Evelyn Lauder: «Έφυγε» μια σπουδαία κυρία.

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗΗ Estée Lauder Companies Inc. (ELC) ανακοίνωσε σήμερα την απώλεια της Evelyn H. Lauder, Ανώτερης Αντιπροέδρου και Επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Ανάπτυξης Αρωμάτων, σε ηλικία 75 ετών μετά από επιπλοκές μη γενετικού καρκίνου των ωοθηκών. Η κα. Lauder απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου στην οικία της στη Νέα Υόρκη έχοντας στο πλευρό της την οικογένειά της.

 

Έτσι έγραφε το Δελτίο Τύπου που στάλθηκε για να ανακοινώσει τον θάνατο της Evelyn Lauder. Και νομίζω ότι αξίζει να μάθετε κάποια πράγματα γι αυτή τη γυναίκα, που για πάνω από πενήντα χρόνια, υπήρξε η κινητήριος δύναμη της μάρκας Estee Lauder, και όχι μόνο…

 

Η ζωή της Kας Lauder αποτελεί μια αξιοθαύμαστη αμερικάνικη ιστορία επιτυχίας.  Γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας και οι γονείς της εγκατέλειψαν μαζί της την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής για να εγκατασταθούν τελικά στη Νέα Υόρκη. Καθώς κοιμόταν όταν το καράβι που τους μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, η μητέρα της την ξύπνησε για να αντικρίσει το Άγαλμα της Ελευθερίας. Η κα. Lauder θα το θυμόταν και θα λάμβανε έμπνευση από αυτό το σύμβολο της ελπίδας για το υπόλοιπο της ζωής της.

 

Αισθανόταν πολύ υπερήφανη για το γεγονός ότι αποφοίτησε από τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης και από το κολέγιο Hunter, που αποτελούσε μέρος του City University της Νέας Υόρκης.  Αφού έλαβε το πτυχίο της, εργάστηκε ως δασκάλα δημόσιου σχολείου στη Νέα Υόρκη για αρκετά χρόνια.

 

Όταν ήταν πρωτοετής στο κολέγιο, την σύστησαν στον Leonard A. Lauder, τον μεγαλύτερο γιο της Estée και του Joseph Lauder, ιδιοκτήτες μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης καλλυντικών, τον οποίο και παντρεύτηκε το 1959. Την ίδια χρονιά, εντάχθηκε και στην οικογενειακή επιχείρηση. Ανέλαβε διάφορους ρόλους, όπως Διευθύντρια Νέων Προϊόντων και Διευθύντρια Μάρκετινγκ.  Η εκπαιδευτική της εμπειρία αποτέλεσε ένα εξαιρετικό εργαλείο για μια από τις πρώτες συνεισφορές της, τη δημιουργία εταιρικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επίσης μετρούσε τα τυποποιημένα χρώματα για το μακιγιάζ, πωλούσε προϊόντα σε καταστήματα, και πραγματοποιούσε πολλές προσωπικές εμφανίσεις.  Η κα Lauder ήταν επιπλέον περήφανη μητέρα και γιαγιά εφόσον κατά τη διάρκεια της ζωής της απέκτησε  τρία παιδιά και πέντε εγγόνια.

 

Η εξαιρετική της διαίσθηση όσο αφορά τις τάσεις της μόδας και τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών άνοιξε νέους δρόμους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για τη φροντίδα του δέρματος, το  μακιγιάζ και τα αρώματα.  Οι σημαντικές συνεισφορές της στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των προϊόντων εξακολουθούν να διατηρούν τις εταιρίες Estée Lauder στην κορυφή των προϊόντων ομορφιάς παγκοσμίως.  Όταν η Εταιρία ξεκίνησε τις δημιουργικές εργασίες για το σχέδιο που θα εξελισσόταν το 1968 στην Clinique, η κα Lauder σκέφτηκε την επωνυμία Clinique και έγινε η πρώτη που φόρεσε τη διάσημη πλέον λευκή ποδιά εργαστηρίου της Clinique, αφού ανέλαβε και ως η πρώτη Διευθύντρια Εκπαίδευσης της μάρκας.

 

Το 1989, η κα. Lauder ανέλαβε το ρόλο του Ανώτερου Αντιπροέδρου και Επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Ανάπτυξης Αρωμάτων.  Η αγάπη της για την κηπουρική και τα λουλούδια την ενέπνεαν καθώς σχεδίαζε νέα αρώματα.  Η Κα. Lauder βρισκόταν πίσω από την ανάπτυξη των πιο διεθνώς επιτυχημένων αρωμάτων της Εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας επιτυχίας του Beautiful και του Pleasures.

