Προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά, να πίνουμε άφθονο νερό, να γυμναζόμαστε τακτικά, να φροντίζουμε το δέρμα και το σώμα μας με φυσικά προϊόντα, να καθαρίζουμε το σπίτι μας με ήπια οικολογικά καθαριστικά.
Αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ακόμα και στις λεπτομέρειες των καθημερινών συνηθειών μας, για τις οποίες δεν είχαμε σκεφθεί, ότι μπορούμε να εντάξουμε τη χρήση φυσικών υλών. Ξέρουμε όλες μας, ότι τα πινέλα του μακιγιάζ πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά, γιατί διαφορετικά μεταφέρουν στο δέρμα μας μικρόβια, σκόνες και βακτήρια, νεκρά κύτταρα, υπολείμματα ιδρώτα και προϊόντων του μακιγιάζ από τις προηγούμενες χρήσεις, αλλοιώνουν τα καλλυντικά μας σε μορφή σκόνης με το “cake effect”, ενώ πολλές φορές καταστρέφουν όλη τη δουλειά που προσπαθούμε να χτίσουμε με τα προϊόντα περιποίησης, προκαλώντας ακμή, φραγμένους και μαύρους πόρους, ερεθισμούς, αλλεργίες…
Ο καθαρισμός των πινέλων δεν αρκεί να γίνεται μόνο με νερό. Τα υπολείμματα των προϊόντων μακιγιάζ, όπως τα make up και οι πούδρες, δεν φεύγουν εύκολα. Υπάρχουν βέβαια στην αγορά τα ειδικά προϊόντα για τον καθαρισμό των πινέλων.
Ωστόσο ξέρατε, ότι μπορούμε να καθαρίσουμε και να αποστειρώσουμε δραστικά κι αποτελεσματικά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ, χρησιμοποιώντας αγνά φυσικά υλικά, χωρίς parabens και χημικά αφριστικά ή οινόπνευμα, που δεν θα βλάψουν το δέρμα και θα φερθούν εξίσου ευγενικά στα πινέλα μας, ειδικά στα αγαπημένα μας πανάκριβα εργαλεία από φυσική τρίχα, διατηρώντας τα σε άριστη κατάσταση για πολλά, πολλά χρόνια;
ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΣΤΙΛΗΣ
Το κλασσικό σαπούνι ελαιολάδου τύπου Καστίλης ή Μασσαλίας, το αγνό λευκό σαπούνι χωρίς αρώματα και χημικά πρόσθετα, είναι ένα άριστο καθαριστικό για τα πινέλα μας. Θα χρειαστείτε μια στεγνή, καθαρή πετσέτα κι ένα τραπέζι σε κάποιο σημείο του σπιτιού που αερίζεται καλά και το βλέπει ο ήλιος. Χρησιμοποιήστε στη διαδικασία καθαρισμού, νερό στην ίδια θερμοκρασία με αυτήν που ξεπλένετε τα μαλλιά σας στο τελευταίο λούσιμο δηλ. ούτε πολύ καυτό, ούτε κρύο, αλλά χλιαρό, για να μην καταστραφεί η τρίχα των πινέλων που είναι πολύ ευαίσθητη. Κάντε όλη τη διαδικασία καθαρισμού με απαλές ήπιες κινήσεις των χεριών, σα να αγγίζετε τα πέταλα ενός λουλουδιού.
Αρχικά βρέξτε τα πινέλα και στριφογυρίστε τα στο νερό με κυκλικές κινήσεις με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και αντίθετα. Ξεπλύνετε καλά ώστε να φύγουν τα βαριά υπολείμματα σε μία πρώτη φάση. Στη συνέχεια πάλι με κυκλικές κινήσεις αλείψτε το πινέλο σας πάνω στη μπάρα του σαπουνιού και δημιουργήστε όσο περισσότερο αφρό μπορείτε. Με απαλές και πάντα κυκλικές κινήσεις, πλύνετε το τμήμα της τρίχας καλά καλά με τα χέρια σας. Ξεπλύνετε επίμονα το πινέλο για να μη μείνει σαπούνι και τσεκάρετε αν φαίνεται κι αν το αισθάνεστε πραγματικά καθαρό. Αν υπάρχουν ακόμα υπολείμματα μακιγιάζ, επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το νερό στο ξέπλυμα να βγαίνει εντελώς καθαρό.
