Αφιέρωμα Σώμα: Φυσικές Λύσεις Κατά της Κυτταρίτιδας

 

Loosing weight - young woman checking her leg

 

Κάθε άνοιξη ξαναρχίζουμε τον κηρυγμένο πόλεμο εναντίον της κυτταρίτιδας. Δυστυχώς την θυμόμαστε κάθε άνοιξη και την ξεχνάμε με μνημειώδη καθησύχαση της συνείδησης μας, το χειμώνα. Εκείνη είναι εκεί αλλά εμείς κάνουμε, ότι δεν τη βλέπουμε και με το καλό στην πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας, ω του θαύματος, αυτή είναι πάλι εκεί, εμφανής και ακμαία!

 

Ναι, ξέρω δεν έχουμε χρόνο ν’ ασχοληθούμε με όλα, το έχουμε εξάλλου αυτό το χούι, με όλα όσα αφορούν την ομορφιά μας. Μας πιάνει ξαφνικά ο πανικός μπροστά σε μια νέα ρυτίδα, αρχίζουμε τα σέρουμ, τις δραστικές κρέμες νύχτας και τις αντιρυτιδικές, μετά από λίγο όμως βαριόμαστε.   Τα μαλλιά μας είναι άτονα, ατίθασα, κατεστραμμένα απ΄τις βαφές αρχίζουμε τις θεραπείες, τις μάσκες, τα σερουμ. Ε… μετά από λίγο μένουν όλα στο ράφι…. Άσε, έτσι είμαστε όλες τελικά…. σας – μας έχω μάθει καλά… πλέον…

 

Τι να κάνουμε κορίτσια; Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αν δεν βάλουμε σύστημα, η καλύτερη κρέμα στον κόσμο, δεν βοηθάει… Ας θυμηθούμε τους κανόνες που πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας πάνω απ΄όλα, για το καλό της υγείας μας και κατ΄επέκταση για την κατατρόπωση του εχθρού.

 

Βγάλτε απ΄τη ζωή σας τις δυο άσπρες πιο επιβλαβείς ουσίες, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μας παχαίνουν και μας γερνούν. Δέστε το ως μακροπρόθεσμη επένδυση στην υγεία σας. Εξαφανίστε ή έστω ελαττώστε την προσθήκη του μαγειρικού αλατιού στο μαγείρεμα, αφού έτσι κι αλλιώς τα τρόφιμα περιέχουν ήδη νάτριο στη σύσταση τους. Όπου είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε το ορυκτό ροζ αλάτι Ιμαλαίων. Μειώστε γενικότερα την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και κορεσμένα, ζωικά λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παστά. Και προς Θεού διαγράψτε, ότι είναι συσκευασμένο, επεξεργασμένο, τροποποιημένο από την πρωτόλεια μορφή του, όπως τις κονσέρβες, τα πατατάκια, τα έτοιμα σνακ, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast food, το junk food γενικότερα. Το αλάτι, κρύβεται σαν τον διάβολο στις λεπτομέρειες, εκεί που ούτε το φαντάζεστε. Τσεκάρατε την ετικέτα ενός συσκευασμένου παγωτού για να σοκαριστείτε από το πόσο αλάτι περιέχει.

 

Salt-Vs-Sugar

 

 

Περιορίστε το αλκοόλ και δη τα κοκτέιλ που αποδεδειγμένα περιέχουν ζάχαρη. Ναι, ξέρω τα τελευταία χρόνια οι γυναικοπαρέες συγκεντρώνονται γύρω από ένα μοχίτο, μία μαργκαρίτα, μια καΐπιρίνια βρε αδελφέ κι «η αναμάρτητη πρώτη τον λίθον βαλέτω», αλλά τελικά προτιμήστε ένα σικάτο λευκό μοσχοφίλερο ή το κοκτέιλ «Τζούλια» aka White Wine Spritzer, δηλαδή λευκό κρασί με πάγο και σόδα (Spritzer γιατί η σόδα “ψεκάζεται” στο τέλος με την all time classic αντλία των Άγγλων barmen).

