Beatific Sun Guard Αντηλιακά: Τι γνωρίζετε, για τη θερμο-γήρανση και άλλα.

Beatific-sunscreen-box-and-

 

 

Πριν λίγο καιρό όπως θα θυμάστε, κάναμε έναν διαγωνισμό ο οποίος περιλάμβανε και ένα αντηλιακό προϊόν. Εκείνη την ημέρα, σας είπα ότι θα επιστρέψω, όσο αφορά το θέμα αντηλιακά και αντηλιακή προστασία, γιατί είναι πολύ σοβαρό και θέλω να σας ενημερώσω για τις νέες έρευνες.

 

Πρόσφατα βρέθηκα στην Συνέντευξη Τύπου της νέας αντηλιακής σειράς προσώπου Sun Guardτης Ελληνικής δερμο καλλυντικής μάρκας Beatific (γράφω με bold το Ελληνική) η οποία ανήκει στον Όμιλο Υγεία . Πριν συνεχίσω και επειδή εδώ μέσα, δεν κρύβω σχεδόν τίποτα, να σας εκμυστηρευτώ ότι για μένα και για αρκετές συναδέλφους, οι παρουσιάσεις των αντηλιακών είναι κάποιες φορές κουραστικές και άλλες φορές, έως δυσνόητες.

 

Όταν αυτό δεν ισχύει, ακούμε σχεδόν πάντα τα ίδια και τα ίδια, SPF, χόριο, dermis, epidermis, βλάβες,κλπ κλπ κλπ. Τέλος κάποιες από αυτές τις παρουσιάσεις τραβάνε πολύ σε χρόνο με πάρα πολλές χημικές λεπτομέρειες, ε και όσο να ναι, δυστυχώς το έχω ξαναπεί, δεν σπούδασα Χημεία και άλλο είναι να την κάνεις στο σχολείο, άλλο να προσπαθείς να την καταλάβεις μέσα σε μια η δύο ώρες. (τελικά βέβαια, μετά από κάποια χρόνια, μαθαίνεις πολλά πράγματα όσο αφορά Χημεία, σε αυτό το επάγγελμα)

 

Οφείλω να ομολογήσω, ότι πρόσφατα, βρέθηκα στην πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση αντηλιακών προϊόντων. Kαι είμαι περήφανη που αυτό συνέβη σε παρουσίαση ελληνικών προϊόντων. Των προϊόντων Beatific, που όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξένα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τα ξεπερνάνε κατά πολύ. Ειδικά εφόσον πίσω από την ανάπτυξη αυτών των προϊόντων βρίσκονται οι δερματολόγοι του Ομίλου Υγεία καθώς και  η κυρία Mάρθα Μητσοπούλου Χημικός και R&D Directorτης Beatific (R&D = Research and Development- Έρευνα και Ανάπτυξη) μέλος της επιστημονικής ομάδας της Beatific . Η ίδια, μαζί με άλλους δερματολόγους, όχι μόνο έκανε την έρευνα και την ανάπτυξη αυτού του εξαιρετικά καινοτόμου προϊόντος, αλλά επιπλέον έκανε αυτή την παρουσίαση πολύ ενδιαφέρουσα και επιτέλους ξεκαθάρισε κάποιες απορίες που είχα ακόμα και εγώ και σήμερα με τη σειρά μου θα τις μεταφέρω σε εσάς.

 

Πριν ξεκινήσω, θα γράψω κάτι με κεφαλαία. Τα αποφεύγω τα κεφαλαία εδώ μέσα, το πολύ- πολύ να γράψω μόνο μια λέξη. Μάλλον μου έχει μείνει τραύμα, γιατί είχα έναν φίλο κάποτε που μου έστελνε mail και κάθε φορά που έγραφε με κεφαλαία, είχα την εντύπωση ότι με μάλωνε (που αυτό έκανε μάλλον). Αυτή την πρόταση όμως που ακολουθεί θα την γράψω με κεφαλαία και θα την κάνω και bold:

 

ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ.

