Εναλλακτική Διατροφή ( και ώρα να μάθουμε όλες, κάτι νέο…)

 

foods!-1

 

 

Tι έγραφα, στην αρχή της εβδομάδας;   Έγραφα λοιπόν, ότι θέλω να μιλήσουμε για εναλλακτικούς τρόπους, που έχουν να κάνουν με το πώς θα προετοιμάσουμε το σώμα μας, για το αγαπημένο μας μαγιό. Ολόσωμο, μπικίνι, half- half, δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο, αρκεί να μας αρέσει το σώμα μας, γύρω στα μέσα Ιουνίου.

 

Σήμερα λοιπόν και χωρίς καμία σχέση με δίαιτα (το είπαμε αυτό- μακριά από εμάς η «δίαιτα»..) η Stella θα μας μιλήσει για εναλλακτικούς τρόπους διατροφής.  Δεν μπορώ να πω ότι τα κάνω όλα αυτά, αλλά σίγουρα κάποια από αυτά, προσπαθώ ήδη να τα εφαρμόσω. Σε αυτό όμως που η Stella με βρίσκει απολύτως σύμφωνη είναι στο αλάτι και τη ζάχαρη. Αρκεί να σας πω ότι σε συνέντευξη τύπου πριν λίγα χρόνια, ένας βιολόγος-γεροντολόγος μας είχε πει ότι κάθε κουταλιά ζάχαρης και κάθε κουταλιά αλατιού, είναι και μια ωρολογιακή βόμβα στην πρόωρη γήρανση των κυττάρων…

 

Η σκυτάλη στη Stella:

 

 

Σήμερα θα σας μιλήσω εγώ,  για διατροφή.   Θέλοντας μέσα σ΄ ένα post να χωρέσω όλη τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα  χρόνια ολόκληρα παλεύοντας με τον δαίμονα μου, τα κιλά, και μεταδίδοντας σας έστω και λίγο από την φιλοσοφία που απέκτησα τα τελευταία χρόνια, όταν πια αποφάσισα να δω τον κόσμο «εναλλακτικά»!

 

Όχι, δεν είμαι διαιτολόγος, δεν είμαι  «ειδικός», αλλά νομίζω πως ειδική με κάνει όλο αυτό το μακρύ ταξίδι  της ζωής μου και η μάχη μου με το επίμαχο «αδυνάτισμα».  Θα σας μιλήσω σαν μια μέση ελληνίδα που άλλαξε πολλά απ’  αυτά που είχε μάθει ή που καλύτερα της τα είχαν μάθει λάθος και μάλιστα οι ειδικοί, χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φόρα.  Επίσης δεν είμαι καμιά φανατική χορτοφάγος ή ακτιβίστρια.

 

Καθημερινός άνθρωπος είμαι, κοινή θνητή, που έχω μεν εντρυφήσει στον εναλλακτικό τρόπο ζωής, προσπαθώντας ωστόσο να κρατώ την απαιτουμένη ισορροπία στη ζωή μου.  Ναι, τρώω κρέας, μαγειρεύω για μένα και  τον καλό μου κι όσο μπορώ πιο αυθεντικά φαγητά,  προσπαθώντας να καλύψω ένα πλήρες συνταγολόγιο και φροντίζω να μην αγοράζουμε ποτέ γλυκά στο σπίτι γιατί αν μη τι άλλο εκείνος θα υποκύψει (σ΄ αυτό τον κερδίζω παρασάγγας… είμαι πιο ανθεκτική στους πειρασμούς).  Εφαρμόζω στην πράξη συμβουλές όπως αυτές, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Το delivery είναι εκτός πολύ σπανίων εξαιρέσεων σε μόνιμη βάση εξορισμένο από το σπίτι, κι ακόμα κι αν έρθουν φίλοι  καλύτερο το χω να φτιάξω μια μακαρονάδα, θα ξέρω τι βάζω μέσα, αν μη τι άλλο.

 

Ξεχάστε λοιπόν όλα όσα ξέρατε ως σήμερα γιατί τα περισσότερα απ΄ αυτά που ξέρουμε μας τα έμαθαν λάθος. Γιατί?  Δεν θα ανακοινώσω δημοσίως την προσωπική μου άποψη σε αυτό το θέμα, αλλά σίγουρα το λάθος δεν έγινε κατά λάθος.. .

 

 

foods!

 

 

 

Κανόνας 1. Τα light δεν ήταν το δώρο της επιστήμης στους ανθρώπους, ήταν η κατάρα της διατροφής μας.

 

Ως παιδί των 80΄ς έζησα αυτή την μεταβατική περίοδο που ακόμα κι οι μαμάδες μας έβαλαν στην κουζίνα το προκάτ και το ελαφρώςετοιματζίδικο «κοίτa βρε παιδί μου τι βγήκε για την ευκολία μας…» έλεγαν.  Τα light  για δεκαετίες ήταν ο «παράδεισος» στον οποίο θα τρώγαμε  ότι θέλαμε,  χωρίς να στερούμαστε και χωρίς να παχαίνουμε.

 

Δυο –τρεις δεκαετίες μετά οι γιατροί πασχίζουν να το μαζέψουν,  αλλά δεν τολμούν.  Τα light αποδείχθηκαν εκτός από καρκινογόνα μια ατέρμονη ματαιότητα.  Είσαι μονίμως στην πείνα κι αυτό γιατί μόνο το αυθεντικό, γνήσιο, καθαρό full fat φαγητό μπορεί να σε χορτάσει και να σου δώσει πραγματική ενέργεια βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.   Κι αυτά να ξέρετε πάντα καίγονται.

 

Αντίθετα τα Light δεν είναι πάρα ένα συνθετικό παρασκεύασμα, γεμάτο χημικά και συντηρητικά και άδεια υπόπτου προελεύσεως συστατικά,  τα οποία ο οργανισμός πολύ άπλα δεν μπορεί να αναγνωρίσει. Κι εδώ ερχόμαστε στον …..

 

 

light1

 

 

Κανόνας 2.  Οι θερμίδες δεν είναι οι ερινύες μας.

Θερμίδες με θερμίδες έχουν διαφορά.  Άδειες θερμίδες από τρόφιμα επεξεργασμένα , γεμάτα συντηρητικά και χημικά, ναι είναι οι θερμίδες που μας παχαίνουν.  Όχι από τον αριθμό τους,  αλλά από τη σύσταση τους.  Ένα φαγητό με όσο το δυνατόν πιο αγνές κι ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες όσο κι αν θερμιδικά είναι υψηλό, αφομοιώνεται από τον οργανισμό και ως εκ τούτου δεν παχαίνει.

