Κρόκος ή Σαφράν : Πιο “πολύτιμος” και απ’ τον χρυσό!

 

krokos-1

 

 

H αλήθεια είναι, ότι πάντα λάτρευα την Ιταλική κουζίνα. Τα συχνά ταξίδια μου και οι φιλίες που ανέπτυξα μετά από πολλά χρόνια πήγαινε-έλα στη γείτονα, με είχαν μυήσει για τα καλά στην ξεχωριστή γαστρονομία της, η οποία απέχει παρασάγγας από αυτό που έχουμε εμείς στο μυαλό μας ή τρώμε στην Ελλάδα, ως ιταλικό φαγητό.

 

 

Έτσι, ένα από τα πρώτα φαγητά που έμαθα να φτιάχνω, ήταν το αυθεντικό ριζότο μιλανέζε, συστήνοντας μου παράλληλα ένα υπέροχο μπαχαρικό, τον κρόκο ή σαφράν, το οποίο αν και αποδείχθηκε στη συνέχεια αυθεντικά ελληνικό, εκείνα τα χρόνια εμείς στην Ελλάδα το είχαμε εντελώς παραγκωνισμένο. Τον κρόκο βέβαια τον γεύθηκα αργότερα σε πάμπολες ιταλικές –πάντα- συνταγές, σε θαλασσινά και ψάρια, σε ροφήματα, σε σάλτσες, σε παγωτά και τον αγάπησα πολύ, τόσο για το υπέροχο άρωμα του, όσο και για την μοναδική εκλεπτυσμένη γεύση του.

 

 

-Saffron-Risotto-

 

 

 

 

 

Φυσικά και για το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα του που φτιάχνει τη διάθεση και μόνο αντικρύζοντας το. Εκτίμησα όμως και τις εξαιρετικές ιδιότητες του στην υγεία και την ομορφιά, γι’ αυτό κι ένα από τα πρώτα μου μελήματα στην αρωματοθεραπεία, ήταν πως θα τον ενσωματώσω σε μια εξίσου ξεχωριστή κρέμα νύχτας, που θα αναδεικνύει αυτές του τις ιδιότητες. Έτσι προέκυψε μια από τις πιο δημοφιλείς, αγαπημένες και αξεπέραστες συνταγές μου, η Golden Night Face & Eye Cream που αποδείχθηκε ο καρπός ενός μεγάλου έρωτα με ιταλικές ρίζες, αλλά ελληνική καταγωγή!

 

 

GoldenStellasRecipy2

 

 

 

Ο Κρόκος (Crocus satius L.) είναι ένα από τα πιο σπάνια και ακριβά φαρμακευτικά φυτά. Ένα πανέμορφο μωβ λουλούδι που δίνει τα λεπτά, πορτοκαλοκόκκινα στίγματα του. Οι κάτοικοι της περιοχής της Κοζάνης τον φυτεύουν κάθε καλοκαίρι κι όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα και τα αποξηραίνουν προσεκτικά, για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα που χρησιμοποιούμε. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου για την χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της συλλογής, της επεξεργασίας και της αποξήρανσης των στιγμάτων, αλλά και την μεγάλη ποσότητα των λουλουδιών που απαιτείται για να προκύψει το τελικό προϊόν. Αναλογισθείτε, ότι χρειάζονται περισσότερα από 150.000 άνθη κρόκου για να προκύψει ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων και 50.000 περίπου στίγματα για 100 γραμμάρια κρόκου.

 

 

 

krokos-2

 

 

Στην Ελλάδα συναντάται με διάφορες ονομασίες: σαφράν, σαφράνι, ζαφορά, μαμελούκος. Η καλύτερη όμως ποιότητα παγκοσμίως είναι αυτός που καλλιεργείται αποκλειστικά, για περισσότερα από τριακόσια χρόνια (17ος αιώνας) στην Κοζάνη κι από το 1971, από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης http://www.safran.gr. Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του, που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο. Αυτό τον θησαυρό της ελληνικής γης χρησιμοποιώ αποκλειστικά και μόνο στην Golden Night Face & Eye Cream των Stella’sRecip-Y.

