Θεραπεία Botox.

 

botox-open

 

 

Ξεκινώ να σας γράψω για το Botox, αυτή τη για κάποιους «διφορούμενη», controversial και πολυσυζητημένη αισθητική θεραπεία (και όχι μόνο) λέγοντάς σας κατ αρχήν το εξής: Η υπερβολή, το μόνο που καταφέρνει, είναι να μας προσθέτει χρόνια και όχι να μας αφαιρεί.

 

Eίναι πολλές και πολλοί, αυτοί που φοβούνται ότι μετά τη θεραπεία θα αποκτήσουν το λεγόμενο “frozen face” δηλαδή το παγωμένο, ανέκφραστο πρόσωπο που δεν συσπάται.

 

Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι αυτό ισχύει,  αλλά τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα αυτά, προέρχονται από μη εξειδικευμένους γιατρούς ή ακόμα χειρότερα από μη γιατρούς, οι οποίοι δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στη χρήση του.

 

Η υπερβολική δόση του φαρμάκου και η έγχυσή του σε λάθος σημεία, είναι αυτή που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η σωστή εφαρμογή διατηρεί πάντα την εκφραστικότητα και βελτιώνει τις ρυτίδες, χωρίς να παραμορφώνει. Ο γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει άριστα την τεχνική και να σέβεται τις εξατομικευμένες ανάγκες και την ιδιαίτερη ανατομία του κάθε προσώπου.

 

Μπορεί αυτό που θα γράψω τώρα να σας φανεί περίεργο, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις (και μάλιστα αρκετές) που η ίδια η ενδιαφερόμενη/ος  ζητάει  αυτό το “παγωμένο” look και τα υπερβολικά ανυψωμένα φρύδια.

 

Και είναι τότε ακριβώς,  που  ο γιατρός οφείλει και  θα πρέπει να συμβουλεύει πάντα για ένα φυσικό αποτέλεσμα καθώς  και την διατήρηση της φυσικής έκφρασης.

 

 

Τι είναι όμως ακριβώς το ΒΟΤΟΧ;

 

 

Το BOTOX είναι η εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου, της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum.

 

Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης, βασίζεται στην ιδιότητα της να αποκλείει (μπλοκάρει) την απελευθέρωση της ακετυλχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή, που προκαλεί την σύσπαση στους μύες.

 

 

Στην ιατρική χρησιμοποιείται για πάνω από 35 χρόνια στην θεραπεία παθήσεων όπως: ο βλεφαρόσπασμος, ο στραβισμός, η σπαστικότητα των άνω άκρων, στις ημικρανίες, την υπεριδρωσία παλαμών και πελμάτων κλπ.

 

Στην αισθητική ιατρική εφαρμόζεται για την στοχευμένη αδρανοποίηση κάποιων μυών στο πρόσωπο που προκαλούν τις εκφράσεις και ως φυσικό επακόλουθο δημιουργούν τις ρυτίδες.

 

Με την σωστή δόση του φαρμάκου, στην σωστή θέση, ο μυς χαλαρώνει και οι ρυτίδες μειώνονται ουσιαστικά ή εξαφανίζονται πλήρως. Το Botox έχει δράση στις δυναμικές ρυτίδες, δηλαδή αυτές που προκαλούνται από μυϊκή σύσπαση, ενώ στις ήδη εγκατεστημένες (στατικές), σταδιακά επιτυγχάνεται λείανση και βελτίωση τους.

 

Το FDA έχει εγκρίνει το Botox ως θεραπεία για την μέτρια έως σοβαρή ρυτίδωση ανάμεσα στα φρύδια. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και άλλων ρυτίδων του προσώπου, όπως είναι οι ρυτίδες στις έξω γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας) και στις ρυτίδες στο μέτωπο.

 

 

Η εφαρμογή του γίνεται ανώδυνα, με την χρήση μιας λεπτής βελόνας, εγχέοντας μικρές ποσότητες φαρμάκου στους μύες που θέλουμε να χαλαρώσουν ενώ συνολικά η διαδικασία διαρκεί γύρω στα 10-15 λεπτά και επιστρέφετε άμεσα στις δραστηριότητες σας.

 

Τα αποτελέσματα της θεραπείας φαίνονται μετά από 2-3 ημέρες (εώς και τις 15 ) από την εφαρμογή, με το πρόσωπο ανανεωμένο και ξεκούραστο με πολύ πιο λείες και αχνές ρυτίδες σε μέτωπο και μάτια. Το Botox διαρκεί 3-4 μήνες, ενώ μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές το χρόνο.

 

Εν κατακλείδι είναι ένα ασφαλές φάρμακο, που οι σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του, είναι πάντα αναστρέψιμες, όταν διενεργείται από εξειδικευμένο ιατρό στην τεχνική εφαρμογής του.

 

 

Δρ Αριστέα Μάρρα

Πλαστικός Χειρουργός

 

 

7 Σχόλια
  1. …έχω ακούσει πως γίνεται -όχι για αισθητικούς λόγους- για αποκατάσταση στα εγκεφαλικά επεισόδια.

  2. @celia Καλησπέρα! Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για την σπαστικότητα των άνω άκρων ή του προσώπου μετά απο διαφορες νευρολογικές παθήσεις. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται απο νευρολόγους.

  3. Καλησπέρα.. Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.. Προσωπικά μετά από τα όχι και τόσο κολακευτικά αποτελέσματα που έχω δει ειδικά σε διάσημες(ανέκφραστες και σαν ροφοι) πάλι θα καταλήξω ότι είναι σημαντικότατος ο ρόλος του γιατρού

  4. Αλλά και πιστεύω ότι και στο Botox παν μέτρον άριστον (είμαι από κινητό και στάλθηκε το πιο πάνω σχόλιο μου χωρίς να το έχω ολοκληρώσει)

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.