Όπως είπαμε και χθες, ακολουθούν κάποιες απλές συνταγές τις οποίες εύκολα και γρήγορα μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας, για να θωρακιστείτε από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα.
ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Σε 50ml αμυγδαλέλαιο αναμείξτε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή/και tea tree και 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου ή/και τζίντζερ. Μπορούμε να κάνουμε και συνδυασμό των αιθέριων ελαίων αρκεί να μην ξεπεράσουμε την δοσολογία. Κάνουμε καλές εντριβές πριν τον ύπνο και ειδικά στον θώρακα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με τζελ αλόης, αν μας είναι δυσάρεστο ως αίσθηση στο σώμα αρκεί να έχουμε διαλύσει πρώτα τα αιθέρια έλαια σε λίγο αμυγδαλέλαιο.
ΛΑΔΙ ΜΑΣΑΖ ΚΑΙ ΕΝΤΡΙΒΩΝ ΜΕ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα λάδι που θα χρησιμοποιούμε είτε ως λάδι μασάζ και εντριβών για όλο το σώμα μετά το μπάνιο αλλά και για τα πόδια, είτε αναμιγνύοντας το μέσα στο ζεστό νερό ως ποδόλουτρο πριν τον ύπνο. Σε 50 ml αμυγδαλέλαιο, ρίχνουμε, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου, 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου τζίντζερ.
ΤΖΕΛ ΑΛΟΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΠΟΔΙΑ
Ο χειμώνας θέλει πάντα τα πόδια μας ν’ ασφυκτιούν και να κρυώνουν μέσα στα βαριές μπότες και τα κλειστά παπούτσια, αλλά και την πολύωρη ταλαιπωρία μιας εργάσιμης μέρας ή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Έτσι ταλαιπωρημένα μπορούμε να τα περιποιηθούμε μετά το μπάνιο μας και να χαρίσουμε στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε, ότι οι μαμάδες έλεγαν πάντα, ότι «απ΄τα πόδια και το κεφάλι κρυώνεις». Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για ένα ωραίο μασάζ που θα μας προφυλάξει από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, αλλά και θα μας ανακουφίσει από την ταλαιπωρία.
Σε 50 ml βιολογικού τζελ αλόης αναμειγνύουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree, 5 αιθέριο έλαιο σταγόνες μέντας.
ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ, ΝΕΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Βάζουμε σε ένα βαζάκι, τζίντζερ, κουρκουμά και κορίανδρο μία κουταλιά από το καθένα σε μορφή σκόνης. Ρίχνουμε λίγο απ΄ αυτό το μείγμα κάθε φορά που μαγειρεύουμε, όπως θα ρίχναμε το αλάτι, σε όλα μα όλα μας τα φαγητά! Τα αποτελέσματα και τα οφέλη στην υγεία και τον οργανισμό μας, θα είναι θεαματικά!
Τι πρέπει να προσέξουμε για μια σωστή και ωφέλιμη χρήση των αιθέριων ελαίων και βοτάνων
Τα αιθέρια έλαια όπως και τα βότανα είναι φάρμακα κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται είτε πρόκειται για σωματική χρήση είτε ακόμα και για την εισπνοή τους. Έτσι προκύπτει κι ο όρος αρωματοθεραπεία και βοτανοθεραπεία αντίστοιχα σε ότι αφορά την πρακτική τους, υποδηλώνοντας τη θεραπευτική τους διάσταση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄ όψη μας τις απαραίτητες προφυλάξεις, προκειμένου ν’ αντλήσουμε τα πλεονεκτήματα τους αλλά και να μην προκύψει κάποια παρενέργεια.
Σαφώς και δεν έχω σκοπό να σας αποθαρρύνω, το αντίθετο, ξέρετε πόσο λατρεύω τα αιθέρια έλαια και τα βότανα. Θέλω όμως να σας επιστήσω την προσοχή, έτσι ώστε οποιαδήποτε χρήση τους να γίνεται με υπευθυνότητα και να προσφέρει την μέγιστη υγεία, ευεξία και οφέλη που μπορεί να προσφέρει η φύση. Ένας λοιπόν από τους βασικούς κανόνες που δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω είναι η συνειδητή χρήση του καθαρού, αγνού, βιολογικού και πιστοποιημένου προϊόντος, ακόμα κι αν προορίζεται για διάχυση στο χώρο μας.
Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο κι αν χρησιμοποιήσετε φροντίστε να είστε σίγουρες, ότι είναι συσκευασμένο και όχι χύμα, αγνό, ει δυνατόν βιολογικό, χωρίς προσμίξεις συνεπώς προτιμήστε κάποιο αιθέριο έλαιο επώνυμης εταιρείας. Η καθαρότητα του αιθέριου ελαίου μετριέται με τη βέλτιστη αναλογία των φυσικών συστατικών που περιέχεται σε αυτό. Όλα τα αιθέρια έλαια που αναγράφουν, ότι δεν προορίζονται για εξωτερική χρήση είναι χημικά παρασκευάσματα και κάνουν μόνο για καύση και όχι για δερματική χρήση. Ωστόσο, να ξέρετε, ότι η χρήση ενός καλού ποιοτικού, πιστοποιημένου βιολογικού αιθέριου ελαίου είναι επένδυση στην ομορφιά και την υγεία μας, γιατί κανένα χημικό εργαστήριο δεν έχει καταφέρει ποτέ έως σήμερα, να μιμηθεί την πολυπλοκότητα της φύσης και τις μοναδικές ιδιότητες τους.