 

 

Beatific Sun Guard

 

 

Διαβάστε την συνέντευξη που πήρα από την κυρία Μητσοπούλου και θα τα ξαναπούμε σε λίγο.

 

 

 

 

Ε: Κυρία Μητσοπούλου, παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στην χρήση αντηλιακών προϊόντων, εν τούτοις υπάρχει και αύξηση σε κρούσματα μελανώματος, ενός επιθετικού είδους καρκίνου. Πως το εξηγείτε αυτό;

 

A: Είναι αλήθεια αυτό που λέτε και αυτό έχουν καταδείξει μάλιστα και πρόσφατες έρευνες. Αυτό οφείλετε σε δυο βασικούς παράγοντες:

 

 

 

  • Την μη σωστή χρήση των αντηλιακών προϊόντων. Λάβετε υπ όψιν σας ότι τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να εφαρμόζονται σε στεγνό δέρμα τουλάχιστον 30λεπτά πριν την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε επαρκή ποσότητα και να ανανεώνονται συχνά-τουλάχιστον κάθε δυο ώρες- ακόμα και αν είναι αδιάβροχα.

 

  • H UV ακτινοβολία γνωστή ως υπεριώδης αποτελεί μόλις το 7% της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και τα αντηλιακά φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε ένα αντηλιακό προϊόν μας προστατεύουν σε μεγάλο  ποσοστό από αυτή. Πάνω όμως από το 50% της ακτινοβολίας ανήκει στην IR περιοχή του φάσματος δηλαδή στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Γίνεται σαφώς αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η IR ακτινοβολία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο της πρόωρης δερματική γήρανσης ή αλλιώς φωτο-γήρανσης ή όπως είναι πλέον γνωστή ως Infra-Aging (δηλαδή γήρανση οφειλόμενη στην IR ακτινοβολία).

 

Η IR ακτινοβολία χωρίζεται σε 3περιοχές IRA, IRB & IRC. Η ΙRA ακτινοβολία διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και φτάνει μέχρι το δικτυωτό χόριο σε αντίθεση με τις IRB & IRC που επηρεάζουν τις ανώτερες στιβάδες. Ταυτόχρονα η IR ακτινοβολία  ευθύνεται για την αύξηση της θερμότητας των σωμάτων, οπότε ευθύνεται για την αύξηση της θερμότητας του δέρματος μέχρι και τους 40ο C. Η αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλλει σημαντικά στην διαδικασία της φωτο-γήρανσης διότι ενεργοποιεί την παραγωγή των MMPs (Metalloproteinases). Οι MMP είναι ένζυμα που αποδομούν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.  Το φαινόμενο αυτό πλέον είναι γνωστό ως Thermal Aging, δηλαδή θερμική γήρανση.

 

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω κατά την ανάπτυξη του νέου αντηλιακού της Beatific, σχεδιάσαμε ένα σύμπλοκο, το Cell Guard UV-IR, το οποίο παρέχει τριπλή προστασία (UV, IR-Infra Aging & Thermal Aging).

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την UV ακτινοβολία και τις βλάβες που προκαλεί:

 

 

Η UV ακτινοβολία περιέχει τα μήκη κύματος από 200-400nm και χωρίζεται σε 3 περιοχές.

 

  • UVC: 200-290nm, Φιλτράρεται στην ατμόσφαιρα και δεν φτάνει στην Γη.
  • UVB: 290-320nm, είναι ακτινοβολία υψηλής ενέργειας και ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA και στους επιδιορθωτικούς του μηχανισμούς και ενισχύει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
  • UVA: 320-400nm, ευθύνεται για το μαύρισμα του δέρματος. Διεισδύει βαθιά στα στρώματα του και προκαλεί πρόωρη γήρανση. Συνδέεται με την εμφάνιση φωτο-αλλεργιών και έμμεσα με μελανώματα.