 

Άσε που, σε μια τέτοια περίπτωση που το κρέας είναι κρέας και το βούτυρο βούτυρο, είναι τόσο θρεπτικό που εκ των πραγμάτων τρως λιγότερο και δεν πεινάς.  Αφήστε λοιπόν στην άκρη των πόλεμο των θερμίδων και ψάξτε τι τρώτε από πού προέρχεται και πόσο επεξεργασμένο είναι.  Όσο μπορείτε, όσο αντέχετε όσο γίνεται βάλτε στη ζωή σας τα βιολογικά τρόφιμα! Καλύτερα λιγότερα και πιο ποιοτικά πάρα πολλά και γεμάτα φυτοφάρμακα! Τα φυτοφάρμακα, τα συντηρητικά και τα χημικά επιβαρύνουν απίστευτα τον θυρεοειδή μας.

 

 

fresh-butter-1

 

 

Κανόνας 3.  Ελαχιστοποιείστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

 

Κι όταν λέμε επεξεργασμένα τρόφιμα εννοούμε όλα αυτά που έχουν υποστεί,  είτε μεγαλύτερη,  είτε μικρότερη επεξεργασία από την αρχική τους μορφή.  Δεν σας λέω να το γυρίσετε στην ωμοφαγία,  όμως το τοστάκι που σας έμαθαν να τρώτε ως καλό σνακ,  δεν είναι! Το ψωμί του τοστ είναι τίγκα στο συντηρητικό και στη χημική επεξεργασία, η γαλόπουλα που βάζετε ανάμεσα έχει υποστεί  τέτοια πολτοποίηση και προσθήκες συντηρητικών που δεν είναι καν γαλόπουλα, το ίδιο και το κίτρινο τυρί με τα λίγα λιπαρά.

 

Σε είκοσι λεπτά θα πεινάτε και πάλι χώρια τη ζημιά που έχετε κάνει ήδη στον οργανισμό σας.  Άδεια, συνθετική τροφή!  Υπάρχει ψωμί …ναι,  κανονικό ψωμί, μαύρο, ζυμωτό σε φέτες, αυτό που μουχλιάζει στις δυο-τρεις μέρες εκτός ψυγείου, υπάρχει το προσούτο που είναι κανονικό κρέας κι όχι τόσο επεξεργασμένο, ναι …είναι χοιρινό μη σοκάρεστε, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε το λίπος που βρίσκεται όλο μαζεμένο στην άκρη του και να είστε σίγουρες,  ότι θα φάτε πολύ πιο υγιεινά.

 

Τέλος προσθέστε μια φέτα γραβιέρα ή μυζήθρα ή ακόμα καλύτερα φέτα ή ένα τέλος πάντων κανονικό τυρί  από αυτά που αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι, αλλά που έχουν λίγα λιπαρά απ΄ την παρασκευή τους (ανθότυρο, cottage ή μυζήθρα) όχι μετά από επεξεργασία.  Σας έχω νέα, αυτό μπορείτε να το ψήσετε κι όλας, πάλι τοστάκι είναι, αλλά καμιά σχέση με το κλασσικό.

 

Όλα μου τα χρόνια έτρωγα τα κλασσικά χαμηλών λιπαρών γιαουρτάκια.  Αλίμονο, οι ενδοκρινολόγοι μου κι οι διαβητολόγοι αυτό μου υποδείκνυαν. Είτε τα έτρωγα, είτε δεν τα έτρωγα, το ίδιο και το αυτό.  Λιμοκτονούσα.  Τέλος!  Έμαθα να τρώω αυτό που σιχαινόμουν.  Γνήσιο, αυθεντικό γιαούρτι,  ναι, ναι αυτό με την πέτσα….  Φτιάχνω κι ένα μείγμα με βρώμη, goji berries & raspberries  ρίχνω μέσα και λίγο χαρουπόμελο και όλη την ημέρα στη δουλειά είμαι μια χαρά και όχι δεν πεινάω!  Σας ξένισε το χαρουπόμελο?  Μα δεν πίνω πια γάλα, όπως δεν τρώω και γιαούρτια που είναι μόνο κατ΄ όνομα γιαούρτια.

 

To γάλα στις μέρες μας δεν είναι παρά μια συνθετική τροφή και το γιαούρτι κάτι τεχνητό από σκόνη,  με προσθήκη ζελατίνης, και άλλων σκευασμάτων που δεν αναγνωρίζω όταν τα διαβάζω στον πινάκα των συστατικών.  Το χαρουπόμελο , μου δίνει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο απ΄αυτό που θα έπαιρνα αν έπινα το αντίστοιχο γάλα και ήταν όντως γάλα.

 

Σταμάτησα να αγοράζω στο σπίτι τροφές που είναι κάτι απροσδιόριστο.  Το βούτυρο είναι βούτυρο, σκληρό, βιολογικό και 100% βούτυρο αγελάδας.  Δεν είναι ή λίγο μαργαρίνη ή λίγο βούτυρο «μαλακό» ή και λίγο με προσθήκη «ελαιολάδου» και λίγο κάτι ακόμα και να ρίχνει και τη χοληστερίνη και δήθεν «είναι πιο υγιεινό, αν δεν είναι βούτυρο».  Τέλος αυτά!  Όταν θέλω να χρησιμοποιήσω βούτυρο χρησιμοποιώ βούτυρο κι όταν θέλω ελαιόλαδο χρησιμοποιώ ελαιόλαδο.  Και οδηγούμαστε έτσι στον :

 

 

 

toast

 

 

 

 

Κανόνας 4 : Μην δαιμονοποιείτε τροφές. 

