The Body Shop και το Εμπόριο με Κοινότητες

 

Φέτος η Τhe Body Shop συμπληρώνει 25 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες. Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στη ζωή περισσοτέρων από 30.000 ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Εγώ ευχαριστώ την The Body Shop για τις μοναδικές πληροφορίες που έλαβα χθες και όπως πάντα, όταν κάτι με συγκινεί, με κάνει χαρούμενη και με εντυπωσιάζει, θέλω πρώτα απ όλα,  να το μοιράζομαι μαζί σας.

 

Tο Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες ξεκίνησε το 1987 από την ιδρύτρια  της The Body Shop, Anita Roddick προκειμένου να προσφέρει οφέλη στους πελάτες και τους προμηθευτές, τα οποία θα πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα από τη δίκαιη τιμή. Σήμερα, το πρόγραμμα εξακολουθεί να δίνει ελπίδα και να γεμίζει τις ζωές περισσότερων από 30.000 ανθρώπων σε μη προνομιούχες κοινότητες, σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την Γκάνα έως το Περού, το πρόγραμμα Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες επιτρέπει επιτυχώς στους προμηθευτές να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις κοινότητές τους, προσφέροντας ένα προβλέψιμο και τακτικό εισόδημα για την οικογένειά τους και την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

 

Σε αντάλλαγμα η The Body Shop έχει πρόσβαση σε μερικά από τα καλύτερα συστατικά της φύσης, τα οποία καλλιεργούνται και συλλέγονται από εξειδικευμένους ντόπιους καλλιεργητές. Επιπλέον, τα αξεσουάρ της The Body Shop, από το Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες, φτιάχνονται με παραδοσιακές τεχνικές βοηθώντας στη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής. Στις περισσότερες περιπτώσεις όπως θα δείτε παρακάτω, το πρόγραμμα βοηθά να αναγεννηθούν μη αναπτυγμένες περιοχές σε διάφορα απομακρυσμένα μέρη του κόσμου.

 

Afishetu Yakubu

 

 

 

Η Afishetu Yakubu είναι η ταμίας της ομάδας Mbyanayili, μέλος του Tungteiya women’s Shea Butter Association που αποτελείται από 476 γυναίκες από 11 χωριά. Το βούτυρο βουτυροσπέρμου είναι ένα από τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά της φύσης. Οι γυναίκες στην Γκάνα το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες για να προστατεύσουν την επιδερμίδα τους από τους ξηρούς ανέμους της Σαχάρας. Η κοινότητα απέκτησε τη δυνατότητα να έχει αγωγούς νερού και πηγάδια – εξοικονομώντας ώρες από τη συλλογή νερού, έχοντας καλύτερο νοικοκυριό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και τροφή. Το βούτυρο βουτυροσπέρμου της The Body Shop,  από το Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες συμπεριλαμβάνεται σε πολλά προϊόντα της σειράς Shea για το Μπάνιο και το Σώμα.

 

Maria

 

 


 

Η Maria από το Moraspungo στο Εκουαδόρ είναι νοσοκόμα και χάρηκε ιδιαίτερα όταν έμαθε ότι η μικρή, απομακρυσμένη κοινότητά της, επρόκειτο να παράγει οργανικό οινόπνευμα για τα αρώματα της The Body Shop. Με βάση στην επαρχία Cotopaxi, ο CADO είναι ένας συνεταιρισμός που προμηθεύει με οργανικό οινόπνευμα από ζαχαροκάλαμα μέσω του προγράμματος Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες. Η εμπορική συναλλαγή ωφελεί αυτήν τη μη προνομιούχα κοινότητα – και το περιβάλλον της περιοχής ωφελείται από την οργανική καλλιέργεια.

 

Juan Francisco Paz da Silva

 

 


 

Άντρες από τη Νικαράγουα που κερδίζουν τα προς το ζην καλλιεργώντας σησαμέλαιο για τη σειρά Men’s, το Moringa Body Butter και Body Milk, το Honey Conditioner, την Aloe Night Cream, το Body Balm Spa, για να αναφέρουμε μερικά. Και δεν είναι αποκλειστικά ανδρική δουλειά. Άνδρες και γυναίκες συνεργάζονται στο συνεταιρισμό σησαμιού Juan Francisco Paz da Silva, ο οποίος βρίσκεται σε μία περιοχή που κάποτε καταστράφηκε ολοσχερώς από τον εμφύλιο πόλεμο. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια εμπορικής συναλλαγής με την The Body Shop οι οικογένειες έχουν αποκτήσει αξιοπρεπές αποχετευτικό σύστημα, καθαρό νερό για μαγείρεμα και σχολεία.

