Ένα ταξίδι Στ’ Ανάπλι και στην Αργολίδα.

 

nafplio_city

 

  • Πάμε Nαύπλιο;
  • Ναύπλιο; Φύγαμε!
  • Θ΄ανέβουμε και στο Παλαμίδι;
  • 999 σκαλιά ε;

 

 

Εννιακόσια ενενήντα εννέα σκαλιά

με φέρανε κοντά σου,

κάθε σκαλί κι ένα φιλί.

Εννιακόσια ενενήντα εννέα φιλιά

στα χείλη τα δικά σου,

κάθε σκαλί κι άλλο φιλί.[1]

 

……………………………………………..

 

 

Ρομαντικός προορισμός από τους λίγους το Ναύπλιο! Μόλις δυο ώρες από την Αθήνα αρκούν για να σε ταξιδέψουν σ’ αυτό τον μαγικό τόπο που τα έχει όλα.  Ερωτική ατμόσφαιρα, έντονη ιστορία, ξεχωριστή αρχιτεκτονική, μυθιστορηματική διαφυγή και νεανική ενέργεια.

 

Νομίζω πως όλοι αγαπάμε το Ναύπλιο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μια γρήγορη απόφαση λοιπόν και φύγαμε ένα σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με σκοπό να απολαύσουμε όχι μόνο το Ναύπλιο, αλλά κι άλλες υπέροχες, λιγότερο γνωστές γωνιές της αργολικής γης,.

 

Ναύπλιο το ανεξάντλητο.

 

Όλα όσα μπορεί κανείς να κάνει στο Ναύπλιο είναι ανεξάντλητα.  Προσωπικά αγαπώ το χάσιμο, τις ατέλειωτες βόλτες χωρίς προορισμό στα στενά δρομάκια με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τις κρυφές γωνιές που ανακαλύπτεις σε μια στροφή ενός άγνωστου δρόμου. Τα σοκάκια γύρω από την οδό Σταϊκοπούλου στο τέρμα της οποίας βρίσκεται και το περίφημο Μουσείο Κομπολογιού, προσφέρονται για να χαθείς στο παρελθόν της πόλης. Είναι γεμάτα τουρκικές κρήνες και χαμάμ, απομεινάρια της τουρκικής κυριαρχίας και ιστορικές εκκλησίες.

 

Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, δρόμοι γεμάτοι καφέ κι εστιατόρια με θέα στο εμβληματικό Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο. Μην παραλείψετε ένα πέρασμα από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, το σημείο δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

 

 

nafplio-1

 

 

nafplio-2

 

nafplio-3

 

nafplio-4

 

nafplio-6

 

 

Το ανέβασμα στο Παλαμίδι, το ένα από τα δύο ενετικά κάστρα της πόλης με τα 999 σκαλιά του, είναι ίσως ένα από τα πράγματα που όποιος επισκέπτεται το Ναύπλιο, πρέπει να κάνει έστω και για μια φορά.  Η θέα από την Ακροναυπλία το δεύτερο ενετικό κάστρο του Ναυπλίου είναι επίσης καθηλωτική και πανέμορφη.  Ξέρετε αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια η Ακροναυπλία με θέα το Μπούρτζι σε πρώτο πλάνο, έχει γίνει δημοφιλέστατο σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών; Οι ντόπιοι μας είπαν, ότι εθιμοτυπικά πλέον, όλο και περισσότερες προτάσεις γάμου γίνονται με φόντο αυτό το κινηματογραφικό σκηνικό.

 

 

58-

 

59-

 

 

60-

 

 

Η πλατεία Συντάγματος, μία από τις μεγαλύτερες, ομορφότερες κι ιστορικότερες πλατείες της Ελλάδας, είναι η καρδιά της πόλης, το σημείο αναφοράς ντόπιων κι επισκεπτών.  Η αρχιτεκτονική της προσομοιάζει με τις τεράστιες και κομψότατες Ιταλικές piazze. Εδώ συναντάμε το Βουλευτήριο, το κτήριο όπου στεγαζόταν η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Παλαιό Τζαμί το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη, το ανάκτορο Ι. Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα μεγάλης ιστορικής αξίας μνημεία και κτήρια.