 

Δεν υπάρχουν κακές τροφές υπάρχει κακή χρήση, κακό μαγείρεμα αυτών των τροφών και κακή επιλογή. Όχι, φυσικά και δεν τρώω τούρτα.  Βασικά παίρνω το κομμάτι, όταν είμαι σε καμιά επίσκεψη και θα στραβώσει η οικοδέσποινα, τρώω μια κουταλιά και πασάρω το υπόλοιπο στον καλό μου. Ok δεν είναι και πολύ τίμιο αυτό, αλλά τι να του κάνω… ας είχε αντιστάσεις…

 

Ναι, επίσης δεν αγγίζω πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ. όχι γιατί δεν μ’ αρέσουν αλλά σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή το αλάτι και το χημικό που θα ρίξω στον οργανισμό μου.  Αντ΄ αυτού τρώω άφοβα ανάλατους και ώμους ξηρούς καρπούς π.χ. καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, δαμάσκηνα, βερίκοκα… θαύμα είναι.  Βουτυράκι,  ναι,  φυσικά και τρώω το σαββατοκύριακο, γιατί τις καθημερινές τρώω την παλιά μου απέχθεια το ταχίνι με λίγο μελάκι σε δυο φέτες παξιμαδιού κι είναι άψογο ενεργειακά το πρωινό μου, για όλη την ημέρα.  Δοκιμάστε το και θα δείτε.

 

Ναι, ναι παξιμάδι όχι αρτοσκευάσματα και γνωστά παξιμαδάκια που μέσα περιέχουν ζάχαρη, αλάτι κ.α. τα’ παμε να μην τα ξαναλέμε.  Κρητικό παξιμάδι βγαίνει πια και μαλακό!Μια χαρά είναι.  Και μην ξεχνάτε τον ντάκο, δεν υπάρχει πιο αγνή και πλήρης τροφή!  Επίσης, τρώω αυγά!  Βραστά, υπέροχα, κίτρινα αβγουλάκια!  Φυσικά και δεν φοβάμαι τη χοληστερίνη γιατί τα βραστά αυγά δεν προκαλούν χοληστερίνη.  Τα λίπη προκαλούν, τα τηγανητά, τα αλλαντικά.

 

Ισα, ισα ο κρόκος του αυγού που μας απέτρεπαν τόσα χρόνια να τον τρώμε, είναι  η καλύτερη πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης τις μόνες ουσίες που αποτρέπουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,  για την οποία η επιστήμη δεν έχει βρει φάρμακο ακόμα, άρα μόνο στην πρόληψη μπορούμε να βασιζόμαστε!

 

Α… και στο γραφείο για γλυκό έχω πάντα παστέλι και ξερά σύκα.  Παστέλι γνήσιο όμως το μαλακό με μέλι, όχι αυτό που πουλάνε ευρέως στα περίπτερα με προσθήκη ζάχαρης,  το σκληρό.   Όχι, δεν έκανα τον Σέρλοκ  Χολμς να το  ανακαλύψω, πουλάνε σε όλα τα καταστήματα ξηρών καρπών.  Α,  και φυσικά και τρώω σοκολάτα υγείας.  Μόνο!  Επίσης δεν πιστεύω πια στους «παχυντικούς συνδυασμούς».

 

Θυμηθείτε τι μαγείρευαν οι μανάδες μας ακόμα καλύτερα οι γιαγιάδες μας και διαγράφοντας από το μυαλό σας τις θερμίδες συνδυάστε ξανά φακές με ρύζι, μακαρόνια με τυρί, πατάτες με κρέας.  Τα υπόλοιπα είναι απλό μάρκετινγκ.  Α… και ψάξτε λίγο την δική μας cucina povera..  θα εκπλαγείτε!

 

 

Spaghetti

 

 

 

Κανόνας 5.  Ξεχάστε το αλάτι και τη ζάχαρη!  Ξεχάστε το αλάτι και τη ζάχαρη! Ξεχάστε το αλάτι και τη ζάχαρη!

 

Αυτός ο κανόνας ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη ζωή μου απ΄ όταν άρχισα τον βελονισμό.  Σας τα είχα γράψει εδώ….  Όσο για το αλάτι που σημειωτέον το λάτρευα κι έφτιαχνα πάντα τα φαγητά μου σαν το κύμα της θάλασσας, έβαλα στην ζωή μου το ροζ αλάτι Ιμαλάιων και σας τα είχα γράψει κι αυτά εδώ.   Ένα επιχείρημα θα σας πω γι΄ αυτά τα δυο… ΣΑΣ ΓΕΡΝΑΝΕ!  Θέλετε κάτι περισσότερο?

 

 

sugar-salt-1

 

 

 

Κανόνας 6. Ψάξτε το,  προβληματιστείτε, διαβάστε, αναζητήστε και μην πιστεύετε, ότι ακούτε!

 

Θα σας πω, ότι το έψαξα πολύ.  Μην έχετε αυταπάτες κανένας καφές, κανένα τσάι, κανένα ματζούνι και κανένα μαγικό χαπάκι δεν θα κάψει τις θερμίδες για σας και δεν θα σας αδυνατίσει.  Μακάρι να μπορούσα να γράψω πολλά περισσότερα απ΄ όλα όσα θέλω να μοιραστώ μαζί σας, αλλά δεν θα μας φτάνει ο χώρος του bb…  Υπάρχουν όμως εξαιρετικά sites με σχετικά θέματα όπως το http://enallaktikidrasi.com/.  Θα σας μιλήσω όμως για το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή μου.  Έγινε για μένα η βίβλος μου κι είναι το ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ του κου Ευάγγελου Ζουμπανέα Διαιτολόγου – Διατροφολόγου εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

 

Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά και δημόσια για το γεγονός, ότι έγραψε αυτό το βιβλίο.  Σ΄ εμένα άλλαξε τη ζωή μου, φώτισε τις σκοτεινές πλευρές των διατροφικών μου συνηθειών και ξεκαθάρισε τους μύθους και τις ασάφειες! Αν είχα την δυνατότητα θα το έκανα δώρο σε όλες σας, αλλά κάντε το εσείς δώρο στον εαυτό σας, είναι πιστεύω το καλύτερο!

 

Κι ύστερα εφαρμόστε αυτά που γράφει.  Ρεαλιστικά, απλά, καθημερινά πράγματα, χωρίς βαρύγδουπες επιστημοσύνες, βγαλμένα μέσα από αυτό που μπορούμε κι όχι από κάτι ιδεατό του τύπου «για το υπόλοιπο της ζωής σου δεν θα ξαναφάς σοκολάτα»….   Πατώντας γερά στην ψυχολογική διάσταση της πολυφαγίας ο κος Ζουμπανέας μας δείχνει το προφανές, τόσο προφανές που ήταν κάτω  από τη μύτη μας αλλά δεν το βλέπαμε.   Είναι ένα βιβλίο για όλους όσοι θέλουν να κάνουν σωστή διατροφή επί της ουσίας, κι όχι μόνο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους.

 

 

διατροφική-νοημοσύνη

 

 

Θα αντιγράψω από το βιβλίο του ένα απόσπασμα …..