 

Ακόμα, η κα. Lauder είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις φιλανθρωπίες στη Νέα Υόρκη.  Συμμετείχε στο Εποπτικό Συμβούλιο στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering και στα διοικητικά συμβούλια του Central Park Conservancy και του ιδρύματος Evelyn and Leonard Lauder.  Πολυάριθμες φιλανθρωπίες επωφελήθηκαν από την διορατική καθοδήγηση της Κα. Lauder, όπως και από την αναγνωρισμένη γενναιοδωρία της, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που αφιερώνονται στην υγεία και στην παροχή υπηρεσιών, στην εκπαίδευση, στα σχολεία της πόλης, στο περιβάλλον, σε γυναικείους αγώνες, και στις τέχνες.

 

Η κα. Lauder ήταν ενδεχομένως περισσότερο γνωστή στο κοινό για την προσπάθειά της να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στην υγεία της γυναίκας, ένα πάθος που πήγαζε από την προσωπική της εμπειρία με καρκίνο του στήθους πρώιμου σταδίου. Το 1992, συμμετείχε στη δημιουργία της Ροζ Κορδέλας, η οποία πλέον αναγνωρίζεται ως ένα παγκόσμιο σύμβολο για την υγεία του στήθους και δημιούργησε την εκστρατεία Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου (BCA) των Εταιριών Estée Lauder Companies (www.bcacampaign.com). Κάθε χρόνο, η Εκστρατεία BCA συγκεντρώνει χρήματα μέσω των επιμέρους μαρκών, των εργαζομένων και των συνεργαζόμενων εμπόρων λιανικής από όλο τον κόσμο προς υποστήριξη της έρευνας κατά του καρκίνου του στήθους. Η κα. Lauder ίδρυσε το Ίδρυμα για την Έρευνα κατά του Καρκίνου του Στήθους (BCRF) το 1993, παρέχοντας απαραίτητα κονδύλια σε ιατρικούς και επιστημονικούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονταν κατά του καρκίνου του στήθους. Το BCRF (www.bcrfcure.org) έχει συγκεντρώσει παραπάνω από $350 εκατομμύρια και υποστηρίζει 186 ερευνητές από όλο τον κόσμο.

 

 

Η κα Lauder ήταν μια καταπληκτική φωτογράφος και η δουλειά της εκπροσωπείται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Whitney, του Μουσείου Τέχνης του Μπρούκλιν, και του Μουσείου Καλών Τεχνών στο Χιούστον, όπως και σε πολλές κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.  Τον Οκτώβριο του 2002, η Harry Abrams Inc. εξέδωσε το An Eye for Beauty, τη δεύτερη συλλογή φωτογραφιών της κα. Lauder.  Το πρώτο φωτογραφικό της βιβλίο, επίσης από την Abrams, με τίτλο The Seasons Observed, εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1994. Το Σεπτέμβριο του 2011, οι φωτογραφίες της εκτέθηκαν στην Γκαλερί Gagosian στο Λονδίνο.  Το τρίτο της βιβλίο, In Great Taste: Fresh, Simple Recipes for Eating and Living Well, εκδόθηκε το 2006.

 

Μια γυναίκα με όραμα, ένας πραγματικός ηγέτης και μια αγαπητή φίλη, η κα. Lauder θα λείπει για πάντα σε όλους στις Εταιρίες Estée Lauder.

Η Estée Lauder Companies Inc. αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες εταιρίες δημιουργίας και πώλησης αρωμάτων, μακιγιάζ,  προϊόντων για το δέρμα και τη φροντίδα των μαλλιών. Τα προϊόντα της Εταιρίας διατίθενται σε περισσότερες από 150 χώρες και περιοχές υπό τις παρακάτω επωνυμίες: Estée Lauder, Aramis, Clinique, Prescriptives, Lab Series, Origins, M•A•C, Bobbi Brown, Tommy Hilfiger, Kiton, La Mer, Donna Karan, Aveda, Jo Malone, Bumble and bumble, Darphin, Michael Kors, American Beauty, Flirt!, GoodSkin™ Labs, Grassroots™ Research Labs, Sean John, Missoni, Tom Ford, Coach, Ojon, Smashbox, και Ermenegildo Zegna.

 

 

19 Σχόλια
  1. Bravo re filenada!! Se euxaristoume pou mas enimerwneis gia toso simantika proswpa!! Fusika lupamai pou efuge enas tetoios anthrwpos apo tin zwi, alla exei grapsei MEGALI istoria…..

  2. Τα ειλικρινή μου συλληπητήρια…
    Αν μη τι άλλο, ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το σημάδι του στην κοινωνία. Με ενδιαφέρουν τα επιχειρηματικά επιτεύγματα, αλλά νομίζω ότι περισσότερη σημασία έχουν αυτά που κάνουμε ανιδιοτελώς για τους άλλους, και αυτή η Κυρία (με κεφαλαίο Κ) έκανε πολλά!