 

Η πλατεία Συντάγματος επιλέχθηκε ως μία από τις διασημότερες πλατείες της Ευρώπης, σε παλιότερη έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία πέντε ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, με συντονιστή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Το υλικό που συγκεντρώθηκε, παρουσιάστηκε σε έκθεση στη Βενετία το 2007 και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

 

 

55-

 

56-

 

57-

 

 

1ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

 

Σταθήκαμε πολύ τυχεροί σ’ αυτή μας την επίσκεψη, αφού συνέπεσε με το 1ο Φεστιβάλ Ναυπλίου που πραγματοποιείται στο λιμάνι, από 2 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Θέμα του Φεστιβάλ «Πολιτισμός, Οινογνωσία, Γευσιγνωσία και Τουρισμός» με την συμμετοχή 52 εκθετών – επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, παράλληλα με ποικίλες καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις.  Σας συνιστώ μια επίσκεψη, αν ο δρόμος σας φέρει στο Ναύπλιο, στις επόμενες μέρες.

 

 

61-

 

62-

 

64-

 

 

Παραλίες, παραλίες, παραλίες

 

Πολλές μα πάρα πολλές οι επιλογές, για όμορφες παραλίες στην Αργολίδα. Η παραλία Αρβανιτιάς είναι η παραλία του Ναυπλίου κάτω από το Παλαμήδι και απέχει 10 μόλις λεπτά με τα πόδια από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.  Μικρή, με μήκος περίπου 200 μέτρα, έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία και θεωρείται απρόσβλητη από τους βοριάδες.  Η Καραθώνα αντίθετα, είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αργολίδας, σε απόσταση περίπου 5 χλμ από το κέντρο του Ναυπλίου.

 

Κρυμμένη ανάμεσα σε δύο όρμους και πίσω από το βράχο του Παλαμηδιού, με ψιλό βοτσαλάκι και άμμο έχει μια εικόνα σχεδόν εξωτική με τις συστάδες από φοίνικες, αλλά κι ευκάλυπτους κι ελιές.  Υπάρχουν γωνιές της ήσυχες και άλλες πιο πολύβουες, οργανωμένες με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars.  Άλλες παραλίες είναι το Κατράκι, η Αρχαία Ασήνη και στα 12 χλμ από το Ναύπλιο το πασίγνωστο Τολό ή Ψιλή Άμμος, όνομα που πήρε από την πολύ ψιλή της άμμο.  Το Κονδύλι 17 χλμ από το Ναύπλιο, είναι για πολλούς η καλύτερη παραλία της Αργολίδας. Τα καταγάλανα νερά, η άμμος και τα κοκκινωπά βότσαλα και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου σχηματίζουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, που γίνεται ακόμα ωραιότερο στο ηλιοβασίλεμα.

 

40-

 

 

41-

 

 

 

Βιβάρι! Η απρόσμενη έκπληξη

Απ΄τις καλύτερες στιγμές ενός ταξιδιού είναι όταν ανακαλύπτεις ανύποπτες γωνιές, πετράδια πραγματικά για τα οποία δεν είχες ξανακούσει ποτέ πριν, αυτές που κανένας μαζικός τουρίστας δεν τα συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα διακοπών του. Γωνιές που ανακάλυψες από ψιθύρους, από εμπιστευτικές εκμυστηρεύσεις φίλων.  Μια τέτοια έκπληξη ήταν για μας το Βιβάρι. Πανέμορφος οικισμός δίπλα στο κύμα που σκάει, απομεινάρια μιας Ελλάδας που συναντάς σπάνια πια, θαλασσινές μυρωδιές μπλεγμένες με την ζεστή αύρα και κρυστάλλινα, γαλήνια νερά. Ένας κρυμμένος κόλπος, ένα απάνεμο φυσικό λιμάνι, μια αγκαλιά.  Βρεθήκαμε εκεί Δευτέρα μεσημέρι κι είμασταν σχεδόν οι μόνοι επισκέπτες σ΄ένα σκηνικό ονείρου και φαντασίας. Μόλις 13χλμ από το Ναύπλιο.

 

 

1-

 

 

2-

 

 

3

 

4-

 

 

 

 

Διαμονή στο «Αγρόκτημα Ελιά»

Η επιλογή μας να μείνουμε στη Νέα Τίρυνθα, στο «Αγρόκτημα Ελιά» μόλις 10 λεπτά από το κέντρο του Ναυπλίου, αποδείχθηκε εξαιρετική!  Όλα τα σημεία που θέλαμε να επισκεφθούμε ήταν σε «σημείο βολής», ενώ η διαμονή σε έναν πανέμορφο καταπράσινο ελαιώνα έξι στρεμμάτων, στη μέση μιας γαλήνιας αγροτικής έκτασης γεμάτης πορτοκαλιές, λεμονιές, λιόδεντρα κι ευωδιαστά λουλούδια ήταν το περιβάλλον που τόσο είχαμε ανάγκη, για να ηρεμήσουμε και ν’ απολαύσουμε τους ευεργετικούς «ήχους της σιωπής».  Εξάλλου η αγάπη μας για τον εναλλακτικό τουρισμό, μας ωθεί να επιλέγουμε τέτοιους τόπους διαμονής.

