H νοσταλγική ταινία “Summer Holiday”

 

 

H υπόθεση πάνω κάτω έχει ως εξής:

Το καλοκαίρι του 1963 τέσσερις νεαροί μηχανικοί κάνουν μια… περίεργη συμφωνία με την Εταιρία Συγκοινωνιών του Λονδίνου (London Transport). Αποφασίζουν να μετατρέψουν ένα διπλό λεωφορείο (double Decker) σε μικρό μετακινούμενο ξενοδοχείο και με αυτό να ξεκινήσουν από το Λονδίνο για να καταλήξουν κάπου στη Νότια Ευρώπη, που να έχει καλό καιρό, άπλετο ήλιο και γαλάζια θάλασσα όπως ας πούμε στην Κυανή Ακτή. Αν τα καταφέρουν η εταιρεία υπόσχεται να τους δώσει και άλλα λεωφορεία και έτσι να φτιάξουν την δική τους μικρή κερδοφόρα επιχείρηση.

 

Ξεκινούν, αλλά στην πορεία γνωρίζονται με τρεις κοπέλες οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο για την Αθήνα, όταν το αυτοκίνητο τους χαλάει και έτσι τις παίρνουν μαζί τους στο λεωφορείο. Καταλάβατε την συνέχεια. Boy meets girl, girl meets boy ο τελικός προορισμός η Αθήνα (μέσω Γαλλίας, λίγης Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας) μικρές παρεξηγήσεις, μεγάλοι έρωτες και το καθιερωμένο happy –end όπου χορεύουν αυτοσχέδιο συρτάκι στο Σύνταγμα (ένα πιο ανθρώπινο Σύνταγμα) για να καταλήξουν «where the sun shines brighter, where the sea is blue» – δηλαδή σε μια ελληνική ακρογιαλιά..

 

Εντάξει, είναι από τα εργάκια που (όπως είπε η μαμά μου η οποία το έχει δει) τα βλέπεις και σχεδόν τα ξεχνάς στη στιγμή. Με μια διαφορά. Το «εργάκι», το τόσο αθώο, το τόσο νοσταλγικό, πρώτον άφησε πίσω του ένα από τα πιο κλασσικά καλοκαιρινά τραγούδια όλων των εποχών και δεύτερον ο απόλυτος πρωταγωνιστής τελικά, πέραν της όποιας χαζοχαρούμενης υπόθεσης, ήταν το καλοκαίρι. Αλλά όχι οποιοδήποτε καλοκαίρι. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ που έχει την δική του μοναδική υπόσταση. Το ομορφότερο καλοκαίρι του κόσμου. Το έργο και το ομώνυμο τραγούδι ήταν το Summer Holiday και πρωταγωνιστής ο Cliff Richards αλλά και το γκρουπ του, “The Shadows” .

 

 

 

Τα γράφω αυτά σαν πρελούδιο των δικών μου διακοπών. Των καλοκαιρινών διακοπών που δεν θέλω ποτέ να περνάω μακριά από τη χώρα μου. Γιατί μεταξύ μας, πουθενά αλλού το καλοκαίρι δεν έχει τόση ομορφιά. Και αυτό το λέω και το πιστεύω απόλυτα. Και ναι, λατρεύω τα ταξίδια το εξωτερικό, αλλά τις λίγες φορές στη ζωή μου που οι καλοκαιρινές μου διακοπές δεν ήταν κάπου στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό ένιωσα σαν να πέρασε το καλοκαίρι και εγώ να μην το έζησα… Επιπλέον για μένα αυτό το τραγουδάκι έχει ξεχωριστή σημασία γιατί το τραγουδούσε για χρόνια η μαμά μου όταν μεγάλωνα στο πατρικό μου κάθε φορά που ετοιμαζόμασταν για διακοπές και τώρα πολλά χρόνια μετά το τραγουδάω και εγώ στη δική μου οικογένεια (καμιά φορά βέβαια ξυπνάμε όλοι από τις 5 το πρωί για να προλάβουμε το πλοίο και δεν ξέρω πως τους φαίνεται που γκαρίζω πρωί-πρωί με την καντάδα αλλά εγώ το κάνω anyway…)

 

Τώρα βέβαια μη νομίζετε ότι μετά από αυτό το post και επειδή λέω πολλά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που  σας λέω είναι ότι ξεκινάνε οι καλοκαιρινές μου διακοπές, θα εξαφανιστώ κιόλας για κανένα μήνα… αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί το beautyblog κάνει ότι θέλει και δεν με ρωτάει κιόλας και δεν νομίζω να μπορεί να σας αποχωριστεί για τόσο καιρό… σίγουρα θα επανέλθει και μάλιστα σύντομα. Όμως θα έσκαγα αν δεν έκανα αυτό το post για να σας μιλήσω γι αυτή την ταινία και ειδικά για αυτό το τραγουδάκι που σημαίνει τόσα για μένα. Τι να σας πω; Από το Μάιο την σκέφτομαι αυτή τη μέρα και αυτό το post.

