100 χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Ήταν το 1911,  πριν από 100 χρόνια,  όταν η 8η Μαρτίου ανακηρύχτηκε Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να γιορτάσει την οικονομική, πολιτική και οικονομική άνοδο των γυναικών στις αρχές του περασμένου αιώνα. Πρωτοπόρες σε αυτό, οι σουφραζέτες (η λέξη προέρχεται από την γαλλική suffrage-δικαίωμα ψήφου) που πάλεψαν με νύχια και με δόντια και σε πολλές περιπτώσεις, θυσιάζοντας και την ίδια τους την ζωή, προκειμένου οι γυναίκες όλου του κόσμου να έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Αυτή η μέρα αποτίνει φόρο τιμής στην προσπάθειά τους για ουσιαστική ισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της θηλυκής τους υπόστασης και δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βουλγαρία και το Βιετνάμ, η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι Εθνική Εορτή. Εκείνες  πριν από 100 χρόνια άνοιξαν τον δρόμο σε μας για να μπορούμε σήμερα να διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, την εργασία, την πολιτική.

 

Και όμως. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Εμείς οι κόρες, οι φοιτήτριες, οι εργάτριες, οι επιστήμονες, οι σκληρά εργαζόμενες, οι σύντροφοι, οι σύζυγοι, οι μητέρες, εμείς η σταθερή και ήρεμη κινητήριος δύναμη αυτού του πλανήτη, εξακολουθούμε 100 χρόνια μετά να πέφτουμε (τις περισσότερες φορές σιωπηλά)  θύματα καθημερινής οικογενειακής βίας. Και όχι όπως ίσως φαντάζεστε μόνο σε «υπανάπτυκτες» χώρες. Η βία κατά των γυναικών είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ακόμα και στις  «προηγμένες» Δυτικές όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι μια στις τρεις γυναίκες γίνεται θύμα βίας σε κάποια από τις μορφές της.

 

Η Avon και ο οργανισμός Avon Foundation for Women για να γιορτάσει την εκατοστή επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας ίδρυσε το Avon Global Believe Fund. Μέσω του Believe Fund, η Avon αναγνωρίζει και χρηματοδοτεί ένα διεθνές δίκτυο από μη κερδοσκοπικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βία και να βοηθήσουν τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Επιπλέον αυτή η παγκόσμια προσπάθεια θέλει να τραβήξει την προσοχή στην έλλειψη σοβαρών υπηρεσιών που παρέχουν φροντίδα σε γυναίκες και παιδιά που πέφτουν καθημερινά θύματα βίας σε όλο τον κόσμο. Για αυτόν τον σκοπό η Avon έχει ήδη κάνει μια δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων ενώ παράλληλα δημιουργεί προϊόντα φιλανθρωπικού χαρακτήρα (Empowerment Products).

Από το 2008, τριάντα εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις αυτών των προϊόντων έχουν δοθεί για να στηρίξουν προγράμματα τα οποία σκοπό έχουν να καταπολεμήσουν την φυλετική και οικογενειακή βία σε περισσότερες από 50 χώρες. Φέτος το σύμβολο ενδυνάμωσης είναι ένα όμορφο ελαστικό βραχιόλι με επάργυρα φυλαχτά , γυάλινες και ακρυλικές πέτρες και το σηματάκι της Εκστρατείας ενάντια στη Βία. Μπορεί να είναι απλό και να κοστίζει μόνο 6Ε συμβολίζει όμως τη δύναμη, και είναι ένας τρόπος για να συγκεντρωθούν σε όλο τον κόσμο πόροι που θα διατεθούν στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος, του κύκλου της βίας που πρέπει να κλείσει.

 

Αν και αυτά τα βραχιόλια δεν χαρίζονται ποτέ, λόγω της φιλανθρωπικής τους ιδιότητας, το beautyblog θα δώσει  σε 10 μέλη από εσάς, ένα από αυτά και την Τρίτη 15 Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι νικήτριες. Να το φορέσετε με περηφάνια και αγάπη. Ακόμα και αν δεν το κερδίσετε, να το αγοράσετε και να το κάνετε δώρο στην μητέρα, την αδερφή σας, την κόρη σας, την καλύτερή σας φίλη.

 

Και όταν το φοράτε, να σκέφτεστε ότι με αυτή σας την κίνηση θα έχετε βοηθήσει και εσείς με τον τρόπο σας σε αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Γιατί το πρόβλημα μπορεί να είναι δίπλα σας. Σε αυτή την νέα μητέρα, στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, που πηγαίνει κάθε μέρα το παιδάκι της στο σχολείο με βουρκωμένα μάτια και την θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της.

 

Η Reese Witherspoon Παγκόσμια  Πρέσβειρα του Avon Foundation φοράει το βραχιόλι Empowerment

 

768 Σχόλια
  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ! ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ

  2. ΩΡΑΙΟ Κ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΔΩΡΟ…… ΘΕΛΩ Κ ΕΓΩ ΕΝΑ …..ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΩ ??????ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,,,,,

  3. πολύ όμορφο δωρο! δε συνηθίζεται!

  4. Οχι άλλη βία! όχι μόνο στις γυναίκες αλλά στα παιδιά!!!
    Μπράβο στην ΑVON αλλά και σε εσάς !!!!

  5. Eιναι πραγματικα υπεροχο!

  6. τελειο το βραχιολι δεν εχει σημασια η αξια του αλλα το τι συμβολιζει θα το ηθελα και γω στο δικο μου χερακι…τα συγχαρητηρια μου μπραβο σας πολυ καλη σκεψη…αν και τελευταια ελπιζω και τυχερη

  7. καλη επιτυχια,εννοειτε για το γυναικακι μου λατρευει αυτο το χρωμα!!!!!

  8. ωραιο δωρακι για τη φιλη μου που δεν περναει και τοσο καλα στο γαμο της……………………….

  9. ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ! ! ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

  10. Καθόλου “τυχαίο” κόσμημα. Μπράβο σας!

  11. πολύ ωραίο δώρο! Μακάρι να το κερδίσω….

  12. παντα τετια δωρακια να μας εχετε.. ευχαριστουμε

  13. Απλά υπέροχο και μοναδικό δώρο περισσότερο για το τι συμβολίζει… !!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.