Θεόδωρος Καλοτίνης: Αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα αρωματοποιού.

 

theo-kalotinis-open

 

Εδώ και κάποιους μήνες είχα αρχίσει να παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις κινήσεις ενός νέου Έλληνα αρωματοποιού, του Θεόδωρου Καλοτίνη. Τον ακολουθούσα στο facebook και μάθαινα νέα του σκεπτόμενη ότι κάποια στιγμή μόλις έκανα ένα ταξίδι στην Ελλάδα θα προμηθευόμουν τα αρώματά του.

 

Εκεί με πρόλαβε η Stella που αφού αγόρασε το Gardenia, ενθουσιασμένη επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να κάνουμε κάποιο άρθρο παρουσιάζοντάς τα. Σύντομα λοιπόν έλαβα δύο εκ των τριών συνολικά αρωμάτων του Θεόδωρου.

 

Συνοπτικά να σας πω ότι Ο Θεόδωρος Καλοτίνης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Μόλις στα 26 του χρόνια δημιούργησε το δικό του brand χειροποίητων αρωμάτων με εξαιρετικές φυσικές πρώτες ύλες από τον τόπο του και κάθε γωνία του κόσμου. Ανακάλυψε την δίκη του πάτεντα για την δημιουργία αρωμάτων. Το πάθος, η αγάπη του για τα αρώματα καθώς και το ταλέντο του να αναγνωρίζει τη σύσταση των αρωμάτων που φορούσαν οι γύρω του, τον οδήγησε στην παγκόσμια πρωτεύουσα των αρωμάτων, πόλη GRASSE, της Γαλλίας για να σπουδάσει την τεχνική δημιουργίας των αρωμάτων.

 

theo-parfums-2

 

 

Ποια είναι η πρώτη σου αρωματική ανάμνηση;

– Η πρώτη μου αρωματική ανάμνηση, είναι η μυρωδιά του Γιασεμιού από τον κήπο της γιαγιάς μου… Μυστήριο άνθος το γιασεμί, σχεδόν μεταφυσικό.

 

Ποια είναι η μυρωδιά που σε κάνει χαρούμενο και ποια σε ηρεμεί;

–  Η μυρωδιά του ρόδου με κάνει χαρούμενο, σαν να μου ανεβάζει τους παλμούς! Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι μπορώ να την ακούσω. Το γιασεμί από την άλλη, με ηρεμεί.  Μου προσφέρει μία γαλήνη και μία ασφάλεια που την συναντάω δύσκολα στους γοργούς ρυθμούς της πόλης.

 

Έχεις συλλογή αρωμάτων; Πόσα μπουκάλια απαριθμεί και ποια είναι τα 5 αγαπημένα σου;
– Είμαι συλλέκτης αρωμάτων από εξαιρετικά νεαρή ηλικία, επομένως τα μπουκάλια είναι πλέον περισσότερα από όσα θα μπορούσα να μπω στη διαδικασία να μετρήσω! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αγαπημένα αρώματα αλλά αγαπημένα συστατικά. Πέντε από αυτά που αγαπώ πολύ είναι η βανίλια, το πατσουλί, το γιασεμί, κάθε είδος από ρετσίνι και φυσικά το τριαντάφυλλο.

 

Ποιο είναι το πρώτο άρωμα που σου χάρισαν;

– Το Shalimar, Guerlain.

 

Ποιο ειναι το πρώτο άρωμα που αγόρασες για τον εαυτό σου;

– Το Chanel Platinum Egoiste.

 

Ποιο άρωμα θα ήθελες να είχες δημιουργήσει;

To Chypre by Coty του Francois Coty

 

Από που αντλείς την έμπνευσή σου;

– Το άρωμα για εμένα είναι αναμνήσεις και συναισθήματα. Δεν είναι απλώς μια μυρωδιά, είναι μια ιστορία. Η έμπνευση μπορεί να έρθει σε ανυποψίαστο χρόνο και από ερεθίσματα απρόσμενα όπως  καταστάσεις και στιγμές της καθημερινότητας μου.

 

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα άρωμα;

– Εξαρτάται από που αντλώ την έμπνευση μου. Αρχικά χτίζω την ιστορία μες το κεφάλι μου και έπειτα εκείνη η ίδια ιστορία με οδηγεί στην μυρωδιά. Μπορεί να χρειαστώ από ένα λεπτό μέχρι και ένα ολόκληρο χρόνο.

