La Roche Posay, Μελάνωμα: Η πρόληψη σώζει ζωές (τόσο κλισέ και τόσο αληθινό…)

 

 

Περίπου 3 χρόνια πριν (ναι, σχεδόν τόσα έχουν περάσει…), όταν ο κύριος Ρωμανός ήταν τριών ετών και πλέον έκανε κανονικά και για αρκετές ώρες μπάνιο στη θάλασσα (με πολύ αντηλιακό βέβαια- και συγνώμη θα γίνω τώρα λίγο περήφανη μαμά και θα πω ότι το παιδί μου αν και ξανθό, δεν έχει κοκκινίσει ποτέ  μα ποτέ, από τον ήλιο- δεν το άφησα ποτέ να κοκκινίσει…) γυρνώντας γύρω στα τέλη Αυγούστου από τις διακοπές, πρόσεξα μια αρκετά μεγάλη ελίτσα, κάτω ακριβώς από το λαιμό του.

 

Την είχε αυτή την ελίτσα, σχεδόν από τότε που γεννήθηκε, αλλά ξαφνικά είδα ότι είχε μεγαλώσει αρκετά, μέσα στις 20 μέρες των διακοπών μας. Θυμάμαι, πρέπει να ήταν γύρω στις  26 Αυγούστου και μέχρι τότε (σε αυτά τα 3 χρόνια της ζωής του) δεν είχαμε κάνει -διότι δεν χρειάστηκε- κάποια επίσκεψη σε δερματολόγο.

 

 

Βέβαια, το πρώτο που έκανα, εκείνο το πρωί που πρόσεξα καλύτερα την ελίτσα, ήταν αμέσως να πάρω τηλέφωνο την παιδίατρό του, η οποία όμως –δυστυχώς- έλειπε διακοπές και δεν την βρήκα αμέσως στο κινητό της. Συνήθως, βλέπει τις κλήσεις μου και απαντά αργότερα, θα με έπαιρνε δηλαδή τηλέφωνο το απόγευμα, αλλά εγώ δεν ήθελα να περιμένω ούτε ένα λεπτό.

 

Εκείνες τις στιγμές, μου πέρασε σαν φλας από το μυαλό, ότι περίπου τέσσερα τετράγωνα στον κεντρικό δρόμο που περνάει κοντά από το σπίτι μου, υπήρχε ένα Δερματολογικό Ιατρείο, το οποίο όμως δεν είχα επισκεφτεί ποτέ. Την ίδια στιγμή ξεκίνησα με τα πόδια (στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να παρκάρω) ευελπιστώντας να βρω τουλάχιστον απ’ έξω ένα τηλέφωνο, για να έρθω σε επαφή με τη δερματολόγο. Έτσι και έγινε, βρήκα ένα σταθερό τηλέφωνο, τηλεφώνησα εκείνη τη στιγμή από το κινητό μου και στον τηλεφωνητή υπήρχε και ένα άλλο κινητό τηλέφωνο για επείγουσες κλήσεις. Για μένα ήταν πολύ επείγον το γεγονός ότι είδα αυτή την ελιά στο παιδί μου, οπότε αμέσως τηλεφώνησα και για καλή μου τύχη η δερματολόγος είχε γυρίσει από διακοπές και μπορούσε να μας δει το απόγευμα.

 

H  “ελιά” ή πιο επίσημα, o σπίλος κάτω από το λαιμό του κυρίου Ρωμανού.. Λογικό δεν ήταν να θορυβηθώ; (ακούτε οι μαμάδες;)

 

 

 

Για ακόμα καλύτερη μου τύχη, η γιατρός εκτός ότι ειδικευόταν και στην Παιδοδερματολογία, επιπλέον ήταν μια νέα, πολύ όμορφη κοπέλα, χαρισματική με τα μικρά παιδιά, ο κύριος Ρωμανός  την είδε, την ερωτεύτηκε, (τι πρωτότυπο…) οπότε εκείνο το απόγευμα, τον «ξεσκόνισε» στην εξέταση και άλλο που δεν ήθελε και εκείνος, ο οποίος ήταν άψογος όση ώρα τον εξέταζε.

 

Μαζί τώρα με τον κύριο Ρωμανό, βρήκα και εγώ την ευκαιρία και της ζήτησα να δει και εμένα, διότι – και σκεφτείτε το αυτό που θα σας πω τώρα- πόσες φορές έχετε γυρίσει για να περιεργαστείτε καλά, πολύ καλά την πλάτη σας; Παντού, γύρω- γύρω και χαμηλά; Μάλιστα… το φαντάστηκα… σχεδόν ποτέ. Ίσως αν δει κάτι κάποιος άλλος και σας το πει, ή ίσως από τύχη, ή αν κάτι σας ενοχλεί… Ηλιοθεραπεία, μου κάνετε όμως με τις ώρες μπρούμυτα, σωστά, έτσι; Και σας παίρνει και ο ύπνος καμιά φορά, ε; (καταλάβατε τώρα τι λέω; H γιατρός με είδε σε σημεία, που το δικό μου μάτι δεν φτάνει, αλλά που ο ήλιος μια χαρά τα χτυπάει και πολύ μάλιστα…)

