To μουσείο YSL στο Παρίσι

View Gallery
4 Photos
To μουσείο YSL στο Παρίσι
The-Musée-Yves-Saint-Laurent-Paris-1

To μουσείο YSL στο Παρίσι
The-Musée-Yves-Saint-Laurent-Paris-2

To μουσείο YSL στο Παρίσι
The-Musée-Yves-Saint-Laurent-Paris-3

To μουσείο YSL στο Παρίσι
The-Musée-Yves-Saint-Laurent-Paris-4

 

 

 

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά το θάνατο του Pierre Berge, συνιδρυτή του οίκου Yves Saint Laurent και για χρόνια συντρόφου του σχεδιαστή, άνοιξε τις πύλες του στο Παρίσι το μουσείο YSL.

 

To μουσείο βρίσκεται στην 5 Avenue Marceau σχεδόν απέναντι από τον Πύργο του Eiffel και είναι το ίδιο το υπέροχο τριώροφο κτίριο που φιλοξενούσε για 30 χρόνια τον οίκο υψηλής ραπτικής του χαρισματικού σχεδιαστή.

 

Του σχεδιαστή, που ξεκινώντας την καριέρα του από τα εφηβικά του κιόλας χρόνια, επαναπροσδιόρισε το γυναικείο ντύσιμο και στυλ μέσα από εμβληματικά κομμάτια όπως το tuxedo,  το saharienne –safari jacket, το πολυτελές καφτάνι και πολλά ακόμα.

 

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στον ίδιο και τη δουλειά του ενώ στα επίσημα εγκαίνια την περασμένη Πέμπτη –παραβρέθηκε και ο γάλλος  Υπουργός Πολιτισμού Françoise Nyssen , τονίζοντας τη σημασία του μουσείου στην γαλλική ταυτότητα και κουλτούρα.

 

 

 

 

Το μουσείο θα περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια και σκίτσα του σχεδιαστή, vintage δημιουργίες, πολλά αναδρομικά  videos της καριέρας του, κοστούμια, για το θέατρο και το μπαλέτο αλλά και τις πιο χαρακτηριστικές  του δουλειές από το 1962 και το πρώτο του εξαιρετικά πετυχημένο του ντεφιλέ,  έως τα late 70’s και 80’ς και την εποχή που σημαδεύτηκε από το “smoking tuxedo”.

 

H δημιουργία του,  ήταν το κρυφό όνειρο του Yves Saint Laurent  ο οποίος από τη δεκαετία του 1980 κιόλας,  με επιμέλεια έφτιαχνε λίστες και σημάδευε κάποια κομμάτια του με το αρχικό γράμμα Μ (museum). To αποτέλεσμα είναι μια τεράστια κολεξιόν από περίπου 5.000 ρούχα και 15.000 αξεσουάρ εκθεσιακών κομματιών που μπορούν να εμπλουτιστούν αλλά και να εναλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου.

 

10 Σχόλια
  1. Τον αγαπούσα πολύ! Τον θυμάμαι εμβληματικό και πρωτοπόρο στα παιδικά κι εφηβικά μου χρόνια. Ενας μύθος! Τελικά η μόδα κι η ομορφιά φτώχυναν με την απώλεια του και το κενό δεν νομίζω, ότι αναπληρώθηκε…

  2. Εξαιρετική ιδέα!! Ποιος δεν θα ήθελε να δει και να θαυμάσει απο κοντά αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα μόδας!!!

  3. @Stella: Όπως το είπες.. “¨μύθος”. Και πιστεύω όσο περνούν τα χρόνια, τόσο θα συνειδητοποιούμε το τι σήμαινε ΥSL. Δεν έχει περάσει ούτε δεκαετία από το χαμό του.

  4. @SofiaT: Σοφάκι, θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη μόλις ξαναβρεθώ κάποια στιγμή στο Παρίσι.

  5. …θα είναι πολύ ενδιαφέρον μέρος να επισκεφθεί κάποιος. Υπάρχει και κάτι παρόμοιο LV… Louis Vuitton Foundation ,στην 8 Avenue du Mahatma Gandhi κι έχει ιδρυθεί νομίζω εδώ και μια δεκαετία.

  6. Ποιος δεν θα ήθελε να επισκεφθεί ένα τέτοιο μουσείο;Ακόμα και στην περίπτωση που δεν σου αρέσει η μόδα,θεωρώ ότι θα είναι ενδιαφέρον.

  7. Θλιβερό που σηματοδοτεί ένα “τέλος εποχής” αλλά ταυτόχρονα τόσο συναρπαστικό.
    Ταξίδι στο χρόνο…
    Μουτςς

  8. Την επόμενη φορά που θα πάω Παρίσι σίγουρα θα το επισκεφτώ!!!! Μέχρι τότε θα χαζεύω τις φωτογραφίες…χιχιχι

  9. Αυτό το μουσείο θα ήθελα να επισκεφθώ όταν ξαναβρεθω στο αγαπημένο Παρίσι…

  10. Το καλύτερο στοιχείο είναι η εναλλαγή αντικειμένων περιοδικά. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ένα μουσείο, οποιουδήποτε είδους, να μην παραμένει αμετάβλητο, αλλά να προκαλεί το κοινό του να το επισκέπτεται ξανά και ξανά.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.