 

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

 

Σύμφωνα με την μυθολογία ο Ερμής, ενώ εξασκούνταν στη δισκοβολία, χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι τον θνητό φίλο του, τον Κρόκο. Το πένθος του ήταν τόσο μεγάλο, ώστε για να εξιλεωθεί και να επανορθώσει για τον θάνατο του φίλου του, του χάρισε την αθανασία, μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του σε ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε τρία κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως συμβαίνει φυσικά με όλα τα κορυφαία φαρμακευτικά και βότανα της ελληνικής γης.

 

 

ερμής

 

 

Τις πρώτες αναφορές τις συναντούμε σε αιγυπτιακό πάπυρο του 1550 π.Χ. Οι αρχαίοι Φοίνικες τον περιλάμβαναν στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος τον αναφέρει στα κείμενά του, όπως κι ο Σοφοκλής, ο Θεόφραστος, ο Αισχύλος, ο Αριστοφάνης, ενώ αναφέρεται ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
Αποτελούσε απαραίτητο συστατικό στα ιατρικά σκευάσματα των κορυφαίων γιατρών της αρχαιότητας, του Ιπποκράτη, του Διοσκουρίδη και του Γαληνού, οι οποίοι τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό και αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τ’ αποτελέσματα του ….hangover, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι, τον χρησιμοποιούσαν για το βάψιμο των χιτώνων τους.

 

Μεγάλο ωστόσο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής κοινότητας για τον κρόκο, καθώς μετά από συνεχείς και πολύχρονες έρευνες διαπιστώνεται, ότι έχει πολύπλευρες δράσεις όπως:[i]

 

Αντιοξειδωτική δράση λόγω των κροκίνων, που λειτουργούν ως αναπλαστικά και επανορθωτικά συστατικά στις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, στο δέρμα.

 

Αντιθρομβωτική δράση μέσω του εκχυλίσματος των στιγμάτων, που προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων καθώς και αντιπηκτική δράση. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μειωμένη συχνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων στη Βαλένθια της Ισπανίας, όπου υπάρχει μεγάλη κατανάλωση κρόκου στη ντόπια διατροφή.

 

Αντικαρκινική δράση μετά από πολλές έρευνες, σε καθαρά πειραματικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, η in vitro μελέτη της βιολογικής δραστικότητας των φυσικών υδατοδιαλυτών καροτενοειδών του κρόκου έδειξε, ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα των σειρών Κ562 και ΗL-60 (λευχαιμικά κύτταρα).

 

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και ιδιαίτερα της μνήμης (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα). Πρόσφατα πειράματα έχουν δείξει, ότι ο κρόκος έχει βελτιωτικά αποτελέσματα σε ζώα με τεχνητή έλλειψη μνήμης και, ότι αυτό οφείλεται στη βελτίωση της LTP (Ενδυνάμωση Μακράς Διαρκείας) του ιππόκαμπου χάρη στην κροκίνη, κύριο συστατικό του κρόκου.

 

Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα, (σχετικό σκεύασμα κυκλοφορεί στην Ευρώπη). Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην πέψη, σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, στο πρήξιμο της νεογιλής οδοντοφυΐας, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, δυναμωτικό και αφροδισιακό. Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι το κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει ο κρόκος προστατεύει από την γεροντική άνοια και την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Χρησιμοποιείται για τα στομαχικά προβλήματα και τις πεπτικές διαταραχές.

 

Είναι αγχολυτικός κι αντικαταθλιπτικός. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού. Προσφέρει ευεξία, πνευματική διαύγεια και τόνωση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν, ότι ο κρόκος έχει ευεργετική επίδραση στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, καθώς φαίνεται να έχει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Ενισχύει την γονιμότητα. Από την αρχαιότητα, ο κρόκος είχε συνδεθεί με τον έρωτα και την αναπαραγωγή. Σήμερα θεωρείται ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας εφ΄ όσον έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν, ότι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες βελτιώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Στις γυναίκες η χρήση του σε μικρές ποσότητες μπορεί να ρυθμίσει την έμμηνο ρήση.

 

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
Νομίζω, ότι όλες σας μπορείτε να συμπεράνετε, πως η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε τον κρόκο ως βασικό συστατικό για τα καλλυντικά της και θα έχετε δίκιο! Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, ότι ισχύει η αναφορά!

Θεωρείται ένα κορυφαίο καλλυντικό για την επιδερμίδα με σπάνιες και μοναδικές ιδιότητες για το δέρμα και την αντιγήρανση. Το πολυτιμότερο και ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο και το μοναδικό που δεν είναι τοξικό! Ο κρόκος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C αλλά και σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο.

