Jo Malone: Άρωμα, Εarl Grey Tea and Cucumber

 

Εarl Grey tea and cucumber sandwiches. Δεν υπάρχει κάτι πιο αγγλικό από αυτό, όσο αφορά, το παραδοσιακό απογευματινό τσάι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μιλάμε για μαύρο English breakfast tea (αυτό που συνήθως πίνω εγώ με λίγο γάλα και μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη) αλλά για Earl Grey, μια ιδιαίτερη και αρωματική ποικιλία, την οποία, χωρίς αμφιβολία, απολαμβάνεις περισσότερο με μια φέτα λεμόνι και όχι με γάλα, ποτέ με γάλα,  το οποίο θα καλύψει το άρωμα του.

 

Ειδικά, αν τύχει και το πιείς, γύρω στις 4μμ, στο Ritz Hotel του Λονδίνου, με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Σαντουιτσάκια, scones, muffins, crumpets, hot cross buns,  πολλές και διαφορετικές ποικιλίες από τσάγια, (γύρω στις 45 λίρες το άτομο..) και πόσο, αστείο.. το πιο elegant απ’ όλα είναι το cucumber sandwich, μάλιστα, το ταπεινό, αγγουράκι..

 

Παραδοσιακά, το Earl Grey, παίρνει αυτή την αρωματική μυρωδιά και γεύση, από το έλαιο του περγαμόντου, από τα πιο αρωματικά, εσπεριδοειδή φρούτα.

 

Πολλές οι ιστορίες για την καταγωγή του, με την πιο γνωστή αυτή που θέλει να έχει πάρει το όνομά του, από τον 2ο Κόμη του Γκρέι (Earl Grey), Bρετανό Πρωθυπουργό στα 1830, οποίος κάποια στιγμή, έλαβε ένα όμορφα αρωματισμένο τσάι με περγαμόντο, από κάποιον ξένο διπλωμάτη. Άλλη ιστορία, θέλει έναν εξαιρετικά ευγνώμων Κινέζο μανδαρίνο, να έκανε δώρο στον Earl αυτή την ξεχωριστή ποικιλία, όταν κάποιος από τους άντρες του στρατού του, έσωσε τον γιο του, από βέβαιο πνιγμό. Αλλά αυτή μάλλον δεν στέκει, καθώς ο δεύτερος Earl Grey δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κίνα. Το σίγουρο όμως είναι- όποια και αν ήταν η καταγωγή του – ότι το  λάτρεψε η σύζυγος του Earl, Lady Grey, η οποία κέρναγε τους υψηλούς διπλωματικούς καλεσμένους του συζύγου της, με αυτό το τσάι. Το τσάι στο σαλόνι της λοιπόν, έγινε τόσο διάσημο, που η εταιρεία Twinings το έβγαλε στο εμπόριο, με την branded πλέον ονομασία, Earl Grey. Αργότερα πρόσθεσαν στο χαρμάνι και γιασεμί, προς τιμή της Λαίδης και αυτή η ποικιλία ονομάστηκε Lady Grey.

 

Εξ’ αλλου,  οι περισσότεροι Άγγλο-σαξονικοί τίτλοι ευγενείας, έχουν και το αντίστοιχο θηλυκό τους (και αντίθετα με άλλους βασιλικούς οίκους, της continental Europe, σέβονταν την γυναικεία κληρονομικότητα -βλέπε, Mary, Queen of Scots, Elizabeth Tudor,  the 1rst, (κόρη του Ερίκου του 8ου και σπουδαία στην εξωτερική πολιτική)  Victoria (η διαβόητα συντηρητική για τα ήθη της, που ονόμασε μια ολόκληρη εποχή Βικτωριανή) , και (πιο πρόσφατα, to the  day) η  Elizabeth Windsor, the 2nd,  η δική μας….

