκείνος που της το έκανε δώρο. Μετά από χρόνια έμαθα και τι σημαίνει “Rive Gauche”. Η αριστερή όχθη του Σηκουάνα το άντρο των μποέμ καλλιτεχνών και ασυμβίβαστων της εποχής. Και κατάλαβα και τον λόγο που ήταν το αγαπημένο του Τοξότη, μπαμπά μου.

  6. @Stella+BB:είναι πολύ όμορφο που τα post του ΒΒ μας φέρνει γλυκές αρωματικες παιδικές αναμνήσεις. 🙂

  7. @Julia Το έχω φορέσει το Rive Gauche. Αγορά στο πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, που ήταν στην Αγγλία… Υπέροχα νεανικά χρόνια…

  8. @Julia ε… έχω μια ροπή στο μποέμ και το ασυμβίβαστο…. 😉

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.