 

«Για εκείνους που έχουν ακολουθήσει προγράμματα διατροφής οι οδηγίες είναι σαφείς: εφάρμοσε αυτό το διαιτολόγιο και μην παρεκκλίνεις ούτε μπουκιά παραπάνω.  Η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών επιβάλει περίπου το αντίθετο “Φάε πρώτα όλα αυτά  που χρειάζεται το σώμα σου για να επανακάμψει τις ισορροπίες του κι έπειτα φάε, ότι άλλο θέλεις».  Για παράδειγμα αν θέλεις να φας ένα γλυκό το απόγευμα, φάε πρώτα το φρούτο σου και το σνακ κι έπειτα φάε και το γλυκό.  Στη συνέχεια δεν θα χρειαστείς το γλυκό ή θα φας ακριβώς όσο χρειάζεσαι για να το απόλαυσεις διαφεύγοντας τον κίνδυνο να προσθέσεις δεύτερη και τρίτη μερίδα που θα σε οδηγήσει σε βουλιμικό επεισόδιο, ενοχές, δίαιτας στέρηση και πάλι από την αρχή.  Μεταξύ των επιλογών να φάω λιγότερο από αυτό που ξέρω,  ότι μου κάνει καλό για να φάω το γλυκό η να τα φάω και τα δυο επιλέγουμε  πάντα το περισσότερο» ……

 

«Όταν κάποιος από παιδί παρακολουθούσε κάθε πρωί τους γονείς του να φεύγουν χωρίς πρωινό αυτό του προκάλεσε μια μόνιμη νευρωτική διασύνδεση και όταν τους έβλεπε να τρώνε (συνήθως το βράδυ) όλο τον όγκο των γευμάτων της ημέρας αυτό έγινε μια άλλη νευρωτική διασύνδεση.  Και όταν κάθε φορά που οι γονείς, επειδή δεν είχαν ετοιμάσει φαγητό ή επειδή τους οδηγούσε η βραδινή ανία, έπαιρναν τηλέφωνο για να παραγγείλουν πίτσα,  αυτό έγινε μια επιπλέον νευρωτική διασύνδεση.  Και κάθε φορά που τα γενέθλια του μικρού παιδιού γινόντουσαν στο fast food επιλογής της μαμάς ή τον παιδότοπο ανάλογα με το αντίστοιχα μενού ή όταν οι έξοδοι της οικογένειας είχαν αρχή και τέλος στην ταβέρνα, τότε ερχόταν μια έξτρα νευρωτική διασύνδεση για να δημιουργήσει μαζί με τις προηγούμενες ένα ισχυρό πλέγμα από βαθιά ριζωμένες διατροφικές συμπεριφορές»…..

 

Και συνεχίζω την αντιγραφή από το υπέροχο κεφάλαιο «Το φαρμακείο του Θεού»

 

«Μια ροδέλα καρότο μοιάζει πολύ με το ανθρώπινο μάτι καθότι είναι σαν να βλέπουμε την κόρη, την ίριδα και τις ακτινοειδείς ραβδώσεις του ματιού!  Η επιστήμη επιβεβαιώνει, ότι τα καρότα προωθούν τη ροή του αίματος στο μάτι και ενισχύουν τη λειτουργία του.

 

Το καρύδι μοιάζει με μικροσκοπικό εγκέφαλο με δυο ημισφαίρια και παρεγκεφαλίδες.  Ακόμα και οι πτυχώσεις του καρυδιού του προσδίδουν την όψη του νεοφλοιού του εγκεφάλου.  Γνωρίζουμε, ότι τα καρύδια υποστηρίζουν την ανάπτυξη των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

 

Η μελιτζάνα, το αβοκάντο και τα αχλάδια ενισχύουν την υγεία και τη λειτουργία της μήτρας, καθώς και του τραχήλου της μήτρας – ενδιαφέρον δε παρουσιάζει το γεγονός,  ότι το σχήμα τους θυμίζει πολύ αυτό το γυναικείο όργανο…….».

 

 

 

 

avocado

 

 

 

 

Όχι δεν έγινα συλφίδα, όχι δεν έχω μετατραπεί σε top model, αυτό το έχω αφήσει για μια επόμενη ζωή που έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να είμαι φτυστή η Σκλερανίκοβα.  Μάλλον προσομοιάζω στα curvy  μοντέλα της Dove…. Αυτό που ξέρω εγώ είναι, ότι οι ιατρικές μου εξετάσεις φέτος,  ήταν καλύτερες από ποτέ.  Τόσο καλές που κάποιοι έμειναν άφωνοι!

 

Έβαλα στη ζωή μου την άσκηση, όσο μπορώ κι όσο αντέχω.  Διάλεξα ένα γυμναστήριο μόνο για γυναίκες που σε 30’ κάνεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, πηγαίνω και καμιά γιόγκα για να ηρεμώ.  Ο στόχος είναι 3 φορές την εβδομάδα.  Δεν τον πιάνω πάντα αλλά προσπαθώ!  Αυτή η προσπάθεια όμως με όλα όσα σας περιέγραψα σήμερα δεν περιέχει πόνο, στέρηση και περιθωριοποίηση!   Το αντίθετο περιέχει χαρά για ζωή!

 

 

 

 

 

(sorry bb girls, αλλά θα το γράψω.. Αριστούργημα κείμενο, απλά αριστούργημα…)

 

 

 

 

 

 

46 Σχόλια
  1. καλημέρα! απο τα πιο ωραία και εμπεριστατωμένα άρθρα! αυτά πάνω κάτω ακολουθώ και εγώ! μακάρι να ήμουν ενήμερη χρόνια νωρίτερα

  2. Καλημερα αγαπημενη Julia, ποσο μα ποσο υπεροχο το ποστ της Στελλας.

    Μ’αρεσε πολυ ο τροπος που τα προσεγγιζει ολα, απλα, κατανοητα, ανθρωπινα (επισης τα αποσπασματα απ το βιβλιο που αναφερει,ποσο ειλικρινα γραμμενα. Μπορει να σ’ακουστει κουλο, αλλα εγω συγκινηθηκα ετσι οπως τα γραφει ο συγγραφεας)

    Πιστευω οτι μ’αυτο της το ποστ θα βοηθησει πολλα κοριτσια out there,γιατι πιστευω οτι δεν χρειαζομαστε “επιστημονικες” μελετες, αλλα ανθωπινες μελετες.