 

Έχουν λοιπόν στους τίτλους τα θηλυκά αντίστοιχα, King/Queen, Prince/Princess, Duke/Duchess, Baron/Baroness,  αλλά, οι κάπως πιο χαμηλοί τίτλοι, όπως Earl ή Sir,( ή ακόμα πιο χαμηλά, Honorable…) δεν έχουν αντίστοιχο θηλυκό, οι σύζυγοι τιτλούχων παίρνουν τον απλό τίτλο, Lady. Δηλαδή, Earl Grey – Lady Grey, Sir Winston Churchill- Lady Churchill κλπ

 

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά, θα μου πείτε τώρα… Γιατί να μην σας τα γράψω; Trivial Pursuit, δεν παίζετε; Ποτέ δεν ξέρετε, πότε θα έρθει η ανάγκη, για το κυνήγι και τη γνώση, της άνευ λόγου πληροφορίας. Ειδικά, αν έχετε βάλει και στοίχημα, γιατί επιτραπέζιο, χωρίς στοίχημα, δεν έχει νοστιμάδα…

 

Συνεχίζω:

 

Βεβαίως το  Earl Grey, πίνεται και μαύρο (χωρίς λεμόνι) και μπορείς να το γλυκάνεις, είτε με λίγη ζάχαρη, είτε με μια κουταλιά μέλι. Το συνοδεύεις λοιπόν το απόγευμα, με μικρά σαντουιτσάκια, (φανταστείτε το ένα τέταρτο του τοστ δηλαδή, το κόβεις στη μέση και μετά πάλι στη μέση ή τετράγωνο ή τριγωνάκι.) Στα σαντουιτσάκια, με βούτυρο και αγγούρι, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει βέβαια, η ποιότητα του βουτύρου, για να είναι όσο το δυνατόν πιο νόστιμα. Και εννοείται, ότι τα σερβίρετε, αμέσως μόλις κόψετε το αγγούρι, για να είναι τραγανό και φρέσκο, αλλιώς παπαριάζει στο ψωμάκι και είναι χάλια.. ( δεν άκουσα κάποτε τον παππού και την πάτησα, έγινα ολίγον τι, ρεζίλι…) Βεβαίως, αν κάνετε τσάι σπίτι σας, μπορείτε να σερβίρετε και άλλα σαντουιτσάκια, με ζαμπόν, με καπνιστό σολομό, με cheddar και Branson Pickles (το παράκανα, είς γνώσιν μου…) κλπ, κλπ,  για να ευχαριστήσετε τις φίλες σας.

 

 

Anyways, επειδή, βλέπω το bb, να μεταλάσεται,  ως εκ θαύματος, σε  tb (teablog),  περνάω γρήγορα στο κυρίως θέμα, τη Jo Malone και τα αρώματα της, μια native αγγλική μάρκα που αγαπώ, αλλά και που πάντα μου θυμίζει τις αρχές του bb, εμπνεόμουν και έγραφα  όμορφα post, με τις υπέροχες φωτογραφίες των Δελτίων Τύπου.

 

Η νέα αρωματική συλλογή Jo Malone, σας καλεί να απολαύσετε το «απογευματινό σας τσάι», με τόνους από Earl Grey and Cucumber. Σε αυτή τη νέα σειρά, νότες από περγαμόντο, τσάι Earl Grey και φρέσκο αρωματικό αγγουράκι εξισορροπούνται από μια γλυκιά βάση από βανίλια, κερί μέλισσας και white musk.

 

 

 

Το άρωμα είναι ελαφρύ, κομψό και δροσερό και δεν ξεφεύγει, από τη Jo Malone φιλοσοφία.

 

Πάντως, έχω να προτείνω, να περάσετε σε κάποιο από τα καταστήματα που έχουν προϊόντα Jo Malone, διότι εκτός του ότι θα μυρίσετε το άρωμα, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε, χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς, να απολαύσετε ένα υπέροχο χαλαρωτικό και αναζωογονητικό hand & arm massage, το έχω κατά-ευχαριστηθεί, όσες φορές το έχω κάνει. Τόσο, που σκέφτομαι, να τους ζητήσω να με σερβίρουν και Earl Grey, την επόμενη φορά που θα πάω..  (το τσάι, εννοώ, όχι το άρωμα)

 

 

