Il sogno: Όταν η Όπερα συναντά τη Μόδα το αποτέλεσμα είναι, Όνειρο

 

opera-moda

 

Πόσο πολύ μου αρέσουν αυτά τα events… Πόση χαρά και θετική ενέργεια κρύβουν μέσα τους; Πόσο όμορφο είναι να βλέπεις ότι υπάρχει αυτή η διάθεση και αυτή η έμπνευση στη χώρα μας; Όπερα και Μόδα. Τα λατρεύω και τα δυο.

 

Χάρηκα πολύ όταν έμαθα, ότι και φέτος για άλλη μια χρονιά, το ετήσιο ραντεβού της Όπερας και της Μόδας, επιστρέφει στις 21 Μαΐου, στο Ωδείο Αθηνών, στην οδό Ρηγίλλης. Ο τίτλος της οργάνωσης είναι «Το Όνειρο», “Il Sogno”, ένα θέμα που συναντάμε συχνά στην Όπερα.

 

 

liriki

 

 

Στην όπερα La Rondine του Giacomo Puccini, oποιητής Prunier διηγείται το όνειρο μιας γυναίκας. Σε αυτό το όνειρο ένας βασιλιάς ζητάει από μια υπηρέτρια απλά να τον εμπιστευτεί και αυτός θα της χαρίσει όλα του τα πλούτη… Η διάσημη άρια “Chi il bel sogno di Doretta”, ή «Doretta’s Dream», έγινε τραγούδι το 1987 από την Sarah Brightman.

 

 

la-rondine

 

 

 

Poliuto του Gaetano Donizetti: Μια όπερα βασισμένη στη ιστορία του Άγιου Πολύευκτου (Saint Polyeuctus ) ο οποίος κατά τους ρωμαϊκούς διωγμούς,  ασπάστηκε τον Χριστιανισμό (259μΧ) και μαρτύρησε. Η αγαπημένη του σύζυγος Paolina αν και ερωτευμένη με άλλον άντρα, βαθιά συγκινημένη από το θάρρος και το κουράγιο του, τον ακολούθησε στον θάνατο. Και να ακούς τις ικεσίες και τον θρήνο της, από τη μια, τη μοναδική, την απόλυτη, την αξεπέραστη, την La Divina, Μαρία Κάλλας. Να την ακούς και να νιώθεις, ότι ένα άυλο χέρι, αγγίζει την ψυχή σου.  Το άσχημο όνειρο της Paolina, βγήκε αληθινό…

 

 

 

poliuto-kallas

 

 

 

«The Dream of Gerontius» του Edward Elgar, το ταξίδι της ψυχής ενός θρήσκου ηλικιωμένου άντρα την Ημέρα της Κρίσεως, μπροστά από τον Θεό…

 

 

dream-gerondius

 

 

 

Το όνειρο του Faust μέσα από τις νότες της όπερας La damnation de Faust” του Hector Berlioz…

 

 

 

faust

 

 

Το «Τhe Dream” του Sergei Rachmaninof…

 

 

 

sergei

 

 

Kαι ποια σχεδιάστρια θα μπορούσε να δείξει τις μοναδικές της δημιουργίες εκείνη τη βραδιά αν όχι η Λουκία; Oι υπέροχες, αέρινες, πάντα κομψές και όσο πρέπει ρομαντικές (χωρίς να γίνονται γλυκανάλατες) δημιουργίες της σχεδιάστριας μόνο «ονειρικές» μπορούν να χαρακτηριστούν. Η ίδια εμπνέεται από διάσημες άριες της όπερας αλλά και αποσπάσματα διάσημων μουσουργών και αποτυπώνει την προσωπική της σφραγίδα στην βραδιά.

 

 

Από το Δελτίο Τύπου:

 

 

Το project «Όπερα και Μόδα» βασίζεται σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου η οποία επιχειρεί να συνδυάσει το Λυρικό Θέατρο με την Υψηλή Ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό. Το project γεννήθηκε επάνω στη βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες. Το γεγονός ότι, ο ένας μετά τον άλλο, οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.λπ.) γοητεύονται από την θεατρικότερη από όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου κ.ά) είναι μία μόνο, η πιο προφανής, ίσως, παράμετρος. Από την άλλη, η Μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης-αντί της κλασικής πασαρέλας- και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης.

 

 

 

Αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε αυτή τη μοναδική βραδιά – σημειώστε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη- διαβάστε το παρακάτω:

 

 

opera-moda-invitation

 

 

 

 

 

 

Needless to say, ότι ένας από τους χορηγούς αυτής της εξαιρετικής βραδιάς θα είναι και η αγαπημένη Dove. Η μάρκα που ξέρω πολύ καλά ότι όλες αγαπάτε, η μάρκα που αγαπά τις γυναίκες, τη μόδα, την τέχνη, το well being, την αληθινή ομορφιά. Η μάρκα που αποδεδειγμένα, αγαπάει τα bb girls.

 

Εγώ πάντως θα είμαι σίγουρα εκεί και θα σας υπενθυμίσω το event και την επόμενη εβδομάδα. Εσείς; Μήπως είναι ευκαιρία, με κάποιες από εσάς, να γνωριστούμε από κοντά; Αν συγκινηθούμε, θα πούμε ότι οφείλετε στη ευαισθησία μας, όταν ακούμε όπερα.

 

Δηλαδή, μια χαρά δικαιολογία θα βρούμε.

 

 

 

Maria Callas “Paolina”

 

 

“Di quai soavi lagrime, aspersa è la mia gota”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Σχόλια
  1. Μα πόσο πρωτότυπο και μοναδικό event…είναι κάτι που δεν νομίζω να έχω ξανακούσει.

  2. Κοίτα τώρα κάτι ιδέες που μου μπαίνουν …

  3. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μου ξέφυγε μαι και τους μισούς συμμετέχοντες τους γνωρίζω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.