 

To cut a long story short, όλα καλά και για μητέρα και για υιό. Και ξανά αισθάνθηκα περήφανη (πολύ περηφάνια έχει «πέσει» σήμερα) όταν η γιατρός μου έδωσε συγχαρητήρια, για το ότι δεν το άφησα, δεν είπα το γνωστό, «έλα μωρέ, μια ελίτσα είναι» αλλά αμέσως έτρεξα να την ελέγξω και να μου φύγει το άγχος. Eπί λέξη μου είπε «Μακάρι να το έκαναν όλοι αυτό, ειδικά στη χώρα μας με τους σχεδόν 6 μήνες έντονης ηλιοφάνειας…»

 

 

Γι’ αυτό το λόγο, θέλω να διαβάσετε πολύ προσεκτικά το Δελτίο Τύπου που ακολουθεί. Γιατί καλά τα καλλυντικά και τα αρώματα, καλά τα όμορφα μαλλιά και το προσεγμένο σώμα, αλλά πάνω και πέρα  απ’ όλα, τον πρώτο λόγο τον έχει η υγεία μας. Μην χάσετε λοιπόν φέτος αυτή την ευκαιρία. Και εσείς και όλη σας η οικογένεια. Kαι εγώ βέβαια. Και εννοείται και ο κύριος Ρωμανός. Αν και για να σας πω την αλήθεια, από εκείνη τη χρονιά, η πρώτη επίσκεψη που κάνουμε μετά τις διακοπές είναι στη δερματολόγο. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν και ο ήλιος λειτουργεί προσθετικά. Και μεταξύ μας, άλλο που δεν θέλει και αυτός, για να ξαναδεί την Dr Κορίνα Τζίμα (έστω κι άν έρωτας, είναι η αιτία…)

 

 

 

ΜΕΛΑΝΩΜΑ – Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ:  27-31 ΜΑΪΟΥ 2013

 

 

Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.  Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.

 

 

Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 27 έως 31 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

 

 

Η ΕΔΑΕ και με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay, δημιούργησαν την πρωτοποριακή ιστοσελίδα αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν έναν από τους δερματολόγους από 27 έως 31 Μαΐου, η ιστοσελίδα www.myskincheck.gr προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών).

 

Αποκλειστικός υποστηρικτής της εκστρατείας για 7η συνεχή χρονιά είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay. Η La Roche-Posay υποστηρίζει επιπρόσθετα την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, παρέχοντας στους δερματολόγους συνεχή ιατρική ενημέρωση πάνω στη φωτοβιολογία (www.uv-damage.org), και ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο.

 

 

 

 

 

 

 

13 Σχόλια
  1. καλημερα Τζουλια,
    Πολυ πολυ ενδιαφερον το σημερινο post καθως δεν ειχα αντιληφθεί την εβδομαδα προληψης και θέλω να επισκεφτω εναν ειδικο τοσο για μενα οσο και για τον 6χρονο γιο μου! ευχαριστω για την υπενθυμιση bb girl.

  2. Καλημέρα. Στα γρήγορα θα πω ότι το σημερινό post είναι πολύ χρήσιμο και φέρνεις στο μυαλό μου μια εξέταση που συνεχώς αναβάλλω να κάνω.

  3. Egw den tha to elega ”klise”…tha kratisw mono to ”alithino” kai tha prosthesw to ”simantiko”.Persi eixa enimerwthei gia tin evdomada prolipsis kai episkefthika tin dermatologo mou, fetos den tha to skeftomoun oute ki egw kai eilikrina eyxaristoume gia tin ypenthimisi!Einai toso simantiki i prolipsi tou melanomatos kai idiws opws anafereis stin xwra mas..kai nai oles kathomaste ston ilio, polles fores xwris na katalavainoume pws pernaei i wra, toulaxiston as eksetazomaste proliptika.poli endiaferon post kai kala pou exoume ki esena Tzoulia mou.Filia polla.

  4. Τζα!!!Καλημέρα Τζούλια, bbgirls.Ύστερα από μία παρόμοια περιπέτεια της μαμάς μου πέρισυ(που τελικά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και ταλαιπωρία μηνών)συνειδητοποίησα τη σημασία της πρόληψης κι όχι μόνο.Δεν χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε κορίτσια!Φιλιά…

  5. Καλημερα και απο μενα. Θα σας πω την δικη μου περιπτωση. Το χειμωνα ειχα την μαμα μου στο νοσοκομειο. Ενας γιατρος προσεξε μια ελια που ειχα στο στηθος εδω και 20 χρονια σε μεγεθος ρεβυθιου. Μου συνεστησε αν και δεν μεγαλωνε ποτε να την αφαιρεσω. Το εκανα σε μια επεμβαση κυριολεκτικα 10 λεπτων και η βιοψια που βγηκε ηταν αρνητικη. Η αμελια που εδειχνα τοσα χρονια ευτυχως δεν ηταν επιβαρυντικη η ασχημη σε αποτελεσματα για την υγεια μου. Καλη συνεχεια σε ολες

  6. ΤΖΟΥΛΙΑ γεια σου!Σ’ευχαριστουμε για τη σημερινη αναρτηση που ευαισθητοποιει εμας τα bbgirls να μην εφησυχαζουμε!ΠΡΟΛΗΨΗ κοριτσια!