 

Με ποιες εικόνες και εμπειρίες συνδέεις τα αγαπημένα σου αρώματα;
–  Είναι πραγματικά χιλιάδες οι εικόνες που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή, όμως νομίζω πως περισσότερο συνδέω τα αγαπημένα μου αρώματα με «συναισθήματα» και η αγάπη είναι το πιο βασικό μου συναίσθημα. Φυσικά πολλές μυρωδιές στο μυαλό μου αντικατοπτρίζουν πρόσωπα οικεία.

 

Τι ήταν αυτό που σε έσπρωξε / βοήθησε να πάρεις την απόφαση να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα;

– Πρώτα από όλα η αμέριστη αγάπη μου για το αντικείμενο αλλά και η μεγάλη αγάπη και αποδοχή του κόσμου για τις δημιουργίες μου.

 

Πως επηρεάζεται η προτίμησή σου σε διάφορες νότες ανάλογα με τις εποχές;

– Δεν επηρεάζομαι τόσο από την εποχή αλλά με τη διάθεση και με το τι θέλω να εκφράσω εκείνη τι στιγμή που θα φορέσω ένα άρωμα. Αν πρέπει να παρευρεθώ σε κάποιο σημαντικό meeting ας πούμε, θα προτιμήσω πιο στιβαρά αρώματα ενώ θα προτιμήσω πιο γλυκά αρώματα όταν είμαι κοντά σε δικούς μου ανθρώπους. Ξέρετε το πιστεύω αυτό. Το άρωμα είναι το βασικό συστατικό της εικόνας που θέλουμε να δείξουμε στους γύρω μας.

 

Τι είναι αυτό που κάνει τα αρώματα σου να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα;

– Ο τρόπος παραγωγής τους θα έλεγα. Τα συστατικά τους, συλλέγονται στο χέρι, ένα προς ένα, μοναδικές ακατέργαστες πρώτες ύλες που με τόση προσοχή παράγουμε η επιλέγουμε. Υπάρχουν πολλά όμορφα και ιδιαίτερα αρώματα στην αγορά και αρωματοποιοί που αγαπούν εξίσου πολύ την δουλεία τους. Το χημικό άρωμα όμως, και ας μου επιτραπεί η έκφραση, είναι “εύκολο”. Και σαν προσωπικότητα προτιμώ τις προκλήσεις που θα με πάνε μπροστά και θα με κάνουν καλύτερο. Σημαντικό είναι φυσικά, να υπάρχει, πέρα από μια όμορφη μυρωδιά, μια ιστορία, και ένα τεράστιο πάθος για δημιουργία. Έχω ανάγκη να περνάω μηνύματα μέσα από τις δημιουργίες μου. Θέλω να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα, θέλω να κάνω τον κόσμο πιο ευτυχισμένο με τα αρώματα μου! Ουτοπικό, το ξέρω, πάντως ότι δημιουργώ είναι με γνώμονα αυτό: να ζωγραφίζω χαμόγελα στα χείλη των ανθρώπων.

 

Φοράς καθημερινά άρωμα ;

– Πάντα φοράω άρωμα. Αν δεν φορέσω άρωμα, νιώθω γυμνός μέσα και έξω.

 

Τι σε ευχαριστεί περισσότερο να κάνεις τον ελεύθερό σου χρόνο;

– Να περνάω ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

 

 

theo-kalotinis-2

 

 

Review των αρωμάτων Lilly και Gardenia

 

Τα αρώματα που δοκίμασα και μάλιστα εκτενώς και σε διαφορετικές θερμοκρασίες γιατί στο Λονδίνο μέσα σε μια βδομάδα ζήσαμε 2 αν όχι 3 από τις 4 εποχές και είναι το Lily & το Gardenia. Διαβάζοντας τα ονόματα των αρωμάτων ξεγελιέσαι, νομίζεις ότι είναι μονοθεματικά και ότι θα μυρίσεις ένα λουλούδι μόνο, μία νότα, αν θες. Όμως στην πραγματικότητα είναι πολυδιάστατα και αλλάζουν μορφή και έκφραση στο δέρμα προσφέροντας μια ανεπανάληπτη οσφρητική εμπειρία.

 

 

LILY

 

 

theo-stella-6

 

Η πρώτη δημιουργία του Θεόδωρου με νότες εξωτικών φρούτων, κρίνους, μυγκέ, πατσουλί και βανίλιας, είναι εμπνευσμένο από τον Μινωικό πολιτισμό της Κρήτης.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν ψεκάζεις ένα από τα αρώματά του είναι ότι η μυρωδιά του αλκοόλ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό οφείλεται σε μια ευρεσιτεχνία του και έτσι αυτό που μυρίζεις στο δέρμα σου είναι η «ουσία» του αρώματος.

