Φυσικές συνταγές: Λεβάντα, μια, μοναδική και πολυχρηστική! Part One

 

lavender-open

 

Αν μου ζητούσατε να επιλέξω ένα και μόνο φυσικό συστατικό για τις απίστευτες ιδιότητες του, είτε ως αιθέριο έλαιο, είτε ως ανθόνερο ή εκχύλισμα, να ξεχωρίσω ανάμεσα στα εκατοντάδες που μας προσφέρει η φύση, θα έλεγα το εξής:

 

Αυτό που θεωρώ αναντικατάστατο και μοναδικό, αυτό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και προσφέρει μέσα από άπειρες χρήσεις όλα όσα χρειαζόμαστε, από καλλυντική έως θεραπευτική χρήση, αν χρειαζόταν να χρησιμοποιώ ένα και μόνο, παντού και πάντα, θα σας απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη: η λεβάντα!

 

 

Η λεβάντα (Lavandula Angustifolia) είναι πολυετής θάμνος κι ενδημικό φυτό της Δυτικής Μεσογείου και κυρίως στην περιοχή των Πυρηναίων και στα βουνά της Βόρειας Ισπανίας. Υπάρχουν 38 ακόμη διαφορετικά είδη λεβάντας, τα οποία αναπτύσσονται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Είναι πασίγνωστη για το υπέροχο άρωμα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από τους λαούς της Μεσογείου εδώ και 2.500 χρόνια και θεωρείται ένα από τα είκοσι σημαντικότερα θεραπευτικά βότανα.

 

Η καλύτερη λεβάντα στον κόσμο θεωρείται η γαλλική και δη αυτή της Προβηγκίας. Ολόκληρες εκτάσεις σπαρμένες και πλημμυρισμένες από την απόχρωση του μωβ που έχει και τ’ όνομα της και την μοναδική ευωδιά της. Ακόμα και τα σπίτια, οι ξενώνες, τα κτήρια, η διακόσμηση, οι επιγραφές, όλα βαμμένα σ΄ ένα μωβ σύννεφο. Λεβάντα παντού σε όλες τις πιθανές μορφές, εκδοχές και χρήσεις. Ακόμη και το μέλι κυκλοφορεί με άρωμα λεβάντας, το ελαιόλαδο επίσης σε δεκάδες αρωματικές αποχρώσεις, για να ταιριάξει διαφορετικά με τα τοπικά πιάτα.

 

 

lavender-2

 

 

Υπάρχει ωστόσο μια λεβάντα που συναγωνίζεται την γαλλική και κατά την γνώμη κι εμπειρία μου από τις χρόνιες χρήσεις και δοκιμές των αιθέριων ελαίων διαφορετικής προέλευσης, η λεβάντα που παράγεται στην περιοχή της Κοζάνης είναι μακράν καλύτερη της γαλλικής.   Η αυτοφυής χλωρίδα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και των Βαλκανίων και έχουν καταγραφεί πάνω από 6.000 είδη, από τα οποία τα 500-600 είναι αρωματικά φαρμακευτικά φυτά. Η Ελλάδα είναι η 3η σε βιοποικιλότητα χώρα στον πλανήτη και είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, διότι έχει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, ιδανικές για την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων παραγωγής.

 

Αυτό δίνει στην λεβάντα της Κοζάνης ένα εμφανές προβάδισμα. Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοϊου Κοζάνης είναι ένα 100% φυσικό αιθέριο έλαιο που παράγεται από άνθη γνήσιας λεβάντας, τα οποία καλλιεργούνται με απόλυτα φυσικό τρόπο σε επιλεγμένες ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Προέρχεται από την απόσταξη των ανθών της ποικιλίας Lavandula angustifolia var Hemus κι έχει ένα γλυκό και δροσερό άρωμα μεσαίας αρωματικής νότας, κατά τη γνώμη μου πολύ πιο ευχάριστο από λεβάντες άλλης προέλευσης, που έχουν ένα πιο βαρύ και διαπεραστικό άρωμα, το οποίο γίνεται έως κι ενοχλητικό για κάποιους. Η βιολογική, 100% φυσική και καθαρή λεβάντα του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοϊου Κοζάνης και είναι η μόνη που επιλέγω να χρησιμοποιώ στα προϊόντα Stellas RecipY.  

 

 

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΒΑΝΤΑΣ… ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…

 

Την λεβάντα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε όλες της τις εκδοχές, με τόσους πολλούς τρόπους και πάλι να παραμένει ανεξάντλητη. Θα δούμε λίγες μόνο συνήθεις εφαρμογές από τις άπειρες που υπάρχουν.

