Guest Post: Ποια εικόνα είναι η «σωστή» εικόνα;

eugenia-4

 

 

Γεια σας bb girls,

έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικό είναι να είμαστε δυνατές και υγιείς για να αγαπήσουμε πραγματικά την εικόνα μας;

 

Πόσο συχνά καταπονούμε το σώμα μας με εξαντλητικές δίαιτες και ακραία προγράμματα γυμναστικής για να πετύχουμε μια εξιδανικευμένη εικόνα που προβάλλουν τα media;

 

Πρόσφατα προέκυψε έντονος διχασμός για μια νέα youtuber την Eugenia Cooney που ασχολείται με θέματα ομορφιάς, style, cosplay και άλλα παρόμοια θέματα στο youtube.  Κάτι έδειχνε τρομερά ασυνήθιστο με την νεαρή blogger, αφού όσο περνούσε ο καιρός έδειχνε να είναι όλο και πιο αδύνατη, να χάνει την λάμψη και τον ενθουσιασμό της.

 

Πολλοί έκριναν, ότι πάσχει από νευρική ανορεξία και γι’ αυτό θα έπρεπε να κλείσει το κανάλι της στο youtube, καθώς αποτελεί ένα αρνητικό πρότυπο για τις έφηβες που την παρακολουθούν.  Ορισμένοι την προσέγγισαν με στοργή και κατανοήση , ιδιαίτερα viewers της που έδειχναν ν’ ανησυχούν για την κατάσταση της, ενώ άλλοι έσπευσαν να κηρύξουν πόλεμο εναντίον της γράφοντας προσβλητικά σχόλια και προωθώντας την  ψηφοφορία για να ΄΄πεσει΄΄ το κανάλι της.

 

H Eugenia Cooney

 

eugenia-3

 

Όλα άρχισαν με την σύσταση αναφοράς που έκανε ο Lynn Cloud στο Change.org (the world’s platform for change), ένα site στο οποίο ο καθένας μπορεί να θέσει ένα θέμα  συζήτησης για αλλαγή.  Το θέμα της Eugenia φαίνεται πως ήταν ένα θέμα, το οποίο κέρδισε σε δημοτικότητα και τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών, καθώς μαζεύτηκαν 16.000 υπογραφές για την απαγόρευση του καναλιού της.

 

Δυστυχώς η αλήθεια είναι,  ότι η κοπέλα αυτή όντως πάσχει από νευρική ανορεξία, μια ασθένεια που εκτός από σωματική είναι και ψυχολογική, καθώς πολλά από τα άτομα που πέφτουν στην παγίδα της βλέπουν κάτι ιδανικό στον καθρέφτη και όχι την πραγματικότητα.

 

Η ίδια η κοπέλα υποστηρίζει, ότι δεν πάσχει από νευρική ανορεξία ενημερώνει τους ακόλουθους της, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για εκείνη και μεταφράζει όλο αυτό που συμβαίνει σαν ένα ανεξήγητο κύμα μίσους από ”haters” οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχτούν, ότι υπάρχουν διαφορετικοί σωματότυποι.  Φαίνεται να είναι σε πλήρη άρνηση για την κατάσταση της και να αποφεύγει να δει τον πραγματικό λόγο που τόσα άτομα προσπαθούν να την νουθετήσουν ή έχουν στραφεί εναντίον της.  Αναλύει το φαινόμενο σε ένα πολύ επιφανειακό επίπεδο. προβάλλοντας μότο όπως : ‘‘δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους” ή ”απλά εύχομαι οι άνθρωποι να ήταν πιο θετικοί και όχι τόσο επικριτικοί”,  λόγια που με την πρώτη ματιά φαντάζουν απόλυτα σωστά, όχι όμως όταν τα λέει ένα άτομο που θυσιάζει την υγεία του για την εικόνα του, έχει βρεθεί σε μια κατάσταση αυτοκαταστροφής που δεν αναγνωρίζει και χρειάζεται πραγματικά βοήθεια.