Μην παραλείψετε να καθαρίσετε καλά και τα χέρια σας για να μην τα ξαναλερώσετε. Απλώστε τα πάνω στην καθαρή πετσέτα ταμπονάροντας ελαφρά με την πετσέτα. Ποτέ μην βάλετε τα πινέλα σας να σταθούν ανάποδα για να στεγνώσουν με τη φορά της τρίχας προς τα πάνω, αλλά αφήστε τα είτε ξαπλωμένα είτε με το μέρος της τρίχας προς τα κάτω. Όσο είναι στην πετσέτα να τα γυρίζετε για να στεγνώνουν και να αερίζονται παράλληλα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πιστολάκι κρατώντας το σχετικά μακριά κι έχοντας το ρυθμίσει στον κρύο αέρα και σε χαμηλή ένταση. Μην χρησιμοποιήσετε τα πινέλα σας αν δεν είναι εντελώς στεγνά γιατί θα μεταφέρεται την υγρασία στα προϊόντα μακιγιάζ.
ΜΗΛΟΞΥΔΟ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΣΤΙΛΗΣ
Αν τα πινέλα σας είναι εξαιρετικά βρώμικα, έχετε πολύ καιρό να τα καθαρίσετε ή υποπτεύεστε, ότι έχουν βακτήρια και θέλετε να πετύχετε μαζί με τον καθαρισμό και την απολύμανση τους, θα φτιάξετε ένα μείγμα από μηλόξυδο και υγρό βιολογικό σαπούνι Καστίλης που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών ειδών. Το μηλόξυδο είναι εξαιρετικό αντιβακτηριδιακό κι αντιμικροβιακό και παράλληλα καθαρίζει ήπια και σε βάθος.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ μια κουτ. σούπας μηλόξυδο, μία κουτ. σούπας υγρό βιολογικό σαπούνι Καστίλης κι ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Βάλτε μέσα τα πινέλα σας και αφήστε τα να μουλιάσουν για λίγο, ανακατευόταν με κυκλικές απαλές κινήσεις και μαλάζοντας απαλά τις τρίχες με τα χέρια, έως ότου μαλακώσουν τα υπολείμματα κι αρχίσουν να φεύγουν. Αφού σιγουρευτείτε, ότι καθάρισαν καλά θα τα ξεπλύνετε και θα τα απλώσετε σε μία καθαρή και στεγνή πετσέτα τηρώντας τη διαδικασία όπως περιγράψαμε παραπάνω.
ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΣΤΙΛΗΣ
Αυτό το εκπληκτικό λάδι με τις θαυμαστές ιδιότητες, από την ανάπλαση κι ενυδάτωση στα μαλλιά και το σώμα ως τη λεύκανση των δοντιών μας, είναι κι ένα εξαιρετικό καθαριστικό για τα πινέλα μας, που δεν τα φθείρει και τα βοηθάει να κρατήσουν τη φόρμα τους. Η δραστική αντιβακτηριδιακή δράση του ελαίου καρύδας απολυμαίνει από τα μικρόβια, τα βακτήρια, τις σκόνες και τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στα πινέλα μας, τα καθαρίζει βαθιά και περιποιείται ήπια την φυσική τους τρίχα, αλλά κατ΄ επέκταση και το δέρμα μας.