Πρόκειται απλά και μόνο για απομίμηση των αρωμάτων τους και προσωπικά θα συνιστούσα ακόμα και για τον καυστήρα και την διάχυση στον χώρο, να επιλέγουμε τα αυθεντικά αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιούσαμε και στην καλλυντική μας φροντίδα. Τελικά έχει σημασία τι αναπνέουμε, έτσι δεν είναι; Όταν αρχίσετε να καίτε τα αυθεντικά φυτικά αιθέρια έλαια θα καταλάβετε τη διαφορά στην ατμόσφαιρα και την αναπνοή. Εξάλλου το κόστος τους δεν είναι τόσο μεγάλο, σε σχέση με τα χημικά σκευάσματα, όσο ίσως υποθέτουμε. Μια νέα εταιρεία, από την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε πλέον και στην Ελλάδα, τα κορυφαία παγκοσμίως αιθέρια έλαια της γαλλικής εταιρείας Αroma-zone και σε εξαιρετικές τιμές είναι η Ηomecosmetics.gr.
Τα αιθέρια έλαια διαλύονται μόνο σε λάδια βάσης και ποτέ στο νερό. Επίσης μην χρησιμοποιείται ποτέ τα αιθέρια έλαια μόνα τους αδιάλυτα και απ΄ευθείας στο δέρμα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αιθέριο έλαιο λεβάντας που χρησιμοποιείται απ ευθείας σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και το τειόδεντρο – tea tree. Μην ξεχνάτε ποτέ τον χρυσό κανόνα των αιθέριων ελαίων δηλ. 3 σταγόνες αιθέριων ελαίων διαλυμένες ανά 5 ml φυτικού λαδιού – λάδι βάσης. Είτε χρησιμοποιήσουμε ένα, είτε περισσότερα αιθέρια έλαια αυτή είναι η μέγιστη αναλογία. Η δόση αυτή αφορά στους ενήλικες.
Μην αλλάζετε επίσης τις αναλογίες των συστατικών στις προτεινόμενες συνταγές. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια σε παιδιά κάτω των 6 ετών, ενώ στα ηλικίας 6-12 και στους ηλικιωμένους η αναλογία μειώνεται το πολύ στις 2 σταγόνες ανά 5ml. Αν θέλετε να κάψετε αιθέρια έλαια στον καυστήρα ή σε συσκευή διάχυσης στο δωμάτιο του παιδιού μία με δυο σταγόνες λεβάντας είναι η πλέον ενδεικνυόμενη δόση κι αν πρόκειται για βρέφος, απλά κάψτε για λίγα λεπτά έως μισή ώρα, προκειμένου να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να κάνει έναν ήσυχο ύπνο, μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό του καυστήρα. Μία πολύ καλή λύση για τον χώρο του σπιτιού γενικότερα, είναι η χρήση των reed diffuser με τα αιθέρια έλαια που προαναφέραμε. Δείτε εδώ πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας χειμωνιάτικο, χαλαρωτικό και αντιικό.
Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, εκτός αν υπάρχει συμβουλή ειδικού. Οι εισπνοές αιθέριων ελαίων πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν άσθμα ή επιληψία, υπέρταση ή υπόταση και τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και μέντας σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.
Η χρήση βοτάνων κι αιθέριων ελαίων δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική συμβουλή. Είναι επικουρική και συνιστάται πάντα η συμβολή ειδικού, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν.
Καλό φθινόπωρο λοιπόν και καλό χειμώνα χωρίς ιώσεις και κρυολογήματα!
Stella
Όλα τα άρθρα σου για τα βότανα και τα αιθέρια έλαια είναι πολύ κατατοπιστικά και μου αρέσουν πολύ! Μπράβο, Stella!
@Debbie Σ΄ευχαριστώ πολυ! Ελπίζω να σας είναι πάντα χρήσιμα.
Και το χθεσινό αλλά και το σημερινό post Stella πραγματικά χρήσιμα!! Μου άρεσαν πολύ και είμαι σίγουρη για την αποτελεσματικότητα όλων αυτών που προτείνεις. Σε ευχαριστούμε!!Επίσης καλό χειμώνα και από εμένα!! (σήμερα νιώθουμε το κρύο για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα)
@Tina Σ΄ευχαριστώ πολύ Τίνα μου. Σήμερα πραγματικά, πρωτη χειμωνιάτικη μέρα…
Ύστερα από το σημερινό post νιώθω πανέτοιμη να ριχτώ στη μάχη με τα μικρόβια!Ευχαριστώ Στελλίτσα μου <3
Μουτςς
@Litsa Λιτσάκι μου, να προσέχεις! 😉
Ευχαριστούμε για αυτές τις υπέροχες χρησιμότατες συμβουλές!Αυτή η συμβουλή που αφορά τον τζιντζερ και τον κουρκουμά είναι ήδη κολλημένη στο ντουλαπάκι με τα μπαχαρικά,απλά επειδή δεν έχω νομίζω ξανακούσει για τον κορίανδρο,ήθελα να ρωτήσω αν τον βρίσκουμε και αυτόν στο σουπερμαρκετ στο stand με τα μπαχαρικά..