    Thumbs up for Stella, xaaxaxaxa

    Stella Respect

  3. Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο… Μαζί σου 1000%.

  4. Καλημέρα,
    περασα δυο δύσκολες μέρες αλλά παρόλα αυτά διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις της εβδομάδας. Πόσο πολύ σύμφωνη με βρίσκετε!
    Από το Σεπτέμβρη είμαι σε μια διατροφική ομάδα με μαμάδες στο facebook που υποστηρίζουν όλα αυτά που πολύ εύστοχα γράφει και η Στέλλα μας. Προσπαθώ να ελαχιστοποιήσω τα επεξεργασμένα τρόφιμα, άρχισα να φτιάχνω μόνη μου ψωμί, γιαούρτι, λάχανο τουρσί και κεφίρ για τα προβιοτικά τους. Αφόρισα τις μαργαρίνες στο πυρ το εξώτερο, αλάτι παίρνω το ανεπεξέργαστο δικό μας Μεσολογγείου, αγοράζω πλέον μόνο ελευθέρας βοσκής αβγά και κοτόπουλα, έχω στραφεί στο κατσίκι και στο αρνί (γενικά σε ζώα που δεν σταυλίζονται) και προσπαθώ να ισορροπώ τα Ω6 και τα Ω3. Ναι, έχει πέσει πολύυυυ σαρδέλα στο σπίτι.
    Έντεχνα μας έχουν παραγεμίσει το μυαλό μας με λάθος πληροφορίες. Ειδικά στο θέμα της χοληστερίνης…είναι τρελό το πόσο λάθος οδηγίες μας δίνουν.
    Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα μάτια μας.

  5. Μπράβο σου! Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ χρήσιμο!

  6. Αγαπημένες μου σας ευχαριστώ όλες μεσ’ απ΄την ψυχη μου!
    @Ελενη Κερσένολγου ελενη μου πιο πολυ to the point δεν θα μπορούσες να είσαι, ειμαστε ακριβως στο ίδιο μήκος κυμματος! Keep walking! ετσι πρέπει να συνεχίσουμε όλες μας!
    @Kalia Dance ειναι συγκινητικό το σχόλιο σου και σ΄ευχαριστώ ιδιαιτερως! Είναι απιστευτα μεγάλη χαρα να μπορεις να μοιραζεσαι και να βοηθάς και τους υπόλοιπους, μεσα απο το δρόμο που διένυσες κι εσυ, με πολύ πολύ κόπο και κούραση.

  7. Καλησπερα!!!
    @Στελλα μου ξερεις οτι συμφωνω μαζι σου 100%!!!!!
    Καταπληκτικες οκες οθ πληροφοριες που μας εδωσες και ξερω οτι
    ειναι καταθεση ψυχης και πολλων χρονων εμπειριας!
    Πανω κατω γνωριζα μερικα απο αυτα και καθε μερα μαθαινω
    κατι νεο που μενω με το στομα ανοιχτο!Στην τελευταια μου
    ενημερωση εμαθα για την πασηγνωστη μαργαρινη οτι την κατασκευασαν
    επιστημονες για να παχαινουν γρηγορα τις γαλοπουλες!!!εχει
    μονο ενα μοριο διαφορα απο το Πλαστικο!!!Και το χειροτερο
    το βρισκουμε παντου στην διατροφη μας!!
    Προσπαθω οσο μπορω να προσεχω και διαβαζω με πολυ προσοχη
    τα συστατικα στις ετικετες αλλα δυστηχως εκει που πιστευω
    οτι τα εχω καταφερει παρασυρομαι ευκολα στην θεα ενος σακουλιου
    απο πατατακια!!!Ενω ξερω τι κακο κανουν αμα ξεκινησω δενσταματαω
    με τιποτα!!Απο την αλλα ειμαι για πολλες. . . μολις βλεπω
    τον γιο μου να τρωει πατατακια βγαζω αφρους και του αραδιαζω
    ενα σωρω χημικα και κορεσμενα λιπαρα που περιεχει η σακουλα που
    κραταει στα χερια του!!
    Απλα πρεπει να το βαλουμε καλα στο μυαλο μας και καταλαβουμε
    τι μας κανει καλο και τι οχι!!Ολα εκει βρισκονται ετσι εκοψα
    και το τσιγαρο το μονο δωρο που μπορεσα να κανω στον εαυτο μου
    και ειμαι πολυυυυ χαρουμενη για αυτο!!!
    Αφου θελω να ακολουθησω ενα υγιεινο τροπο ζωης το τσιγαρο
    ηταν το πρωτο που επρεπε να διαγραφει!!!δεν μου κολλαγε με
    τιποτα η εικονα του εαυτου μου απο το ενα χερι να κραταω το τσιγαρο
    και απο την αλλη να τρωω το βιολογικο μου τροφιμο!χαχαχα
    Πιστευω οτι ειναι θεμα χρονου να καταφερω και τα υπολοιπα. . .
    Φιλακια πολλα

  8. Το περίμενα το σημερινό post από τη Stella. Ήμουνα σίγουρη ότι θα είχε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να μας πει.Μας έχει φάει η διαφήμιση τόσα χρόνια και καταλήξαμε να τρώμε αέρα κοπανιστό, κενές και άνοστες θερμίδες και να παχαίνουμε παρ΄όλα αυτά. Ευτυχώς είχα την τύχη να γεννηθώ και να μεγαλώσω σε χωριό που το κοτόπουλο και το αβγό είχαν τη γεύση που έπρεπε να έχουν και για να φας σαλάτα έπρεπε πρώτα να βγεις στον κήπο να κόψεις το μαρούλι.Πόσο δίκιο έχεις….

  9. ΥΠΕΡΟΧΟ Στέλλα μου να πω για το άρθρο σου, είναι λίγο!Καλογραμμένο, ολοκληρωμένο, τέλειο!Σ’ ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας την γνώση μέσα από τις εμπειρίες σου.Αυτή την γνώση που τελικά είναι πιο σωστή από όσα βιβλία διαβάσει κανείς, τα οποία μπορεί να υπηρετούν και συμφέροντα.Εγώ πάντα ήμουν της υγιεινής διατροφής χωρίς δυσκολία, γιατί μου άρεσε και πλέον μου έχει γίνει τρόπος ζωής.Του γιού μου για πρωινό του δίνω ταχίνι με κακάο, το οποίο το φτιάχνω μόνη μου για να αποφύγω την ζάχαρη που έχει το ήδη έτοιμο.Προσπαθώ να περάσω τις συνήθειές μου στο παιδί μου, αλλά ακόμα είναι λίγο δύσκολο.Στα φαγητά μου χρησιμοποιώ ήδη ροζ αλάτι Ιμαλάιων και ψωνίζω βιολογικά προιόντα. Εντυπωσιάστηκα όμως για τα νέα που έμαθα για το χαρουπόμελο, δεν ήξερα πόσο ασβέστιο περιέχει.Αλήθεια όμως τα γαλακτοκομικά να τα βγάλουμε τελείως από την διατροφή μας?