 

eugenia-1

 

 

eugenia-2

 

Σίγουρα όλοι, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο, έχουμε βιώσει την κατάκριση ή τον στιγματισμό για το σώμα μας , είτε επειδή είμαστε πιο μικροκαμωμένες, είτε επειδή είμαστε πιο αδύνατες η πιο παχιές από το ”κανονικό”.  Eνα “κανονικό” που δεν μπορεί να ορίσει κανείς και γι’αυτό καταλήγει να είναι εντελώς υποκειμενικό και να μην υφίσταται. Ωστόσο, όταν η μορφή μας βρίσκεται σε αρμονία με την σωματική και ψυχική μας υγεία, ακόμη και αν δεν συμπίπτει με την εικόνα του ” ιδανικού” της κοινωνίας γνωρίζουμε,  ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

 

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με την Eugenia Cooney, ότι δεν αναγνωρίζει σε τι κίνδυνο έχει θέσει την υγεία της αποκαλώντας την κατάσταση της “μία φυσική κατάσταση”, ενός πολύ αδύνατου κοριτσιού κάτι που δεν αντανακλά την αλήθεια.

 

Οι φίλοι της στο you tube δεν σταματούν να στέλνουν μηνύματα στήριξης και να τονίζουν πως δεν χρειάζεται να ξεπεράσει μόνη της το πρόβλημα. Συγκινητικά μηνύματα από πολλές νέες viewers της αλλά και άλλους you tubers που αποδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον τους, ζητώντας της να δώσει προτεραιότητα στην υγεία της και υπενθυμίζοντας της, ότι είναι όλοι δίπλα της στην μάχη που πρόκειται να δώσει.

 

eugenia-5

 

 

eugenia-6

 

 

eugenia-7

 

 

Η γνώμη μου είναι, ότι το κανάλι της πρέπει να παραμείνει ενεργό με την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή η Eugenia θα επηρεαστεί από τα μηνύματα συμπαράστασης των φίλων της που την παρακινούν και θα ζητήσει βοήθεια . Η επιθετικότητα που επιδεικνύει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων ιδιαίτερα γονιών που ανησυχούν για τα παιδιά τους, από την μία θεωρώ, ότι είναι δικαιολογημένη αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι υποφέρουν από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, από την άλλη όμως θα την χαρακτήριζα εγωιστική και άδικη προς μία νέα κοπέλα,  που απλά χρειάζεται να βρει τον δρόμο της και οι έντονες αντιδράσεις μπορεί να την πληγώσουν και να φέρουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Το άτομο που ξεκίνησε όλη αυτή την ενέργεια μίσους με την ψηφοφορία, γιατί για τέτοια ενέργεια πρόκειται, θα έπρεπε να λάβει υπόψη του,  ότι είχε απέναντι του μία νέα κοπέλα με πρόβλημα υγείας  που πάνω απ’όλα χρειάζεται στήριξη. Μια τέτοια εξέλιξη όπως το κλείσιμο του καναλιού της θα ήταν ικανή να απογοητεύσει την νέα blogger, να την οδηγήσει στην απομόνωση και να επιδεινώσει την κατάσταση της.

 

Εύχομαι η Eugenia να αναγνωρίσει και να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της, να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει αλλά να ακούσει  και τις συμβουλές, όλων όσοι νοιάζονται και πιστεύουν σε αυτήν.

 

Tina

 

 

11 Σχόλια
  1. Καλημερα!Ή αλήθεια είναι ότι εκείνη πρέπει να το δεχτεί ώστε να ξεπεράσει πιο εύκολα το πρόβλημα της γιατί από τις φωτογραφίες όντως αντιμετωπίζει προβλήμα..όσο για το κανάλι της πιστεύω και γω ότι πρέπει να παραμείνει ανοικτό ώστε ή ψυχολογία της να μην επηρεαστεί γιατί δυστυχώς ή κατάσταση της θα επηρεαστεί… εύχομαι ειλικρινά εκείνος που αρχισε όλο αυτό να δει το λάθος του και να ζητήσει συγνώμη!! είναι κρίμα…