 

Αγχολυτικό – Ηρεμιστικό – Καταπολέμηση της αυπνίας

 

Τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούνται στην βοτανοθεραπεία για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. Η λεβάντα έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμα της λεβάντας [i] θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Χρησιμοποιείται ως ήπιο υπνωτικό, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο του πραγματικού ύπνου, κατά μέσο όρο 69 λεπτά, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα του, βοηθώντας τον οργανισμό να ξυπνάει πιο ξεκούραστος.

 

Χρησιμοποιήστε το εκχύλισμα σε κομπρέσα, τοποθετώντας το στο μέτωπο για τις ημικρανίες, την υπερένταση, την κούραση, το hangover, την νευρικότητα, την ατονία, αλλά και την υπερδιέγερση.

 

Πιείτε αφέψημα λεβάντας[ii] ή προσθέστε μερικά αποξηραμένα άνθη, στο βραδινό ρόφημα σας. Η προσθήκη λεβάντας στο τσάι ή στη λουίζα συνδυάζεται άριστα γευστικά.

 

Ρίξτε μια – δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο στα μαξιλάρια σας, κάψτε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο στον καυστήρα ή κάντε ελαφρύ μασάζ στους κροτάφους.

 

Ένα ζεστό μπάνιο με λεβάντα θα σας χαλαρώσει και θα σας χαρίσει ευεξία. Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (3 σταγόνες ανά 5ml φυτικού λαδιού) σε αμυγδαλέλαιο και χρησιμοποιήστε το μείγμα στο νερό της μπανιέρας ή ως ένα εξαιρετικό ενυδατικό και χαλαρωτικό body oil, μετά το μπάνιο σας.

 

 

lavender-bath

 

 

 

Είναι το μόνο αιθέριο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στα παιδικά δωμάτια (παιδιά από 2 ετών και άνω) για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, πριν τον ύπνο. Ψεκάστε με ανθόνερο λεβάντας τα σεντόνια τους ή κάψτε για λίγη ώρα πριν πέσουν για ύπνο, αιθέριο έλαιο στον καυστήρα. Μετά το μπάνιο τους χαλαρώστε τα με λάδι από αμυγδαλέλαιο και αιθέριο έλαιο λεβάντας (σε αναλογία 1 σταγόνα ανά 5ml λαδιού και για ηλικίες άνω των 5 ετών). Θα τα βοηθήσει και στην καταπολέμηση των μικροβίων και των ιώσεων ως φυσικό αντισηπτικό.

 

 

[i] Εκχύλισμα είναι το υγρό παρασκεύασμα που λαμβάνουμε, αφήνοντας μέσα σε νερό ή φυτικό λάδι π.χ ελαιόλαδο, τεμαχισμένα μέρη ενός φυτού, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

[ii] Αφέψημα γίνεται αν αφήσουμε το αποξηραμένο βότανο σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά. Υπολογίστε πως χρειάζεται περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για ένα φλιτζάνι ροφήματος.

 

To be continued..

 

Stella

 

NEW-BANNER-STELAS RECIPY

 

 

 

25 Σχόλια
  1. Stella μύρισε ως εδώ η λεβάντα σήμερα !!!! Πέρα από τα αρωματικά σαπουνάκια που χρησιμοποιώ κατά περιόδους για να αρωματίσω τα συρτάρια μου , δεν την έχω χρησιμοποιήσει διαφορετικά τη λεβάντα. Αλλά… έχω 5 φυτά καλλωπιστικά στην αυλή μου και χαίρεσαι να τα χαϊδεύεις, ευωδιάζει ο τόπος ….καλημέρα!!!!!

  2. @ΕΛΕΝΗ Κι εγω την αγαπώ πολύ! Κι όσο την χρησιμοποιώ και γνώρισα βαθύτερα τις ιδιότητες της τα τελευταία χρόνια, την αγαπώ ακόμα πιο πολυ. Ξέρεις, είναι ενα μεσογειακό φυτό που θεωρούμε συνηθισμένο (όπως και πολλά άλλα) και γι΄αυτό δεν δίνουμε την δέουσα σημασία. Αν είχε ένα εξωτικό όνομα και δεν την είχαμε μέσα στα πόδια μας θα την είχαμε περί πολλού…… Είναι ανεκτίμητη! Και να ξέρεις, δεν μυρίζουν όλες οι λεβάντες που παίρνουμε από τα φυτωρια για τους κήπους και τα σπίτια μας. Είναι συγκεκριμένες οι ποικιλίες, αλλά αυτές που ευωδιάζουν είναι πραγματική ευλογία.

