10 Αρώματα με παιώνια, το λουλούδι του 2017!

8-peony-perfumes-open

 

 

 

Ίσως ένα από τα πιο πολύ -φωτογραφημένα λουλούδια και όχι άδικα. Δύσκολα να αντισταθείς στη γοητεία ενός μπουκέτου με παιώνιες, σε εκρηκτικές αποχρώσεις, φούξια, ροζ, μοβ, κίτρινο, τις βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα χρώματα εκτός από μπλε.

 

(τώρα που το σκέφτομαι θα μπορούσε να γίνει  και το επίσημο λουλούδι του bb..)

 

H παιώνια – το άνθος σύμβολο της Κίνας-  μπορεί να φτάσει έως και τα 100 χρόνια ζωής, ενώ είναι και από τα λουλούδια που προτιμούν πολύ οι νύφες – λέγεται ότι φέρνουν αφθονία, καλοτυχία και ευτυχία, βασικά συστατικά για έναν πετυχημένο γάμο.

 

«Τριαντάφυλλα μεγάλα σαν λάχανα»  είπε ο Marco Polo όταν πρωτοαντίκρισε παιώνιες  στις  εξερευνήσεις του. Στα αρχαία χρόνια  οι παιώνιες χρησιμοποιούνταν και για ιατρικούς σκοπούς, ως αναλγητικά για πονοκεφάλους και τους πόνους της γέννας, αλλά και ως θεραπεία για το άσθμα.

 

 

Στην αρωματοποιία πάλι,  η παιώνια θεωρείται η «μικρότερη», πιο αέρινη αδερφή του τριαντάφυλλου ενώ η γοητευτική και σύνθετη οσμή της,  έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει ένα άρωμα από βαρύ και γλυκερό,  σε πιο φρέσκο και μοντέρνο.

 

 

 

peonies1

 

 

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι  η παιώνια,  δεν  μας παρέχει το έλαιο της, οπότε οι αρωματοποιοί δεν μπορούν εύκολα να εκχυλίσουν την οσμή της. Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν την τεχνολογία “headspace”φανταστείτε μια κάμερα για οσμές(!). Το λουλούδι τοποθετείται σε μια κάψουλα, η οποία «παγιδεύει» το άρωμα του. Μετά,  το άρωμα αυτό «μεταφράζεται» σε έναν «κώδικα μυρωδιάς» ο οποίος μπορεί έπειτα να κλωνοποιηθεί, δίνοντάς μια συνθετική μεν, αλλά πανομοιότυπη μυρωδιά δε.

 

Ο διάσημος αρωματικός οίκος Fragonard ανακήρυξε την παιώνια ως το επίσημο λουλούδι για το 2017.

 

 

fragonard

 

 

 

Σας έχω ιντριγκάρει καθόλου, ή όχι ακόμα με αυτά που έγραψα παραπάνω; Ξέρετε, είναι πολύ πιθανόν κάποιες από εσάς, να λατρεύετε την παιώνια και να μην το γνωρίζετε καν.

 

Θα το καταλάβετε όμως, μόλις διαβάσετε γι’ αυτά τα 10 αρώματα παρακάτω, που η βασική τους νότα είναι η παιώνια. Αν βρείτε μέσα σε αυτά, ένα από τα δικά σας αγαπημένα, σήμερα θα καταλάβετε το λόγο.

 

 

 

Yves Saint Laurent Mon Paris EDT

 

 

YSL-Mon-Paris

 

 

Η πιο ελαφριά έκδοση του Eau de Parfum με άφθονη παιώνια στην σύνθεσή του. Στην αρχή θα σας φανεί «ελαφρούτσικο» λόγω του βατόμουρου αλλά τελικά το γιασεμί  και το tuberose το κάνουν  πιο θελκτικό  του τύπου «έλα λίγο πιο κοντά, να σε μυρίσω».

 

 

Jimmy Choo L’Eau

 

 

 

Jimmy-Choo-L-Eau

 

 

 

Σκεφτείτε λευκά αέρινα φορέματα, ελαφρύ Μεσογειακό θαλασσινό αεράκι, απόλυτη χαλάρωση  και το έχετε. Ένα «καθαρό», «ήρεμο» άρωμα, πασπαλισμένο με δόσεις από νεκταρίνι και ιβίσκο.

