Τα Laser, στην Αισθητική και την Πλαστική Χειρουργική.

 

 

Προχθές έλαβα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο γραμμένο από τον Πλαστικό Χειρουργό, Σπύρο Βλάχο. Στο βιβλίο αυτό ο γιατρός έχει καταθέσει όλες του τις γνώσεις και όλη του την εμπειρία στον τομέα των Αισθητικών Θεραπειών με Laser (για τις οποίες δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση) και αυτά που γράφει- με απλή και κατανοητή για όλους γλώσσα-  παρέχουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εμένα τουλάχιστον στη δουλειά μου, είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσουν πολύ.

 

Για παράδειγμα ο Σπύρος έχει ακούσει πολλές φορές ερωτήσεις του τύπου «ναι, γιατρέ, αλλά το Laser έχει ακτινοβολία, δεν προκαλεί συνεπώς καρκίνο;» και γι αυτό αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο και να βάλει τέλος στην παραπληροφόρηση και την παραφιλολογία γύρω από τα Lasers.(διότι δεν είναι ένα- είναι πολλά και το καθένα είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις)

 

Αντιγράφω λοιπόν κάποια από τα κείμενα του και ελπίζω να σας φανούν και εσάς ενδιαφέροντα και ίσως να δώσουν και εξηγήσεις σε κάποιες από τις απορίες σας:

 

  • Τα πρώτα Laser που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση καταστάσεων του δέρματος είχαν πολύ υψηλά ποσοστά παρενεργειών, ειδικότερα με την μορφή υπερτροφικών ουλών και αλλοιώσεων στο χρώμα του δέρματος. Η χρήση για αισθητικούς σκοπούς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80,  είχε περιοριστεί σε λίγες εφαρμογές ενώ παράλληλα είχαν αποκτήσει «κακή» φήμη. Μηχανήματα που δεν διώχνουν τη «βλάβη», αλλά ταυτόχρονα καίνε το δέρμα.
  • Η πρώτη μη-επεμβατικη Laser θεραπεία για την βελτίωση της υφής του δέρματος έγινε το 1996 χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι όροι «lifting χωρίς νυστέρι» «Laser Ανάπλαση των ιστών» και άλλα τέτοια ευφυολογήματα του marketing απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής Laser δημιούργησαν μηχανήματα με περιορισμένες δυνατότητες, τα διαφήμισαν ως «μαγικά ραβδιά» και ακόμα και γιατροί έπεσαν στην παγίδα,  αφού η διαφήμιση ήταν τεράστια και οι τιμές των μηχανημάτων αυτών, πολύ υψηλές.
  • Τώρα πλέον βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου γνωρίζουμε αρκετά καλά τις δυνατότητες των Laser στην Αισθητική Ιατρική αφού ο αρχικός ενθουσιασμός έχει υποχωρήσει.
  • Η χρήση του χειρουργικού Laser CO2 προσφέρει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην βλεφαροπλαστική από ότι στην κλασική lifting βλεφαροπλαστική. Η επέμβαση είναι σχεδόν αναίμακτη ενώ επιπλέον το Laser προκαλεί και σύσφιξη στο μυ του βλεφάρου με αποτέλεσμα πιο νεανική και σφριγηλή όψη του ματιού ενώ η περίοδος αποθεραπείας είναι μόνο 5 μέρες και τα μάτια χωρίς μελανιές δείχνουν την νεανική τους όψη.
  • Όσο αφορά την χαλάρωση του δέρματος, κατά κανόνα οι μη-επεμβατικές πράξεις δεν επιφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φτάσουν τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων. Γι αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ακούτε για αντιμετώπιση της χαλάρωσης με laser ή για lifting effect με την χρήση Laser. Από την άλλη, κάποιες εφαρμογές μπορούν να συντηρήσουν ένα καλό αποτέλεσμα χειρουργείου ή να επιβραδύνουν λίγο την εξέλιξη της χαλάρωσης.
  • Τα Laser μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υφή του δέρματος (πράγμα που το νυστέρι και οι χειρουργικές πράξεις δεν μπορούν), τις βλάβες δηλαδή που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και στις κλιματολογικές συνθήκες. Τις πανάδες, την τραχύτητα, τους διεσταλμένους πόρους, τις αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία καθότι προκαλούν μια ανανέωση της κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας ώστε να βγει μια νέα «φρέσκια» στοιβάδα επιδερμίδας
  • Σε οποιαδήποτε θεραπεία με Laser επιβάλεται η σωστή χρήση του αντηλιακού!
  • Το πρόβλημα των πανάδων-δυσχρωμιών είναι αντικειμενικά ένα δύσκολο πρόβλημα στην αντιμετώπισή του και από μόνο του ένα καλό μηχάνημα laser δεν αποτελεί πανάκεια. Χρειάζεται μια πολύ σωστή ιατρική προσέγγιση και η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος σύμμαχος του γιατρού. Αν εξαρχής εξηγήσει πως και μέχρι ποιόν βαθμό μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πανάδες, τότε σίγουρα θα πετύχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και έναν ευτυχή πελάτη.
  • Για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων προτιμότερη είναι η ενέσιμη σκληροθεραπεία, ενώ αντίθετα για τις ευρυαγγίες του προσώπου, τα αποτελέσματα μετά την χρήση των ειδικών Laser είναι συνήθως εντυπωσιακά καλά.
  • H αποτρίχωση με Laser είναι μια εξαιρετικά ασφαλής θεραπεία για την υγεία του σώματος και τα συγκεκριμένα μηχανήματα, δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Όμως προσοχή στο που θα κάνετε τη θεραπεία, με ποιόν και με τι μηχάνημα.
  • Σήμερα έχουμε πλέον την δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς και να αφαιρούμε με ασφάλεια, με την χρήση ειδικών Laser, τα εκ γενετής σημάδια κάτι που πριν από 30 χρόνια ήταν αν ανέφικτο.
  • Για την αφαίρεση ενός τατουάζ με Laser συνήθως απαιτούνται 8 με 10 συνεδρίες που να απέχουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες μεταξύ τους, άρα είναι μια διαδικασία που κρατά αρκετό καιρό εφόσον γίνει σωστά.
  • Όσο αφορά την ακμή, δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως μετά τις συνεδρίες με το Aramis Laser θα σταματήσει η ενεργός ακμή, όμως προκαλεί αναστολή και αποτελεί μια αρκετά καλή εναλλακτική λύση έναντι της θεραπείας με ισοτρετινοίνη, που αρκετοί φοβούνται να κάνουν λόγω των πιθανών παρενεργειών
  • Στα χέρια ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού, η Laser λιποαναρρόφηση μπορεί να αποδειχτεί εκπληκτικό εργαλείο.

