Τα μυστικά της Αρωματοθεραπείας

korres-aitherio1

 

Αρωματοθεραπεία ονομάζουμε την χρήση αιθέριων ελαίων, την ζωτική δηλαδή ουσία που προέρχεται από αρωματικά φυτά και λουλούδια σε συμπυκνωμένη μορφή και έχει την ικανότητα να χαλαρώνει ή να αναζωογονεί το σώμα αλλά και το πνεύμα μας.

 

H χρήση αιθέριων ελαίων δηλαδή το απόσταγμα λουλουδιών, βοτάνων και φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια τότε που ο κόσμος είχε ακόμα την σοφία να ζει την καθημερινότητά του σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Η λέξη αρωματοθεραπεία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1910 από τον χημικό Rene Gattefosse ο οποίος έπειτα από ένα ατύχημα στο εργαστήριό του θεράπευσε το έγκαυμα που δημιουργήθηκε στο χέρι του με αιθέριο έλαιο λεβάντας

Τα αιθέρια έλαια είναι η αρωματική ουσία που παράγεται από εκατοντάδες αρωματικά φυτά και λουλούδια κατά την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Όταν μυρίζετε ένα τριαντάφυλλο, το υπέροχο άρωμά του το οφείλει στο πολύτιμο αιθέριο έλαιο το οποίο εξατμίζεται από τα πέταλα και απελευθερώνει άρωμα. Μόνο μια απειροελάχιστη ποσότητα ελαίου παράγεται από κάθε τριαντάφυλλο, και χρειάζονται τριάντα τριαντάφυλλα για μια σταγόνα αγνού αιθέριου ελαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το αγνό αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου είναι από τα πιο ακριβά που υπάρχουν. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια με όλα τα φυτά και τα λουλούδια κάποια από τα οποία είναι πολύ πιο πλούσια στην παραγωγή του αιθέριου ελαίου τους. Η οσμή τους έχει την ικανότητα να περνάει από τα αισθητήρια νεύρα της όσφρησης στον εγκέφαλο επηρεάζοντας θετικά τα συναισθήματά μας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν και ιατρικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, νευραλγίες, ορμονικές διαταραχές κλπ.  Τα αιθέρια έλαια τα βρίσκεις σε μικρά μπουκαλάκια σε καταστήματα υγιεινής διατροφής αλλά και σε φαρμακεία, και κάθε αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό. Ο Κορρές αλλά και η Apivita έχουν μια ολοκληρωμένη σειρά αιθέριων ελαίων για επιλέξεις αυτό που θέλεις.

Πως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις:

Στο μπάνιο

Βάλε 5-10 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σου στο μπάνιο, μπες στην μπανιέρα και χαλάρωσε. Η εισπνοή του αρώματος θα ηρεμήσει το πνεύμα σου, ενώ τα έλαια θα λειτουργήσουν ευεργετικά στο δέρμα του σώματός σου. Μόνο να θυμηθείς να ρίξεις τις σταγόνες την ώρα που τρέχει το νερό από την βρύση αλλιώς το έλαιο θα εξατμιστεί από τον ατμό του νερού και θα χάσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 

Για μασάζ

Ανακάτεψε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο με 2 κουταλιές της σούπας απλό λάδι όπως το γλυκό αμυγδαλέλαιο και χρησιμοποίησέ το για να κάνεις με αυτό το μίγμα μασάζ στο σώμα σου ή –ακόμα καλύτερα βάλε κάποιον άλλον να σου κάνει μασάζ

Στο σπίτι

Βάλε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο σε ένα μικρό μπολ με νερό και βάλε το μπολ κοντά σε ζέστη (πχ. σε κάποιο σώμα καλοριφέρ). Εναλλακτικά τώρα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, βάλε λίγες σταγόνες στο δοχείο ψεκασμού των φυτών σου, αφού πρώτα το γεμίσεις με νερό, και ψέκασε με αυτό όλο το χώρο.

1 Comment
  1. Έχω να προτείνω και κάτι ακόμα, 20 σταγόνες αιθ. ελαίο από δεντρολίβανο μέσα στο σαμπουάν, βοηθάει αποτελεσματικά κατά τις τριχόπτωσης (δεν λέω ότι σταματάνε να πέφτουνε αλλά όχι τόσο έντονα). Έχω ακούσει ότι το ίδιο αποτελεσματικό είναι και το θυμάρι άλλα δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.