 

Sila και Μakerita

 

 


 

Ο Sila και η γυναίκα του Makerita ποζάρουν με τα παιδιά τους στο υπέροχο νησί Upolu, στη Samoa. Το χωριό τους, Falelatai, καταστράφηκε το 2009 από το Pacific Tsunami αλλά ήταν τυχεροί καθώς έχουν γη που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Η εμπορική συναλλαγή με την The Body Shop εξακολουθεί να ενισχύει την προσπάθεια ανοικοδόμησης και οι δωρεές τους έδωσαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα μέσα ώστε όλο και περισσότεροι αγρότες να συμμετέχουν. Μέσω του προγράμματος Δίκαιο Εμπόριο με Κοινότητες η The Body Shop πρόσφερε μία σταθερή αγορά σε περισσότερους από 200 ανθρώπους για τους οποίους θα ήταν αδύνατο να έχουν εισόδημα.

 

Dongguan

 

 


 

Στη The Body Shop το πρόγραμμα Ηθικού Εμπορίου έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι που παράγουν και προμηθεύουν τα προϊόντα, λαμβάνουν μία δίκαιη μεταχείριση σε συνδυασμό με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δημιουργώντας στενές σχέσεις με αυτούς που συνεργάζεται διασφαλίζει ότι, όλοι έχουν το Ηθικό Εμπόριο στην καρδιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μέσω των προσπαθειών του προγράμματός, ελέγχεται διεξοδικά εάν οισυνθήκες εργασίας για όλους στο Dongguan, όπου φτιάχνονται οι  βούρτσες για τα μαλλιά, είναι αξιοπρεπείς, υγιείς και ασφαλείς.

 

 

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω, τι ακριβώς συμβαίνει, κάθε φορά που αγοράζετε ένα προιόν της The Body Shop. Τώρα ξέρετε.

21 Σχόλια
  1. Body Shop Foreer!!! Den xreiazetai na poume polla!!!
    Thnx Julia mou!!!

  2. Καλημέρα Τζούλια, κορίτσια!!! Τι καιρός κι αυτός αντε να φύγει ο χειμώνας δε μπορώ άλλο. Τα προϊόντα του Body Shop είναι φοβερά ιδίως τα body lotion & body butter που χρησιμοποιώ κατά κόρον αλλά και τα αρώματά τους. Το white musk ήταν το πρώτο άρωμα πολλών φιλενάδων μου στα σχολικά μας χρόνια (Εγώ πάλι φορούσα Fidji & Loulou). Προσωπικά το αγαπημένο μου ήταν το Moonflower μια limited κυκλοφορία που δεν υπάρχει εδώ και χρόνια πια (έχω ένα θέμα με τα discontinued αρώματα!).
    To Fair trade είναι πραγματικά μια (από τις πολλές ) αξιέπαινες ενέργειές τους και είναι μια κατάσταση που όλοι κερδίζουν και όλοι μένουν ευχαριστημένοι από τους παραγωγούς, την εταιρεία αλλά και τους καταναλωτές!!
    Φιλιά πολλά!!!!

  3. @MariaA: Ε, λοιπόν και εμένα μου αρέσουν πολύ τα αρώματα της The Body Shop, ειδικά όποια έχουν βασική νότα το τριαντάφυλλο… Επίσης χθές αναφέρθηκε σε σχόλιο της Stellas ότι τα body butter-shea butter του The Body Shop είναι μακράν τα καλύτερα της αγοράς και τώρα ξέρουμε γιατί…

  4. Βροχερή καλημέρα και από εμένα!
    Μου αρέσει να συμμετέχω σε αγορές προιόντων fair trade… μου δίνει την αίσθηση ότι είμαι πιο συνειδητοποιημένη, ότι συμβάλλω και εγώ με τον τρόπο μου στην εξάλειψη της αδικίας που επιβάλλουν τα οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικά συστήματα στον πλανήτη.
    Μπράβο στο Body Shop που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα υπέρ των οικονομικά αδυνάτων … αλλά με τόσο fashionable τρόπο!

  5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΙΟΝΟΥΛΕΣ (ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ).
    ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ ΕΠΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ BODYSHOP. EΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΖΟΥΛΙΑ.

  6. ena megalo mpravo sto bodyshop!!!!!!eytixos pou yparxoun akoma tetoies draseis k boithoun pragmatika!!!!!eyxaristoume julia gia tin enymerosh!!!!

  7. Καλημέρα και απο μένα!!! όταν θα μάθουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα το fair trade τότε ίσως – λέω ίσως να γίνουμε και καλύτεροι άνθρωποι!!!

    Το προιον με το οποίο έχω κολλήσει από τα σχολικά μου χρόνια (ουουου πολλά χρόνια πίσω) είναι το ανεπανάληπτο white musk. Σκεφτείτε πως συνεχίζω και το πέρνω (σε λαδάκι παρακαλώ) και το έχω πάντα στο αυτοκίνητο για τις φορές που ξεχνάω να βάλω άρωμα και δεν είμαι σπίτι!!! Επίσης έχω πάρει και τα αιθέρια έλαια white musk και κάθε βράδυ ανάβω το ρεσό μου και μυρίζει το σαλόνι…. BODY SHOP!!!