Είναι το ιδανικό συστατικό για να είστε σίγουρες, ότι μετά τον καθαρισμό δεν θα έχουν μείνει υπολείμματα από όλα όσα επιζήμια θα έβλαπταν το δέρμα, θα έφραζαν τους πόρους, θα προκαλούσαν ακμή ή ερεθισμούς. Τα πινέλα γίνονται εξαιρετικά απαλά και περιποιημένα από ένα απόλυτα φυσικό συστατικό που κατ΄ επέκταση θρέφει κι ενυδατώνει το δέρμα, λειτουργώντας σαν ένα αόρατο στρώμα προστασίας μεταξύ της τρίχας και του δέρματος.
Αναμίξτε σ΄ένα μπολ μια κουτ. σούπας λάδι καρύδας με μια κουτ. σούπας υγρό βιολογικό σαπούνι Καστίλης και λίγο χλιαρό νερό, όσο να γίνει ένα πηκτό μείγμα και να καλύψει τα πινέλα στη βάση τους. Ακολουθήστε την διαδικασία όπως την περιγράφουμε παραπάνω.
Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι ένα καθαρό κι αψεγάδιαστο δέρμα είναι η μισή ομορφιά μας και τα καθαρά, απολυμασμένα σύνεργα του μακιγιάζ είναι τα εργαλεία μας για να το πετύχουμε.
Stella
Πολυ χρησιμες συμβουλες! Και εγω χρησιμοποιω φυσικο σαπουνι απο ελαιολαδο για να πλυνω τα πινελα μου. Προσπαθω να τα στεγνωνω ορθια με το μερος της τριχας να κοιταζει προς τα κατω γιατι οταν ειναι ξαπλωμενα ειναι περισσοτερες οι πιθανοτητες να παει νερο στο σημειο της κολλας που συγκρατει τις τριχες στο πινελο. Το αστειο ειναι οτι, αν ερθει κανεις σπιτι μου την ημερα που εχω “πινελομπουγαδα”, θα βρει ολες τις κρεμαστρες και τα πομολα στις ντουλαπες και στις πορτες γεματα με πινελα κρεμασμενα με λαστιχακια. Εχει βγαλει βεβαια η Sigma φανταστικα holders για αυτη τη δουλεια αλλα ειναι πανακριβα οποτε θα αρκεστω με τα πομολα. Καλη η ιδεα και η συνταγη και με το λαδι καρυδας, θα τη δοκιμασω σιγουρα! xxx
Πολύ χρήσιμες συμβουλές, όντως πρέπει να είναι πεντακάθαρα τα εργαλεία μακιγιάζ που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο για αποφυγή μολυνσεων. Εγώ μέχρι τώρα κάθε 10 μέρες περίπου γέμιζα ένα λεκανακι με ζεστό σαπουνόνερο και αφού τα επλενα μετά τα στεγνωνα με φυσικό τρόπο το καλοκαίρι και με πιστολακι το χειμώνα, τώρα όμως επειδή μου άρεσε η ιδέα με το μηλοξυδο θα προσθέσω κ αυτό στον καθαρισμό
@Eva Diama: Πινελομπουγάδα; Perfect! Θα το λέω και εγώ από εδώ και στο εξής. Πολύ σωστό το tip να τα στεγνώνουμε όρθια. Κάπου είχα δει και ένα ωραίο κόλπο όπου κρεμούσαν τα πινέλα εκεί που βάζουμε τις πετσέτες στο μπάνιο και τα συγκρατούσαν με λαστιχάκια.
@Να μας δω και στο επόμενο στάδιο…. κρεμασμένα μπουγαδόσκοινα στο σπίτι με τα πινέλα να κρέμονται και τι στον κόσμο….. 😉
@Stella: Για κάποιο λόγο όλο αυτό μου θύμισε τις μπουγάδες τις μαμάς μου όταν ήμουν μικρή και πλέναμε τα ρούχα από τις κούκλες μου.. Είχα καμιά 50αριά κούκλες οπότε καταλαβαίνεις…
Το μηλόξυδο είναι μία πολύ καλή ιδέα! Θα την εφαρμόσω στην επόμενη πινελομπουγάδα!!!
