To oil pulling ή η λεύκανση δοντιών με λάδι καρύδας, που έχει ενθουσιάσει πολλές από τις σταρ του Χόλυγουντ είναι τελικά μύθος ή πραγματικότητα;
Τις αναμφισβήτητα εξαιρετικές και πολλαπλές ιδιότητες του λαδιού καρύδας, τις έχουμε αναλύσει πολλές φορές στο beautyblog.gr.
To λάδι καρύδας είναι ένα ανεκτίμητο φυσικό συστατικό, δραστικό αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό, αντι-ιικό, το οποίο ενυδατώνει, αναπλάθει, επανορθώνει από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό.
Βοηθά στην αποκατάσταση του φυσικού pH της επιδερμίδας και δεν φράζει τους πόρους. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, Ε και μεταλλικά στοιχεία, όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο. Είναι το απόλυτο καλλυντικό επανόρθωσης για τα μαλλιά και το σώμα ειδικά μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ανακουφίζει κι επουλώνει σε καψίματα, τσιμπήματα εντόμων, δερματικά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα και το έκζεμα.
Μία από τις δράσεις του, για τις οποίες γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία είναι η λεύκανση των δοντιών. Η αλήθεια είναι, ότι η χρήση του στην στοματική υγεία και δη ως ένα κορυφαίο φυσικό στοματικό διάλυμα είναι σίγουρα εξαιρετική, λόγω της αντιβακτηριδιακής κι αντιμικροβιακής του δράσης. Μπορεί όμως τελικά να κάνει τα δόντια μας λευκότερα και αστραφτερότερα, παρακάμπτοντας ίσως άλλες μεθόδους;
Η λεύκανση των δοντιών έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια τεράστια βιομηχανία, στην οποία εμπλέκονται από τους οδοντιάτρους έως τα κέντρα αισθητικής, ακόμα και μέθοδοι DIY που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει μόνος του στο σπίτι. Μόνο στην Αμερική έχει υπολογισθεί, ότι μέσα σ’ ένα χρόνο δαπανώνται 11 δις $ σε αυτόν το σκοπό. Η Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής ορμώμενη από όλο αυτό που συντελείται, έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τους κινδύνους που επιφυλάσσονται, αν η λεύκανση γίνει οπουδήποτε αλλού εκτός των οδοντιατρείων.
Στα πλαίσια της αναζήτησης μιας φυσικής εναλλακτικής, πολλοί είναι αυτοί που στραφήκαν στο λάδι καρύδας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη τάση, σε ότι αφορά τη φυσική λεύκανση των δοντιών και την άρτια στοματική υγεία.
Ακόμα και μεταξύ των celebrities, πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα αποτελέσματα της χρήσης του λαδιού καρύδας για το αστραφτερό και υγιές χαμόγελο τους, όπως η Emma Stone, η Gwyneth Paltrow, η Miranda Kerr, η Kelly Osbourne. Όχι τυχαία ή αυθαίρετα θα λέγαμε, εφ΄όσον το λάδι καρύδας δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη, αλλά εφαρμογή της πανάρχαιας και παραδοσιακής ιατρικής της Ayurveda, που γεννήθηκε στην Ινδία πριν από 5000 χρόνια. Το λάδι καρύδας αποτέλεσε ένα σωτήριο αποτοξινωτικό, αντιμικροβιακό και λευκαντικό συστατικό στοματικής υγιεινής.
Η Αγιουβερδική αυτή μέθοδος η gandusha όπως λέγεται, δεν είναι άλλη από το περίφημο στις μέρες μας oil pulling! Η τάση του oil pulling, εξαιρετικά δημοφιλής και συνεχώς αυξανόμενη, αν μη τι άλλο στην Αμερική, θεωρείται ένας από τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους φυσικούς τρόπους για να απομακρύνουμε τα βακτήρια, να διατηρήσουμε την υγεία της στοματικής κοιλότητας και να καθαρίσουμε τα δόντια μας με αποτελέσματα καλύτερα απ΄αυτά του οδοντικού νήματος. Θεωρείται ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους λεύκανσης των δοντιών, αφαιρώντας και προλαμβάνοντας σε σημαντικό βαθμό το κιτρίνισμα.