 

 

elia-1

 

elia-2

 

 

elia-3

 

 

elia-4

 

 

Φτάσαμε σε λιγότερο από δύο ώρες οδήγησης από την Αθήνα. Στην «Ελιά», μας υποδέχθηκε ο Γιώργος, ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος που με παροιμιώδη ευγένεια, ζεστασιά και φιλοξενία μας έκανε να νιώσουμε καλοδεχούμενοι φίλοι που βρίσκονται σπίτι τους κι όχι τυπικοί πελάτες ενός καταλύματος.  Χαλαρώσαμε αμέσως κάτω απ΄το δροσερό κιόσκι κι αργότερα στο ευρύχωρο διαμέρισμα.  Από τις βεράντες των άνω διαμερισμάτων η θέα στα κατάσπαρτα χωράφια είναι υπέροχη, ενώ το βράδυ απολαμβάνεις το φωτισμένο Παλαμήδι πίνοντας το ποτό σου.  Στα ισόγεια διαμερίσματα έχεις το πλεονέκτημα να ξυπνάς το πρωί και να πατάς απ΄το κρεββάτι σου στο δροσερό γρασίδι, να βρίσκεσαι σε δευτερόλεπτα ανάμεσα στα δέντρα και τα λουλούδια.

 

 

elia-6

 

 

Πιο ευχαριστημένη απ’ όλους μας πάντως, με το «Αγρόκτημα Ελιά» αποδείχθηκε η Κλειώ το κανισάκι μας, που όχι μόνο έτρεχε αμέριμνη στα λιβάδια, αλλά βρήκε και πολύ καλή παρέα. Την Ήρα και την Πέπυ τις αξιολάτρευτες σκυλίτσες του Γιώργου, αλλά και τον ερωτύλο μαλτεζάκο Μπόνο, που την ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα και την διεκδικούσε ακατάπαυστα όλο το σαββατοκύριακο….

 

 

 

kleio-1

 

 

kleio-2

 

 

kleio-3

 

 

Σίγουρα η «Ελιά» είναι ένας ιδανικός και ασφαλής pet friendly προορισμός, για όσους έχουν κατοικίδια και θέλουν να τα παίρνουν μαζί τους κι αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικά με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί διαπιστώνω, ότι συνεχώς αυξάνονται σε σχέση με το παρελθόν.

 

 

Αργολίδα… για καλοφαγάδες…

 

Το επίπεδο της εστίασης στην Αργολίδα, το βρήκαμε ομολογουμένως πολύ καλύτερο από άλλες περιοχές. Αυτά όμως που ξεχώρισαν σας τα συστήνω ασυζητητί. Στο Ναύπλιο μακράν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, πολύ κοντά στο κέντρο και το λιμάνι με μεσογειακή, ελληνική κουζίνα και θαλασσινά, επιλογή και των ντόπιων είναι το «Αλαλούμ»…  Σίγουρα θα εξυπηρετηθείτε καλύτερα αν αποφύγετε το Σαββατόβραδο. Επίσης στην πλατεία Συντάγματος θα βρείτε την πολύ καλή ιταλική τρατορία «La Gratella».  Μην παραλείψετε ωστόσο, να γευθείτε ένα αυθεντικό ιταλικό παγωτό από την «Αntica Gellateria di Roma».

 

Ωστόσο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, το καλύτερο φαγητό θα το απολαύσετε εκτός πόλης (τα «δεινά» του τουρισμού βλέπετε…).  Έτσι, στη Νέα Κίο στην παραθαλάσσια ταβέρνα του «Ρούλη» φάγαμε μία από τις καλύτερες γαριδομακαρονάδες ever, καθώς κι υπέροχη αχινοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο κι άλλες θαλασσινές λιχουδιές.  Στο χωριό Πυργιώτικα στην ενδοχώρα μόλις 6χλμ από το Ναύπλιο, στην παραδοσιακή ταβέρνα «Τ’ Αλώνια» απολαύσαμε εξαιρετικά ψητά κρέατα και τρυφερή προβατίνα από τις λίγες.