 

winesprizter2

 

 

Κόψτε τα γλυκά! Τόσο απλά! Αντικαταστήστε τα ντόνατς, τα cupcakes, τις τούρτες, τα παγωτά και όλα όσα αγαπάμε…. με φυσικά σνάκς όπως η μαύρη σοκολάτα, το παστέλι, τα ξερά φρούτα, τα ψημένα μήλα με κανέλλα στο φούρνο (Τζούλια τη συνταγή)… Αν μη τι άλλο κρατήστε τη χαρά, για μια ξεχωριστή στιγμή κι όχι για κάθε μέρα και προσπαθήστε να είναι σπιτικά, μαμαδίσια, χειροποίητα γλυκά κι όχι ζαχαροπλαστείου…. Έχει διαφορά…. Και «στο πυρ το εξώτερον» τα αναψυκτικά πάσης φύσεως, εννοείται και τα light!

 

Baked-Apples

 

 

Καταναλώστε όσο μπορείτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά κι αν μπορείτε, όσο μπορείτε, όσο σας επιτρέπετε, ας είναι βιολογικά! Έχει τεράστια σημασία, πιστέψτε με. Καλύτερα δυο βιολογικά φρούτα την ημέρα κι ας αγοράζονται με το κομμάτι όπως γίνεται στην Ευρώπη, παρά δυο κιλά συμβατικών καλλιεργειών, που τελικά σαπίζουν στο μπαλκόνι. Χρειαζόμαστε όλοι φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους, αλλά και τις βιταμίνες που περιέχονται στη φλούδα των περισσότερων καρπών.Ακόμα κι αν είναι ουτοπικό να αποκτήσουμε μια εξ’ ολοκλήρου βιολογική διατροφή, επιβάλλεται να τρεφόμαστε τουλάχιστον με βιολογικές πατάτες, κρεμμύδια, καρότα και μήλα γιατί είναι αυτά που απορροφούν περισσότερο από το έδαφος όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά παράλληλα και τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα.Προτιμήστε επίσης εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.

 

strawberry-3

 

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών όπως το νερό (χλιαρό και όχι κρύο αν μπορείτε) , το πράσινο τσάι, τους φυσικούς φρεσκοστυμμένους χυμούς (ποτέ συσκευασμένους είναι γεμάτοι συντηρητικά και ζάχαρη κι ας μην το γράφουν) γιατί και διευκολύνουν το μεταβολισμό των τροφών, αλλά και εντείνεται η αποτοξίνωση. Σύμμαχος μας τα βότανα και τα αφεψήματα με κορυφαίο το πράσινο τσάι (φτιάξτε μόνη σας πράσινο τσάι, όχι έτοιμο συσκευασμένο ρόφημα). Μελέτες δείχνουν, ότι με 2-3 ποτήρια πράσινου τσαγιού παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα κατεχίνων που συμβάλλουν στην αυξημένη καύση θερμίδων. Οι κατεχίνες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς και στη βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα. Άλλα βότανα που βοηθούν την αποτοξίνωση και την κυτταρίτιδα είναι η λουΐζα και η μέντα, ενώ ένα άλλο μαγικό δροσιστικό ποτό που μπορείτε να έχετε πάντα σπίτι σας κι όχι μόνο να το καταναλώνετε για τον συγκεκριμένο λόγο, αλλά να το προσφέρετε κι όλας, είναι: βάλτε σε μια κανάτα φρέσκο νερό, φύλλα δυόσμου, ένα κομμάτι ρίζα τζίντζερ και ένα με δυο λεμόνια κομμένα στη μέση κι αφήστε τα να εκχύσουν.

 

Προτιμήστε για την διατροφή σας ψάρι και θαλασσινά (ναι ξέρω, πολλά λέγονται για τον υδράργυρο και τα ψάρια, αλλά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα υπάρχουν ακόμα εναλλακτικές αν το ψάξουμε λίγο) και πουλερικά που είναι πλούσια σε χαλκό και ψευδάργυρο, κι ενισχύουν την επιδερμίδα διατηρώντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Όσπρια που είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Δημητριακά κατά προτίμηση ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες Β, που ενισχύουν το μεταβολισμό. Και φυσικά άψητους κι ανάλατους ξηρούς καρπούς, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε την πλέον αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, ενυδατική βιταμίνη που αποτρέπει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων.