Το oil pulling προλαμβάνει τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας, αφαιρεί τις ακαθαρσίες και τις τοξίνες και δημιουργεί ένα καθαρό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες στοματικό περιβάλλον συμβάλλοντας στη σωστή σύσταση του σάλιου, ώστε κατά συνέπεια να προλαμβάνονται τα σφραγίσματα και οι παθήσεις των δοντιών, να εξαλείφεται η δυσοσμία της αναπνοής, να ενδυναμώνονται τα ούλα και να προλαμβάνεται η ουλίτιδα.
Τελικά αρκεί το λάδι καρύδας για να διατηρήσουμε την υγεία και την λευκότητα των δοντιών μας;
Όλες αυτές τις ιδιότητες του, τις οφείλει στο λαυρικό οξύ, που αποτελεί το 50% των λιπαρών οξέων που περιέχει και το οποίο μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία τοξική για ιούς, μύκητες και βακτήρια. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος, το οποίο υπάρχει μόνο στο μητρικό γάλα κι επιβεβαιώνει το λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων στα βρέφη που θηλάζουν. Έχει επίσης σημειωθεί, ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την ορμονική δραστηριότητα του θυρεοειδούς και το μεταβολισμό του σώματος και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.
Το έλαιο καρύδας δεν λευκαίνει τα δόντια με την διαδικασία ή τα αποτελέσματα της αισθητικής – οδοντιατρικής λεύκανσης, αλλά επί της ουσίας, με την βοήθεια του λαυρικού οξέως που απομακρύνει τα βακτήρια, τις τοξίνες, τους ιούς και όλους τους επιβλαβείς παράγοντες που κιτρινίζουν τα δόντια μας, δημιουργούν την οδοντική πλάκα και ένα ασθενές στοματικό περιβάλλον.
Το λάδι καρύδας διατηρεί μια καλή στοματική υγεία και την διαφυλάσσει. Μετά από μια σειρά ερευνών που γίνονται παγκοσμίως για το θέμα, μετά την ανακίνηση και την δημοφιλία του, παρατηρείται, ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων το λάδι καρύδας έχει δραστικά αποτελέσματα λεύκανσης και στοματικής υγείας ή έστω μείωσης συμπτωμάτων, ωστόσο υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να επέμβει.
Συνεπώς δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια και ν΄αντικαταστήσει την ολοκληρωμένη λεύκανση ή τον καθαρισμό που πετυχαίνουμε στο οδοντιατρείο. Μπορεί ωστόσο να διατηρήσει τα αποτελέσματα για πολύ καιρό και σταδιακά να μειώσει σημαντικά τους λόγους και την συχνότητα των επισκέψεων μας στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Δεν το λες και λίγο αυτό…
OIL PULLING ΣΕ 5 ΒΗΜΑΤΑ
- Το oil pulling είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε και πριν φάμε ή βουρτσίσουμε τα δόντια μας.
- Κρατάμε μέσα στο στόμα μας, όπως στο στοματικό διάλυμα, 1-2 κουτ. βιολογικού ή ψυχρής έκθλιψης, ακατέργαστου ελαίου καρύδας (αυτό που χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα) για 10-20 λεπτά.
- Αποπτύουμε το λάδι, προτιμότερα μέσα σε χαρτί κουζίνας για να αποφύγουμε να φράξει ο νιπτήρας μας, λόγω της πήξης του ελαίου καρύδας, ειδικά το χειμώνα.
- Αν θέλουμε το απόλυτα καθαρό στόμα κάνουμε κι ένα ξέπλυμα με αλατόνερο και χλιαρό νερό.
- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας ως συνήθως.