 

 

 

hot-sun-rays

 

 

Εξηγείστε μας, με απλά λόγια τι σημαίνει Υπέρυθρη ακτινοβολία (όπως την περιγράψατε) αλλά και τους λόγους που είναι τόσο βλαβερή

 

H IRA γνωστή και ως NIR (Near Infrared), αποτελεί περισσότερο από το 1/3 της συνολικής ακτινοβολίας που φτάνει στην Γη και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φωτο-γήρανση. Το 65% αυτής φτάνει στο χόριο οπότε δίνεται το σήμα στα κύτταρα (κερατινοκύτταρα, ινοβλάστες )για την παραγωγή των MMPs, οι οποίες καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης, μέρος αυτής μετατρέπεται σε θερμότητα αυξάνοντας την θερμοκρασία του δέρματος. Υπάρχουν κλινικές αποδείξεις ότι η χρόνια αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος οδηγεί σε ανεπιθύμητες αλλαγές. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευτούμε σωστά από την IRA για τους εξής λόγους:

 

 

 

  • Διατήρηση της ποιότητας και νεανικότητας του δέρματος
  • Διατήρηση της ακεραιότητας των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης
  •  Διατήρηση της ελαστικότητας και της συνοχής του δέρματος
  • Μείωση της πιθανότητας πρόωρης γήρανσης (φωτο-γήρανσης) με όλα τα εμφανή σημάδια αυτής
  • Μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης φλεγμονών οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εξωγενή γήρανση και αυτό αποτελεί το νέο concept του Inflamm Aging)

 

 

Περιγράψτε μας τους βασικούς τρόπους γήρανσης του δέρματος.
Η γήρανση του δέρματος χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες:

 

1. Χρονολογική γήρανση ή ενδογενής γήρανση: είναι μια συνεχής και αναπόφευκτη διαδικασία η οποία συνδέεται με τα γονίδια. Οφείλεται δηλαδή στο βιολογικό ρολόι των κυττάρων του δέρματος.

 

2. Εξωγενής γήρανση: συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες όπως ο ήλιος (φωτο-γήρανση) η ατμοσφαιρική μόλυνση, οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα κλπ. Από αυτούς τους παράγοντες γνωρίζουμε ότι η επίδραση της ακτινοβολίας είναι ο βασικότερος για την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης.

 

Η Εξωγενής λοιπόν γήρανση που οφείλεται πάνω από 90% για την πρόωρη γήρανση σχετίζεται με την προστασία από την UV ακτινοβολία (SPF / UVA values), την IR ακτινοβολία (Infra Aging), την Θερμική γήρανση (Thermal Aging) και την γήρανση την οφειλόμενη σε ανάπτυξη φλεγμονών (Inflamm Aging).

 

Τι είναι αυτό που κάνει τα νέα Αντηλιακά Beatific τόσο προηγμένα και καινοτόμα;

 

 

Το αντηλιακό της Beatific περιέχει ένα καινοτόμο σύμπλεγμα που καλύπτει τους 4 παραπάνω λόγους της εξωγενούς γήρανσης, αλλά επιπλέον μόρια που αποδεδειγμένα προστατεύουν το DNA των κυττάρων, ενισχύουν τους επιδιορθωτικούς του μηχανισμούς σε περίπτωση βλάβης, προστατεύουν τα βλαστοκύτταρα (stem cells) της βασικής στιβάδας του δέρματος, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, και διατηρούν τα επίπεδα της υγρασίας τους. Επιπλέον, περιέχει το προηγμένο αντι-γηραντικό σύμπλεγμα Youthgene Pro C συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιβράδυνση της ενδογενούς-χρονολογικής γήρανσης.