  10. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Στελλίτσα μου και σ’ευχαριστούμε για την “κατάθεση ψυχής” που έκανες και σήμερα μέσα από αυτή την ανάρτηση! Ομολογώ ότι το βιβλίο είναι πρώτο στην λίστα μου (από την πρώτη φορά που το είχες αναφέρει σ’ένα παλαιότερο guest post), αν και δεν το’χω αγοράσει ακόμα… Όσο για το site που αναφέρεις, το παρακολουθώ πολύ καιρό και είναι πράγματι εξαιρετικό! Το γεγονός ότι μοιραζόμαστε, βοηθάμε η μία την άλλη και ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας, κάνει αυτή την παρέα μοναδική! Πολλά φιλιά!
    Υ.Γ. Όντως το κείμενο είναι αριστούργημα αγαπημένη μου!

  11. Σςα ευχαριστω και πάλι θεραμ όλες κορίτσια μου! Ειστε όλες σας υπέροχες!
    @ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Οχι, δε λεω να βγαλουμε τα γαλακτοκομικά από τη ζωη μας αλλα τα faux γαλακτοκομικά. Αν μπορεις για παραδειγμα να τρως το πλήρες γιαουρτι, αυτό που σας περιγράφω με την πέτσα, κατα προτίμηση μικρων μοναδων και βιοτεχνιών που υπάρχουν ακομα και στην Αττική π.χ στα Καλύβια ή τυρι πληρες κανονικό τυράκι. Εχεις πιεί για παραδειγμα το γαλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολης Θεσσαλονίκης? Εγω το είχα πιει πριν αρκετά χρονια εκει στο αγροκτημα τους κι ήταν γαλα όπως το θυμόμουν, παλια αυθεντική ξεχασμένη γευση. Δυστυχως στην Αθήνα δεν το βρίσκω σχεδόν ποτέ…κι ελπίζω να μην εχουν αλλαξει τα πράγματα…

  12. Κάτι ακόμα που έμαθα τελευταία.Το αλεύρι Ζέα.Έχω ήδη αγοράσει και αποφάσισα να οργανωθώ και να φτιάχνω ακόμα και το ψωμί με αυτό το αλεύρι.Άλλωστε κομμένο σε φετούλες στην κατάψυξη διατηρείται πολλές μέρες.

  13. @ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ εξαιρετική περίπτωση η Ζεα! Τζου να κανουμε ενα post με εναλλακτικες συνταγες απ΄όλες μας!

  14. @όλες: Σήμερα θέλω την συμπαράσταση, από όλες σας και ειδικά από τις μαμάδες εδώ μέσα. Μετά από αυτό το εκπληκτικό κείμενο της Stella και μετά και τα σχόλια των αγαπημένων μαμάδων, Ελένης Κερσένογλου και Αλεξάνδρας, αισθάνομαι κάπως “λίγη” μαμά… Ναι, βέβαια, δίνω εξαιρετικά μεγάλη προσοχή στην διατροφή του κυρίου Ρωμανού, αλλά δεν σας φτάνω ούτε στο δακτυλάκι σας…με βάλατε σε μεγάλες σκέψεις σήμερα, για να μην πω, τύψεις…

  15. Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα γράφεις!!Βέβαια θα σου πω ότι το κανονικό βούτυρο για παράδειγμα είναι 60% πιο ακριβό από τη λιπαρή ουσία…..ένα μικρό παράδειγμα.Προσπαθώ να παίρνω τα υγιεινά αλλά δεν το καταφέρνω πάντα!Κι εγώ φτιάχνω ψωμί,αλλά το αλεύρι το αγοράζω από το εμπόριο….ΟΛΑ τα αλεύρια έρχονται από Ουκρανία και είναι τίγκα στο χημικό…τι να πω

  16. @KETTY Ναι, το καταλαβαίνω, αλλα όπου μπορούμε κι οσο μπορουμε…και, ότι μπορούμε να ελεγξουμε φυσικά….

  17. ειναι ακριβως ετσι οπως τα λες (και λιγα που λες δλδ,ειμαι σιγουρη οτι ξερεις πολλα παραπανω..)
    και γω σ αυτους τους ρυθμους κινουμε,τουλαχιστον απο τοτε που..θυμαμαι τον εαυτο μου και το ιδιο κανω και με το γιο μου
    δεν ξερω γιατι,αλλα ειχα αυτη την επιλεκτικοτητα και την δυσπιστια απο πολυ μικρη! τελικα ειχα δικιο γιατι στο δρομο μου επεσα πανω και σ εναν τεχνολογο τροφιμων(τον οποιο και παντρευτηκα)και μου επιβεβαιωσε πολλα απ αυτα που πιστευα..πχ αυτο για τη γαλοπουλα που εγραψες Στελλα ειναι περα για περα αληθινο!
    σε λιγα χρονια να δειτε που θα βγουν και θα πουν ποσο χαλια ειναι τα εμπλουτισμενα..(οπως τα λαιτ και τα ζεροου και ακομη χειροτερα)

    το λιγοτερο απεξεργαστο ειναι και το μονο καλο!

  18. Tζουλια ποτε δεν ειναι αργα!!
    ισως κουραστεις λιγο αν εχει συνηθισει σε συγκεκριμενα γλυκα ή σνακ αλλα ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ!!!
    σιγα σιγα και δεν θα καταλαβει τις ..αλλαγες!

  19. @fenia: Σε ευχαριστώ που μου απάντησες, αγαπημένη μου.. Όχι σνακ και γλυκά, δεν μπαίνουν στο σπίτι, αλλά ούτε καν πλησιάζω, αυτά που μας έγραψαν τα κορίτσια από πάνω και αυτά που τώρα μου λες και εσύ.. Νομίζω, μόνο ένα όμορφο τραγουδάκι θα μου φτιάξει τη διάθεση σήμερα… (αλήθεια λέω, έχω λίγο “πέσει”.. από αύριο πολλές αλλαγές, στο σπίτι μου….)