  3. Αχ πόσο αγαπώ αγαπώ αγαπώ τη λεβάντα!! Μάλιστα φτιάχνω συχνά μπισκότα λεβάντας και γίνεται κυριολεκτικά χαμός. Ευχαριστούμε για το ευωδιαστό άρθρο!

  4. @Stella: Λοιπόν, χθες περπατούσαμε με τη Μαρία σε έναν όμορφο δρόμο του Swiss Cottage ( Belsize Road) και σε έναν κήπο ενός σπιτιου η Μαρία είδε να εχουν φυτρώσει λουλούδάκια κρόκου και δίπλα λέβαντα!! Απίςτευτο;;!!Τα πηρα φωτό και θα σας τα δείξω μόλις γυρισω!!

  5. @Julia xa xa xa!!!! Κάτι ξέρουν οι Αγγλοι ειδικά από λεβάντα!!! Και σε διαβεβαιώνω, οτι από αρωματοθεραπεία ξέρουν ΠΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑ!!!!!

  6. @Katia Την συνταγή γρήγορα!!! Βάζω στοίχημα, ότι εκτος από νόστιμα θα είναι και τα πιο χαλαρωτικά μπισκοτάκια ever!

  7. @Stella: την έχω αναρτημένη στο blog μου (στο οποίο έχω κάνα χρόνο να γράψω σνιφ), αν το ΒΒ δεν έχει πρόβλημα, να γράψω το link!

  8. @Katia Γραψε μας το link Κάτια (ίσως δεν εγκριθεί αμεσως, αλλά θα ανέβει). Πόσο υπέροχο!!!!! Σ’ ευχαριστούμε προκαταβολικά ΒBGirl!

  9. @Katia Θα περιμένω εναγωνίως!!!! Και θα γράψω κι εγω από τα κουλουράκια μόλις τα φτιάξω. Φιλιά!

  10. @Stella μου δεν χορταίνω να διαβάζω τα αθρα σου!!Αγαπω και εγω την λεβάντα μιας και με έχει βοηθήσει
    σε πολλές κρίσεις ημικρανίας!!,Ευτυχώς ¨εχω αγοράσει ενα εξαιρετικό ιονιστη που λειτουργεί με βάση το νερό!
    Ετςι μπορώ να ρίχνω ανάλογα την διάθεση μου οτι αιθέριο έλαιο θελω και να μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!!!
    Φιλια πολλα

  11. Αγαπάω πολύ τη λεβάντα γιατί, πέρα από την ξεχωριστή ευωδιά της, είναι απίστευτα χαλαρωτική και γιατί με είχε σώσει από πολλά ξενύχτια όταν ήταν μωρό η μεγάλη μου.Εριχνα αρκετές σταγόνες αιθεριου ελαίου λεβάντας σε ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι που το έβαζα πάνω στο αναμμενο καλοριφέρ και οι αναθυμιάσεις λειτουργούσαν σαν φυσικό υπνωτικό στην ανήσυχη τότε μικρή μου και όχι μονο!

  12. @SofiaT Αυτοι οι ιονιστες πρέπει να κανουν πολύ καλή δουλειά τελικά!
    @maryl Είναι κι αυτός ένας ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης και αρωματισμού του χώρου με φυσικά μέσα. Αύριο θα δείτε και περισσότερες χρήσεις της λεβάντας.

  13. Λατρεύω τη μυρωδιά της λεβάντας. Την αγοράζω μετά μανίας, αφρολουτρα,σαμπουάν, σαπουνακια.Η αγαπημένη μου χρήση είναι να απλωνω αμυγδαλελαιο αρωματισμένο με λεβάντα στο σώμα μου.Χαλαρωνω αμέσως!

  14. Λατρεύω τη μυρωδιά της λεβάντας και γι’αυτο την αγοράζω μετά μανίας.Σαπουνάκια,αφρόλουτρα και αμυγδαλέλαιο με λεβάντα για επάλειψη στο σώμα.Δοκιμασμένη συνταγή για χαλάρωση!
    @Λονδρέζα Τζούλια,απαιτώ ρεπορτάζ.Hugs and kisses!

  15. Απέραντη θάλασσα μωβ και ονειρεμένη μυρωδιά! Έγραψεςπάλι κυριολεκτικά συνάδελφε!! Περιμένουμε και τη συνέχεια!!

  16. Αγαπημένο άρωμα!!!Και πόσες χρήσεις!! Μου έκανε εντύπωση οι σταγόνες αιθέριου ελαίου στον ιονιστή!! Ευχαριστούμε για το αρθρο Stella!!Καλά να περνάς στο Λονδίνο Julia!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.