Το κόκκινο κραγιόν είναι σύμβολο.

red-lips

 

Απ’ όλα τα χρώματα, το κόκκινο είναι αυτό με τις περισσότερες έννοιες: πάθος, έρωτας, κίνδυνος, φωτιά, αυτοπεποίθηση, αισθησιασμός. Σύμφωνα με την χρωματολογία το κόκκινο συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο ψυχισμό. Στην θέα του κόκκινου ο μεταβολισμός αυξάνεται και η πίεση του αίματος ανεβαίνει και επειδή είναι το πιο εύκολα ορατό χρώμα από απόσταση χρησιμοποιείται στα σήματα οδικής κυκλοφορίας αλλά και στα πυροσβεστικά οχήματα.

 

Πάνω απ’ όλα όμως το κόκκινο δημιουργεί ερωτική διάθεση και νομίζω ότι αυτή την Πρωτοχρονιά ένα κόκκινο κραγιόν πρέπει να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εμφάνισής σου. Διάβασε γιατί …

Η αρχή  γίνεται από τα μικρά κοριτσάκια που δαγκώνουν τα χείλια τους για να φαίνονται πιο κόκκινα ενώ η συνέχεια γράφεται με τα κλεφτά φιλιά της εφηβείας αυτά που κοκκινίζουν με τον πιο φυσικό τρόπο τα χείλη. Αν και αυτό το κόκκινο των έντονων συναισθημάτων δεν μπορεί να συγκριθεί – και πολύ σωστά- με κανένα άλλο παρόλα αυτά το κόκκινο κραγιόν είναι ότι πιο κοντινό στον πρωτογενή αισθησιασμό. Αν τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι το σημάδι του έρωτα τα κόκκινα χείλια είναι το απόλυτο σημάδι της αποπλάνησης. Ανατρέχοντας στην  ιστορία οι γυναίκες που γοήτευσαν βασιλείς, που δημιούργησαν αυτοκρατορίες και έριξαν κυβερνήσεις ποτέ δεν έχασαν χρόνο με απαλά ροζ ή συντηρητικά καφέ: δεν χρησιμοποίησαν τίποτα λιγότερο από το πιο έντονο κόκκινο κραγιόν.

 

Η Ουόλις Σίμσον δεν το αποχωρίστηκε ούτε καν μετά τον θάνατο του «μικρού άντρα» όπως συνήθιζε η ίδια να αποκαλεί τον –για χάρη της-  πρώην βασιλιά της Αγγλίας και μετέπειτα σύζυγό της Εδουάρδο. Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ – μετά τον θάνατο του Εδουάρδου- την δέχτηκε τελικά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, κάτω από το μαύρο καπελάκι με το βέλο ξεχώριζαν δύο κατακόκκινα χείλια. Η πρώην ηθοποιός – μοντέλο και σύζυγος του πανίσχυρου δικτάτορα Περόν η λατρεμένη της Αργεντινής  Εβίτα Περόν έκανε σήμα κατατεθέν της τα έντονα κόκκινα χείλια τόσο που η εταιρία καλλυντικών Estee Lauder λάνσαρε στα 50’ς ένα κραγιόν στην ίδια ακριβώς απόχρωση.

 

Η Κλεοπάτρα σαγήνευσε τον πανίσχυρο Ιούλιο Καίσαρα και κατέστρεψε το Μάρκο Αντώνιο με χείλια βαμμένα με ροδόσταμο, ενώ το 1596 η ερωμένη του γάλλου Βασιλιά Ερρίκου IV, Gabrielle d’Estrees πόζαρε με κόκκινο κραγιόν τσιμπώντας το στήθος της αδερφής της  στο διάσημο πορτραίτο που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Το κόκκινο κραγιόν δεν γνωρίζει σύνορα και πολιτισμούς.

 

Στην κινέζικη ταινία, «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια» τοποθετημένη την δεκαετία του ‘20 στην Βόρεια Κίνα οι παλλακίδες του στρατηγού λαχταρούν την προσοχή του βάφοντας με ευλάβεια τα χείλια τους κόκκινα λες και από το τέλειο στόμα τους  δεν εξαρτάται μόνο ποια θα διαλέξει εκείνη τη νύχτα για το κρεβάτι του, αλλά η ίδια η ουσία της ύπαρξης τους. Και μπορεί η Κοκό Σανέλ να δημιούργησε την αποθέωση της μόδας με ένα απλό μίνιμαλ μαύρο φορεματάκι αλλά το συνδύαζε πάντα με ένα ζευγάρι κατακόκκινα βαμμένα χείλια με το κραγιόν που η ίδια έφτιαξε στην εταιρία της και το ονόμασε – τι άλλο;- Chanel Red.  Η  Παλόμα Πικάσο αν και δεν κληρονόμησε το ταλέντο του πατέρα της στην ζωγραφική  έδειξε το  ταλέντο της στην τέχνη και με μοναδικό της όπλο ένα κόκκινο κραγιόν κατάφερε να κάνει αξέχαστο ένα απόλυτα  συνηθισμένο πρόσωπο: το δικό της.