 

 

cleopatra-

 

 

Έχει μοναδική αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και το καλύτερο… δεσμεύει και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση. Επίσης, είναι δραστικός τόσο για αντιγήρανση, όσο και για την καταπολέμηση της ακμής λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Οι αναπλαστικές του ιδιότητες μας δίνουν ένα πολύτιμο «σαν χρυσάφι» καλλυντικό για την επούλωση των ρυτίδων, των σημαδιών του χρόνου, την ακμή, τις δυσχρωμίες. Χαρίζει στο δέρμα μας κάτι απ΄την πολύτιμη χρυσαφένια λάμψη του, φωτεινότητα, ανανέωση και σφριγηλότητα. Στην Golden Night Face& Eye Cream θα βρείτε ενσωματωμένες όλες τις ιδιότητες του αγνού, καθαρού, βιολογικού κρόκος Κοζάνης

 

Το ξεχωριστό και διακριτό άρωμα του χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία. Η Maria A ως πιο ειδική, μπορεί να μας κατατοπίσει για τα αρώματα που περιέχουν σαφράν στη σύσταση τους.

 

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

 

 

Αυτό το θεσπέσιο κοκκινόχρυσο χρώμα οφείλεται στην κροκίνη και την κροκετίνη, ενώ η γεύση του, στην πικροκροκίνη και τη σαφρανάλη, κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του. Τα συστατικά αυτά ανήκουν στα καροτενοειδή και στα παράγωγά τους, που διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η δράση τους θεωρείται εξαιρετικά πολύτιμη, στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αρθρίτιδα, τον σακχαρώδη διαβήτη και πολλά άλλα προβλήματα.

 

Ο κρόκος περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών (A, C, φυλλικό οξύ, Β6, νιασίνη, ριβοφλαβίνη), καθώς και σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Το βασικό μακροθρεπτικό του συστατικό είναι οι υδατάνθρακες, ενώ περιέχει λίγη πρωτεΐνη, ελάχιστο λίπος και μηδενική χοληστερίνη. Τα 2 γρ. κρόκου, δηλ. ένα κουταλάκι του γλυκού, περιέχουν μόνο επτά θερμίδες. Μια μικρή ποσότητα κρόκου είναι αρκετή για να χαρίσει στα φαγητά κίτρινο χρώμα, δυνατό άρωμα και πικάντικη γεύση. Ταιριάζει ιδανικά με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, τα λευκά κρέατα, τα ψάρια, τις σούπες και τις σάλτσες, ενώ συνδυάζεται αρμονικά και με άλλα μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική κι είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα σε συνδυασμό με τσάι ή άλλα βότανα.

 

Στην ελληνική αγορά υπάρχει επίσης ένα καταπληκτικό τσίπουρο με κρόκο, το «ΕΩΘΙΝΟΝ» της Ποτοποιίας Θράκης, που αποστάζεται σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες σταγόνα σταγόνα. Απολαύστε το παγωμένο, χωρίς πάγο και θα ανακαλύψετε την δικιά μας ανεκτίμητη γκράπα!

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπευτική χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο, και μετά από την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας ή την συμβουλή ειδικού θεραπευτή όπως συμβαίνει και με όλα τα βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά.

 

 

 

 [i] Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδας http://www.fee.org.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από άλλο ένα εξαιρετικό post εγώ σήμερα θέλω  να δώσω και από εδώ, τα συγχαρητήρια μου στη Stella (μας) και να της ευχηθώ Εις ανώτερα (κάτι που ακούγεται “κλισέ” αλλά με τη Stella, κάθε στιγμή το περιμένω το ανώτερα..)

 

 

university-stella

 

 

Stella

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

 

34 Σχόλια
  1. @Stella: Εχω μια επιθυμία κάτι που σκέφτομαι τον τελαυταίο καιρό. Θα ήθελα πολύ να μας κάνεις ένα post με τα 5 κορυφαία βότανα που κάνουν θαύματα στην ομορφιά μας! Μπορείς? Νομίζω θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον!

  2. @Stella: Τι φανταστικό αυτό!!!! Τhank you, πολυαγαπημένη μου! Thank you from the bottom of my heart.

