Η κίτρινη κολοκύθα έγινε δημοφιλής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και οι λόγοι είναι αρκετοί.
Λίγο το Halloween που κοντεύουμε να το συμπεριλάβουμε στις … «παραδοσιακές» μας γιορτές… λίγο το άνοιγμα των διατροφικών μας οριζόντων και η διεύρυνση του γευστικού μας πεδίου, έγιναν οι αφορμές για να γνωρίσουμε έναν διατροφικό θησαυρό, που μέχρι πρότινος τον γνωρίζαμε μόνο από τις σχετικές ταινίες και δη, ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικό, εποχικό διακοσμητικό της αμερικανικής κουλτούρας.
Ευτυχώς, γιατί έτσι βάλαμε στη ζωή μας ένα λαχανικό νόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και ελαφρύ σε θερμίδες. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, είτε ως συνταγή γλυκού ή φαγητού, κολοκυθόπιτα αλμυρή ή γλυκιά, γλυκό του κουταλιού, σούπα και πουρέ, μαγειρεμένη με κρέας ή λαχανικά. Συνδυασμένη με μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το κύμινο, η πάπρικα, το κόλιαντρο και το τζίντζερ, μας δίνει υπέροχα φαγητά. Συνδυασμένη με ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλλο, μέλι μας δίνει λαχταριστά γλυκά με ελάχιστες θερμίδες.
Η κίτρινη κολοκύθα είναι από τις πλέον πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά γι΄αυτό και είναι μια υπερτοφή κατάλληλη για το χειμώνα, για τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις. Το πλούσιο πορτοκαλί της χρώμα δεν είναι τίποτα άλλο από την πολύ υψηλή περιεκτικότητα στην κορυφαία αντιοξειδωτική ουσία, το β-καροτένιο. Το β-καροτένιο είναι λιποδιαλυτό και στο έντερο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, την βιταμίνη που είναι ανεκτίμητη για τα μάτια, το δέρμα, τα οστά και τα δόντια.
Είναι το αντιοξειδωτικό της αντιγήρανσης, δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από το ηλιακό φως και προφυλάσσει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στομάχου, των πνευμόνων, του παχέως εντέρου. Ο συνδυασμός του β-καροτένιου στην κολοκύθα με πολυφαινόλες, όπως η κρυπτοξανθίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αλλά και οι βιταμίνες Ε, C, Β6, Β2 και το φυλλικό οξύ καθιστούν το λαχανικό αυτό μια μοναδική υπερτροφή.
Η διατροφική της αξία ενισχύεται επίσης από την υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο που είναι απαραίτητα για το μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα και την αρτηριακή πίεση. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δίνουν αίσθηση κορεσμού. Η κολοκύθα είναι ένα δώρο της φύσης για όσους προσέχουν την διατροφή τους ή επιδιώκουν την απώλεια βάρους. Τα 100γρ μαγειρεμένης κολοκύθας δίνουν μόλις 20 θερμίδες, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.
Θρεπτικό προφίλ ανά 100 γρ.
Θερμίδες…………………………………….34
Υδατάνθρακες …………………………….8,6 γρ.
Πρωτεΐνες …………………………………..0,9 γρ.
Λίπος ……………………………………….0,1 γρ.
Β-καροτένιο………………………………. 820 μg
Κάλιο ……………………………………….350 mg
Μαγνήσιο ………………………………….14 mg
Φυτικές ίνες ……………………………….1,5 γρ.
Δείτε μια υπέροχη συνταγή της Βάσως Βαγιώτα από το θαυμάσιο Portal του διαιτολόγου-διατροφολόγου και συγγραφέα Ευάγγελου Ζουμπανέα www.diatrofi.gr
Κολοκυθόσουπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα
Υλικά :
1/2 κολοκύθα
1 κρεμμύδι
2 – 3 καρότα
1 πράσο
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 φλ. γάλα σόγιας
2 κ. σ. βούτυρο
κάρυ, μοσχοκάρυδο, κρόκο Kοζάνης, τζίντζερ
1 ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση :
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο , το τζίντζερ, το κάρυ και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και 2 – 3 στήμονες κρόκο Κοζάνης και τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί, βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα (το αφήνουμε να κοχλάζει). Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στο μπλέντερ. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σερβίρουμε με γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.
Πως λέτε να μαγειρέψουμε σήμερα την κολοκύθα;
Happy Holloween bb girls!
Stella
(from a Halloween some years ago..)
@Stella: Πω, πω, πω…. μου τρέχουν τα σάλια τώρα και η μέρα (κάνει λίγο κρυούλι) είναι τέλεια για σούπα!!
Λοιπόν θα σου πω και εγώ μια συνταγή για κολοκυθόσουπα της τεμπέλας – ουπς sorry. Της “πολυάσχολης” ήθελα να πω..
Λοιπόν, σε μια κατσαρόλα, βάζουμε:
– Κολοκύθα κομμένη σε μικρά τετράγωνα (έτσι το λένε αυτό; σε τετράγωνα; Δεν είναι και ο Ντίνος ο μάγειρας εδώ να βοηθήσει..)
– 1 κρεμμύδι
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 1,5 κούπα ζωμό λαχανικών
– λίγο νερό
– λίγοαλάτι (γιατί έχουμε από το ζωμό) και πιπέρι.