- Επαναλαμβάνουμε 3-5 φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.
Εσείς θα επιλέγατε το oil pulling για την στοματική σας υγεία;
Stella
Ειναι πραγματι πολυ χρησιμο το λαδι καρυδας! Το χρησιμοποιω σχεδον παντου σε σωμα, μαλλια και προσωπο. Πριν απο μερικα χρονια, οταν η Guineth μεσα απο το site της διερυγνυε τα ιματια της για τα οφελη του oil pulling, ειπα να ακολουθησω τις οδηγιες της και να το δοκιμασω. Τελικα ηταν πολυ πιο δυσκολο απο οτι φαινοταν. Ειναι παρα πολλα τα 10 λεπτα ( η Guineth ελεγε 20) και δεν ειναι ευκολο να κρατησεις το λαδι στο στομα σου τοση ωρα. Μετα απο 2-3 προσπαθειες τα παρατησα και δεν εμαθα ποτε αν τα δοντια μου θα γινοταν πιο λευκα. Παρολα αυτα το χρησιμοποιω σα στοματικο διαλυμα κανοντας συχνες πλυσεις γιατι σιγουρα βοηθαει στην υγιεινη του στοματος.
Κάπως έτσι και εγώ οπως η @EVA DIAMA βαρέθηκα πανω στο 10 λεπτό!! Θέλει επιμονή και υπομονή για να το
κανεις καθημερινά.Αρα δεν θα μάθω τελικά εάν αυτο εχει αποτέλεσμα!
Πάντως οπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές το λαδι καρυδας το χρησιμοποιώ σε πολλές άλλες χρήσεις.
Φιλια
@Eva Diama Ναι, σίγουρα είναι πολλά τα δέκα λεπτά προσπαθώντας να κρατήσεις το λάδι στο στόμα σου, πόσο μάλλον τα είκοσι. Νομίζω, ότι μια καλή εναλλακτική είναι καθημερινά και όχι μόνο 3-5 φορές την εβδομάδα και κρατάμε όσο αντέχουμε. Ισως αργήσει να κάνει τη δουλειά του σε ότι αφορά τη λεύκανση, αλλά θα την κάνει μακροπρόθεσμα και σίγουρα θα την κάνει, ως προς το αντιβακτηριδιακό κομμάτι. Και μια συμβουλή… Το λάδι καρύδας είναι εκπληκτικό, αλλά δεν το χρησιμοποιουμε στο πρόσωπο εκτος αν πρόκειται για μάσκα, πήλιγκ, επανόρθωση από την ήλιακή έκθεση. Αν χρησιμοποιοείται στο προσωπο σαν καλλυντικό – προιόν φροντίδας π.χ κρέμα, μακροπρόθεσμα προκαλεί ξηρότητα γιατί είναι εντελώς ακατάλληλο για το μεσογειακό δέρμα των Ελληνίδων, σε αντίθεση με το ασιατικό δέρμα όπου εκεί χρησιμοποιείται κατά κόρον.
τέλειο tip! https://beautyblog.gr/2017/10/13/oil-pulling-lefkansi-dontion-fysiko-tropo/
@Stella: Από το “μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος” σήμερα λέμε “μπρος τα κάλλη τι είναι ο χρόνος..”.
Πάντως πράγματι, μόνο ο χρόνος παραμονής ίσως είναι κάπως ανασταλτικός παράγοντας. Από την άλλη δεν με ενοχλούν τόσο τα 10 ή 20 λεπτά, όσο το τι γίνεται όταν θα έρθει η στιγμή που θα θελήσω να καταπιώ το σάλιο μου; Θα καταπιώ ταυτόχρονα και το λάδι; Βέβαι ως αντισηπτικό είναι εξαιρετικό όπως και το έλαιο μέντας για στόμα και λαιμό.