 

 

freshfish

 

Όσο μπορείτε, ναι είναι δύσκολο, αλλά όσο μπορείτε, ασκηθείτε! Σας μιλάω εκ πείρας. Υπάρχουν περίοδοι που δεν προλαβαίνω να πάω στο γυμναστήριο τις τρεις φορές που απαιτούνται μέσα στην εβδομάδα, και καταλήγω να πηγαίνω μία ή και καμία. Αυτό που προσπαθώ όμως είναι, να μην το εγκαταλείπω, να μην το παρατάω. Ξαναρχίζω την επόμενη εβδομάδα της ελλιπούς απουσίας μου, σαν να μην έλλειψα ποτέ, προσπαθώντας απλά να μην το διαγράψω από την καθημερινότητα μου.

 

Stella

 

 

 

 

9 Σχόλια
  1. Καλημερα!!!
    @Stella μου ποσο καλα μας τα λες!!!μας δειχνεις.ολα.τα βηματα
    για να μαθουμε να ζουμε και να τρεφομαστε Σωστα!!!
    Αλλα οσες φορες και να.εχω.προσπαθησει το γουρουνακι που
    κρυβω μεσα μου(μαλλον δεν.ειναι.τυχαιο στην.κινεζικη αστρολογια.ειμαι
    γουρουνι!!χαχαχα)δεν με αφηνει!!Το μονο που μπορω να
    επιβραβευσω τον εαυτο μου ειναι.οτι εδω και χρονια.εχω κοψει το
    καπνισμα!!Ειπα.να ξεκινησω με αυτο πρωτα πιστευω καποια στιγμη
    να καταφερω και τα υπολοιπα.
    Φιλια πολλα

  2. Καλημερα Stella. Ποσο σωστα ειναι ολα. Τα περισσοτερα αν οχι ολα τα γνωριζουμε αλλα δεν θελουμε να τα κανουμε πραξη. Μακαρι εστω τα μισα να τα επιβαλουμε στον ευατο μας Καλο απογευμα

  3. Κορίτσια μου … τα πάθη είναι ανθρώπινα…. Ποια απο μας δεν ενδίδει στον πειρασμό, όπως είπε κι ο Οσκαρ Ουάιλντ? (The only way to get rid of a temptation is to yield to it).

  4. Γεια σου Στέλλα!Τέλειες οι συμβουλές σου!Πολλές από αυτές τις ακολουθώ αλλά μερικές φορές με πιάνει μανία με αλμυρά ή γλυκά σνακ.Πάντως,τώρα διανύω μια περίοδο που αποφεύγω τα γλυκά.Μακάρι να κρατήσει!

  5. Το μεγάλο μου θέμα είναι στα γλυκά. Αδυναμία μεγάλη, τι να κάνω. Βέβαια προτιμώ την μαύρη σοκολάτα, κάτι είναι κι αυτό. Δεν έχω πολύ περιττό βάρος αλλά είμαι όλη μου τη ζωή σε δίαιτα-διατροφή, παρακολουθώντας το πάντα. Κάποτε ξεφεύγω, μετά επανέρχομαι πάλι και… η ζωή μου κύκλους κάνει.

  6. Τζα!!!Καλησπέρα bbgirls. @Stella μου τι χαριτωμένα που τα λες.Όλα είναι μια απόφαση που αποφεύγω να πάρω.Ειδικά για τη ζάχαρη.Τα φιλιά μου

  7. Πόσο σωστά είναι αυτά που λες Στέλλα μου αλλά και δύσκολα κάποια από αυτά! Προσωπικά δεν αντέχω το αλάτι,ούτε πάστες και ζάχαρη στα ροφηματα μου,αλλά δεν ζω χωρίς να τρώω μια σοκολάτα υγείας την ημέρα!! Βέβαια προσπαθώ να πίνω 1 λιτρο νερό την ημέρα και το καλοκαίρι 1,5 και χρόνια τώρα,μετά από κάθε ντους απλώνω ανελλιπώς συσφικτικές και αντικυτταριδικές κρέμες ενναλάξ,παρηγορώντας τον εαυτό μου έτσι για τα διάφορα ατοπήματα μου 😉

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.