  20. @Julia Θα σου δωσω εγω να του φτιαξεις όμορφες συνταγες όπως εκεινες με την καροτόσουπα και θα τον κάνεις και γκουρμε και υγιεινιστή…

  21. ..oταν ολοι και ολα “δειχνουν” καπως,εγω μ αυτο φτιαχνομαι κυριολεκτικα
    https://www.youtube.com/watch?v=NHa1ThS9avA

    Don’t believe what you hear
    Don’t believe what you see
    If you just close your eyes
    You can feel the enemy
    When I first met you girl
    You had fire in your soul
    What happened your face of melting in snow?
    Now it looks like this
    And you can swallow
    Or you can spit
    You can throw it up
    Or choke on it
    And you can dream
    So dream out loud
    You know that your time is coming ’round
    So don’t let the bastards grind you down

    No, nothing makes sense
    Nothing seems to fit
    I know you’d hit out
    If you only knew who to hit
    And I’d join the movement
    If there was one I could believe in
    Yeah I’d break bread and wine
    If there was a church I could receive in
    ‘Cause I need it now

    To take the cup
    To fill it up
    To drink it slow
    I can’t let you go
    I must be an acrobat
    To talk like this
    And act like that
    And you can dream
    So dream out loud
    And don’t let the bastards grind you down

    Oh, it hurts baby
    What are we going to do? Now it’s all been said
    No new ideas in the house and every book has been read

    And I must be an acrobat
    To talk like this
    And act like that
    And you can dream
    So dream out loud
    And you can find
    Your own way out
    And you can build
    And I can will
    And you can call
    I can’t wait until
    You can stash
    And you can seize
    In dreams begin
    Responsibilities
    And I can love
    And I can love
    And I know that the tide is turning ’round
    So don’t let the bastards grind you down

    αν ηξερα τις αλλαγες που συμβαινουν στη ζωη σου θα μπορουσα να ειμαι πιο συγκεκριμενη,ελπιζω ολα να πανε καλα Τζουλια

  22. Εγώ θα σου στείλω super συνταγή για μπάρες δημητριακών! Αρέσουν στο γιό μου πάρα πολύ και φυσικά τις παίρνει στο σχολείο.Και δεν είναι και το ευκολότερο παιδί στα υγιεινά.

  23. Τζα!!!Καλησπέρα bbgirls.Τι να πω τώρα κι εγώ για την αγαπημένη μου μαγισσούλα της Πόλης και τα πόσα γνωρίζει.Μέσες άκρες ξέρω κάποια πράγματα και προσπαθώ για το καλύτερο αλλά είμαι της ατασθαλίας και δεν κρατάω και πολύ(ευτυχώς που είναι η μαμά και μας φροντίζει,αλλιώς..)Πού θα πάει όμως;Θα βάλω μυαλό κι εγώ 😉 Φιλιάααααα

  24. Αυτό με το τοστ το άκουσα πολύ πρόσφατα κι εγώ και ήδη έχω σταματήσει να αγοράζω τα τετράγωνα μαλακά ψωμάκια, μια χαρά τα αντικατέστεσησα με ψωμάκια “μαργαρίτας” από κανονικό φούρνο που τα κόβω στη μέση 🙂

    @ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, αχ δώσε μας τη συνταγή για τις μπάρες, θα με σώσεις!

    Αχ μας ξεσήκωσες πάλι Στέλλα!!!

  25. @Ioanna Thess: Υπέροχες Ιωάννα μου και πανεύκολες. Με ηλιόσπορο,λιναρόσπορο, κουάκερ όλο υγεία! Θα την γράψω στην Τζούλια να στην στείλει.Φιλιά!

  26. Καλησπέρα!Το άρθρο της STELLA,είναι πάρα πολύ ενημερωτικό κ πειστικό.Ευτυχώς που διαπίστωσα πολλά πράγματα για μένα τα οποία ήδη εφαρμόζω αλλά το τοστάκι χμμμ! με έβαλε σε σκέψεις…..Το ήξερα βέβαια ότι δεν είναι τόσο αθώο αλλά το έτρωγα με τη σκέψη ότι είναι κτ που μου αρέσει,εύκολο κ με χορταίνει για δεκατιανό.Μάλλον θα αρχίσω να το σκέφτομαι στα σοβαρά…..Κ πάλι ΜΠΡΑΒΟ,αργείς αλλά όταν χτυπησεις,δεν παίζεσαι Stella!!!!!

  27. Αγαπημένη μου, δε θέλω να σε “βλέπω” στεναχωρημένη…Με λίγο προγραμματισμό και τη βοήθεια της τεχνολογίας όλα γίνονται. Μη φανταστείς πως ζυμώνω με τις ώρες, έχω τενοντίτιδες δε θα την έβγαζα καθαρή. Ο αρτοπαρασκευαστής να ‘ναι καλά 🙂 Προτού πέσω για ύπνο βάζω τα υλικά μέσα και τον προγραμματίζω και το πρωί ξυπνάμε με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού.(Αλεύρι παίρνω το Λήμνου, απλά εξαιρετικό)
    Κάπως έτσι και το γιαούρτι και τα τουρσιά και όλα.

    Ένα βασικό κόλπο είναι να διαβάζουμε τα συστατικά σε οτιδήποτε αγοράζουμε, ακόμη και στα πιο απλά. Έτσι ανακάλυψα ένα σωρό χαζά που αγόραζα για καλά και υγιεινά. Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση πόσα βελτιωτικά έχει το αλεύρι, το απλό αλεύρι, όχι η φαρίνα. Για να μην πω για το αγαπημένο μου cottage που είχε τροποποιημένο άμυλο γρρρ

    Συνταγές θέλετε; Κάνω μια ωραία για μπάρες/μπισκότα
    1 κούπα νιφάδες βρώμης
    2 κουτ. σούπας μέλι
    2 κουτ. σούπας ταχίνι
    (προαιρετικά προσθέτουμε με το μάτι καρύδια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα αλλά όλα αυτά με μέτρο φυσικά)
    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και μοιράζουμε από μια κουταλιά σε θήκες για cup cakes (ναι, μπορείτε και να κάνετε το μείγμα ένα μπαστούνι, να το βάλετε λίγο στο ψυγείο να σφίξει και να κόψετε μπάρες αλλά εγώ το βρίσκω πιο εύκολο έτσι). Φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 8-10 λεπτά.