  3. Συγχαρητήρια στη θαυματοποιό Στέλλα μας για τα θαύματα ομορφιάς που μας φτιάχνει!! Χρησιμοποιώ κρόκο Κοζάνης καθημερινά για ρόφημα και η ευεξία που νιωθω όταν το πίνω είναι απίστευτη! Τζούλια μου πολυαγαπημένη μου Υδροχοίνα χρόνια πολλά πολλά πολλά να σε χαιρόμαστε 🙂 🙂

  4. @Μaryl: Ναι αγαπημένη και τώρα θέλω να μας γράψει η Stella μας αυτό το post! Ευχαριστώ για τις ευχές alter ego μου!

  5. Χαρούμενα κι ευτυχισμένα γενέθλια και με πολλές επιτυχίες “παντού” το 2016!
    και για την Στέλλα μας ένα μεγάλο θαυμαστικό για τις προσπάθειες της, και εις ανώτερα!

  6. Συγχαρητήρια για το όμορφο και κατατοπιστικότατο άρθρο και για την δημιουργία του συγκεκριμένου καλλυντικού!!όταν μια κρέμα περιέχει τέτοιο θησαυρό σαν το σαφράν σίγουρα θα κάνει θαύματα!!

    Πολλές θερμές ευχές και από εμένα Julia!! Να τα εκατοστήσεις και ό,τι επιθυμείς να γίνει σύντομα πραγματικότητα!!

  7. Για άλλη μια φορά ένα πληρέστατο, αξιοζήλευτο post. Να πω την αμαρτία μου, ενώ η γεύση του κρόκου μου αρέσει στα φαγητά, δεν με ενθουσιάζει στα ροφήματα,και έτσι δεν μπορώ να απολαύσω τις ευεργετικές του ιδιότητες, παρά τις προσπάθειες που έχω κάνει…
    @Julia, η δημιουργικότητά σου, η αγάπη σου για τη ζωή και τους ανθρώπους και το πέπλο της θετικής επιρροής σου πάνω μας να μεγαλώνουν, μιας κι εσύ έχεις αποφασίσει να κάνεις φίλο σου το χρόνο και να μη μεγαλώνεις. Σ΄ αγαπώ!

  8. Γεια σας κορίτσια!Χρόνια πολλά και καλά στην Τζούλια μας,πάντα όμορφη και δημιουργική!
    Συγχαρητήρια και στην επιμορφωθείσα Στέλλα!
    Φανταστικός ο κρόκος,τον πίνω σε ρόφημα,τον βάζω στο ρύζι,στο κοτόπουλο,στα θαλασσινά.Πραγματικά,δοκιμάστε τον!

  9. @Tina: Δεν υπάρχει η Golden, Tina, τι να λέμε τώρα.. Ευχαριστώ για τις ευχές αγαπημένη!

  10. @Celia: Αχαχχαχαχαχα!!! Αυτή είναι η άλλη JLo, αλλά επίσης μου αρέσει! Εχει πλάκα και τύπο! Celia, είσαι ΘΕΑ!

  11. @marianna: Μμμ.. πολύ ωραίοι οι συνδυασμοί σου με κρόκο! Ευχαριστώ αγαπημένη μου!

  12. Μπραβο Στελλα !!! Συγχαρητηρια κ για το πτυχιο!!! Καλή πρόοδο(κ εφαρμογη των γνωσεων) κ οντως εις ανωτερα1!!!Φιλια πολλα!!!
    Τον κροκο πώς τον προτεινεις? σε σκόνη ή στα σχοινια-κλωναρακια? Θελω να πω, πώς ειναι πιο αποτελεσματικος?

  13. @Elsa Σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Δεν εχει σημασία αν θα είναι σκόνη ή στίγματα. Αρκει να είναι ποιοτικός και βιολογικός. Κυκλοφορεί και σε μορφή εκχυλίσματος στα φαρμακεία.
    @Marianna, @Tina, @Amalia Σας ευχαριστώ όλες!

  14. kalispera julia bbgirls!!
    @stella poly oraio to post k posa pragmata pou den iksera…synxaritiria k gia to ptixio k isanotera koritsaki mou oti kalitero!!
    @julia ax! agapimenh mou xronia polla na ta ekatostiseis k oti epithimeis kathe stigmh na ginete pragmatikotita! panta eytixismenh k xamogelasth! na se xairomaste!!! <3

  15. Τζούλια,είναι κάτι ανάμεσα σε JLO και Λάρα Κροφτ….θανατηφόρος συνδυασμός,δηλαδή…

  16. Stella μου εξαιρετικό Post!!! Θαυματουργός ο κρόκος αλλά θαυματουργή και η κρεμούλα σου!! Λατρεμένη!!Συγχαρητήρια και για το πτυχίο καιεις ανώτερα, ψηλότερα, μεγαλύτερα και καλύτερα!!!!
    Συνέχισε ακάθεκτη!!