Σημειώστε τα Jo Malone stores:

attica, The Department Store, τηλ: 211 1802805

attica Golden, Golden Hall, Λ.Κηφισίας 37Α, τηλ: 211 1814028

nottosgalleries, Τσιμισκή 24 & Μητροπόλεως 31 Στοά Χιρς, τηλ:2310 229880

 

 

 

 

22 Σχόλια
  1. καλημερα Τζουλια καλημερα σε ολο το παρεακι…ακρως δροσερα κ καλοκαιρινα….παντως θα ηθελα να το δοκιμασω το συγκεκριμενο με αγγουρι κ κερι μελισσας ε?ενδιαφερων πολυ φιλακια

  2. Καλημέρα!
    Τζούλια, σήμερα άγγιξες ένα από τα ευαίσθητα σημεία μου! Δεν μπόρεσα ποτέ να αντισταθώ στην αγορά earl grey σε όποια μορφή και παραλλαγή το έχω συναντήσει. Μπορεί να μην ακολουθώ την ιεροτελεστία που του αξίζει, αλλά το απολαμβάνω τακτικότατα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απολαύσω και τη μυρωδιά του Jo Malone για τους γνωστούς επαρχιώτικους λόγους (ξέρω, πάλι γκρινιάζω), οπότε ας φτιάξω ένα τσαγάκι ακόμα… Λέω, μάλιστα, να επιλέξω ένα τύπου Lady Grey!

  3. Καλημερα!!!
    @Τζουλια μας ταξιδεψες απο την Αγγλια ως την ακρη του κοσμου σημερα!!
    Αν και απολαμβανω το καλοκαιρι κυριως πρασινο παγωμενο τσαγακι το
    χειμωνα ειμαι φαν μονο του καφε το τσαι το απλο θα το πιω οταν ειμαι αρρωστη
    ξερω ξερω μην με κραξεται προτιμησεις ειναι αυτες!!
    Παντως τα συγκεκριμενα αρωματα ειναι απολυτα αυθεντικα!!οταν ψαχνεις για καθαρες μυρωδιες δεν εχεις παρα να διαλεξεις Jo Malone!
    Φιλια

  4. Καλημέρα!

    Θα σχολιάσω πάνω στο δεύτερο μισό της ανάρτησης (ως παντελώς άσχετη από τσάι)… Η πρώτη μου επαφή με Jo Malone ήταν λίγα χρόνια πριν, σε ένα εξαιρετικό café της Θεσσαλονίκης. Στην έξοδο από την γυναικεία τουαλέτα, δίπλα από τα ευωδιαστά σαπούνια και τα αρωματισμένα χαρτιά υπήρχαν κεριά Jo Malone και θυμάμαι πως πήγαινα επίτηδες συνεχώς στην τουαλέτα μόνο για να ευφράνω τη μύτη μου!

    Εάν και τα αρώματα τους έχουν αυτό το δροσερό και πολυτελές χαρακτηριστικό τότε σίγουρα θα τα λατρέψω! Notos Galleries here I come!

  5. Αγαπημένο το Earl Grey μ΄αυτη την αδιόρατη σπιρτάδα περγαμόντου.. ήταν από τις πρώτες μου μυήσεις στην Αγγλική κουλτούρα… όσο για το five o’clock tea… τι τελετουργία όταν την έζησα σε εγγλέζικο (όχι, μάλλον σκωτσέζικο) σπίτι! Αλήθεια θυμάται καμμιά (της … γενιάς μου…) εκείνη την υπέροχη μόδα με τις τσαγιερί στην Αθήνα που κυριάρχησε για καμμιά δεκαριά χρόνια στις αρχες της δεκαετίας του ’90 κι ύστερα (δυστυχώς) έσβησε? Τότε έμαθαν οι Αθηναίοι να πίνουν τσαι και να το απολαμβάνουν, γιατί μεχρι τότε ακουγα τα ανεκδιήγητα “άρρωστος είμαι για να πιώ τσάι?…”…. θου κύριε….