 

 

Beatific-sunscreen-bottle

 

 

 

Έχω δίκιο που έγραψα με κεφαλαία παραπάνω; Δίκιο έχω. Και για την ομορφιά και πάνω απ’ όλα και για την υγεία μας, ποτέ χωρίς αντηλιακό. Μη με ρωτήσετε καν. Εννοείται ότι από τη μέρα που πήρα στα χέρια μου το αντηλιακό Beatific Sun Guard SPF 30 (ήταν στις 28 Απριλίου) το φοράω κάθε μέρα και ευλαβικά και μάλιστα κοντεύω να το τελειώσω και σύντομα θα παραγγείλω και άλλο, από εδώ. Στον δε κύριο Ρωμανό, που είναι και πολύ ξανθός του έχω κάνει πλύση εγκεφάλου. Δεν βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού χωρίς αντηλιακό. Σε σημείο που μια μέρα, που ήμουν βιαστική και δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα το πώς μου διέφυγε, μου το υπενθύμισε ο ίδιος.

 

Stay tuned. Αύριο (εκτός από το αντηλιακό φυσικά) θα σας γράψω και για δυο τρια ακόμα από τα αγαπημένα μου προϊόντα της μάρκας Beatific, που έχω δοκιμάσει.

 

Και μεθαύριο.. Καλά ας μη μιλήσω για μεθαύριο… Καλά να είμαστε πρώτα ο Θεός, γιατί το bb είναι «ζωντανό» και interactive, οπότε ας μη κάνω «μακροπρόθεσμα» σχέδια, γιατί μπορεί εσείς οι ίδιες να μου τα ανατρέψετε.

 

 

9 Σχόλια
  1. Καλημέρα!!
    @Τζουλια.Τζουλια μου το περίμενα αυτό το πόστο με μεγάλη χαρά και περιέργεια!!!
    Μας έκανες ενα εξαιρετικό μάθημα πλήρως κατανοητό!!! Βασικό αυτό γιατί ακούμε ενα σωρό και
    στο τέλος δεν έχουμε καταλάβει τίποτα!
    Ξέρεις πολυ καλά οτι τα ψάχνω πολυ και ειμαι περισσότερο της άποψης (καλύτερο το προλαμβάνειν
    παρά το θεραπευειν) .Αυτος ειναι ο λόγος που έκλεισα ραντεβού για δωρεάν εξετάσει σπηλων.
    Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που οφείλουμε να την κάνουμε όλοι μας!
    Περιληπτικά για να μην σας κουράζω επειδή σε μικρότερη ηλικία είχα εκτεθεί σε ατέλειωτες ώρες ήλιο
    θεραπείας χωρις συνεχής προφυλάξει (τότε δεν υπήρχε και φοβερή ενημέρωση)είχε ως αποτέλεσμα
    να αποκτήσω μπόλικες έλιτσες στην πλάτη! Κυρίως μια που είχε τραβήξει το ενδιαφέρον!
    Βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση να μην βάζω αντηλιακό , κυριολεκτικά λουζόμαι!!και κυνηγάω και τους υπόλοιπους με ενα μπουκάρει στο χέρι!χαχαχα Αυτό και μονο με καθησύχαζε.
    Τελικά το αποτέλεσμα της εξετάσεις ήταν ικανοποιητικό η ελιά που νόμιζα οτι ήταν κάτι δεν ήταν!
    Αλλά μια πολυυυυ μικρότερη που δεν της έδειχνα σημασία μου είπε να την ξανα εξετάσω μετά απο
    6μηνες για τυχόν αλλαγές.Βεβαια εγω επειδή δεν μπορώ να μπαίνω σε αυτή την διαδικασία θα την αφαιρέσω με λέιζερ μια και καλή!!
    Η δερματολόγος μου είπε και αυτή (ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ) και να προτιμάω τις εταιρίες που έχουν
    εμπειρία και γνώση στην ιατρική .
    @Τζουλια η σημερινή σου προτάσεις τα καλύπτει όλα!!!

  2. @Sofia T:

    No 1: To ξέρεις καλά, ότι αυτό το post είναι αφιερωμένο σε σένα

    Νο 2: Την Πέμπτη που μας πέρασε το απόγευμα στις 7 και εγώ και ο κύριος Ρωμανός κάναμε την καθιερωμένη επίσκεψη στην δερματολόγο. Έχει μια αρκετά μεγάλη ελίτσα ακριβώς κάτω από τον λαιμό του, την τσεκάρουμε δυο φορές τον χρόνο- Μάιο και Σεπτέμβριο. Φυσικά κοίταξε και εμένα.