 

Kαι τώρα θέλω να μιλήσω σε εσάς που είτε οι διακοπές σας τελείωσαν είτε δεν θα κάνετε για κάποιο λόγο διακοπές. Είναι Αύγουστος. Και διακοπές δεν σημαίνει μόνο φεύγω από εκεί που είμαι για να πάω κάπου αλλού και να ξεκουραστώ, να περάσω καλά, να αλλάξω παραστάσεις. Διακοπές με την πραγματική σημασία του όρου μπορείτε να κάνετε όπου και ότι και αν κάνετε αρκεί να τις νιώθετε μέσα σας.  Διακόψτε από τις σοβαρές σκέψεις. Διακόψτε από τα δυσοίωνα. Διακόψτε από τις κακές ειδήσεις. Δείτε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά, διακόψτε από την ρουτίνα και αν μπορείτε κάντε «τουρισμό» στην πόλη σας – όποια και αν είναι αυτή. Γιατί η πόλη σας, βρίσκεται στην Ελλάδα. Και στην Ελλάδα, ο Αύγουστος είναι ο πιο αργός και  χαλαρός μήνας του χρόνου και το ίδιο πρέπει να ισχύει και για μας, για όλους μας, γιατί έτσι είμαστε «φτιαγμένοι» εμείς και σε όποιον αρέσουμε. Σε όποιον δεν αρέσουμε μπορεί να πάει να ζήσει στον Βορρά (αυτή τη στιγμή η Σουηδία έχει 12 βαθμούς Κελσίου). Ζούμε στην Ελλάδα και αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο για γιορτή. Και που είσαστε. Τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί σε έναν τόπο με τόση ομορφιά. Πιστέψτε το. Πιστέψτε το όμως. Πιστέψτε το. Και αν το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να έχουμε πολύ λιγότερα χρήματα, ή να μην μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά των ονείρων μας ok, so what? Αν το σκεφτείτε λίγο διαφορετικά το χειρότερο μπορεί τελικά να είναι το καλύτερο – γιατί ο πιο γαλανός ουρανός του κόσμου, η πιο βαθιά μπλε θάλασσα, και το πιο φωτεινό φως βρίσκονται εδώ και είναι δωρεάν.

 

Γι αυτό και μόνο, αξίζει να σιγο-τραγουδίσετε όλες το τραγουδάκι (σας το έβαλα και σε Καραόκε για να έχει πλάκαJ

 

We’re all going on a summer holiday.
No more working for a week or two.
Fun and laughter on a summer holiday.
No more worries for me and you.
For a week or two.

We’re going where the sun shines brightly.
We’re going where the sea is blue.
We’ve seen it in the movies.
Now let’s see if it’s true.

Everybody has a summer holiday
Doing things they always wanted to.
So we’re going on a summer holiday
To make our dreams come true
For me and you.

We’re going where the sun shines brightly.
We’re going where the sea is blue.
We’ve seen it in the movies.
Now let’s see if it’s true.

Everybody has a summer holiday
Doing things they always wanted to.
So we’re going on a summer holiday
To make our dreams come true
For me and you.

 

 

Εκτός από το παραπάνω τραγουδάκι λέω και άλλο ένα όταν τελικά ανεβαίνω πάνω στο πλοίο: «Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει, και από τα μάτια σβήνει η στεριά, μες στα κατάρτια πετούνε οι γλάροι, και εγώ σου λέω έχε γεια…»

 

 

16 Σχόλια
  1. Σου ανταπαντώ Τζούλια… “Let me take you far away, cause I’m going to a holiday…..”-Scorpions! Φιλια καλές διακοπές κι ευχαριστώ για το φευγάτο καλοκαιρινό post!

  2. Καλό καλοκαίρι!
    Να περάσετε καλά και να μας επιστρέψεις ανανεωμένη και ξανανιωμένη.

    Ραντεβού το Σεπτέμβρη!

  3. Τι καλά! Ζηλεύω πολύ, αλλά παράλληλα χαίρομαι τόσο για εσένα και την ανεβαστική σου διάθση!
    Θα σου πω με τη σειρά μου ένα άλλο τραγούδι που έμαθα φέτος (καθώς πήγαμε Αστυπάλαια = 10h+): Travel Gum, Travel Gum … και δεν μασάμε από πλοία!

  4. ΠΑΝΤΑ ΖΗΛΕΥΩ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΟΥ

  5. Nα σου πω πως ειμαι φανατική σου αναγνώστρια, να σου ευχηθώ καλές διακοπές με υγεία και πάντα ανεβασμένη διάθεση.

  6. Τζούλια,
    Να περάσεις όσο καλύτερα γίνεται και να μας μεταφέρεις πάντα την θετική σου ενέργεια, ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!
    Θα σε περιμένουμε με ανυπομονησία (ακόμη και μέσα στις διακοπές μας).
    Φιλάκια

  7. Καλό καλοκαίρι σε όλες μας και αν για κάποιες το φετινό καλοκαίρι δεν προσφέρεται για διακοπές σε κάποιο χωριό ή νησί…η πρόταση της Τζούλιας (….Δείτε τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά, διακόψτε από την ρουτίνα και αν μπορείτε κάντε «τουρισμό» στην πόλη σας – όποια και αν είναι αυτή. Γιατί η πόλη σας, βρίσκεται στην Ελλάδα. Και στην Ελλάδα, ο Αύγουστος είναι ο πιο αργός και χαλαρός μήνας του χρόνου….)νομίζω οτι είναι η ιδανικότερη λύση! Τουρίστας στην ίδια σου την πόλη είναι κάτι που εύκολα γίνεται. Είναι οικονομικό και πιστέψτε με δεν υπάρχει καλύτερος μήνας για την Αθήνα!Θα ανακαλύψετε κρυμμένες ομορφιές και τα πολιτιστικά δρώμενα είναι παντού για σας!!