  17. @nancy, @MariaA Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια! Είναι ένα συμπλήρωμα γνωσεων και αυτο, πανω σε όσα έχω κάνει ως τώρα στην αρωματοθεραπεία και κοσμετολογία, με ιδιαίτερη σημασία για μένα επειδή ήταν επιμορφωτικο πρόγραμμα του Καποδιστριακού. Ελπίζω να καταφέρω να εμπλουτίζω συνεχώς τις γνώσεις μου, είναι κάτι που με κάνει πολύ ευτυχισμένη.
    @MariaA Θεσπέσια αρωματική νότα το σαφράν και εις αύριο τα ωραία…. 😉

  18. Καλησπερα καθυστερημενη παλι Καταρχην να πω τις πιο θερμες ευχες (και λογω κρυου) στην Τζουλια για τα γενεθλια της Να ειναι καλα να της λεμε ολοι πολλα πολλα χρονια ακομη το Happy Birthday Να γιορταζει με υγεια ολα τα χρονια που θα ερθουν Οσο αφορα την Stella οσες ειμαστε εδω μεσα πιστευουμε οτι το αξιζει αυτο το πτυχιο και με το παραπανω Φυσικα οχι μονο αυτο αλλα και στα επομενα που μαλλον θα ερθουν ευχομαι να τα χαιρετε με υγεια Καλο βραδυ

  19. @Stella μου γλυκιά,κάθε λέξη σου ξεχειλίζει από αγάπη γι αυτό που κάνεις.Το μπράβο είναι λίγο..
    @Julia λατρεμένη μου χρόνια σου πολλά.Να γίνουν πραγματικότητα όλες οι κρυφές και φανερές επιθυμίες σου και να συνεχίσεις να είσαι έτσι όπως είσαι..Ασταμάτητη!Σ’αγαπάω
    Μουτς

  20. @Stella μου είσαι ενα αστέρι το λέει και το όνομα σου!!!!δεν περίμενα τίποτα λιγότερο απο εσένα!!!
    Ενα αστέρι πάντα λάμπει ψηλά και μας χαρίζει το φως του!!!εσυ μας χαρίζεις απλόχερα τις γνώσεις σου!!!
    Love you bbgirl!!!!!

  21. @Litsa @ SofiaT Κορίτσια, όχι απλά ένα ευχαριστω… με συγκινείτε! Εχετε παιξει το ρόλο σας σε όλο αυτό και το ξέρετε! Σας αγαπώ!

  22. @όλες: Σας ευχαριστώ όλες αγαπημένες μου και μια μια ξεχωριστά για τις ευχές σας και από εδώ και στο facebook. A year older, αλλά δεν μας σταματά τίποτα!

  23. Καλησπερα Στελλα χθες το πηρες το πτυχιο αν ναι στις 12 η ωρα ημουν εκει περνουσα να παω στην Σολωνος Μακαρι να το ηξερα να μπω να χειροκροτησω με ολη μου την δυναμη Καλο απογευμα

  24. @rania xa xa xa!!!Οχι δεν ήταν χθες, σ΄ευχαριστώ πολύ ωστόσο!

  25. Συγχαρητήρια από καρδιάς!!!Κι αφού νας έγραψες γιατον κρόκο,γράψε μας και για τον κουρκουμά που,κατά τη γνώμη μου,είναι άλλο ένα πολύτιμο “υλικό” που ελάχιστοι χρησιμοποιούμε έστω στην κουζίνα μας.

  26. @Ketty σ΄ευχαριστώ πολύ! Θα βρεις κάποιες πληροφορίες και χρήση μεταξύ άλλων χρήσιμων βοτάνων και για τον κουρκουμά σε αυτα τα posts

    http://beautyblog.gr/2013/03/07/guest-post-seminario-omorfias-kai-ygeias-neal/

    http://beautyblog.gr/2013/03/08/guest-post-fysikes-syndages-ygeias-kai-omorfias/

    Επιφυλάσσομαι ωστόσο, για κάτι πιο αναλυτικο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.