 

70-

 

 

71-

 

Last but not least, μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες που έφαγα ποτέ στη ζωή μου. Η «Γοργόνα» είναι παλιά οικογενειακή επιχείρηση στο καθηλωτικά όμορφο Βιβάρι.  Με τρανή φήμη δεκαετιών στην περιοχή και απίστευτες γαστρονομικές απολαύσεις που σερβίρονται ακριβώς δίπλα στο κύμα. Την «Γοργόνα» την ξέρουν όλοι στην περιοχή, ντόπιοι και επισκέπτες κι έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα!  Άψογη η εξυπηρέτηση, μαγευτική η τοποθεσία, αληθινές, αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Μια εμπειρία που σε γυρίζει πίσω στο χρόνο, όταν όλα ήταν αγνά, ανεπιτήδευτα κι ατόφια. Απλά οικογενειακά εδέσματα, τόσο φρέσκα όμως και τόσο καλομαγειρεμένα, τόσο προσεγμένα και τόσο ποιοτικά που επιβεβαιώνεται περίτρανα, ότι “simple is better”! Θα ξαναγύριζα στο Βιβάρι μόνο και μόνο για την «Γοργόνα».

 

 

65-

 

66-

 

67-

 

69-

 

 

Εννιακόσια ενενήντα εννέα σκαλιά,

κάποτε ήταν χίλια

κάθε σκαλί κι ένα φιλί.

Εννιακόσια ενενήντα εννέα φιλιά,

πότε θα γίνουν χίλια,

κάθε σκαλί κι άλλο φιλί.

………………………………………………

Στην υγειά μας bb girls και bb boys! Να έχουμε πάντα όμορφα ταξίδια κι ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι…

 

 

20-

 

 

Stella

 

[1] Θοδωρής Γκόνης «999 σκαλιά» μελοποιημένο ποίημα που περιέχεται στο δίσκο: «Κορίτσι και Γυναίκα» (μουσική: Γιώργος Ανδρέου, τραγούδι: Ελένη Τσαλιγκοπούλου, LYRA Αθήνα 1989).

 

 

 

11 Σχόλια
  1. Τι ωραίο ταξίδι…σαν να μας πήρες μαζί σου Στέλλα και έτσι ξαφνικά μας άλλαξες,μας ομόρφυνες τη μέρα !!! Κοίτα τελικά πως μπορείς και ταξιδεύεις και με το μυαλό και ας μένει το σώμα σ’ένα διαμέρισμα κάπου στην Αθήνα! Φιλιάααα!

  2. @Panos Σ΄εχυαριστώ Πάνο μου! Εγω εύχομαι σύντομα και πραγματικά ταξίδια, όχι μόνο νοητά. Εξάλλου….. “η πιό όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα…”

  3. @Stella: Υπέροχη Αργολίδα, ονειρεμένο Ναύπλιο, μικρα “μυστικά” της περιοχής. Το τέλειο οδοιπορικό. Thank you Stella! ❤️

  4. Στην υγειά σου Στέλλα μας!! Να περνάς πάντα έτσι όμορφα! Το Ναύπλιο είναι ένας λατρεμένος κοντινός προορισμός που προτιμώ και τιμώ από την εποχή του σχολείου που μας πηγαιναν εκεί ολοήμερη,μέχρι σήμερα! Αλήθεια το αγαπάμε πολύ οικογενειακώς,λατρεύουμε την καθε του γωνιά,την τεράστια πλατεία Συνταγματος,τα σοκάκια του,τους παραλιακους πεζόδρομους,τα καφέ του και ταβερνακια του,τα αξιοθέατα του!

  5. @Julia @ Maryl Στην υγειά μας κορίτσια! Πάντα τέτοια!

  6. Τι ωραιες φωτο!!!! Για καποια bbgirls ξεκινησαν τα καλοκαιρινα ταξιδακια!!!! Αντε και στα δικα μας xxx

  7. Εξαιρετικό οδοιπορικιό Στέλλα!! Το Ναύπλιο είναι η αγαπημένη μου Ελληνική πόλη, έχει κάτι μαγικό! Καλά να περνάτε bbgirls & bbboys!!!
    xoxo

  8. Υπέροχη ξενάγηση! Ευχαριστούμε γλυκιά Στέλλα!Έχω πάει Ναύπλιο,σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείς για όλα αυτά που ανέφερες.

  9. @Αγαπημένα ΒΒgirls & BBboys, στην υγειά όλων μας! Μόνο χαρούμενα αυτό το καλοκαίρι…

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.