    Υγιεινά γαριδάκια θέλετε; γράφτε!
    6 ασπράδια (από αβγά ελευθέρας βοσκής)
    1 κουτ. γλυκού λεμόνι
    λίγο αλάτι
    διάφορα μπαχαρικά για γεύση πχ πάπρικα, κάρι, πιπέρι
    Χτυπάμε σε πολύ σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με το λεμόνι. Προσθέτουμε το αλάτι και τα μπαχάρια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι με πολύ απαλές κινήσεις, μην “κάτσει”.Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και κάνουμε λωρίδες. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 100 βαθμούς μια ώρα και αφότου κλείσουμε το φούρνο αφήνουμε άλλη μια ώρα μέσα το ταψί.

    Έχω και σε τσιπς έχω 🙂
    1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
    πιπέρι
    ρίγανη
    Ανακατεύουμε και απλώνουμε κουταλιές κουταλιές σε ταψί.Φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά.

    Καλή μας όρεξη 🙂

  28. Πφφ το βασικότερο όλων ξέχασα. Κυκλοφορεί ένα βιβλίο του Μάριου Δημόπουλου με τίτλο ‘Χοληστερίνη: Ένας σύγχρονος μύθος’, νομίζω όλοι πρέπει να το διαβάσουμε. Είναι μια άλλη ερμηνεία της χοληστερίνης, πολύ διαφορετική από ό,τι ακούγαμε έως τώρα.Ο Δημόπουλος έχει και blog που γράφει κάποια πράγματα.

  29. @Ελένη Κερσέονογλου: Πάμε: Και σε ευχαριστώ γιατί ασχολήθηκες… Και σε εκτιμώ, γιατί τα κάνεις… και σε ακούω γιατί τα εαφαρμόζεις.. και σε αγαπώ, γιατί με βοήθησες και με έκανες να αισθανθώ κάπως καλύτερα..

  30. @Ελενη Κερσένογλου: Και τέλος σε ευχαριστώ, που έχω κάνει τα χιλιάδες λάθη για να τα γράψω γρήγορα και όπως τα αισθάνομαι όλα αυτά και παρόλα αυτά, δε δίνεις σημασία, αλλά απλά πιάνεις το νόημα…

  31. Καταπληκτικά ενημερωμένο άρθρο..συμφωνώ απόλυτα στα περισσότερα..κ εγώ είμαι κατά των λεγόμενων light προιόντων και έχω ξεχάσει τη γεύση της ζάχαρης και του αλατιού,όχι λόγω κάποιας δίαιτας,αλλά γιατί δεν μου αρέσουν…προτιμώ τις σαλάτες μου να τις αρτεύω με ρίγανη και κάπαρη καθώς και τα περισσότερα φαγητά..όσο για γαριδοπατατάκια κ.λ.π.εδώ και 17 χρόνια που γέννησα το πρώτο μου παιδί δεν τα ξαναέβαλα σπίτι μου για να μην μάθει το παιδί μου ότι υπάρχουν αυτές οι γεύσεις…ότι δεν ξέρεις δεν το αναζητάς έτσι δεν είναι?

  32. Λοιπόν αφού ξεκίνησε η Ελένη μας θα σας δώσω και την δική μου συνταγή για μπάρες, για να έχετε και ποικιλία.
    – 300 γρ. κουάκερ
    – 2 μήλα λιωμένα στο μούλτι σε πουρέ
    – 3 ασπράδια αυγού
    – κανέλλα
    – 3 κουτ.σούπας μέλι
    – 1 φλυτζάνι ηλιόσπορο
    – 1/2 φλιτζάνι λιναρόσπορο
    – 100 γρ. ελαιόλαδο
    Απλά ενώνουμε μαζί όλα τα υλικά. Στρώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.

  33. Ξέχασα να σας γράψω ότι για να χρησιμοποιήσεις τον λιναρόσπορο πρέπει να χτυπήσεις λίγο τους σπόρους σε ένα γουδί για να βγούν τα πολύτιμα έλαιά του.

  34. και γω με τη σειρα μου θα σου γραφα την αγαπημενη συνταγη του γιου μου για μπισκοτο με ταχινι μελι βρωμη και αμυγδαλοψιχα αλλα μαλλον προτιμω να σε καληνυχτισω μ ενα τραγουδι αγκαλια….
    ονειρα γλυκα και ζητω οι αλλαγες!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=SfCOCFqNNlc&feature=kp

  35. Αγαπημένη, γιατι δεν μ΄ακους? δεν βλέπεις τα κορίτσια μας? Ας κανουμε ενα ποστ μονο με εναλλακτικές συνταγές… Θα μαζέψουμε όλες μας τόσους θησαυρους γνωσης και τρόπων μαγειρέματος “καινούργιων” τροφών… π.χ το κινόα, η ζέα….

  36. @Fenia: Oh… my dearest… so, sooooo sweet… Υποκλίνομαι στην αγάπη για τα κουκλάκια μας (και όπως μου έγραψε μια αγαπημένη σήμερα, περισσότερο και από τη διατροφή, μετράει η αγάπη.. και εγώ θα προσθέσω και η μουσική!!!)

  37. @Stella: Σε ακούω, σε ακούω βέβαια!! Έτοιμη είμαι και περιμένω με αγωνία!!!

  38. Μπράβο στην φίλη μου την Στέλλα..!! Έχεις απίστευτο ταλέντο να μας κάνεις να χαμογελάμε κ συνάμα να αισθανόμαστε δυνατές για τις επιλογές κ αλλαγές μας. Σ’ ευχαριστώ που μ’έκανες να δω τα θέματα της διατροφής μου πιο σχολαστικά κ σ’ευχαριστώ που μου δάνεισες κ το “διατροφική νοημοσύνη”. Να γλυκοφιλάς πάντα τον “καλό σου”.. είναι σύμμαχος στις προσπάθειές σου κ σου πάει πάρα πολύ…!!

  39. Συγνώμη αν φανώ περίεργη απλά πιστεύω πως όλα πρέπει να τα τρώμε με μέτρο. Η πλήρης αποφυγή κάποιων τροφών οδηγεί κάποια στιγμή σε υπερκαταναλωση.ειδικά στα παιδιά. Έχω δει μαθητή μου του οποίου η μητέρα είναι εναλλακτική διατροφολογος να πέφτει με τα μούτρα σε γλυκά και διαφορέσ λιχουδιες όταν τα έβρισκε στο σχολείο. .Από κέρασμα κτλ.νομίζω πως πάνε μέτρον αριστον

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.