  6. Καλημέρα κορίτσια ! Όλο όμορφες μυρωδιές έχουμε αυτή την εβδομάδα … Σήμερα τουλάχιστον ο καιρός μας κάνει τη χάρη και είναι καλός , για βολτούλα στο Θησείο τουλάχιστον με ενδιάμεση στάση στα Notos Galleries να τεστάρουμε το άρωμα !

  7. @Stella: xaxaxxaxxxa!! Μα πόσο συμφωνώ μαζί σου!! Και εγώ, το έχω ακούσει χιλιάδες φορές αυτό με την αρρώστια και το τσάι, για να μη σου πω η μαμά μου, μκρή, όταν ήρθε από Λονδίνο.. άσε, τι να λέμε τώρα!!

  8. Καλησπέρα κορίτσια! Σήμερα η ανάρτηση είναι δροσερή και άκρως αρωματική!! Αχ… Jo Malone… αγαπημένα προϊόντα και ξεχωριστές μυρωδιές που ξυπνάνε πολλές αναμνήσεις στο μυαλό μου! Πρέπει να πάω στο Attica σύντομα να δοκιμάσω το νέο άρωμα και ν’ απολαύσω και γω ένα χαλαρωτικό και αναζωογονητικό hand & arm massage! Φιλιάααα…. 😉

  9. Μόλις διάβασα κάτι το οποίο πραγματικά με ενθουσίασε, με ξετρέλλανε και πρέπει να το μοιραστώ μαζί σας!!! Στο carelab του Attica αναμένεται η άφιξη της ΛΑΤΡΕΜΕΝΗΣ ΜΟΥ ΜΑΡΚΑΣ CRABTREE & EVELYN που δεν έβρισκα στην Ελλάδα και ξετίναζα στο λονδίνο!!! Αγαπημένο, πολυαγαπημένο brand! Τα ωραιότερα σαμπουάν και μαλακτικό που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου είναι το Lasource μαζί με την υπόλοιπη σειρά μπανιου.. ντους και body lotion!!! Τζούλια μας γράψε γι΄αυτό.. γράψε γι΄αυτη την λατρεμένη σειρά!!

  10. καλησπερα σας!πως ειστε ολες;ΤΖΟΥΛΙΑ,πολυ ενδιαφεροντα αυτα που μας εγραψες σχετικα με το earl grey,το οποιο βρισκεται απαραιτητα στο σπιτι μας.ο ανδρας μου το πινει με λεμονι,προσεξε,ειναι λεμονι με τσαι,τοσο πικρο μιλαμε κ μελι.καθε απογευμα το πινει.πριν ξεκινησει το earl grey με λεμονι,εκοβε περγαμοντο κ εβαζε μεσα το χυμο του.αυτο γινοταν πριν απο καποια χρονια,πριν χαλασει το περγαμοντο μας,το οποιο ηταν περιζητητο απο καποιους ερασιτεχνες ποτοποιους για να το βαλουν στη σουμα,ενα ποτο που φτιαχνεται με συκα.φετος,ομως,κοιταξε τι κανει.εχει βρει ενα περγαμοντο σε ενα περιβολι εδω κοντα κ καθε,μα καθε απογευμα,κοβει ενα-δυο για να βαλει στο τσαι του.ετσι,εχω γινει κι εγω φαν των αφεψηματων.
    οσο,για τα scones k ta crumpets,τζουλια,μας ανοιξες την ορεξη,οπως κ για τα jo malone το ιδιο!ελπιζω καποτε να τα μυρισω,εχω ακουσει τα καλυτερα για τα κερια τους,τα οποια γενικα λατρευω! queen julia,lady julia,baroness julia,(η ο,τι αλλο θελεις)καλο απογευμα!

  11. Τζα!!!Καλησπέρα bbgirls.Ήμουν κι εγώ της άποψης τσάι=αρρώστια και εκνευριζόμουν αφάνταστα με μία (αγγλίδα)φίλη μου που κάθε απόγευμα και σε συγγκεκριμένη ώρα σταματούσε ό,τι έκανε για να πάρει το τσάι της.Θεωρούσα ότι η εμμονή της αυτή είχε φτάσει στα όρια ψυχαναγκασμού ώσπου κάποιο απόγευμα μυήθηκα κι εγώ στη συγκεκριμένη ιεροτελεστία(και στα απίστευτα σαντουϊτσάκια της)Όσο για τα Jo Malone μόνο μέχρι τα κεριά έχω φτάσει δυστυχώς 🙁 Φιλιά…….