 

Το Lily ανοίγει πολύ ζωντανό και πράσινο στο δέρμα μου με έντονες τις νότες των ζουμερών εξωτικών φρούτων, μου έφερε στο νου εξωτική φρουτοσαλάτα σερβιρισμένη σε πράσινα γυαλιστερά φύλλα μπανάνας. Τα λευκά άνθη και ιδίως ο κρίνος – που είναι από τις αγαπημένες μου μυρωδιές σε λουλούδι- δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους και το άρωμα μετατρέπεται σε ένα πλούσιο ανθισμένο μπουκέτο που κατακλύζει τις αισθήσεις χωρίς όμως να γίνεται βαρύ ή υπερβολικά έντονο ακόμη και σε συνθήκες με πολύ ζέστη και υγρασία.

 

Αντιθέτως παραμένει φρέσκο και ζωντανό και σε λίγη ώρα, ξανά μεταμορφώνεται χάρη στη βανίλια και το πατσουλί που κάνουν την εμφάνισή τους χορεύοντας με τους κρίνους, δίνοντάς του μια άλλη διάσταση πιο πικάντικη και γλυκιά.

 

Το άρωμα διαρκεί πολλές ώρες στο δέρμα και έχει μεγάλη προβολή.

 

 

GARDENIA

 

theo-stella-3

 

 

Το δεύτερο άρωμα της σειράς, με νότες πούδρας, γαρδένιας και γιασεμιού. Αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του Θεόδωρου να «φυλακίσει» την ιδέα της γαρδένιας σε ένα μπουκάλι αφού το λουλούδι είναι αδύνατον να χαρίσει το άρωμά του φυσικά. Ο κάθε αρωματοποιός εκφράζει με το δικό του τρόπο την ιδέα της γαρδένιας και ο Θεόδωρος διάλεξε το λευκό χρώμα σαν έμπνευση.

 

Η πρώτη αίσθηση που σου δίνει όταν το ψεκάζεις στο δέρμα είναι φρεσκάδα και καθαριότητα με την πούδρα να κάνει έντονη την εμφάνισή της όμως είναι γλυκιά και δροσερή, αθώα και ανέμελη. ‘Οταν κάνουν την εμφάνισή τους η γαρδένια και το γιασεμί σαν μια μικρή έκρηξη χαρίζουν την κρεμώδη γλύκα τους στην πούδρα και την κάνουν πιο «πονηρή». Το άρωμα είναι πλούσιο στο δέρμα και παραμένει έντονο αλλά συνάμα απαλό σαν βαμβάκι, κρεμώδες και πλούσιο αλλά γήινο και παιχνιδιάρικο. Η βανίλια δίνει μια γλυκύτητα στην όλη σύνθεση ενισχύοντας την αίσθηση πολυτέλειας και πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται «τι είναι αυτό που μυρίζει τόσο ωραία;», για να συνειδητοποιήσω στο τέλος ότι ήμουν εγώ. Η Gardenia όπως και το Lily διαρκεί πολλές ώρες στο δέρμα και έχει μεγάλη προβολή.

 

Μια εξαιρετική αρχή από ένα πολύ νέο αρωματοποιό που έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του!

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε και ελπίζω σύντομα να έχουμε τη χαρά να οσφριστούμε και μια νέα δημιουργία!

 

 

Μαρία Αγγελίδου

 

 

Πληροφορίες για τα αρώματα του Θεόδωρου Kαλοτίνη – THEO PARFUMS θα βρείτε:

 

www.theoparfums.com

www.facebook.com/theoparfums

www.instagram.com/theoparfums

http://www.bioaroma.gr/

 

 

 

16 Σχόλια
  1. To the point αγαπημένη MariaA! To the point κι ακόμα πιο πολύ! Υπέροχη συνέντευξη κι ακόμα πιο υπέροχα και στοχευμένα τα reviews σου.
    By the way, η αναφορά στον Francois Coty μου ξύπνησε αναμνήσεις. H μαμά μου φορούσε το Emeraud του (και το έκλεβα κι εγω καμμιά φορά… 😉 )
    Φιλιά σε όλες και απειρη δημιουργικότητα και έμπνευση στον θεόδωρο!

  2. καλημέρα!!! Διάβασα σήμερα και το χθεσινό άρθρο και ήταν τόσο Super και τόσο… δεν έχω λόγια…..που το έχω παραγγείλει ήδη!!! Με κλειστά μάτια…δε νομίζω τα το μετανιώσω εεε??