  8. Καλό μεσημέρι!Τζούλια μου πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το σημερινό άρθρο!Έχω περάσει κατά διαστήματα από το body shop και παίρνω διάφορα.Για οφθαλμόλουρτο μπαίνω και πάντα περνάω από το ταμείο…πώς γίνεται αυτό δεν έχω καταλάβει…μάλλον παρασύρομαι…πραγματικά όμως τώτα θα μπαίνω πιο συνειδητοποιημένα και θα αγοράζω πιο συστηματικά,γιατί πραγματικά δεν είχα ιδέα…Και πάλι ευχαριστούμε είσαι απίστευτη!!!

  9. Τα πρώτα καλλυντικά που αγόρασε ήταν body shop και το θυμάμαι κάθε φορά που περνάω έξω απο το συγκεκριμένο κατάστημα στο κέντρο! Musk μμμμ! Η πρώτη μου μυρωδιά.. Υπέροχες συσκευασίες, ωραία καταστηματα και τώρα που διάβασα το post πήρε και άλλους πόντους!

  10. Δενβ αλλάζω με τίποτα τη σειρά μπάνιου με άρωμα καρύδα (ειδικά το body butter), τα πινέλα μακιγιάζ, το ντεμακιγιάζ ματιών με χαμομήλι, τα αρωματάκια και φυσικά τα νεσεσέρ (είναι εκπληκτικά!). Για μένα Body Shop εδώ και χρόνια δεν σημαίνει μόνο ομορφιά αλλά και κοινωνικό έργο. Χρόνια πολλά Body Shop!

  11. αχ κοριτσια εγω τα ειχα ξεχασει.τι μου θυμισατε τωρα?σε καθε παιδικο μου παρτι τα δωρακια μου ηταν ολα απο εκει….!κ τωρα σιγουρα θα τα επισκευτω μιας κ ξερω οτι αγοραζοντας κατι προσφερω κιολας……

  12. Επίσης να επισημάνω ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση και στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, το Body Shop ξεκίνησε τις προσφορές κάθε εβδομάδα και μιλάμε για ουσιαστικές προσφορές. Είπαμε κοινωνικό έργο (μην πιάσω τις εκστρατείες όπως πέρυσι η συλλογή υπογραφών για το trafficking).

  13. Πολύ το χάρηκα αυτό το post…Μπράβο στο Body Shop !!
    Κι επειδή δεν μπορώ να πω ότι του έχω κάποια ιδιαίτερη αδυναμία ως τώρα χωρίς να μ’έχει δυσαρεστήσει κάποιο προιόν κατά το παρελθόν, λέω να επανεξετάσω τα προιόντα του, μιας και τέτοιες κινήσεις πρέπει να επιβραβεύονται….!!*

  14. @όλες: Να ξέρατε, πόσο χαίρομαι και πόσο περήφανη είμαι που γράφω για σας…

  15. xrhsimopoiw proionta tou the body shop alla ta exw meiwsei gt plhroforh8hka oti den einai toso”fysika”oso isxyrizetai h etaireia oti einai.vevaia,orismena einai a3eperasta opws h seira monoi k ola ta body balms.prosfata dokimasa ena body shower xwris xhmika me 7 eyrw k htan poly wraio.epimenw sta fysika proionta[xwris xhmikes ousies] k mono an den exw enallaktikh agorazw symvatika.poia eiani h gnwmh sas?eyxaristw!!!

  16. Πολύ ωραίο post, Τζούλια μου! Χαίρομαι, όταν βλέπω ότι υπάρχουν εταιρίες με κοινωνική δράση! Το πρώτο μου άρωμα (δώρο από τη μαμαά μου) ήταν από το Body Shop, το White Musk! Προσωπικό αγαπημένο έγινε μετέπειτα το Moonflower (το είχα σε ό,τι version είχε κυκλοφορήσει)! Α, και φυσικά να αναφέρω ότι τα σετάκια του γινόντουσαν ανάρπαστα, κάθε φορά που μια συμμαθήτρια ή φίλη είχε γενέθλια!

  17. Το πρωτο ολοκληρωμένο μακιγιάζ που έκανα ήταν στα BODY SHOP. Hμουν 18 και ζήτησα από τις κοπέλες να μου δείξουν πως να βάφομαι και τι μου ταιριάζει. Αγόρασα τις πρώτες δικές μου σκιές και το μολύβι ματιών εκείνη την ημέρα. Δεν θα την ξεχάσω εκείνη την εμπειρία. Χαίρομαι που συνέχιζω και μαθαίνω ευχάριστα νέα γι΄αυτήν την εταιρεία. Μπράβο!!!!!!!!

  18. kanei megala erga to body shop! se avto sumballei kai i kali poiotita proiontwn pou exei! emena einai panta mesa stis 3-4 epiloges mou otan agorazw kallintika

  19. @ΤΖΕΝΗ όλες μας καναμε υην αρχη με το μακιγιαζ τους τελικα ε????? θυμαμαι όλες φορουσαμε το κραγιον no 04 και το λαδακι white masck!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.