  8. Eutuxws pou fevgeis diakopes, giati edw me evlepa na ksekalokairiazw…;-) Kalo kalokairi Julia!!! Kai eimai sigouri oti fetos i epistrofi kai i prosarmogi tha einai pio eukoli…giati tha exoume esena!!!! Kalo kalokairi kai filia se oles!

  9. Καλά να περάσειςςςςςςςςς!!!
    Θα μας λείψεις….!!
    Φιλάκια!!***

  10. Τζούλια μου καλές διακοπές! Να περάσεις υπέροχα και να μας γυρίσεις ανανεωμένη!!!!

  11. Καλές διακοπές τζούλια, κοίτα να ξεκουραστείς, είμαι σίγουρη ότι τις χρείάζεσαι αυτές τις ημέρες, φότρωσε μπαταρίες, αναμένεται δύσκολος χειμώνας. Πολλά πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!

  12. Καλές , όμορφες , χαρούμενες , ξέγνοιαστες διακοπές ! Το τραγουδάκι τέλειο ομολογώ η άσχετη ότι δεν το γνώριζα αν και η ταινία μου φαίνεται αμυδρά γνωστή .

  13. Αγαπημένη μου Τζούλια εγώ χθες το βράδυ επέστρεψα από τις διακοπές μου και έχω να σου πω πως το πρώτο πράγμα που έκανα όταν άνοιξα τον υπολογιστή μου αργά το βράδυ ήταν να διαβάσω beautyblog!!!Την Δευτέρα φεύγω και πάλι διακοπές και πρέπει να ετοιμάζω πάλι βαλίτσες και νεσεσέρ αλλά πλέον με αφορμή και το ποστ σου για το καλοκαιρινό νεσεσέρ έχω να πω πως δεν φορτώνομαι με καλλυντικά που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ποτέ καθώς και κρέμες για τα πάντα.Έμαθα τι πραγματικά χρειάζομαι για τις διακοπές και έτσι εξοικονομώ χώρο και γλυτώνω και περιττό βάρος.Σου εύχομαι να περάσεις υπέροχα στις διακοπές σου με τον κύριο Ρωμανό,να ξεκουραστείς και να επιστρέψεις πίσω με νέα beauty post!Φιλιά και καλό καλοκαίρι!
    P.S. :Μιας και έκανα αποτοξίνωση από το διαδίκτυο στις διακοπές στενοχωρήθηκα που έχασα το post σου για το LR 2412 και δεν έχω την ευκαιρία να το δοκιμάσω γιατί έχω δυστυχώς διεσταλμένους πόρους…

  14. Julia mou, exontas diavasei to arthro sou…niwthw polu omorfa!!! Kapoios pou borei na min exei tin eukairia na paei diakopes…exei na kanei polla pragmata kai stin Athina!!! Borei na xekinisei mono kai mono me to agapimeno sou tragoudi……
    KALO KALOKAIRI!!!!!

  15. οι διακοπές όντως ξεκινούν από μέσα μας και όσα κι αν ειναι τα προβλήματα αν θέλουμε μπορούμε κάθε μέρα να περνάμε καλά και να βρίσκουμε απλούς τρόπους να ξεφεύγουμε, ίσως οι απλοί τρόποι να είναι πιο ουσιαστικοί! έτσι λοιπόν κι εγώ φέτος θα κάνω τις διακοπές μου στα υπέροχα Χανιά , στην πόλη που μένω , δεν το κουνάω ρούπι… Γιατί να το κάνω άλλωστε όταν η πόλη σφίζει από ζωή και από ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο αλλά και από όλη την Ελλάδα!! ειδικά Αύγουστο πάντα έχουμε πάρα πολλούς Έλληνες και συγκεκριμένα εχθές πέρασα μια πολύ όμορφη βραδιά , ξεκίνησα για μια βόλτα με δυο φίλους και καταλήξαμε 15 άτομα μπερδεμένοι Χανιώτες και άλλοι που έχουν έρθει διακοπές από αλλού και περάσαμε τέλεια!!! γι αυτό αυτό το post είναι πραγματικά επίκαιρο και το λάτρεψα!!! Σου εύχομαι τις καλύτερες διακοπές και όσο θα κάνω εδώ τις διακοπές μου θα σιγοτραγουδώ το τραγουδάκι σου για καλοκαιρινή συντροφική μελωδία κάτω από τα αστέρια και μπροστά από το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας!!! καλές διακοπές σε όλους!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.