 

Αντιμετώπιση αυξημένης τριχοφυΐας

 

Αντιμετώπιση της ακμής

Αντιμετωπιση εκ γενετής σημαδιών

Αφαίρεση των τατουάζ

 

Ο Πλαστικός Χειρουργός Σπύρος Βλάχος

 

 

 

Πιστεύω πως ο Σπύρος ήδη  απάντησε σε κάποιες από τις απορίες σας,  αλλά αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σας προτείνω το βιβλίο του καθώς και την ιστοσελίδα του, το  www.bestcosmetics.gr

 

 

 

 

9 Σχόλια
  1. Ακόμη και για αποτρίχωση, πλέον, θεωρώ πως είναι η καλύτερη λύση για μελαχρινές με λευκή επιδερμίδα….Είναι σωτήριο!!!Αξίζει τα λεφτά του…..

  2. k ego skeftomoun kapoia stigmh na kano apotrixosh me laser alla to fovamai kiolas gt ontos den yparxei sosth pliroforisi!m doses aformi na to psakso kalitera!s’euxaristoooo!:D

  3. απιστευτες φωτογραφιες,μπραβο του,θα το αγορασω κ εγω να τισ δω απο κοντα

  4. @Zoe: Τελείως υποκειμενικά μιλώντας, μιας και βασίζομαι στη δική μου εμπειρία και μόνο, θα σου πω ότι αξίζει!!! Αν έχεις, όπως είχα κι εγώ ευαίσθητο δέρμα, “δυνατή” τρίχα, κλπ, θα ανακουφιστείς με το laser..! Προσωπικά, τον πόνο τον βρήκα υποφερτό και το αποτέλεσμα θεαματικό από την πρώτη κιόλας συνεδρία..Πάντως, θα σου συνιστούσα – υποκειμενικά πάντα- να προτιμήσεις κάποιο γιατρό..

  5. Οπωσδήποτε γιατρό και μάλιστα με ειδίκευση στα Laser! Ευχαριστώ που το τόνισες Kat-Rap!

  6. Επειδή είναι κι αρκετά τα παραδείγματα γυναικών (και ανδρών) που “την πάτησαν” στα χέρια ανθρώπων που δεν ήταν καταρτισμένοι..Ποτέ δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια θέματα..Εκεί που πάμε για κάτι καλό, μην έχουμε μπερδέματα…Κρίμα είναι…

  7. Προσωπικά το laser αποτριχωσης είναι σωτήριο. Το συστείνω και για τον πόνο υπάρχει λύση και λέγεται emla.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.