  3. Ξέρετε, γνωρίζω ότι “πάλευε” χρόνια με τον καρκίνο και ήταν τόσο αισιόδοξη, τόσο δυνατή, τόσο “παλικάρι”… Δεν έχανε ποτέ το χαμόγελό της… Κρίμα, πραγματικά. Πιστεύω, οτι είχε πολλά χρόνια μπροστά της ακόμα…

  4. @Αngelina: Σε ευχαριστώ… Αν προσέξεις θα δεις ότι πρόσθεσα … και όχι μόνο…

  5. Κάτι τέτοιοι άνθρωποι σκέφτεσαι ότι θα πρέπει να ζουν για πάντα….Αν και μάλλον, ζουν για πάντα μέσα απ’αυτά που έχουν κάνει….
    Υπέροχη η ιστορία της…

  6. Φοβερή ιστορία , εγώ ήξερα μόνο πως ξεκίνησε η εταιρεία . Κι επίσης , δεν γνώριζα ότι όλα αυτά τα brands ανήκαν στην Estee Lauder

  7. Και όντως, έχω μπλεχτεί τελείως με τα brands….5 εταιρίες μου φαίνεται είναι όλες κι όλες….

  8. Καλημέρα Τζούλια, κορίτσια!! Όντως η εταιρεία είναι κολοσσός και της ανήκουν μερικές από τις καλύτερες μάρκες της κοσμετολογίας. Είναι φοβερό επίσης το πόσο αφοσιωμένη ήταν στους στόχους της και το πολύπλευρο ενδιαφέρον για την ζωή όχι μόνο σαν επιχειρηματίας αλλά και σαν άνθρωπος. Πραγματικά αξιοθαύμαστη!!

  9. Μετά από την ανακοίνωση του θανάτου της Κας Lauder,διάβασα διάφορα άρθρα σχετικά με τη ζωή και το έργο της, όπως παλιότερα είχα διαβάσει και για την πεθερά της την Estee.Αυτό όμως που εντυπωσιάζει είναι ότι αυτή η εταιρεία στηρίχτηκε και αναδείχτηκε από ανθρώπους ταπεινούς με ανεξάντλητο πλούτο ψυχής.Διαβάζοντας για την Κα Evelyn δεν μπόρεσα να μείνω ασυγκίνητη μπροστά στο μεγαλείο της.Άνθρωπος που θέλεις να διαβάζεις γι’ αυτόν,μήπως και μπορέσεις να “πάρεις” λίγη από την κουλτούρα του,τον τρόπο σκέψης του,τη δύναμή του για ζωή.Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος Τζούλια μου.Μακάρι βλέποντας τα προιόντα Lauder να θυμόμαστε και την ομορφιά της ψυχής μας όπως την διδαχτήκαμε από την ηγέτη Κα Evelyn Lauder.

  10. Μάλιστα! Ενδιαφέρουσα ιστορία. Σίγουρα τέτοιες γυναίκες ειναι παράδειγμα προς μίμηση, κρίμα που έφυγε αλλά ετσι ειναι η ζωη, ειναι τυχερή γι αυτά που άφησε πίσω της. Γι αυτό σημασία εχει τι άνθρωπος είσαι εν ζωή, τι παρακαταθήκη αφήνεις φεύγοντας…

  11. Μια μικρή παρατήρηση επέτρεψέ μου (σχετικά με τη γραφή του άρθρου). Δεν προσφωνούμε κάποιον-α αποβιώσαντα-σασα κο ή κα. Με συγχωρείς Julia αλλά μου χτύπησε “καμπανάκι” όπως το διάβαζα.

  12. @mako: Πολύ ενδιαφέρον αυτό Mako μου, το οποίο βέβαια δεν ισχύει σε άλλες γλώσσες. Βέβαια, “ποιητική αδεία” και όταν η γυναίκα η οποία “έφυγε” ήταν στην ζωή της μια πραγματική κυρία (με το Κ, κεφαλαίο, όπως είπε και η Angelina) φαντάζομαι το λάθος είναι επουσιώδες. (Άντε σε βλέπω να παίρνεις το Υπουργείο Γραμματικής και Σύνταξης!!!) xxx

  13. Μια μεγάλη μορφή που έγραψε ιστορία στον τομέα της! Μια δυναμική γυναίκα!!! Κρίμα που έφυγε….

  14. Πάντα θα πιστεύω ότι όταν κάποιος έχει την υγεία του,έχει συνάμα όλα τα πλούτη του κόσμου!!!!!!!!

  15. Είναι πολύ κρίμα να φεύγουν τέτοιοι χαρισματικοί άνθρωποι που προσφέρουν τόσα πολλά! Ελπίζω να αναπαυτεί η ψυχούλα της τώρα..

  16. Ακόμα κι όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι μένει το παράδειγμά τους!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.