  2. Κατα την γνωμη μου η συγκεκριμένη ανήκει στα οριακά φαινομενα. Εχω δει και χειρότερα προσωπα. Αυτη δεν ειναι πληρως αποστεωμένη. Το θεμα ειναι σετι προτυπα καταλήγεις. Τα τελευταια χρονια εχει αυξηθει το φαινομενο να κατακρίνονται εικονες ανθρώπων που οι ιδιοι ειναι στα φυσιολογικά η στα πιο αδυνατά τους. Ειναι επιλογή του καθε ενα που θελει να καταλήξει χωρις να φτάσει στα μη φυσιολογικά ορια του. Και αυτό το λεει ανθρωπος που κανει διαιτα εδω και 2 χρονια για να φτάσει στα ανεκτά ορια χωρις να εχει προβληματα υγειας. Για το περιβαλλον μου ειμαι φυσιολογικη αυτην την περιοδο. Με τα ορια ορθοπεδικου πρεπει να χασω αλλα 10 και ακομα δεν εχω θεματα με το προσωπο μου. Αρα το ορια του καθε ενα μεταξυ φυσιολογικου και μη φυσιολογικου ειναι διαφορετικά.

  3. Το χειρότερο σενάριο είναι, ότι πίσω από οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή είτε βουλιμία είτε νευρική ανορεξία κρύβονται πάντα σοβαρές ψυχικές διαταραχές, τις οποίες πρέπει να εξετάζει επί μακρόν ένας ειδικός και να φροντίζει για τη θεραπεία αυτών των ατόμων. Δυστυχώς αυτά στη χώρα μας (για την Ελλάδα μπορώ να μιλήσω) είναι πολύ ψιλά γράμματα, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ταμπού, ειδικά στις οικογένειες που φέρουν και την ευθύνη, να κάνουν οι ασθενείς το απαραίτητο βήμα ως τον, ανάλογα την περίπτωση κατάλληλο, θεραπευτή ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή, σύμβουλο ψυχικής υγείας κ.λ.π). Σε πολλά θέματα ψυχικής υγείας, όχι μόνο σε τροφικές διαταραχές. Αν σπάσουμε το πόδι μας πηγαίνουμε χωρίς σκέψη στον ορθοπεδικό. Για την ψυχή μας όμως που πονάει και τη ζωή μας που φαλτσάρει δύσκολα θα πάμε στον ειδικό, προτιμώντας π.χ το σκοτάδι της κατάθλιψης ή της οποιασδήποτε δυσλειτουργίας σε τομείς της ζωής μας σοβαρής ή και πρόσκαιρης).
    Πολύ ωραίο Post Τίνα!

  4. Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια 🙂 !!
    @ Eλευθερία σίγουρα αυτό που θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα είναι να το συνειδητοποιήσει η ίδια και να αποδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα.
    @ nandina συμφωνώ ότι πολλές φορές υπάρχει έντονη κατάκριση και ως άτομο που γενικά πολλές φορές έχω δεχτεί σχόλια για το σώμα μου άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά του τύπου (είσαι υπερβολικά αδύνατη και πρέπει να πάρεις σίγουρα πέντε κιλάκια ) γνωρίζω ότι το skinny shaming είναι μία πραγματικότητα. Από την άλλη δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με τους περισσότερους θαυμαστές της Eugenia ότι η εικόνα της είναι ανησυχητική.

  5. @ Stella δυστυχώς ειδικά στην Ελλάδα στα θέματα ψυχικής υγείας υπάρχουν πολλά ταμπού , ακόμη και ο τρόπος που αναφέρονται πολλοί στον ψυχίατρο η στον ψυχολόγο ως ” τρελογιατρό” υποδεικνύει την αντίληψη που έχουν.

  6. H κοπέλα είναι πραγματικά αποστεωμενη,αλλά πρέπει να το κατανοήσει και η ίδια για να ζητήσει ιατρική βοήθεια-κατά την άποψή μου, που διαφέρει με της nandina παραπανω, εχει ξεπεράσει τα οριακά φαινόμενα και τόση αδυναμία σου προκαλεί τρόμο και συμπόνια. Το post της Tina πρεπει να προβληματίσει πολλά κορίτσια στο κατά πόσο είναι σωστά τα πρότυπα που πλασάρουν τα περιοδικά κλπ,αλλά επίσης πιστεύω ότι το να επηρεάζεσαι επίσης από τα “εξωπραγματικα”πρότυπα που μας βομβαρδίζουν είναι θέμα χαρακτήρα,αυτογνωσίας και παιδείας..