 

 

 

Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh Kiss – Limited Edition

 

 

 

 

marc-jacobs-daisy

 

 

 

Άντε στην υγειά μας, γιατί είναι ένα άρωμα αντάξιο για Mojito, Margarita, Caipirinha, το πιάσατε το νόημα, κάποιο εξωτικό κοκτέιλ τέλος πάντων . Όχι τυχαία, αφού στις νότες του εκτός από το λουλούδι για το οποίο μιλάμε σήμερα,  θα βρείτε επίσης  φραγκοστάφυλλο, κεράσι και cassis. Cocktail με στυλ φυσικά και σε αυτό βοηθάει η νότα από χρυσό κεχριμπάρι.

 

 

 

Jo Malone Peony & Blush Suede

 

 

 

jo-malone-peony

 

 

Ένα άρωμα που ο οίκος λάνσαρε το 2013 με αρωματοποιό την Christine Nagel. Το λέει και το όνομά του καρδιά από παιώνια και γιασεμί, στην κορυφή κόκκινο μήλο και στη βάση suede. Από τα αρώματα της Jo Malone που χαίρεσαι να ψεκάζεις και να ονειρεύεσαι English countryside κάπου στο Derbyshire. Kαι αν το όνειρο πάει σε άλλο επίπεδο, μπορεί να δεις και το Pemberley με τον Darcy να ξεπροβάλει από καμιά γωνία.

 

 

Victor & Rolf Flowerbomb Bloom

 

 

 

 

viktor-_-rolf-flowerbomb-bloom-

 

 

 

Kλείστε τα μάτια σας. …φανταστείτε ότι σας έχει πάρει ένας υπνάκος σε κάποιο μπαλκόνι κοντά στη θάλασσα- κατά προτίμηση κάπου εξωτικά.  Από τον κήπο με την οργιώδη βλάστηση   έρχονται μεθυστικές μυρωδιές από παιώνια, φρέζια, ρόδι και μανταρίνι…wake up and smell the perfume.

 

 

 

Fragonard Pivoine

 

 

fragonard-pivoine

 

 

Kαι να και το άρωμα του οίκου που λέγαμε παραπάνω. Flower of the Year 2017 και ένα χαρμάνι με μπουμπούκια από παιώνια, ίριδα, μιμόζα και κόκκκινη σταφίδα.

 

 

 

Narciso Rodriguez Fleur Musc

 

 

narciso-rodrigue-fleur- musk

 

 

Mε «ναρκώνουν» με την πολύ καλή έννοια τα αρώματα του Νάρκισσου.  I can’t get enough of them. To πιο στυλάτο από όλα εδώ μέσα, είναι αυτό. Μποέμ έως εκεί που δεν παίρνει, με πατσουλί, μόσχο, τριαντάφυλλα, αρωματικός εθισμός σας λέω.

 

 

 

Nina Ricci L’Air Du Temps Eau Florale Limited Edition

 

 

 

 

l-air-du-temps-eau-florale

 

 

To λες και πριγκιπικό και όχι τυχαία, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι ήταν το αγαπημένο άρωμα της Princess Diana, η οποία λάτρευε την original έκδοση. Σκεφτείτε ένα ντελικάτο σύννεφο από παιώνια,  γαρδένια και αιγόκλημα. Πουδρέ βιολέτα, αλλά και ένα «τσιμπιματάκι» από λεμόνι και περγαμόντο για να διατηρήσει τη φρεσκάδα του.

 

 

Michael Kors Wonderlust Sensual Essence

 

 

 

michael-kors-wonderlust

 

 

(Η φίλη μου η Μαρία, που ο γιος της ο Ιάσονας πάει στην ίδια τάξη με τον κύριο Ρωμανό, μου είπε ότι στο γραφείο τους έχει αναστατώσει όλους με αυτό το άρωμα. Λογικό. Δεν είναι άρωμα για γραφείο.)

Θέλετε να δώσετε μια έξτρα ώθηση στο sex appeal σας αυτό το καλοκαίρι; Αν ναι, look no further.  Εδώ μιλάμε για την άκρως αισθησιακή τροπική έκδοση της παιώνιας. Σχεδόν νιώθεις πάνω σου το καυτό κεχριμπάρι με σέξι ξύλο από κασμίρι και μικρές εκρήξεις από ροζ πιπέρι. Τζιζ.

 

 

 

Ellen Tracy Peony  Rose

 

375x500.12638

 

 

 

Λουλουδάτο, φρέσκο, αέρινο με παιώνια, τριαντάφυλλο, γαρδένια, όχι κάτι το συγκλονιστικό, αλλά μια χαρά αν θέλετε από κάπου να ξεκινήσετε την γνωριμία σας με την παιώνια.