  7. Καλησπερα!!
    Το εχω παθει δυο φορες και εγω με τον γιο μου που σε κατασταση
    πανικου ψαχνωντας τον καταλληλο παιδοδερματολογο ολα στο
    τελος πηγαν καλα!!Και να φανταστεις ειμαι ολη την ωρα με το
    αντηλιακο στο χερι!!ευτυχως και εμεις εχουμε αποφυγει τις
    κοκκινιλες και γενικα τα εγκαυματα μιας και αυτα στο περασμα του
    χρονου κανουν την μεγαλητερη ζημια και αλλοιωσεις στο dna.
    Βεβαια για τον πατερα μου δεν ηταν και τοσο αισια υποβληθηκε και
    τις δυο φορες μια στο προσωπο και μια στο ποδι σε επεμβαση και
    με πολυ ταλαιπωρια μετα!Δυστηχως η νευρολογικη παθηση που εχει
    σχετιζεται πολυ με τον καρκινο του δερματος(ευτυχως οχι σε αυτον
    που κανει μεταστασεις)οπως μου ελεγε ο γιατρος του διευθυντης
    μεγαλης κλινικης “ενα καρκινακι ειναι θα το αφαιρεσουμε και ολα θα πανε
    καλα”.Με μια ματαια που του εριχνα του γιατρου ηξερα πριν μου το πει!
    Ειχα παρει πια το κολλαει! Επειδη εχει την προδιαθεσει πρεπει να εξεταζεται
    τακτικα.Οπως και ολοι μας δεν πρεπει ποτε να αμελλουμε οτιδηποτε βλεπουμε
    να αλλαζει σχημα/χρωμα/μεγεθος ολα αυτα ειναι σημαδια που μας δινει ο
    οργανισμος μας οτι κατι δεν παει καλα.
    Φιλια xxxx

  8. Julia μου καλησπερα.Σ΄ευχαριστουμε παρα πολυ γι΄αυτη την ενημερωση.εμενα τουλαχιστον μου ηταν πολυ χρησιμη γιατι θελω να επισκεφτω εναν δερματολογο για το γιο μου.

  9. Εξαιρετικά χρήσιμο το σημερινό post. Πόσο δίκιο έχεις Τζούλια. Προέχει η υγεία!

  10. Καλησπέρα Τζούλια & bbgirls!! Πόσο αλήθεια, η πρόληψη είναι πραγματικά τόσο σημαντική! Παλιότερα κορόιδευα τη μαμά μου που με το τίποτα με έτρεχε στους γιατρούς (όχι αδίκως στο 90% των περιπτώσεων, ήμουν φοβερά αρρωστιάρικο) αλλά μου έμεινε το κουσούρι και τώρα τρέχω μόνη μου και παίρνω μαζί μου και τον καλό μου!
    Όντως κι εγώ ανοιχτόχρωμη πασαλείβομαι μετά μανίας με αντιηλιακά κλπ και συχνά πυκνά κοιτάζομαι στον καθρέφτη για ελιές και άλλα ύποπτα κι όσο για τα σημεία που δε βλέπω ούτε με καθρεφτη έχω το αφοσιωμένο bbboy μου που εκτελεί χρέη εξερευνητή!!
    Όπως έλεγε κι ένα παλιό σλόγκαν για την ΕΥΔΑΠ :
    Προσέχουμε για να έχουμε!!!
    Φιλιά πολλά!!

  11. Eυχαριστούμε bb για την τόσο σημαντική αυτή υπενθύμηση…πάντα πίστευα ότι το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν..και σε μια χώρα τόσο ηλιόλουστη όπως η δική μας το αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από το νεσεσέρ μας

  12. Πολυ ωραιο το ποστ σου Τζουλια,σε ευχαριστουμε παρα πολυ.Θα κλεισω ραντεβου οπωσδηποτε και αμεσα,καθως με παλαιοτερα εγκαυματα εχω μια πλατη γεματη φακιδες και δεν εχω παει ποτε σε δερματολογο για αυτο.Πρεπει να μας προσεχουμε,εμας και τους αγαπημενους μας.Ευχαριστω και παλι

  13. Πολύ ωραίο ποστ, κάθε χρόνο το λεώ και ακόμα να πάω για εξέταση! Προσέχω βέβαια τις ελιές μου αν μεγαλώσουν, αλλάξουν σχήμα κλπ και εννοείται ότι χρησιμοποιώ ανηλιακό συνεχώς αλλά και πάλι μια προληπτική εξέταση είναι απαραίτητη!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.