  7. Πολύ δυνατό το σημερινό post και εξαιρετικά σημαντικό που ένα τέτοιο κείμενο διαβάζεται εδώ, μπράβο Tina. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία) αποτελούν πολύ σοβαρές και σύνθετες ψυχιατρικές νόσους, ακόμη περισσότερο εάν υπάρχει συννοσηρότητα με άλλες ψυχιατρικές παθήσεις. Ειδικά η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί από τις πλέον επικίνδυνες για τη ζωή ψυχιατρικές διαταραχές, με θνησιμότητα έως και 15%. Η θεραπεία είναι σύνθετη, πολυδιάστατη και δύσκολη , όχι όμως αδύνατη.. Η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο πρώτο βήμα, δηλαδή το άτομο που πάσχει να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα (εξάλλου ένα από τα κριτήρια της διάγνωσης είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος, το άτομο συνεχίζει τις προσπάθειες απώλειας βάρους και αρνείται τη σοβαρότητα των επιπτώσεων). Κι εδώ είναι που παίζει σημαντικό ρόλο το περιβάλλον και η αντίδρασή του..Και η προσπάθεια να κρυφθεί και να αποσιωπηθεί το θέμα κάθε άλλο παρά βοηθά φυσικά. Διατηρώ την αισιοδοξία μου ότι τα πράγματα αλλάζουν και στην Ελλάδα, αργά αλλά σταθερά τα ταμπού να καταρρέουν, ο κόσμος να ενημερώνεται και να αναζητά τη βοήθεια των ειδικών..

  8. @Nektaria: Ειδικά σήμερα περίμενα με ανυπομονησία την δική σου άποψη από καθαρά ιατρική πλευρά και λόγω των περιστατικών και των εμπειριών που έχεις μεσα από τους ασθενείς σου. Το περιβάλλον και ο τρόπος αντιμετώπισης είναι το πρώτο βήμα χωρίς αμφιβολία. Ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά Νευρικής Ανορεξίας αυτό της Karen Carpenter με την υπέροχη φωνή του διάσημου στα seventies γκρουπ The Carpenters που έφυγε σε ηλικία 32 ετών από Νευρική Ανορεξία μετά από εξαντλητικές και συνεχόμενες δίαιτες. Μέχρι τότε λίγα γωρίζαμε γι αυτή την τρομερή ασθένεια και ο θάνατός της έφερε για πρώτη φορά έντονα στο προσκήνιο τις διατροφικές διαταραχές απο τις οποίες υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι- δυστυχώς οι περισσότεροι, ακόμα “στα κρυφα”.

  9. Ευχαριστώ πολύ Maryl και Nektaria :)!!!
    @ Maryl σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο το τι σταθερές και αξίες έχει κάποιος.Συνήθως τα άτομα που πέφτουν στην παγίδα της νευρικής ανορεξίας είναι αυτά που επιδιώκουν με κάθε θυσία να μοιάσουν σε αυτά τα εξωπραγματικά πρότυπα και αυτό είναι που τα κάνει τόσο ευάλωτα.
    @ Nektaria είναι πράγματι θλιβερό το ότι όσα άτομα πάσχουν από αυτό είναι δύσκολο να το αναγνωρίσουν και χρειάζονται οπωσδήποτε την στήριξη του περιβάλλοντος. Όταν λοιπόν ζούμε σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν τόσα ταμπού για την ψυχολογική υποστήριξη ,ακόμη και αν ο γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του χρειάζεται την βοήθεια ειδικού στο τέλος θα σκεφτεί ότι μπορεί να στιγματιστεί από αυτό, από τους γείτονες που θα το κοιτούν παράξενα , πιθανά από συγγενείς. Αυτή η κατάσταση όπως είπε και η Στέλλα δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα.Ελπίζω κι εγώ σιγα σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε με λιγότερο φόβο και ανασφάλεια τους ειδικούς ψυχικής υγείας σαν λαός και να κατανοήσουμε πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια αυτών των ανθρώπων!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.