@Maryl Ναι είναι εξαιρετικό ελιξίριο διατροφής το συγκεκριμένο. Ο κορίανδρος είναι ο γνωστός μας κόλιανδρος και τον βρίσκεις στα μπαχαροπωλεία. Υποθέτω και στα σούπερ μάρκετ.
Καλημέρα!!
@Στελλα μάλλον η σημερινή μέρα ειναι η καταλληλότερη μιας και χειμώνιασε για να διαβάσουμε
και να κάνουμε πράξη τις συμβουλές σου!!!
Εγώ επειδή μου αρέσει παντα να πειράζω την αρχική συνταγη και να την φέρνω στα μέτρα μου!
Το θαυματουργό μείγμα μπαχαρικών το εχω αλλάξει λίγο! Σε ενα βαζάκι βάζω (κουρκουμας/μαύρο πιπέρι/
κανέλλα/κοριανδρο)εχω αφαίρεση το τζίντζερ γιατι με πειράζει και το εχω αντικαταστήσει με την κανέλα!
Το μαύρο πιπέρι το βάζω γιατι λένε ότι αυξάνει την δράση του κουρκουμας.Πολλες φορές οταν το βράδυ
νιώθω εξαντλημένη κανω το γνωστό (χρυσό ρόφημα) απλά ζεσταίνω σε ενα μπρίκι γάλα και μετα προσθέτω σε αυτο μέλι,κουρκουμας,κανέλα!! Βοηθάει παρά πολυ το ανοσοποιητικό!!
Φιλια
@SofiaT εσυ Σοφία μου όπως και η Maryl ως παλιές πλόεν, έχετε το μείγμα από προηγούμενο μου ποστ και πολύ χαίρομαι. Φυσικά και μπορείς να το πειράξεις (αν και η δραση και οι ιδιότητες του τζίντζερ είναι διαφορετικές απ΄της κανέλλας και βέβαια δεν μπορεί έτσι να μπει εύκολα σε όλα τα φαγητά. Το λεω αυτο γιατί το αρχικό μείγμα μπαχαρικών μπορείς να το χρησιμοποιείς ανελλιπώς σε όλα τα φαγητά, χωρίς πολύ σκεψη κι αυτο είναι σημαντικό για την κατανάλωση του) αρκει βέβαια να είναι κανέλλα Κευλάνης και όχι κινέζικη κασία, αν και είμαι σίγουρη, ότι το γνωρίζεις πολύ καλά. Πρέπει να το έχουμε ξανασυζητήσει αυτο με την κανέλλα μαζί στο παρελθόν.
@ όλες: Τι ωραία, “χουχουλιάρικη” και φθινοπωρινή συζητηση έχετε πιάσει πάλι bb girls. Πολυ σας απολαμβάνω.. Νομίζω ήρθε η ωρα να φτιάξω το αγαπημένο μου, ζεστό τσαγακι Lipton για να σας απολαύσω ακομα περισσότερο.. Αν τωρα η Stella θελει μου πει πως να το εμπλουτίσω, ακομα καλυτερα!
@Julia Ρίξε μεσα λίγη ριζα τζίντζερ…. 😉
@Stella:το σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν οβκολιανδρος αλλά είπα να σε ρωτήσω Στέλλα μου για να σιγουρευτω..τέλεια έχει κυλίνδρου το σουπερμάρκετ που πηγαίνω οπότε από αύριο θα έχω έτοιμο το υπέροχο αυτό ελιξηριο για τα φαγητά μου. 🙂
Συγνώμη για τα λάθη παραπάνω κολιανδρο ηθελα να γράψω αλλά όταν είμαι από το κινητό αυτό γράφει ότι θέλει..
@Maryl Aυτο το κινητό πάντα κάνει τα δικά του…. 😉
@Stella ναι πολυ καλά τα λες! Η κανέλα ειναι κευλανης! Και μάλιστα εχω ψάξει να ειναι
και βιολογική! Ειναι μαζι με τον κουρκουμα απο τα αγαπημένα μου μπαχαρικά !
Θαύμα οι νέες συνταγές!Εννοείται ότι πολύ σύντομα θα αρχίσω τις εντριβές ιδιως στα ποδαράκια γιατί το βράδυ φτάνουμε τους 5 βαθμούς πια!
@ΜariaA και πολύ καλά θα κανεις Μαρια μου! είναι μια μεγάλη ανακούφιση αλλά και άμυνα του οργανισμού η περιποίηση των άκρων. Φιλιά!