@Eva Diama, κατοχύρωσε γρήγορα τον όρο!!!
Τέλειες προτάσεις καθαρισμου!!Και εγώ τον χειμώνα οπως η @Maryl χρησιμοποιώ το σεσουάρ για ποιο
γρήγορο στέγνωμα η απλά τα κρεμαω σε μια κρεμάστρα με λάστιχακια.Αντιστοιχο καθαρισμό κανω και στην
ηλεκτρικη βουρτσα προσωπου&ασώματος..
Αυτό με το λάδι καρύδας θα δοκιμάσω.
Μουτςς
Stella, thank you once again! Και εγώ με μηλόξυδο τα καθαρίζω, κυρίως για απολύμανση. Με χλιαρό προς ζεστό νεράκι. Εξαφανίζονται και οι όποιες μυρωδιές, ενώ το χρώμα που βγαίνει (ειδικά από τα πινέλα των ρουζ) είναι ασχολίαστο. Και μετά τι ωραία αίσθηση το καθαρό πινέλο!
Στέλλα,ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.Το σαπούνι καστίλης δεν το ήξερα,αλλά τι το έχουμε το bb;Για να μαθαίνουμε.Μη με μαλώσετε αλλά είναι μια διαδικασία την οποία βαριέμαι αφάνταστα.Με το ζόρι την κάνω γιατί δεν φεύγουν εύκολα τα υπολείμματα.Χρησιμοποιώ συνήθως απαλό σαμπουάν αλλά θα με ενδιέφερε κι αυτο το κόλπο με το λάδι.Πάντως,τα σφουγγαράκια μου τα πλένω πολύ συχνά και το beauty blender μου καθημερινά.
Αγαπημένα ΒΒgirls δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία, ότι θα κάνατε αυτο που πρέπει για να έχετε τέλειο δέρμα! Πολύ δε περισσότερο, ότι κάποιες απο σας θα είχατε ανακαλύψει ήδη τα φυσικά tips π.χ μηλόξιδο! Με κάνετε πολύ περήφανη κάθε φορά που υιοθετείτε μια τέτοια καλή συνήθεια, πολύ δε περισσότερο φαντάζομαι το κόρδωμα της Τζου…. 😉
@MARIANNA το σαπούνι Καστίλης ή Μασαλίας είναι το κλασσικό λευκό σαπούνι ελαιολάδου που ήξεραν οι γιαγάδες μας και χρησιμοποιούσαν κατα κόρον, αλλά φυσικά με εξαιρετικής ποιότητας αγνό παρθένο ελαιόλαδο χωρίς αρώματα, χημικά πρόσθετα, αφριστικά ή γλυκερίνεςκ.λ.π.
Σας φιλώ!
@stella,καστίλης ή μασσαλίας ε;Τώρα συννενοηθήκαμε!!!!χαχα
γενικά το σαπουνάκι είναι καταπληκτικό και στο να αφαιρει λεκεδες πριν την μπουγαδα των ρουχων!!!!
Πολύ ωραίες συμβουλές! Πάω κιόλας να πλύνω τα δικά μου πινέλα…κοριτσια μου κάθε Πότε Πρέπει να τα πλένουμε; Η αλήθεια είναι ότι Εγώ δεν τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά Αλλά δεν μου αρέσει να τα βλέπω βρώμικα. Εξάλλου Όταν τα καθαρίζω μετά για αρκετό διάστημα μυρίζουν υπέροχα και μου φτιάχνουν την διάθεση!
@NIKOL M. Αν δεν τα χρησιμοποιείς συχνά θα έλεγα κάθε μήνα. Αν όμως βαφεσαι καθημερινά τότε κάθε 10-15 μέρες είναι απαραίτητο και γίνεται και πιο εύκολα η διαδικασία.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! ❤💙💚💛