 

 

 

 

(Reveal)

 

 

 

27 Σχόλια
  1. …daisy και flowerbomb μου κλείνουν το μάτι…για την Ellen Tracy δεν ήξερα ότι έχει βγάλει αυτό το άρωμα αλλά θα πρέπει να το τσεκάρω κι αυτό οπωσδήποτε.

  2. Θα ήθελα κι εγώ ένα άρωμα που να ξεσηκώνει το γραφείο κι ας μην προορίζεται για γραφείο Τζούλια μου!

  3. Πολύ αγαπημένο λουλούδι η παιωνια από ομορφιά ίσως το πιο εντυπωσιακό! Φυσικά δεν γνώριζα τον τρόπο που παράγετα, όπως μας έγραψες , η μυρωδιά του εντυπωσιακός τρόπος. . Αγαπημένο χρόνια από jo malone φυσικά το peone & blush suede. .φέτος αγόρασα για καθημερινό άρωμα την άνοιξη το mon pari ..

  4. Πρώτη φορά άκουσα για το λουλούδι αυτό διαβάζοντας τη Σκλάβα της αγαπημένης μου Πέρλ Μπακ. Η πρωταγωνιστρια ήταν μια Κινεζουλα σκλάβα που ονομαζόταν Παιωνια.Ειχε πάρει το όνομα της από το πανέμορφο αυτό λουλούδι που ευδοκιμει στην Κίνα. Επηρεασμένη από τις ζωντανές περιγραφές της Μπακ ήθελα να το μυρίσω.. Και τώρα επηρεασμένη από τις υπέροχες περιγραφές του ΒΒ θα ήθελα να μυρίσω όλα τα παραπάνω αρώματα με πρώτο πρώτο το Narciso..

  5. Υπεροχα ολα! Οι παιωνιες ειναι απο τα πιο elegant ανθη! Εαν μου επιτρεπετε να προσθεσω και το “Peonia Nobile” απο ACQUA DI PARMA, απλα μαγευτικο!

  6. @Maryl: Τι μου θύμισες παλι αγαπημενη μου… Την λατρεμενη Pearl Buck τα βιβλία της οποίας δεν μπορεις να αφήσεις απο τα χέρια σου.. Τι να πρωτοπώ.. “The Good Earth”‘ νομίζω ελληνικά ” H Μάνα”, ” Κάτω απο το βλέμμα του Βούδα”, ” Ανατολικός Άνεμος, Δυτικός Άνεμος”, ” Η Σκλάβα” που ανέφερες και εσυ.. Τι μοναδικό ταλέντο, κάτοχος Pulitzer, Nobel, μια γραφή συγκλονιστική, λυρική, αληθινή, βαθια συγκινητική… Σε ευχαριστω aller ego μου. Ήρθε η ωρα να ξαναδιαβασω Pearl που οςες φορες και να διαβάσεις τα βιβλία της δεν τα βαριέσαι ποτε! ❤️❤️

  7. @Maria Marconiou: Ευχαρστούμε πολυ για την προσθήκη Μαρία μου! Πολυ ενδιαφέρον αρωμα ακούγεται!

  8. Εξαιρετικο άρθρο!!! Καταπληκτική η πληροφορία για την “αντιγραφή”της οσμης!!
    Αν θα διάλεγα κάποιο αυτο θα ήταν το fleur Musc Narciso Rodriguez !!

  9. Καταπληκτικα αρωματα !!YSL , Narciso Rodriguez και Jo Malone αγαπημενα! Οπως πολυ σωστα παρατηρησες Julia ανηκω και γω στην κατηγορια που λατρευει μαλλον τη μυρωδια της παιωνιας και δεν το ξερει??

  10. …είναι σαν να τα μυρίζω κιόλας…τόσο παραστατικό το άρθρο!! Η wiki μου μαρτύρησε πως και στην Ελλάδα συναντώνται συνολικά πέντε διαφορετικά είδη παιώνιας…Κρήτη,Κάρπαθο,Ρόδο,Πρέβεζα,Ιωάννινα…επικροτώ την ιδέα της κυρίας ,να γίνει το επίσημο λουλούδι του bb….καλό υπόλοιπο Πέμπτης σε όλες!!

  11. …ζήλεψα το σχόλιο για το sexy MK WONDERLUST,γι’ αυτό κι αύριο θα το τσεκάρω όπωσδήποτε… άσχετο αλλά αύριο να ξέρετε πως η loreal έχει -40% ΟFF σε μακιγιάζ(τα πάντα όλα) και βερνίκια…hot Friday…θα πάω να στοκάρω και θα τσεκάρω και το wonderlust!!!