@Julia Μου και να το καταπιείς δεν έγινε τιποτα….. Είναι ένα έξοχο φυσικό συστατικό μαγειρέματος που επίσης κανει πολύ καλό και στον οργανισμό αλλά και στον μεταβολισμό σου! Αρκει φυσικά να είναι το βρώσιμο, ακατέργαστο λάδι καρύδας και όχι κάποιο αμφίβολο κατεργασμένο.
Αυτό το δεκάλεπτο όντως αποτρεπτικό αλλά με την πρώτη ευκαιρία λέω να το δοκιμάσω.
Μουτςς
Θα το δοκιμαζα,αν ο χρόνος μου δεν ήταν τόσο πιεστικός,ειδικά το πρωί με τις ετοιμασίες για το σχολείο κλπ..μπορεί να το δοκιμάσω μόνο για τα Σ.Κ. και τις αργίες
Χμ… Αρκετά ενδιαφέρον. Γιατί είχα κατά νου να ρωτήσω κάποια στιγμή αν έχει δοκιμάσει κάποιο bb girl οποιαδήποτε οδοντόκρεμα λεύκανσης. O οδοντίατρος μου δε συμφωνεί με τη λεύκανση και μου το έχει καταστήσει αρκετά σαφές. Προσωπικά, σκεφτόμουν να δοκιμάσω κάποιο προϊόν του εμπορίου, όπως πχ της Yotuel. Τις προάλλες αγόρασα και το στυλό λεύκανσης της AIM, αλλά ακόμη δεν το χρησιμοποίησα. Όσον αφορά το λάδι καρύδας (που τη λατρεύω), τα 20 λεπτά μου φαίνονται υπερβολικά πολλά. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τέτοιοι που κάτι τέτοιο μου φαίνεται μεγάλη πολυτέλεια.
@Sheena Εγω πάντως που ειχα δοκιμάσει την Yotuel, όταν είχε πρωτοβγεί πριν δυομισι χρόνια ήταν μεγάλη απογοήτευση. Πάντως κι εμένα ο οδοντίατρος μου χρόνια τώρα εναντιώνεται στη λεύκανση.
@Stella: Αχ, τώρα με προσγείωσες απότομα! Γιατί, για κάποιο λόγο, είχα πειστεί για τη Yotuel ότι είναι θαυματουργή! Χμ, πρέπει να αναθεωρήσω. Και έτυχε να ρωτήσω και σε οδοντίατρο φίλου και από εκεί εισέπραξα άρνηση για λεύκανση. Όχι ότι έχω σοβαρό θέμα, αλλά το σκεφτόμουν.
Κάτι αλλο βρε κορίτσια μου… θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω λάδι καρύδας και Πόσο κοστίζει περιπου; μπορώ δλδ να το πιω κιολας η Μήπως υπάρχει ειδικό πόσιμο;
@NikolM Θα το βρείς πάρα πολύ εύκολα. Κατ΄αρχήν σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προιόντων ή στα σούπερ μάρκετ που έχουν και τμήμα βιολογικών. Θα πάρεις αυτό που χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα, αυτό δηλαδη που πολύ απλά πήζει μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω απ΄τους 30 βαθμούς. Το πιθανότερο είναι αυτη την εποχή να το βρεις σε στέρεη μορφή, πηγμένο και λευκό σαν βούτηρο, όχι δηλαδή με την υφή του λαδιού που μετατρέπεται μόνο του το καλοκαίρι.
Επίσης κοστίζει πολύ φθηνά π.χ 250ml γύρω στα 6€, ανάλογα τη μαρκα, αν είναι βιολογικό κ.λ.π.
@STELLA Ευχαριστώ πάρα πολύ Στέλλα μου! Μου είπαν προχθές ότι είναι καλό να κάνεις μια μιξη από κασρορελαιο έλαιο καρύδας και αμυγδαλελαιο και να το βάλεις στις άκρες των μαλλιών σου για 30 λεπτά. Μετά γίνονται απαλά και λαμπερά. Θα το δοκιμάσω μάλλον αύριο που είναι και Κυριακή… 😋