 

Με το να επιλέξει μια γυναίκα ένα κόκκινο κραγιόν είναι σαν να δηλώνει ότι  δεν θέλει να περάσει απαρατήρητη. Και είναι πολλές  οι φορές που όλες μας θέλουμε η προσοχή να είναι στραμμένη πάνω μας. Μήπως είναι τυχαίο άλλωστε ότι από το 1996 που πρωτοεμφανίστηκε το σκούρο κόκκινο κραγιόν Rouge Noir είναι το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της εταιρίας καλλυντικών Chanel?

 

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που δοκίμασα το μέχρι τότε άπιαστο αντικείμενο των ονείρων μου. Ήταν μάρκας Mary Quant, το συνόδεψα με έντονη μπλε σκιά, ψεύτικη ελιά στο μάγουλο, ψηλά τακούνια και την μακριά πίπα της γιαγιάς μου. Σίγουρη για την ακαταμάχητη γοητεία μου βγήκα από το μπάνιο έτοιμη να συναντήσω τους γονείς μου που μόλις είχαν γυρίσει από διασκέδαση . Ήταν τέσσερις το πρωί και εγώ στην ώριμη ηλικία των τριών ολόκληρων ετών.  Αλλά και αργότερα  στην τελευταία τάξη του Δημοτικού  που  η χρήση του κραγιόν ήταν απολύτως απαγορευτική κατέφευγα στη μητέρα φύση και ξεσήκωνα ευλαβικά την απίστευτα θηλυκή κίνηση της θρυλικής Σκάρλετ Ο Χάρα: τσίμπαγα τα μαγουλά μου, δάγκωνα τα χείλια μου και σίγουρη πλέον για τον εαυτό μου ήμουν έτοιμη να βγω στο διάλειμμα.

 

Υπάρχει πιστεύεις καλύτερος τρόπος να υποδεχτείς τον νέο χρόνο παρά με ένα κόκκινο, φλογερό κραγιόν στα χείλη; Εκεί έξω υπάρχει σίγουρα η απόχρωση που θα σου ταιριάξει τέλεια. Τόλμησέ το έστω και για μια φορά. Έστω και αν είναι η πρώτη και (ίσως όχι) η τελευταία. Αλλά κάντο. (Με ακούς Τζένη; Σταμάτα να φοβάσαι το κόκκινο κραγιόν και ανέδειξε την ομορφιά και την αυτοπεποίθησή σου!)

Για επίλογο: Πριν από πολλά χρόνια η νονά μου η Χαρά μου είχε δώσει μια συμβουλή: «Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, να φοράς πάντα κόκκινο εσώρουχο αν θέλεις ο χρόνος να είναι καλότυχος και γεμάτος αγάπη και έρωτα» μου είχε πει κατά λέξη και εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να μην τηρήσω την συμβουλή της. Εσύ;

 

 

Αγαπημένα Κόκκινα Κραγιόν

Mac

RED-MAC

Dior

RED-DIOR

Make Up Forever

RED-SEPHORA

Erre Due

RED-ERREDUE

 

 

Διάσημα Κόκκινα Χείλη

Maria Callas

callas

Paloma Picasso

designer_paloma-picasso

Wallis Simpson

wallis-simpson

Evita Peron

Eva_peron

Coco Chanel

coco

Madonna

5904917

Lady Gaga

lady-gaga-blond-hair

Gwen Stefani

gwen-stefani-17

Η θεία μου η Σοφία και δεξιά η γιαγιά μου Λόλα (καλλονές αδερφές και αγαπημένες της καρδιάς μου, πάντα με κόκκινο κραγιόν, μια παραμονή πρωτοχρονιάς πριν από πολλά, πολλά χρόνια…)

LOLA+++

4 Σχόλια
  1. οι ωραιοτερες η θεια σοφια και η γιαγια λολα! απλες ομορφες γυναικες! τι καλυτερο!!!
    αλλα ενα κοκκινο κραγιον θα το τιμησουμε ολες μας πιστευω αυτες τις μερες!!!! καλη χρονια να εχουμε!

  2. το κείμενο απόλαυση..η γιαγιά Λόλα βάζει κάτω σημερινές κοπέλες.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.