  12. @Bb:τα έχω διαβάσει όλα και τα ξαναδιαβάζω με ευχαρίστηση Τζούλια μου..Το σημερινό σου post με συγκίνησε γιατί ο τίτλος του μου θύμισε αυτό το αγαπημένο βιβλίο που ήταν από τα πρώτα που διάβασα στην εφηβεία..

  13. @Christina:

    Ξέρεις, Χριστίνα, αυτό έχει συμβεί σε μένα, γι’ αυτό το έγραψα. Κάποιες φορές μας αρέσει πολύ κάτι, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τον λόγο.

    Πριν λίγα χρόνια σε μια παρουσίαση για αρώματα του The Body Shop μας είπαν ότι το The Body Shop Rose, δεν είχε καθόλου επιτυχία στην Ελλάδα.

    Αντίθετα το Γιασεμί έσκισε! Όταν τους είπα ό,τι το δικό μου αγαπημένο ήταν το “Rose” μου είπαν επί λέξει: «Ε, δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από σένα Τζούλια. Αγγλία ίσον τριαντάφυλλο»!!

    Χαχχαχα! (και φυσικά και το πρώτο άρωμα της Stella McCartney, εξακολουθεί μετά από αρκετά χρόνια να είναι ένα από τα πέντε αγαπημένα μου όλων των εποχών και είναι full rose!!)

  14. Γεια σας Σε μενα εκλεισε το ματι το

    Nina Ricci L’Air Du Temps Eau Florale Limited Edition αν και τα αρωματα της δεν μου ταιριαζουν λατρεψα το μωβ – γιατι αραγε – υπεροχο μπουκαλακι του. Καλο απογευμα

  15. @Rania: Μήπως επειδή αγαπάς το bb αγαπημένη? Kαι το πριγκιπικό φυσικά!

  16. Καλησπέρα!! Άργησα αλλά να’μαι κι εγώ! Η παιώνια είναι πραγματικά αγαπημένη από παλιά και ταιριάζει τέλεια με το τριαντάφυλλο και απαλές ξυλώδεις νότες. Πολλές νέες τάσεις πλησιάζουν σιγά σιγά και μείνετε συντονισμένες για πολύ φρούτο, ιδίως μήλο – αχλάδι!!
    Φιλιά πολλά!!

  17. MICHAEL KORS WONDERLUST SENSUEL ESSENSE για ν’ αναστατώνω το νησί μου (Σκόπελο) τα καλοκαίρια! Δυστυχώς εδώ που ζω δεν μπορώ να μυρίσω τα υπόλοιπα αλλά θα το κάνω στο επόμενο ταξίδι μου! Λατρεύω την ιδέα να γίνει φέτος το επίσημο λουλούδι των bb girls η παιώνια.

  18. Δύο προσωπικές ανατροπές προέκυψαν με την ανάγνωση του άρθρου… Είδα την παιώνια με άλλο μάτι. Η σύνδεσή της με τους γάμους σε υπερβολικό βαθμό μου είχε ανακόψει το ενδιαφέρον για αυτό το υπέροχο άνθος. Λάθος. Επίσης, είχα αποφασίσει ότι τα ροζ λουλουδάτα αρώματα δεν είναι για μένα. Διαβάζοντας, όμως, τις συνθέσεις αναθεωρώ. Η ποκυπλοκότητά τους είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

  19. @MariaA: Hello darling! Still in Lon? When does the holiday start?
    Τάση με φρούτα στα αρώματα; Μμμμ.. πρέπει να το σκεφτώ αυτό. Φοβάμαι μήπως τα φορέσω και γίνω στόχος εντόμων- ειδικά το καλοκαίρι.

  20. @Artemis Psarri: Φιλιά στην πανέμορφη Σκόπελο! Εχω κάνει υπέροχες διακοπές εκεί πριν κάποια χρόνια. Enjoy το Wonderlust! Αν συμφωνείς και εσύ, τότε έγινε! Παιώνια, το επίσημο λουλούδι του bb για το 2017!

  21. @Amalia: Very well said. Επίσης τα συγκεκριμένα αρώματα δεν είναι ακριβώς, “ροζ”.. είναι “πικάντικα”, “στυλάτα” και “πολύπλοκα” όπως λες και εσύ. Σαν το bb θα έλεγα. Συμφωνείς;

  22. @Julia, πώς να μη συμφωνήσω; Για αυτά και πολλά άλλα χαρακτηριστικά αγαπώ το bb.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.