  3. Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα και τη χθεσινή αλλά και τη σημερινή συνέντευξη και πρέπει να πω ότι με συνεπήρε και εμένα η δημιουργικότητα, το ταλέντο και το θάρρος του δημιουργού. Εύχομαι σύντομα να καμαρώσουμε τον πρώτο διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα αρωματοποιό, σε ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες.

  4. @ioanna_d Αν το μετανιώσεις το αγοράζω εγω!!! χα χα χα… 🙂
    Ποιό πήρες αλήθεια? θα περιμένουμε review!

  5. Πήρα το GARDENIA… με συνεπήρε η περιγραφή!!! επειδή πάρχει ένα άρωμα- NEROLI CHLOE- που δεν μπορώ να το βρω εδώ και το λατρεύω… μόλις διάβασα για το GARDENIA μου έκανε ένα κλικκκκ… Reviewwww δε νομίζω!! Δεν μπορώ να σας συναγωνισθώ…

  6. @ioanna_d: Δεν υπάρχει κανένας συναγωνισμός Ιωάννα μου στα reviews. Αγαπάμε όλα τα σχόλια, ακόμα και αν αυτά είναι μια και μόνο λέξη, που όμως ακόμα και αυτή, μπορεί κάτι να μας μάθει.

  7. @ioanna_d Τα αρώματα είναι τόσο προσωπική υπόθεση, αλλά και τόσο “χημεία του δέρματος” που πάντα παίρνουμε ένα ρίσκο, ακόμα κι οταν αγοράζουμε αυτό που εχουμε ήδη μυρίσει σε δείγμα. Οι ορμόνες επηρεάζουν το δέρμα μας καθημερινά. Εγω σου εύχομαι, όχι απλά να το χαρείς, αλλά να το λατρέψεις όπως κι εγω. Εννοείται, ότι θέλουμε review. Τίποτα δεν μετράει περισσότερο από την αυθόρμητη κι ειλικρινή άποψη των BBgirls!

  8. …να λοιπόν τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος δεν επαναπαύεται κυνηγάει το όνειρό του…μακάρι να τον καμαρώσουμε ως τον πρώτο διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα αρωματοποιό,όπως είπε κι η Τζούλια.

  9. Πολύ όμορφο το σημερινό post, και η συνέντευξη και το review! Καλή αρχή και δύναμη στον δημιουργό, αλλά και πολλή έμπνευση! Συμφωνώ με το άρωμα του γιασεμιού, μου θυμίζει και εμένα τα παιδικά μου χρόνια στο σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό..

  10. Υπέροχη συνέντευξη! Όπως πολύ σωστά είπε και η Στέλλα εχτές η GARDENIA περιέχει ότι ακριβως μου αρέσει σε ένα άρωμα και ανυπομονώ να την αποκτήσω..

  11. Υπεροχη συνέντευξη!διαβασα το σημερινό post με το ίδιο ενδιαφέρον όπως και το χθεσινο!! συγχαρητήρια πολλά σίγουρα θα δοκίμασω τα αρώματα του ειμαι ενθουσιασμενη ειλικρινά μπράβο του!!!!

  12. Και γω διάβασα με το ίδιο ενδιαφέρον το σημερινό και το χθεσινό post! Εξαιρετική συνέντευξη και πραγματικά χαίρομαι που ένας υπέροχος, δημιουργικός και νέος άντρας αγαπάει τόσο πολύ την δουλειά του ώστε να δημιουργεί τόσο μοναδικά αρώματα!:-)

  13. Μπράβο στην Στέλλα και την Μαρία μας που παρουσίασαν αυτά τα νέα ελληνικά αρώματα η κάθε μια με τον μαναδικό, ξεχωριστό της τρόπο, καλύπτοντας το θέμα απ’ όλες τις πλευρές. Εγώ τι να πω… την αδυναμία μου στα αρώματα την έχω πει πολλές φορές μέσα από το bb. Είναι δυνατόν να με άφησε ασυγκίνητη αυτή η παρουσίαση? Απ’ ότι είδα όμως και οι τιμές τους είναι πολύ λογικές. Θέλω πάρα πολύ να τα δοκιμάσω!

  14. Καλησπέρα bbgirls& bbboys!! Χαίρομαι πολύ που ενθουσιαστήκατε κι εσείς με τα αρώματα του πολύ ταλαντούχου Θεόδωρου και οι τιμές τους είναι όντως πολύ λογικές για την ποιότητα που αγοράζετε. Οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε αν έχετε την ευκαιρία !!
    Φιλιά πολλά!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.