Βράζουμε μέχρι να λιώσουν, τα κάνουμε βελουτέ στο μπλέντερ και προσθέτουμε στο τέλος λίγο γάλα, ή λίγη κρέμα γάλακτος και προαιρετικά λίγο φρέσκο βούτυρο.
Γαρνίρουμε με μαιντανό για χρώμα (αυτό είναι δικό μου, τώρα το πρόσθεσα αλλά ντράπηκα και είπα να βάλω και κάτι έξτρα, οπότε μην τον φάτε τον μαιντανό, απλά για εφέ βάλτε τον..)
Γιατί να μην τον φάνε τον μαιντανό? Μια χαρά αποτοξινωτικός είναι!
@Julia Πάντως αν προσθέσεις και λιγο τζίντζερ, κάρυ ή κύμινο θα είναι σούπερ yummy and spicy!
@Stella: Το κάρυ το σκέφτηκα και εγώ…
Happy Halloween! Η δεύτερη αγαπημένη μου γιορτή μετά τα Χριστούγεννα (κρίμα που δεν είναι στην κουλτούρα μας να τη γιορτάζουμε, τη βρίσκω πιο βαρύνουσας σημασίας από το δικό μας καρναβάλι).
Ευχαριστούμε για τη συνταγή, Στέλλα! Την κάνω όπως η Τζούλια, με βελουτέ υφή, αλλά όντως βάζω κύμινο για πιο “έντονη” γεύση. Για τα κρύα βράδια του χειμώνα είναι ό,τι πρέπει!
Εγώ αγαπώ πολυ τις πίτες ,και μια απο τις αγαπημένες μου ηταν και η κολοκυθόπιτα που έφτιαχνε η γιαγιάκα μου!!
Τέλειες συνταγές και οι δυο! bbsef μου!!!Αρκεί να τις φάμε και να μην μεταμορφωθούμε !!!
Φιλιαααα
@SOFIAT: Γλυκιά κολοκυθόπιτα ( σαν μηλόπιτα φαντάσου) φτάχνει το Thanksgiving και τα Χριστούγεννα ο μπαμπάς του κυρίου Ρωμανού με συνταγή της γιαγιάς του (η βασίλισσα των pies της οικογένειας…) Αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να του πάρω τη συνταγή.. έχω δει όμως ότι βάζει ζαχαρούχο γάλα και Crisco (ένα τύπου Αμερικάνικο πολύ πλούσιο μαργαρίνη – βούτυρο :http://www.crisco.com/products/vegetable-shortening/all-vegetable-shortening)
Θα δώσω περισσότερη προσοχή φέτος!
@Sheena: Για κάποιο λόγο (προφανώς παιδικό κατάλοιπο που δεν θυμάμαι..) δεν μπαίνει ποτέ κύμινο στο σπίτι μου. Λάθος μάλλον.
Χμ, δεν ξέρω. Το βρίσκω αρκετά εύγεστο και πολλές φορές ανοίγω το βαζάκι και το μυρίζω. Πάει πάρα πολύ σε μπιφτέκια / σουτζουκάκια (γενικά στον κιμά). Σου το συστήνω! Εκτός και αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας ή δυσανεξίας γενικότερα.
@Sheena: Οχι, οχι, δεν πιστευω οτι εχει να κανει με διατροφική δυσανεξία. ( οχι οτι το εχω τσεκάρει βέβαια αυτό, αλλα και πάλι δεν το νομιζω). Ο συνειρμός / συσχετισμός, για κάποιο λόγο κάποιο “παλιο” φάρμακο μου φέρνει στο νου απο κάποιο βιβλιο που μαλλον εχω διαβάσει χρονια πριν.. Cumin- κύμινο… αλλα και παλι μπορει να εχω κανει λάθος και να το εχω μπερδέψει…
@julia μαλλον το κυμινο σου θυμιζει κινινη;;; (ετσι γραφεται;)
Οσο για την κολοκυθα γλυκια κολοκυθοπιτα της γιαγιας μου με κανελα και γαρυφαλλο πρεπει να παρω συνταγη…
Τρελαίνομαι για κολοκυθόπιτα γλυκιά,για σούπα όχι ιδιαίτερα.
Μουτςς
@Aλκηστις: OMG!!! Ναι, ναι, μάλλον δίκιο έχεις Άλκηστις!! Πρέπει να κάνω τον συσχετισμό με το κινίνο!! Congrats βρε bb girl, απίθανη διαύγεια είχες! (στο μεταξύ λατρεύω σουτζουκάκια που είπε παραπάνω η Sheena και το οποία λογικά έχουν κύμινο, άρα μπαίνει άμεσα στο καλάθι στην επόμενη SM εξόρμηση!)
@julia ο μηνας μπηκε δυσκολος αλλα η διαυγεια διαυγεια!!! Μπορει να μην γραφω πολυ συχνα σχολια το εχω αμελησει το σπορ αλλα σε διαβαζω να το ξες!!! (Που λεμε και δω στη Σαλονικη 🙂 )
@Aλκηστις: Σου εύχομαι τα καλύτερα αγαπημένη. Με ηρεμία και ψυχραιμία όλα θα γίνουν! Το ξες! Το ξες! (και να μη σχολιάζεις we love you anyway!) 🙂
Εκτός από κολοκυθόσουπα, κάνουμε ένα χειμωνιάτικο τουρλού με κολοκύθα, πατάτα, γλυκοπατάτα, κυδώνι, μανιτάρι και καρότο. Αγαπημένο και ως κύριο πιάτο και ως συνοδευτικό ψητών κρεατικών.