  12. @marianna Ωραίος ο σύζυγος!!! Εγω παρήγγειλα στον δικό μου που ήρθε σήμερα στο νησί για δουλειά, να μας φερει ένα καζανιστό ούζο!!!

  13. @ΣΤΕΛΛΑ,ουζακι ε;σημερα,εχουμε κρυο στο νησι.τα’χουμε ξαναπει στελλα μου για τα βοτανακια,ειναι υπεροχα.ενα ποτηρακι ντοπιο κοκκινο κρασι η ενα λικερ σχινος θα το επινα ευχαριστως!α!παω για ενα μελιτζανακι γλυκο τωρα,φιλια!

  14. Πάντα ζήλευα τους Άγγλους για αυτήν την απογευματινή τους απόλαυση το tea time και το έχουμε καθιερώσει κ εγώ με την μαμά μου και την μεγάλη μου κόρη…περίπου 2 με 3 φορές την εβδομάδα πίνουμε τσάι με μέλι γύρω στις 5 το απόγευμα που το συνοδεύουμε με τοστάκια και αλμυρά κουλουράκια…δηλαδή πιο πολύ τρώμε το τσάι μας παρά το πίνουμε,χαχαχαχα!!! Δεν έχω μυρίσει ποτέ άρωμα Jo Malone,έχω βέβαια ακούσει ότι τα κεριά του είναι υπέροχα αν και ακριβά..αλλά αν το συγκεκριμένο έχει βανίλια και white musk τότε θέλω να το μυρίσω οπωσδήποτε καθώς λατρεύω τα 2 αυτά συστατικά

  15. @julia,καλησπερα,δεν πειραζει που κ που,κομματια να γινει!!!

  16. ΑΧ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!TZOΥΛΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΡΩTΗΣΩ..ΣΟΥ ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ EΜΑΙL ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..ΣΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ?

  17. Καλησπέρα Τζούλια, καλησπέρα bbgirls!! Πολύ ωραίο σήμερα το Post!Αγαπώ πολύ τα αρώματα της Jo Malone αν και θα μπορούσαν να κανουν κάτι παραπάνω για τη διάρκειά τους! Το δέρμα μου τα καταπίνει μέσα στην πρώτη ώρα. Πάντως με το layering των αρωμάτων κάτι καταφέρνεις παραπάνω. Τα δοκιμάζω όλα τα καινούρια πάντα τελευταία μου άρεσε πολύ το Iris & Lady moore και αγωνιώ για την νέα σειρα τη Sugar & spice η οποία θα περιλαμβάνει τα Lemon Tart, Redcurrant & Cream , Elderflower & Gooseberry, Ginger Biscuit , Bitter Orange & Chocolate . Όλα ακούγονται πεντανόστιμα όπως τα συνοδευτικά για το τσάι! I love scones!!!
    Φιλιά πολλά!!

  18. Πρόσφατα αγόρασα τέτοιο τσάι και σκεφτόμουν ποιος να ήταν αυτός ο κόμης Γκρέι που τον “έκαναν” και τσάι; Αλλά βαριόμουνα και το ξεχνούσα να το ψάξω στο ίντερνετ. Το ΒΒ όμως μου έλυσε κι αυτήν την απορία! 🙂

  19. τσαι κ αρωμα ειναι ο καλυτερος συνδιασμος!!!ειχα τρελα8ει με το αρωμα του κορρε με ασπρο τσαι,αν κ δεν θυμαμαι πως το λενε,τωρα ηρθε η σειρα του ερλ γκρει νομιζω!!εγω παντως απο τα κλασικα αγγλικα μονο το εαρλ γκρει πινω,το breakfast tea κ το afternoon tea για καποιο λογω με αηδιαζουν παρα το γεγονος πως πινω γυρω στις 4-5 κουπες τη μερα 😛
    xxx

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.