    Νο 3: Όπως σε όλα αγαπημένη μου, η πρόλειψη πολύ καλύτερη από τη θεραπεία, πάντα.

    Νο 4: “Εμπειρία και γνώση στην Ιατρική…” σοφή η κουβέντα της δερματολόγου σου.

  3. Kαλημερα. Συμφωνω και εγω με το εμπειρια και γνωση στην ιατρικη. Μετα απο δοκιμες τα προηγουμενα χρονια σε εταιρειες καλλυντικων τα τελευταια 2 χρονια εχω καταληξει σε μια φαρμακευτικη που με ικανοποιησε. Φυσικα ευλαβικα την βαζω χειμωνα καλοκαιρι αλλα τα Beatific ειναι στην προτεραιοτητα μου οταν θα μπορεσω μετα τα τοσα θετικα που διαβαζω. Καλη σας ημερα

  4. Αντιηλιακό χρησιμοποιώ ΠΑΝΤΑ,χειμώνα-καλοκαίρι.Το χειμώνα με δείκτη 30 και το καλοκαίρι 50.Για τα Beatific έχω ξαναδιαβάσει από σένα,η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχει τύχει να τα δοκιμάσω.Μάλλον πρέπει…

  5. Τίποτα δεν ήξερα από όλα αυτά. Πολύ χρήσιμο post.

  6. @Τζουλια.Τζουλια μου οντως πετυχα μια αξιολογη γιατρο
    μου εξηγησε πολλα!!
    Πιστευω οτι οχι μονο χρειαζεται να προσεχουμε τον εαυτο
    μας αλλα για την συγκεκριμενη περιπτωση και τους γυρω μας!!
    Μπορουμε να παρατηρησουμε μια αλλαγη η μια νεα ελια
    στον αλλον κυριως σε σημεια που ειναι δυσκολα ορατα οπως
    η πλατη.
    Φιλια

  7. Ούτε και εγώ βγαίνω χωρίς αντιηλιακή προστασία και το χειμώνα,αλλά πολύ περισότερο το καλοκαίρι. Στην πόλη δεν θα πω ψέματα ότι φοράω αντιηλιακό όμως όλες οι κρέμες μου ημέρας έχουν SPF από 15 (Χειμώνα)-30 (Καλοκαίρι)..Την Πέμπτη έχω κλείσει το ετήσιο ραντεβού μου στο δερματολόγο για έλεγχο των αμέτρητων σπήλων και αιμαγγειωμάτων που είμαι γεμάτη. Όσο φίλος είναι ο ήλιος,άλλο τόσο είναι και εχθρός γιαυτό ποτέ χωρίς προστασία!

  8. Τζα!!!Καλησπέρα παρεάκι μου.Πολύ ενδιαφέρον το post αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν πρόκειται να θυμάμαι όλες αυτές τις πληροφορίες.Πάντα χειμώνα καλοκαίρι είμαι με το αντηλιακό(εντάξει το χειμώνα κάνω λίγο ατασθαλίες)αυτό που δεν είμαι σίγουρη όμως είναι για το δείκτη προστασίας.Και ναι στο σώμα χρησιμοποιώ πάντα τον υψηλότερο,στο πρόσωπο όμως;Η αγαπημένη μου Τζούλια επιμένει στο 30(έχει εξηγήσει γιατί σε παλαιότερο post) ενώ η δερματολόγος μου είναι κάθετη στο 50(επίσης μου εξήγησε γιατί).Οι απόψεις διίστανται κι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω.Έτσι μου ‘ρχεται να πάρω και τα δύο και να τα φοράω ανακατεμένα(δεν περιμένω να αυξηθεί ο δείκτης στο 80 αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι σαν ιδέα δεν θα ήταν κακή,εεε??)
    Μουτς 🙂

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.